Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Duel: Vi kårer den bedste kamera-mobil. Pixon eller Satio?

Duel: Vi kårer den bedste kamera-mobil. Pixon eller Satio?

Hvor god er en 12 megapixel kameramobil egentlig? Vi har sat Sony Ericsson Satio og Samsung Pixon 12 i duel mod hinanden. Dommen overrasker!

Samsung Pixon 12 (tv) og Sony Ericsson Satio (th)
Samsung Pixon 12 (tv) og Sony Ericsson Satio (th)

Selvom kameraerne i mobiltelefonerne de seneste år gradvist er blevet bedre, kan de kun sjældent måle sig med rigtige lommekameraer.

Antallet af megapixels er steget, men optik og hastigheden hvorved billeder kan tages, er stadigt rigtige kameraer underlegen.

En test tidligere i år viste da også, at kameramobilen Nokia N86 8MP var en fin kameratelefon - men et billigt lommekamera fra Sony, var stadig langt bedre.

Fotosafari med Pixon og Satio

På en solrig efterårsdag tog vi på "fotosafari" med Pixon 12, der er Samsungs mobilkamera-topmodel samt Sony Ericsson Satio ligeledes med 12 megapixels.

Det var på turen tydeligt, at Satio var hurtigere til at fokusere og tage billedet end Samsung'en. På mobilskærmen fremstod billederne bedst på Satio, men hjemme på computerskærmen var det vanskeligt at afgøre en præcis forskel.

Umiddelbart er den største forskel, at Pixon 12 er mere følsom overfor modlys, som giver et underligt lysskær, når der fotograferes op mod lyset. Desuden har de to mobiler ikke helt samme måde at beskære billederne på.

Billeder taget med Sony Ericsson Satio

Billeder taget med Samsung Pixon 12

Ekspertens dom

Vi har fået en af Morgenavisen Jyllands-Postens erfarne pressefotografer til at vurdere billederne og kvaliteten i en blindtest.

- "Begge kameratelefoner leverer glimrende billeder med god skarphed, men mit valg falder på kameratelefonen fra 'pakke 2' (Sony Ericsson Satio) blandt andet på grund af neutrale farver", siger pressefotograf Ole Lind til Mobilsiden.dk

Han lægger også vægt på, at billedestørrelsen i Pixon 12 er mere kvadratisk end almindelige billeder, mens Satios billeder overholder 24x36 formatet, som giver billedet et mere lækkert udtryk. Fotografen bemærker, at farverne i Pixon 12 er varme - og giver altså ikke en neutral oplevelse af motivet for seeren. Der er også tendens til overstråling ved modlys.

Mobilen på niveau med spejlrefleks-kamera

Motiverne på billederne som Jyllands-Postens pressefotograf har bedømt, er også taget med et Canon EOS400D 10,1 MP spejlreflekskamera, som er brugt til reference.

- "Mobilbillederne er overaskende gode, og kommer helt op på siden af billederne fra Canon-kameraet", lyder den overraskende vurdering fra Ole Lind. Det ligger dog ikke lige for at smide det professionelle kamera helt på porten.

- "Mobiltelefonerne er stadig utrolig langsomme om at tage billederne og muligheden for at ændre på blænden (dvs. dybdeskarpheden) mangler på mobilen. Desuden giver den optiske zoom på spejlrefleks-kameraet flere kreative muligheder", vurderer Ole Lind

Vinderen er...

Pressefotografen fra Jyllands-Posten udpeger Sony Ericsson Satio som vinder, endda med den etiket at niveauet ligger på siden af Canons EOS400.

"Sony Ericsson Satio leverer de bedste 'direkte fra kameraet' billeder", slutter Ole Lind sin bedømmelse.


Sony Ericsson Satio - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Jacob Frederiksen 28-07-2011 21:42:57

Det er rigtigt at satio er en mobil som skal lades op dagligt hvis den bruges til at tage billeder med, men den kan alligevel optage 10 min. video og tage 100 billeder på et opladt batteri. Dette gjorde jeg på min tur til Schweitz men så skal det også siges at jeg købte min satio helt tilbage til dengang den først udkom, så både mobil og kamera er gamelt for en mobil tlf. Det vigtigste ved satione er at lære at bruge de IKKE automatiske indstillinger, og vide hvornår man skal bruge sport, landskab, portrat, tekst dokument, og de andre "modes"/motiv indstillinger. Bruges sport motiv ved god belysnig kan man gå i raks gang og stadig tage knivskarpe billeder uden at gøre holdt! dette har været mig ganske nyttigt. Selvfølgelig kan et kamare i en mobil på nuværende tidspunkt ikke måle sig med et lomme kamera, men det er nu mest gældende for det danske marked, prøv at se på nogle af de japanske mobiler, dem der er så moderne at traditonel SMS for længst er en sagablot. Men satio er virkeligt et overraskende kamera, men dens Auto funktion er som alle andre mobil kameraer så dårlig at du skal slå til manuel hvis du vil have ordentlige bileder.

0 0
Bepper 25-03-2010 15:53:19

For mig er det ikke en lille billedkvalitetsforskel der vil gøre udfaldet (som snarlig køber). Men mere batterilevetid - og der har jeg læst dårligt om Satio. Nogen der ved noget om Pixon12's batterilevetid i forhold til Satio? Og hvor kan man i øvrigt prøve Pixon12 - in real life? Jeg har ikke stødt på én forretning der har Pixon12 endnu?! - kun online køb har jeg set den.

0 0
Thomas 20-11-2009 11:31:18

Jeg synes egentlig det er en lidt trist test.

Folk som ikke har forstand på kamera´er osv, tror jo på hvad de læser.
Hvis nu man gerne ville til at fotografere, og læser den her test. Så tror folk at man kan købe den her tlf, og så kører det bare for billige penge?

Et kamera i en mobil telefon har intet med et DSLR at gøre, og kan ikke måle sig med et.
I har givet mobil telefonerne de bedst muglige forhold, og der skulle de jo også kunne levere en ok kvalitet. Men prøv at vis os nogle 100% crops? Lad os se om de stadig er så gode som i siger.

Et canon eos 400D har heller ikke 12mp som i skriver, men 10,1mp.
Og hvornår har et DSLR fået optisk zoom?

Jeg synes testen er meget misvisende, og virker som en hurtig "run over" test.

Mvh Thomas

0 0
David Larsen 29-11-2009 21:06:56

Hej Thomas

Du spørger "Og hvornår har et DSLR fået optisk zoom?". Optisk zoom betyder at det er objektivet der zoomer modsat digital zoom, hvor det bare svarer til at zoome i et billedredigeringsprogram.

På et spejlreflekskamera kan man sætte et zoom objektiv på, f.eks. 70-200 hvilket vil sige at man kan zoome fra 70 til 200 mm optisk.

0 0
Mobilsiden.dk 21-11-2009 23:10:48

Hej Thomas,

Tak for din kommentar. Du har ret i, at Canon EOS 400D har 10,1 MP. Det er nu justeret i teksten.

Tanken med denne artikel har været, at lade en som der til dagligt arbejder med fotos bedømme to kameramobiler op mod hinanden.

Jeg er helt enig med dig i, at mobilerne ikke kan erstatte et rigtig godt kamera. Men ifølge fotografen kan de være et godt supplement.

Og i øvrigt - fedt med dit input til artiklen.

0 0
Kasper 09-11-2009 15:19:30

billedet i toppen er ikke et billede af SE satio men af aino. Håber i har taget billederne med den rigtige tlf

0 0
Mobilsiden 09-11-2009 15:29:50

Hej Kasper

Tusinde tak for din kommentar... Du har helt ret - vi har fået sat et forkert billede ind, beklager.. Dette bliver rettet med det samme.

Men du kan være helt rolig - billederne i "foto-dysten" er taget med Sony Ericsson Satio.

Aino'en blev holdt ude af den konkurrence, da den gik på de 2 telefoner med 12 megapixel.

0 0

Om brug af cookies