Gaven til gadget-freaken, der har alt

TEST: En flyvende helikopter/ufo-ting, der kan styres med en smartphone, er umiddelbart en fantastisk gadget-gave. Men der er et MEN.

Gaven til gadget-freaken, der har alt

Drengerøven kommer frem i én, når man på YouTube ser videoklips af en flyvende firemotors UFO-lignede tingest, der styres med en smartphone.

Har du hang til sjove gadgets, vil du uden tvivl ikke kunne undvære AR Drone, som den flyvende enhed rent faktisk hedder. Din kæreste vil med garanti også sige ”hvor herre bevares” – denne gadget er nemlig på linje med et bordfodboldbord midt i designerstuen.

Men rolig nu. Inden du investerer dine surt opsparede 2.600 kroner i AR Drone, er der ting, der skal overvejes grundigt først.

Sej styring

Noget af det helt seje ved AR Drone er styringen, som sker via et trådløst netværk, AR Drone selv laver. Via en applikation på f.eks. iPhone eller Android forbindes til netværket, hvorefter der kan flyves.

Trådløst netværk på denne måde er egentlig meget smart, men på den anden side også mægtigt usmart. I områder, hvor der er mange andre netværk i luften, kan flyvningen nemlig blive forstyrret.

Forstyrrelser er slet ikke smarte, overfor sådan en tingest som AR Drone, da man kan risikere at ”flyve galt”, når styringen svigter – og dét gør den.

Generelt er styringen forholdsvis let, og der kan styres ved at vippe telefonen. Men det kræver øvelse at flyve præcist, særligt når der skal tages hensyn til omgivelser og vind.

Videoklip af AR Drone

AR Drone
AR Drone med flamingoramme så der kan flyves indendøre.

Pas på vinden

Når der flyes udendørs, skal du være MEGET opmærksom på vindforholdene, og at der er plads nok der, hvor du flyver.

AR Drone er ualmindelig vindfølsom, et lille pust, og den havner i det nærmeste træ eller busk. Her i Danmark blæser det jo som bekendt en del, og det begrænser antallet af gode flyvedage markant.

Der medføler en flamingoramme, som kan monteres på dronen, så der også kan flyves indendørs – alligevel skal du holde tungen lige i munden. Jeg kan da f.eks. ikke sige mig fri for flyvefejl. Et par orkideer har derfor måtte lade livet i propellerne.

Demovideo af AR Drone

To live kameraer

Hvis ikke dine venner i forvejen er imponeret over dit nye legetøj, så bliver de det nok, når du viser dem kameraerne, som sidder i henholdsvis snuden og i bunden. Mens der flyves, kan du se det hele lidt fra oven, på mobilens skærm.

I princippet kan du flyve ind i naboens have og se hvad der foregår – men det må man naturligvis ikke.

På mobilskærmen kan der skiftes mellem de to kameraer, og knapperne til styringen er placeret oven på billedet, så man altså både kan styre og betjene på en gang.

AR Drone
AR Drone.

Crashtest – arhhhh

En flyvende tingest på under 500 gram, mulige forstyrrelser fra trådløse netværk, kombineret med danske vejr- og vindforhold og ens egne evner som pilot er dømt til at gå galt. Og det gør det, tro mig!

Der skal ingenting til, inden du skal fiske AR Drone ud af en tjørnehæk.

Konstruktionen med små fine motorer og propeller af plastik puttet ind i et letvægtsdesign, er ikke ligefrem verdens mest holdbare løsning. Det er nok heller ikke tilfældigt, at der sælges reservedele til AR Drone på nettet.

Så den AR Drone jeg testede overlevede kun et par uger, inden et eller andet var blevet så ustabilt, at den ikke længere kunne flyve.

Jeg indrømmer, at selvom enheden anbefales til personer fra 14 år og op efter, så har mine unger fået lov at prøve den. Men det er faren, der har fløjet dårligst og endt i flest buske. En dreng på 11 år er åbenbart bedre til at navigere, end jeg er.

Spil med AR Drone

Rundt på nettet findes mange videoer af AR Drone og forskellige fora går vildt op i denne gadget, måske på grund af spilmuligheden.

F.eks. kan man for små 250 kroner købe spillet AR Hunter, hvor man skal jagte en virkelig person med AR Drone og ”skyde ham”.

Det ser sjovt ud på YouTube videoerne, men i forhold til hvor vanskelig dronen kan være at styre, så tør jeg slet ikke tænke på, hvor meget til skade den kan komme, hvis man med adrenalinen oppe, skal jagte en person.

Video: AR Hunter

Konklusion: Alt for dyr og alt for skrøbelig

AR Drone startede som en sjov gadget, der med sine lysende dioder, kunne trække mange af villavejens beboere ud af husende en fredag aften, hvor jeg afprøvede den.

Men det medfølgende batteri giver kun 15-20 minutters flyvning (opladning tager over en time), og et ekstrabatteri koster omkring 250 kroner. Med andre ord, så får du meget lidt sjov ad gangen.

Prisen ligger omkring 2.600 kroner. Derudover skal du forvente løbende udgifter til reservedele, med mindre du er en ualmindelig erfaren drone-pilot.

Et hurtigt kig på nettet bringer hurtigt alternativer frem. F.eks. en helikopter med indbygget kamera, til omkring 600 kroner. Eller de større modeller, der koster fra 1.000 kroner og opefter. Jeg vil gætte på, uden dog at have erfaring med modelflyvning, at disse vil være et bedre køb på den lange bane.

Det er lettere at bære, når man ser sin helikopter til 600 kroner styrte ned i tusind stumper, end en AR Drone til omkring 2.600 kroner mere.

AR Drone er gaven til ham der har ALT i gadgets, og som HAR været forbi andre modelflyvere. Men jeg synes det er en alt, alt for dyr gadget, som i øvrigt er alt alt for skrøbelig – i forhold til prisen.

Mens AR Drone stadig er ny og virker, er det en jublende fed gadget til omkring 4-5 stjerner. Men når begrænsningerne melder sig, indfinder virkeligheden sig på en MEGET lavere karakter.

1 ud af 6 stjerner.

Eksternt link:
Officiel website om AR Drone