Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   EDGE : Dét er noget der virker

EDGE : Dét er noget der virker

Jeg har afprøvet det nye datakort fra Telia. Data overføres ikke via 3G men EDGE - en overbygning på GPRS. Dataløsningen til den bærbare er en god investering.

Mobile dataløsninger, så du kan være på nettet fra din bærbare computer uanset hvor du er, er i vækst på det danske marked.

Vi har tidligere testet og anmeldt løsninger fra både 3 og TDC Mobil. Resultatet var nedslående; Dækningen er for ringe og ustabil – dermed bliver brug i f.eks. toget hurtig rigtig træls. Der er dog ingen tvivl om, at når det nye hurtige 3G-net for alvor dækker hele landet, så skal det nok blive godt. Desværre sker det ikke lige i morgen eller i næste uge.

Jeg har afprøvet det nye datakort fra Telia. Dataløsningen til den bærbare er en god investering - faktisk bedre end de løsninger jeg tidligere har testet.
Jeg har afprøvet det nye datakort fra Telia. Dataløsningen til den bærbare er en god investering - faktisk bedre end de løsninger jeg tidligere har testet.

Baggrund om EDGE, GPRS, 3G

Telia har valgt ikke at satse milliarder på 3G-teknologien. De er blevet ved det nuværende mobilnet (GSM) og forsøger at udnytte dettes resurser så optimalt som muligt.

Den store fordel ved GSM-nettet er, at det allerede er landsdækkende. Dermed er der så godt som dækning i alle afkroge. Ulempen har indtil nu været, at datatrafik på dette net kører via GPRS – hvilket er håbløst langsomt - det vil sige 'op til' 30-50 kbit/sek.'.

En forholdsvis ny kommunikationsstandard, kaldet EDGE (Enhanced Data rates for Global Evolution), muliggør dog hastigheder på op til 120 kbit/sek. – hvilket svarer til en dobbelt ISDN-forbindelse. EDGE er en overbygning på GPRS.

Til sammenligning tilbyder det nye 3G-net hastighed på op til 384 kbit/sek. Men på grund af dårlig dækning er den reelle hastighed langt lavere.

EDGE i test…

Jeg modtog kommunikationskortet til EDGE fra Telia for nogen tid siden og har haft mulighed for at afprøve det i forskellige situationer. Udgangspunktet for min test har hele tiden været, at jeg skal kunne komme på nettet der hvor mit behov er.

Kortet Telia benytter hedder GC85 og kommer fra Sony Ericsson. Kortet er godt designet og der medfølger en eksklusiv æske i aluminium til opbevaring.

Installationen gik let og næsten uden problemer; Første gang gik der omkring 100 år = lang tid, inden jeg kom online på mobilnettet. Siden da, har jeg ikke haft problemer med den del.

Mine testkøreture gik blandt andet fra Fyn ned over Sdr. Jylland samt fra Fyn mod og til København.

Til min MEGET store overraskelse fungerede alting utrolig godt. I forhold til de 3G-kort jeg tidligere har anmeldt, var der her signal hele tiden og dermed også data til min computer. Okay, på Hovedbanen i København føles 3G noget hurtigere – men hvad hjælper det når dækningen mangler på over halvdelen af togturen mellem København og Odense.

Telia har oplyst at godt 90 procent af deres net skulle være ’EDGE klar’. De steder hvor man møder mobilmaster der ikke har EDGE skiftes automatisk over på GPRS. Denne del er Sony Ericsson GC85 kortet det eneste der har bestået.

Mine tidligere test af de kort som TDC Mobil og 3 tilbyder viser, at skal der skiftes mellem 3G og GPRS (datastandarderne som TDC og 3 tilbyder, red.), sker det kun sjældent succesfuldt. Resultatet er intet netværk, og er du heldig at komme på GPRS uden fejl, går det ufattelig langsomt. Når man så igen møder et område med 3G skifter kortet kun sjældent tilbage.

Men det problem har kortet som Telia sælger slet ikke. Et enkelt sted, vist omkring Vejle, blev jeg dog helt smidt af. Problemet var heldigvis ikke større end jeg kunne tilslutte igen.

I øvrigt gik min testtur også over den dansk/tyske grænse. Også her gik det fint. Kortet skiftede til T-Mobile uden problemer. Desværre tilbød T-Mobile kun GPRS-hastighed.

Hastighed på internettet - huske du?

Det var en sand og hurtig fornøjelse at bruge EDGE hos Telia. Hastigheden var rigtig fin og selv når jeg kom over på GPRS, fordi der ikke var EDGE dækning, var kommunikationen også rigtig fin – men NOGET langsommere.

Her vil jeg lige indskyde at EDGE jo ER langsommere end 3G. GPRS er omvendt endnu langsommere end EDGE. Alle søger mod 3G – det nye net med den teoretisk hurtigere hastighed. Men stop lige engang! Måske er 3G slet ikke nødvendig.

Prøv og se på de linier vi i dag benytter til Internet hjemme og på arbejdet. De er stadig er baseret på det gammeldags kobber telefonnet. Jeg husker tydelig de gamle modem-dage hvor folk sagde ”28,8 kbit/sek er det hurtigste du kan opnå på kobbernettet”. Pludselig var det 33,6 kbit/sek og senere igen 56 kbit/sek som var ’det hurtigste man kunne opnå på kobber’. Nu skulle man have ISDN og lagde man to linier sammen kom man op på hele 128 kbit /sek. Dét var nu toppen af hastigheden. I dag (2005) har jeg en linie på 4 megabit, godt 31 gange hurtigere end den hurtigste ISDN, og det interessante er, at jeg stadig ikke har fået gravet nye kabler ind i huset.

Min pointe er, at man hele tiden udvikler nye teknikker der kan udnytte de eksisterende kobberledninger MEGET bedre. Derfor ’kan det være’ at 3G er skønne spildte kræfter og penge.

’Måske’ handler det bare om, at udvikle løsninger der kan udnytte det gamle GSM-net endnu bedre.

Men EDGE er faktisk ikke det første eksempel på dette. Oprindelig var 9.600 baud faktisk den maksimale teoretiske hastighed i GSM-teknologien. Så kom high speed data (14.400), derefter high speed circuit switched data (28.800-36-000), omtrent samtidig kom så GPRS der blev endnu hurtigere. Nu har vi så fået EDGE som giver 3-4 gange ekstra hastighed i forhold til ren GRPS.

Konklusion

Skal du være online på farten så køb EDGE fra Telia. Så kort kan det siges. Det kører simpelthen rigtig godt. Om så prisen for datatrafikken også er okay må du og din pengepung afgøre.

HOT
- God dækning
- God og stabil hastighed
- Let installation

NOT
- ’Jeg kan ikke finde noget’

Mere datakort til bærbare løsninger
- Flere specifikationer... klik her!
- Anmeldelse af 3G hos TDC... klik her!
- Forskellen mellem EDGE og WCDMA (3G)... klik her!

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies