Garmin Asus Nüvifone A50 – GPS og telefon i ét (mobiltest)

TEST: Vi har testet Garmin Asus's nyeste kombination af GPS og mobiltelefon, nemlig A50. Den er dyrere, men er den også bedre end den mindre model A10?

Garmin Asus Nüvifone A50 – GPS og telefon i ét (mobiltest)

Navigations-producenten Garmin har i samarbejde med elektronikproducenten Asus, skabt en mobiltelefon, som er mindst ligeså meget en enkeltstående GPS, som den er en telefon.

Garmin-Asus Nüvifone A50 er netop kommet på det danske marked, og kan ligesom “lillebroderen” A10 købes hos teleselskabet Telenor.

Mobiltelefonen kører med Android 1.6, ligesom det også er tilfældet med f.eks. Sony Ericsson Xperia X10, Xperia X10 mini og mini pro.

Android 1.6 = bagud fra starten

Sony Ericsson har fået mange hug for, at Xperia X10-modellerne “kun” kører med Android version 1.6. Men hvor Sony Ericsson allerede har meldt om, at der kommer en opdatering til 2.1, så er der intet nyt om en opdatering til Garmin-Asus’s mobiltelefoner.

Jeg vil mene, at Garmin-Asus bør opdatere denne hurtigst muligt, for at have en chance på mobilmarkedet, hvor mobiltelefoner nu så småt er begyndt at komme med Android 2.2 – A50 er altså snart to versioner bagud.

Men Google Android gør, at telefonen har adgang til både Gmail, YouTube, kalender, kontakter, Maps osv., og kan synkroniseres med disse – som man kender det fra f.eks. Sony Ericsson Xperia X10, HTC Hero og Samsung Galaxy S.

Garmin Asus A50 Nüvifone

Designet er godkendt

Udover, at A50 kører Android 1.6 ligesom Sony Ericsson Xperia X10, så minder den også en del om den, rent designmæssigt.

Der er et ordsprog, som hedder “..når enden er god er altid godt”, så lad os starte med bagsiden på A50. Den er efter min mening udformet i et rigtig lækkert materiale, som får den til at føles godt i hånden.

Skærmen og fronten på telefonen er bestemt også godkendt. Fronten er med en fysisk knap, resten er touchknapper, hvilket efter min mening giver et lækkert og lidt mere eksklusivt look. Alt i alt er designet mere end godkendt.

Dertil kommer skærmen som er en 3,5 tommer HVGA capacitive touchskærm, hvilket betyder, at den reagerer på berøring og ikke tryk. Absolut forrygende.

Kun tre megapixels kamera

Garmin-Asus Nüvifone A50 har et tre-megapixel kamera med auto-fokus. Kameraet er ikke det bedste, der er set på markedet, og egentlig undrer det mig også, at man udsender en mobiltelefon i den prisklasse med kun tre megapixels!

Taget i betragtning af, at A50 umiddelbart skulle være “storebror” til A10, så er det endnu mere underligt, da denne havde et fem-megapixel kamera.

Kameraet tager dog under de rette lysforhold nogle okay billeder, dog skal telefonen holdes meget stille, og i længere tid end man ofte har mulighed for. Så denne del er ikke godkendt.

Billeder taget med Garmin A50

Garmin Asus A50 Nüvifone

SMS-beskeder halter

Telefonen er, som alle Android-telefoner er at skrive sms-beskeder på. Man kan vælge, at den skal give en vibration hver gang man rammer en tast. Dette er ikke en funktion jeg synes er behagelig – men hver sin smag. Funktionen kan også fravælges, hvis man har det ligesom jeg.

Ellers har den et QWERTY-tastatur og er rimelig standard Android mht. ordbog/stavekontrol osv.

Personligt synes jeg, at der mangler æ, ø og å som selvstændige taster. Det er træls, at skulle benytte a, som f.ek.s “å”, men det reddes tildels af den indbyggede ordbog, der dog ikke er den mest optimale, jeg har set.

Telefonen har en intern hukommelse på 4GB, som kan udvides via microSD-kort.

Garmin Asus A50 Nüvifone

Hjemmeskærm og widgets

Udover de tre store valgmuligheder; opkald, find og vis kort, som ses på hjemmeskærmen, så er menuen opdelt i to dele. Den ene er synlig hele tiden, mens den anden kan køres ind fra højre. I begge dele kan ikonerne tilpasses og placeres efter behov. 

Den første hjemmeskærm viser også tydeligt, at der er lagt utroligt meget vægt på GPS-delen i denne telefon.

Med et tryk på widgets ikonet kommer en menu frem, som minder mere om den, man kender fra andre Android-mobiler. Den kan desværre ikke gøres til “hjemmeskærmen”, og min fornemmelse er, at man så slet ikke vil bruge den menu.

Der er selvfølgelig adgang til Android Marked, hvor der kan hentes programmer og spil til mobilen.

Browseren til internet i A50 er god, og generelt fungerer alle web-baserede funktioner i mobilen hurtigt og effektivt.

Selv store sites som f.eks. Ekstra Bladet loades hurtigt. A50 understøtter også Multitouch, hvilket fungerer upåklageligt.

Garmin Asus A50 Nüvifone

Find vej med mobilen

A50 er nærmest en helt almindelig Garmin GPS, og vi har derfor haft den med på adskillige bilture, for at teste dens evne som vejviser. 

Denne del af testen består den også, da mobilen fungerer som en anden Garmin GPS, som jeg har benyttet som sammenligningsgrundlag.

Men A50 finder hurtigt ruten, og en alternativ rute, hvis man ikke følger anvisningerne, som den danske stemmeguide kommer med. 

Ved motorvejskryds vises en realistisk gengivelse af vognbanerne, med gengivelse af skilte og angivelse af, hvilken bane man skal placere sig i. 

Når mobilen tages ud af holderen, gemmer den automatisk parkerings-pladsen. Dermed er det nemt at finde tilbage til bilen, hvis man går fra den. Hvilket kan være rigtig praktisk, hvis man f.eks. er på ferie. Så er der ikke længere en undskyldning for ikke at kunne finde tilbage til bilen.

Når telefonen ringer under kørselen, er det nemt at besvare opkaldet på headsettet eller på mobilen. Herefter vender skærmbilledet tilbage til navigeringen. Desværre forsvinder stemmeguiden, indtil der er lagt på. 

Naturligvis fortæller mobilen pænt én, at den ikke må betjenes, mens der køres (selvom det er passageren, der betjener mobilen). 

Lyden i det håndfrisæt er rigtig god, ligesom når man ellers taler i telefonen. 

Bilopladeren er lang nok til, at den sagtens kan nå fra telefonen i frontruden og ned i stikket. Til gengæld er det håndfrisæt lige kort nok – hvis klipsen skal sættes på tøjet, så mikrofonen er tæt ved munden, sidder man lettere akavet i sædet for at den kan nå. 

Overgangen fra mobiltelefon, til at sidde i vinduet og fungere som GPS sker glidende og ubesværet.

Garmin Asus A50 Nüvifone

Konklusion

Garmin-Asus Nüvifone A50 er overordnet set en okay telefon og GPS. Dog ses det også tydeligt, at det ikke er en af deres GPS-topmodeller, der er benyttet i A50. Dog er den langt bedre, end man ellers er vant til i mobiltelefoner.

I de mest basale funktioner er den bestemt på højde med andre tilsvarende mobiltelefoner, og når man ser på, at det er en kombineret GPS og mobiltelefon er prisen bestemt favorabel.

Dog holder den ikke batteri så godt, så med mindre man altid oplader den i bilen – så kan man her få en udfordring. Man skal ihvert fald altid være sikker på, at have oplader med. 

Jeg har været online 24/7 på nettet med denne – og ikke oplevet, at den kunne holde længere end til klokken cirka 20 om aftenen – fra syv-tiden om morgenen. Dette er kortere tid, end jeg er vant til mellem opladninger.

Den “taletid” de lover er også på 5 timer – hvor den på A10 er 8 timer. Dog vil jeg mene, at 5 timer også er lige i overkanten af, hvad min oplevelse af batteriet har været.

A50 koster uden abonnement cirka 1.000 kroner mere end “lillebroren” A10 – men i virkeligheden får man mere med A10, blandt andet fem megapixelkamera mod tre megapixel i A50. Man skal derfor grundigt overveje, om ikke man skal spare de 1000 kroner. 

Garmin-Asus Nüvifone A50 ender på tre ud af seks stjerner, der gives til den jævne mobil, der præsterer under middel, med mange mangler, og hvor pris og kvalitet ikke hænger sammen. 

Læs anmeldelsen af Garmin-Asus Nüvifone A10 her.

Plus og minus

+ Med i pakken følger alt, hvad man skal bruge for at mobilen fungerer som GPS
+ Menu’en er lavet smart og kan tilpasses med gode “genveje”
+ Rigtig god GPS

– Træls at telefonen skal “aktiveres” øverst i telefonen og ikke kan “aktiveres” på fronten
– Tastaturet mangler æ, ø og å
– Besværligt at ringe op fra mobilen, når den viser vej

Redaktionen fastholder fokus på sagen

Vi måtte absolut følge op på denne historie. mobilsiden gik et skridt videre. Allerede d. 18/8/2010 bragte vi nyt i sagen med en artikel om iPhone 4 – lækker men ‘old news’ – (kæmpetest)Klik her for at læse den påfølgende artikel.. Få også seneste nyt om sagen ved at trykke her..