Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Garmin Asus Nüvifone A10 - både telefon og GPS (mobiltest)

Garmin Asus Nüvifone A10 - både telefon og GPS (mobiltest)

TEST: A10 er en kombination af en GPS og en mobiltelefon. Vi har testet og taget stilling til, om den er "både/og" eller "hverken/eller".

Garmin-Asus Nüvifone A10
Garmin-Asus Nüvifone A10

Navigations-producenten Garmin har slået sig sammen med elektronikproducenten Asus, og sammen har de skabt en mobil, der er lige så meget GPS, som den er telefon.

Garmin-Asus Nüvifone A10 er lige kommet på det danske marked, og kan indtil videre kun købes hos Telenor.

Men hvorfor købe en Nüvifone, når man med Android-styresystemet kan nøjes med at bruge Google Maps Navigation?

Det er der flere gode grunde til. Nüvifone A10 er nemlig i langt højere grad en dedikeret GPS, og er dermed meget mere gennemført end andre mobiltelefoner med en GPS-applikation. Samtidigt ligger alt kortmateriale gemt på mobilen, og den suger derfor ikke data, og belaster dermed ikke telefonregningen, hverken i Danmark eller i udlandet.

Til gengæld er det nødvendigt, at opdatere kortene på telefonen løbende. 20 procent af vejnettet i Europa ændrer sig hvert år, og derfor kan det anbefales at opdatere kortene inden bilferien. Det koster 400 kroner at opdatere kortene én gang, og 800 kroner at købe ubegrænset opdatering.

Man kan diskutere, om det er dyrt, hvis man vil have opdateret kortene hvert år. Men det er i hvert fald en udgift, der bør overvejes, inden der investeres i produktet.

Garmin-Asus Nüvifone A10
Garmin-Asus Nüvifone A10

Hverken eller / både og...

Som nævnt er Nüvifone både telefon og GPS i ét. Men kan det overhovet lade sig gøre, uden at gå på kompromis og gøre noget halvt?

A10 er i højere grad, end nogen mobil jeg før har set, 100 procent mobil og 100 procent GPS flettet sammen.

Jeg har tidligere været den lykkelige ejer af en Nokia 6110 Navigator, der også er en dedikeret GPS-mobil, men Nüvifone er i en helt, helt anden liga.

Navigations-funktionerne er i langt højere grad integreret i mobilen. På forsiden findes tre store knapper - opkald, find og vis kort. To af tre hovedpunkter omhandler altså navigation.

Under kontakter møder man også tre muligheder - opkald, send SMS eller start!, hvor du med det samme bliver guidet hen til kontaktens adresse.

Hele menuen ser også meget anderledes ud end andre Android-mobiler, og mobilen identificerer sig klart som navigations-mobil.

Garmin-Asus Nüvifone A10
Garmin-Asus Nüvifone A10

Udvendig

Nüvifone A10 er en lettere buttet mobil. Det gør til gengæld, at den falder fint ind i rollen som både telefon og GPS. Når den sidder i forruden er det ikke til at se, at det faktisk er en mobiltelefon. Som telefon er den egentlig også elegant.

Skærmen er på 3,2 tommer og kapacativ (berøringsfølsom). Der er ingen fysiske taster på forsiden af mobilen, men på skærmen findes tre taster, som man kender dem fra andre Android-mobiler: Tilbage, hjem og menu.

Tilbage-knappen sidder i venstre side, hvor den på de fleste andre mobiler sidder i højre. Det skal man lige vende sig til.

Til gengæld giver det god mening, når mobilen lægges ned og bruges som GPS. Så sidder tilbage-knappen nemlig pludselig i nederste højre hjørne.

A10 har selvfølgelig både 3,5 mm jack-stik og stik til micro USB-oplader.

Med i pakken med A10 følger oplader, USB-kabel, bil-holder med sugekop til forruden, oplader til bilen og disk til montering på instrumentbrættet.

Garmin-Asus Nüvifone A10
Garmin-Asus Nüvifone A10

Opsætning og tilpasning

Opsætningen af A10 er relativ simpel. Der er ikke en direkte opsætningsguide, men det er nemt at sætte både mail og Facebook op.

Til gengæld skal man selv downloade Facebook for Android, for at få Facebook-applikationen, samt Facebook Sync for at flette Facebook-kontakterne med dine kontakter på mobilen eller fra Gmail.

Menuen ser som nævnt væsentligt anderledes ud, end på andre Android-mobiler. Men når man har vænnet sig til det anderledes look, synes jeg faktisk, at det fungerer meget godt.

Udover de tre store valgmuligheder; opkald, find og vis kort, findes en menu i to dele. Den ene er synlig hele tiden, mens den anden kan køres ind fra højre. I begge dele kan ikonerne tilpasses og placeres efter behov.

Med et tryk på Widgets ikonet kommer en menu frem, som minder mere om dem man kender fra andre Android-mobiler. Den kan desværre ikke gøres til “hjemmeskærmen”, og min fornemmelse er, at man så slet ikke vil bruge den menu.

Der er selvfølgelig adgang til Android Marked, hvor man kan hente programmer og spil til mobilen.

Hurtige internet-funktioner

Browseren i A10 er god, og generelt fungerer alle web-baserede funktioner i mobilen hurtigt og effektivt.

Selv fuldfede sites loades hurtigt og effektivt. Der er pinch-to-zoom, som også fungerer flydende.

Hvis man ikke er tilfreds med GPS-funktionen i A10 findes der også pre-loaded Google Maps med Navigation. Her er der selvfølgelig også adgang til rejseplanen, og dermed ruter med offentlige transportmidler.

Find vej med mobilen

A10 er en halv GPS, og vi har derfor haft den med på adskillige bilture, for at teste dens evne som vejviser.

Her klarer den sig egentlig udmærket dog med et par mangler.

Sidder mobilen ikke i holderen, spørger den automatisk, om man er gående eller kørende, når man taster en destination ind.

A10 finder hurtigt ruten, og ændrer også ruten hurtigt, hvis man på turen kører forkert. Selv svære vejnavne med æ, ø og å finder den uden problemer.

Der er dansk stemmeguide, og fartgrænse-indikator. Altså ikke nogen undskyldning for at køre for hurtigt. 

A10 modtager trafikmeldinger over TMC og har Bluetooth.

Ved motorvejskryds vises en realistisk gengivelse af vognbanerne, med gengivelse af skilte og angivelse af, hvilken bane man skal placere sig i.

Når mobilen tages ud af holderen, gemmer den automatisk parkerings-pladsen. Dermed er det nemt at finde tilbage til bilen, hvis man går fra den. 

Når telefonen ringer under kørselen, er det nemt at besvare opkaldet på headsettet eller på mobilen. Herefter vender skærmbilledet tilbage til navigeringen. Desværre forsvinder stemmeguiden, indtil der er lagt på.

Til gengæld er det mere besværligt at ringe op. Her er det relativt bøvlet at finde tilbage til navigationen, især når mobilen sidder i holderen, og man kører.

Naturligvis fortæller mobilen pænt én, at den ikke må betjenes, mens der køres (selvom det er passageren, der betjener mobilen).

Lyden i det håndfrisæt er rigtig god, ligesom når man ellers taler i telefonen.

Bilopladeren er lang nok til, at den sagtens kan nå fra telefonen i frontruden og ned i stikket. Til gengæld er det håndfrisæt lige kort nok - hvis klipsen skal sættes på tøjet, så mikrofonen er tæt ved munden, sidder man lettere akavet i sædet for at den kan nå.

Overgangen fra mobiltelefon, til at sidde i vinduet og fungere som GPS sker glidende og ubesværet.

Slowmotion

En irriterende detalje i Nüvifone A10 er, at den nogle steder i menuen hakker i det. Det er som om, der er nogle ting, der foregår i slowmotion.

Når man for eksempel skriver SMS’er, går det ret trægt. Skærmen reagerer godt nok, det går bare langsomt. I hvert tilfælde for langsomt for mine fingre og mit hoved.

Kamera

A10 er udstyret med et fem megapixel kamera,

Billeder kan deles via e-mail, Gmail, MMS eller Picasa, men ikke til Facebook.

Se eksempler på billeder taget med A10 i galleriet.

Billeder taget med A10

Konklusion

Bekendtskabet med Nüvifone A10 har overordnet været godt. Det er tydeligt, at Garmin har helt styr på det med at producere GPS’er og de slipper også hæderligt fra at lave mobiltelefoner, selvom det ikke normalt er deres boldgade.

Men det er også tydeligt, at GPS’en isoleret set ikke er et topprodukt, som man ellers kan købe hos Garmin, med funktioner som ecoroute og storskærm.

Man må altså indstille sig på at gå en smule på kompromis, hvis man vil have telefon og GPS-enhed i ét - men det er meget lidt.

Til gengæld er prisen stærkt konkurrencevenlig, hvis alternativet er både at skulle købe både en GPS og en mobiltelefon.

Selvom den ikke er den skarpeste på markedet, så er A10 faktisk en ganske hæderlig smartphone.

Dog virker det en smule underligt, at man på en GPS-mobil har valgt at pre-installere Google Maps, men ikke Facebook.

Garmin-Asus Nüvifone A10 ender på fire ud af seks stjerner, der gives til mobilen, der gives til en god solid mobil, der dog har en del mangler.

Senere på året følger den lidt større A50, der har lidt flere funktioner.

Plus og minus

+ Med i pakken følger alt, hvad man skal bruge for at mobilen fungerer som GPS
+ 100 procent telefon, 100 procent GPS
+ En vellykket Android-mobil

- Hakker i menuen og SMS’er i slowmotion 
- Ingen Facebook-applikation fra starten
- Besværligt at ringe op fra mobilen, når den viser vej

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

René Alvagård 29-09-2010 12:38:14

Har taget en del gode billeder og film med min mobil.
Men er det muligt at dele billeder og film op i hver sin mappe, og evt. lave flere forskellige mapper til billeder?

0 0
Samuel Joseph 10-09-2010 13:46:31

Hej May. Jeg er den lykkelige ejer af et Nokia BH-503 Bluetooth headset. Det fungerer rigtig fint med min Nokia 6220 Classic, men den overvejer jeg at bytte ud med denne garmin. Ved du om denne garmin er kompatibel med mit BH-503 headset?

0 0
kurt 06-09-2010 22:04:31

Hey May - føler jeg nu har fået en penneveninde.... *SMS* - nej bare gas - men tak for dit sidste svar - spekulerer nu bare på, om den unge sælger, der står i Telebutikken og overtalte mig til at købe telefonen, også er klar over dette, og kan godt forestille mig hvad han ville svare, hvis jeg spørger om Bluetooth funktionen er kompatibel med andre Bluetooth-apparater. OKI men tak for dit engagement i sagen... Venlig hilsen kurt

0 0
kurt 06-09-2010 17:39:34

Hej May - tak for dit svar, men det er jo netop problemet - troede at Blue-tooth var en fælles standard men åbenbart ikke - Android kører ihvertfald en anden. Mit anlæg i bilen er ikke et headset men et fabriksmonteret (en VW Tiguan) og de kan ikke finde hinanden så jeg kan anende telefonen i bilen via mit anlæg. Men ellers er jeg glad for telefonen. Har kontakt til mit Jaba headset, men skulle da ikke være nødvendigt når man ofrer over 10.000 kr på et anlæg i bilen.. :-))) Hygge og venlig hilsen kurt

0 0
May Frederiksen 06-09-2010 20:42:04

Hej Kurt - du har ret, det burde virke, når man har brugt så mange penge på et anlæg. Men problemet er, at Bluetooth ikke er en standard, men en vejledning. Derfor kan man desværre opleve, at Bluetooth-enheder ikke spiller sammen :S.
Vh. May, mobilsiden.dk

0 0
kurt 04-09-2010 11:01:40

Det har I tydeligvis ikke, for den funktion er ikke kompatibel med gængse Blue-Tooth funktioner, f.eks. kan den ikke sættes op til at kommunikere med en Nokia Mobil telefon eller mit håndfri anlæg i min bil.
Vh kurt

0 0
May Frederiksen 06-09-2010 11:38:32

Hej Kurt, da både A10 og A50 kører Android 1,6, kan man ikke overfører filer til/fra mobilen. Der burde til gengæld ikke være noget problem med at bruge et Bluetooth headset til Nüvifone.
Vh. May, mobilsiden.dk

0 0
andreas 14-08-2010 22:21:25

Hej.
Hvordan overføres planlagte ruter fra MapSource til Nüvifone A10??? - Havde fået bekræftet, at det var muligt - men senere at det ikke er muligt.
Vh
Andreas

0 0
pb 30-07-2010 23:08:07

Har selv et eksemplar af telefonen og oplever ikke at den hakker i sms delen. Synes faktisk at det er en rigtig spændende mobil og da den kan købes til omkring et par tusinde er det virkelig en god investering

0 0
md86 01-08-2010 11:25:34

Synes mobilen ser rigtig spændende ud og overvejer selv at købe en :)
Jeg har dog læst flere steder, at de tre softkeys kan volde problemer ved enten at reagere for hurtigt eller for langsomt. Har du oplevet dette? Og har du ellers nogle positive eller negative kommentarer til telefonen?

0 0
Frank Henriksen 28-07-2010 23:19:34

Kan den tage videoer og i hvilken opløsning/kvalitet?

0 0
May Frederiksen 26-07-2010 15:29:03

Hej Steven, formuleringen med "en del mangler", er taget fra vores stjerne-oversigt. For at få fem stjerner skal mobilen yde præcis det den lover, og være alle pengene værd. Fordi der er nogle mangler synes jeg, at den falder ind under fire stjerner. At den er langsom, og hakker i det, synes jeg er en væsentlig mangel.
Men tak for den lille rettelse :)
Vh. May, mobilsiden.dk

0 0
Thomas 25-07-2010 22:17:32

Kunne du evt ikke prøve at lave en sammenligning med en tidssvarene noia telefon. Nokia har jo til forskel Gratiskort og opdateringer. Jeg brugte min 5800 på min tur til italien i sidste uge og alt virkede perekt inc trafik info...

0 0
Steven 23-07-2010 23:55:52

Glemte lige at tilføje et spørgsmål. Kan man overhovedet have en baggrund på telefonen uden ikonerne/menuerne eller vil de være der og genere? eEller kan man få det som de andre Android modeller. Hvor man kan benytte baggrunden med et flot billede plus widgets, eller er det helt utilgængeligt?

0 0
B. Nielsen 25-07-2010 16:10:18

Det er muligt at installerer en ny launcher. Jeg har installeret "Tag home". Nu har jeg en almindelig android telefon med en startskærm med widgets og genveje til Garmins navigationsmuligheder. Jeg har også nu mulighed for at skifte baggrunde.
Kan tilføje at jeg lige har haft brugt den på en 14 dages biltur, uden problemer.
Flere steder på nettet nævnes der at Garmin kommer med en android 2.1 update i slutningen af juli.

0 0
Michael 28-07-2010 14:01:35

Kan jeg købe telefonen nu og så senere opdatere til android 2.1?
Vil det ændre på den langsomme sms?

0 0
Steven 23-07-2010 23:52:36

Hej May :)

Tak for en god test.
Synes bare ikke man kan skrive der er en del mangler, da du kun opremser 3. Så burde den jo faktisk have en lavere karakter hmm..

Men spændende mobil :)

Du skriver under Slowmotion at det er en Nüvi A20. det skal du nok lige have rettet :)

0 0
Kokomo 22-07-2010 18:16:45

4/5. jeg troede jeres system gik op til 6 stjerner?

0 0
May Frederiksen 23-07-2010 11:44:47

Du har ret :) Det er en tankefejl. Fire ud af seks :). Tak for rettelsen :)
Vh. May, mobilsiden.dk

0 0

Om brug af cookies