Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   HTC Desire X - super mellemklasse Android-telefon (mobiltest)

HTC Desire X - super mellemklasse Android-telefon (mobiltest)

TEST: HTC Desire X er en super god mellemklasse smartphone med dual-core CPU, Android 4.0 og Beats Audio.

Når man første gang kaster et blik på HTC Desire X, kan ens umiddelbare tanke godt være: ”Endnu en mainstream Android-telefon, der ligner alle de andre.”

Designmæssigt minder Desire X også meget om mange andre Android-enheder, men når indholdet først folder sig ud, viser der sig en lidt anden verden.

HTC Desire X er udenpå en ”klassisk” Android-telefon. Vores testeksemplar er sort, som størstedelen af smartphones er i dag. Den har de obligatoriske tre touch-knapper, der på denne enhed er: ”Tilbage”, ”Hjem” og ”Programoversigt.”

I toppen af telefonen findes en standby / on-off knap, samt et 3,5 mm jackstik til headset.

Telefonen benytter standard SIM-kort og kan desuden udvides med ekstra hukommelse, ved at indsætte et ekstra memorykort, af typen MicroSD.

Adgangen til at isætte SIM-kort og MicroSD, sker ved at fjerne bagcoveret på telefonen, der holdes fast med små plasticpinde, som klikkes fast i telefonen.

Desværre er disse plasticpinde eller tapper meget skrøbelige, og efter blot to gange, hvor bagcoverert har været taget af, var to af tapperne knækket. Det betyder ikke at bagcoveret falder af, men det sidder desværre ikke længere helt tæt til telefonen i toppen.

Let at komme i gang

Desire X kører Android 4.0.4 og HTC Sense, version 4.1

Når telefonen startes op første gang, bliver man nemt guidet gennem opsætningen, og trådløst netværk og mail kommer hurtigt op at køre. Med andre ord, du er hurtigt i gang, samtidig med, at du løbende får tips til optimeret brug af telefonen.

Fra starten er der lavet en standard opsætning, der dog kan ændres og tilpasses som man har lyst til. Baggrunde, genveje og widgets tilføjes nemt til startskærmen eller de nogle af de øvrige sider.

Skærmen – leverer varen

HTC Desire X er udstyret med en 4” skærm, WVGA på 480x800 pixels – her er der virkelig valuta for pengene. Skærmen leverer et flot billede, der står knivskarpt, med mættede farver og god kontrast.

Skærmen på Desire X er på 480x800 pixels, og virker på ingen måde mellemklasse-agtig. Skærmen præsterer faktisk i topklasse og er med til at trække bedømmelsen over gennenmsnittet.

Mange mellemklassetelefoner leverer kun en acceptabel skærmpræstation, hvilket bestemt ikke er tilfældet med Desire X. Her får man skærm i den høje ende af skalaen.

Skærmen er berøringsfølsom og reagerer hurtigt og kontant på tryk og berøringer. Ikke en eneste gang har jeg oplevet, at jeg skulle trykke tro gange på det samme, for at få telefonen til at reagere.

Det flyder bare derudad, og grafikken bliver vist glidende og uden hak og lag.

Kamera – fem mega-gode pixels

Som overskriften antyder, så er HTC Desire X udstyret med et 5 megapixel kamera, der udnyttes fuldt ud, og med et meget flot resultat.

Telefonen har et kamera, der sidder på bagsiden af enheden. Der findes altså ikke et frontkamera, til f.eks. videosamtale og selvportrætter.

Kameraet har ifølge HTC et 28 mm vidvinkel objektiv med en maksimal blænde på f/2.0. Det betyder i praksis, at der kan lukkes rigtigt meget lys ind på billedsensoren, hvilket er være en fordel, når lyset er dæmpet eller man befinder sig indendørs.

Det vil altså være muligt at tage gode billeder, selv under dårlige lysforhold, uden at anvende flash/blitz, som mange gange kan ødelægge billeder mere end de gavner.

Med en maksimal blænde på f/2.0, skal man dog være opmærksom på, at skarpheden i billedet ligger på et meget lille sted. Det vil sige, hvis du tager billeder af et landskab, vil du måske kun opleve, at forgrunden eller baggrunden bliver rigtig skarp.

Dog skal det nævnes, at når lysforholdene er gode, tilpasses blænden og du vil få billeder, der står skarpt fra forgrund til baggrund.

Med Desire X har jeg kun haft positive oplevelser med kameraet. Billederne bliver næsten altid knivskarpe, med mange detaljer og pæn hvidbalance.

Kameraet har også fået plads til funktioner som kontinuerlig optagelse, hvilket gør brugeren i stand til, at tage en række billeder efter hinanden og efterfølgende vælge det bedste billede.

Det er også blevet nemmere, at bruge telefonen til at tage de uforglemmelige øjeblikke, der kun opstår i et kort øjeblik.

Kameraet kan startes selvom skærmlås er aktiveret.

Kameraet har desuden den smarte feature, at du kan tage billeder, samtidig med, at du optager video. Du trykker blot på udløser knappen, og "Snap!" har du et foto, selvom du er ved at videofilme.

Her lidt billeder skudt med Desire X:   

Billeder taget med HTC Desire X

Ligesom med skærmen tåler kameraet sammenligning med telefoner i højere klasser. HTC har formået at få det absolut bedste ud af et 5 megapixel kamera.

Internet – kører over gennemsnittet

Med Desire X i hånden behøver du ikke vente længe på, at internetsider indlæses. Både mobile- og fulde hjemmesider hentes hurtigt og smidigt.

Desire X benytter protokollerne HSDPA med 7,2 Mbit/s og HSUPA med 5,76 Mbit/s.

Mens hjemmesiderne hentes, kan man både zoome og navigere rundt på siderne.

Når en hjemmeside er hentet har Desire X en meget funktionel feature: ”Læs”.

Denne feature er meget anvendelig, når der er meget tekst der skal læses på en hjemmeside. En knap fremkommer i venstre øverste hjørne ved siden af adresselinjen.
'
Når man trykker på knappen ”Læs” vises kun tekst og billeder fra artiklen. Bannere, reklamer og andre generende elementer sorteres derefter fra, så kun en læsevenlig udgave står tilbage.

Beskeder og tastatur – ordbogen er et skridt foran

Indrømmet! Jeg har aldrig været rigtig vild med de former for tastaturer, der findes i Android-telefoner. Heller ikke selvom det er muligt, at hente alternative tastaturer, der kan tilpasses den enkelte bruger.

Derfor blev jeg overrasket, da jeg prøvede tastaturet på Desire X. Jeg har tidligere selv haft en HTC-telefon, hvor jeg konstant blev uvenner med tastaturet og ordbogen.

Tastaturet ser ikke ud af noget særligt. Jeg anvendte for det meste fuldt QWERTY-tastatur og umiddelbart er der ikke noget mellemrum, mellem tasterne på tastaturet, hvilket ofte fører til fejltryk. Men den 4” store skærm, er helt klart med til at give tastaturet en størrelse, der er med til at eliminere fejl.

Tastaturet er overraskende godt at skrive på. Jeg foretrækker helt klart et tastatur, hvor jeg ikke skal tænke over hvert tastetryk, for at undgå fejl. Det behøver jeg heller ikke her. Det var meget få tilfælde, hvor jeg registrerede, at jeg rent faktisk ramte en forkert tast.

Det skal så siges, at de gange, hvor jeg ramte forkert, fik det oftest ikke nogen betydning for det ord jeg ville skrive. Ordbogen foreslog næsten hver gang det korrekte ord alligevel.

Hvis vi lige skal putte lidt malurt i bægeret, så kunne jeg godt tænke mig en anden placering af knappen til skifte mellem tastatursprog.

Flere gange har jeg nemlig ramt lige præcist denne tast og det betyder, at tastaturet øjeblikkeligt ændrer layout. Når man så ønsker at komme tilbage til dansk layout, skal man som udgangspunkt trykke sig igennem adskillige sprog som jeg absolut ikke har brug for: Suomi, Polski, Svensk, Norsk m.fl.

Det er dog muligt at reducere antallet af sprog, der kan skiftes imellem, men det kræver at man aktivt laver et lille efterforskningsarbejde i menuen ”Indstillinger”.

I mine øjne havde det nok været bedre, hvis telefonen som standard kun valgte hovedsproget som en mulighed. Herefter kunne den enkelte bruger selv tilføje ekstra sprog. Det er vel de færreste, der har brug for 10 eller flere forskellige sprog på deres telefon.

Lyd – Beats Audio giver musikken en basboost

Lyden på samtaler er rigtig fin. Tale har en klar og tydelig lyd, der ikke bliver generet af baggrundsstøj og lignende.

Vælger du at benytte den indbyggede højtaler til at foretage en samtale, skal du være forberedt på, at højtaleren sidder på bagsiden af telefonen.

Det betyder, at lyden bliver sendt ind i din hånd, hvis du holder den i hånden, eller ned i bordpladen, hvis du lægger den på et bord.

Det har en helt åbenlys ulempe. Lyd der sendes ned og væk fra modtageren, kan på ingen måde blive super god.

Har du bare et stykke papir liggende under telefonen, eller lægger du den i sofaen forsvinder lyden næste helt og det er ikke muligt at føre en samtale. Det skal dog nævnes, at telefonen har en funktion, der aktiverer højtaleren automatisk under samtale, hvis den vendes med bagsiden opad.

Det medfølgende headset, af typen in-ear, giver en middel præstation på samtale. Det fornemmes lidt, at headsettet er et der medfølger, fordi forbrugerne forventer det, og ikke fordi producenten ønsker at levere et kvalitetsheadset.

Når det kommer til musik, har HTC allieret sig med Beats Audio, som er en integreret del af telefonen. Beat Audio fremhæver specielt bassen og vil for mange unge være et rigtig godt valg, hvis musiksmagen er R´N´B, pop, rock m.v. Er du mere til jazz eller klassisk, er jeg ikke sikker på Beats Audio gør så meget godt for musikken.

Batteri – To dages surf, mail og spil, uden opladning

HTC oplyser i sine specifikationer, at batteriet i Desire X har en kapacitet på 1.650 mAh. Med det burde det være muligt at tale via 3G i 10 timer eller holde standby i op til 34 dage.

Jeg klarede i gennemsnit to dage uden opladning. På telefonen havde jeg opsat tre mail-konti med push-notifikation, brugt den intensivt på nettet og afviklet spil i mindre omfang.

Nyttige feature – bil tilstand og navigation

Med Desire X kommer også funktionen ”Bil” – Her optimeres skærmen til betjening under kørsel i bil.

Telefonen kan placeres horisontalt i en holder og på skærmen vises kun de mest nødvendige funktioner på store touch-venlige knapper.

Som udgangspunkt er der fire knapper til henholdsvis Telefon, Navigation, Musik-afspiller og TuneIN internetradio.

Desire X er ”født” med Google Maps Navigation med stemme-guidet rutevejledning.

Navigationen fungerer som udgangs punkt fint, når først satellitterne er fundet. Denne procedure kan nogle gange tage lidt lang tid i opstartsfacen, end jeg har oplevet på andre telefoner. Men når først satellitterne er fundet, kører det præcist og uden problemer.

Konklusion – Mellemklasse-telefon med høje ambitioner

Det har i store træk været en meget positiv oplevelse at afprøve HTC Desire X. Telefonen, der som nævnt ligger i mellemklassen for smartphones, præsterer i topklasse.

Prisen er da også meget fornuftig, når man tænker på, at produktet performer godt, stabilt og med flotte skærm- og kamerapræstationer.

Da denne anmeldelse blev offentliggjort, kostede Desire X ned til 2.429 kroner uden abonnement.

Du kan se opdaterede priser på Mobilpriser.dk

Desire X er blandt de bedste Android-telefoner jeg har testet i mellemklassen og jeg bliver ikke overrasket, hvis telefonen ender som en best-seller.

Når det så er sagt, har Desire X også nogle små irritationsmomenter. Designet er i mine øjne kedeligt, og ligner mange andre Android-enheder på markedet.

Bagcoveret er meget skrøbeligt når det skal fjernes. Små plastic-tapper holder bagcoveret og disse knækker eller deformeres nemt, så coveret ikke sidder helt tæt til telefonen.

Selvom mange telefonproducenter argumenterer for, at det ikke har nogen betydning, så irriterer det mig stadig grænseløst, at højtaleren er placeret bag på enheden. Hvorfor? Hver gang jeg skal betjene enheden skal jeg vende den om, for enten at skifte mellem afspillet musik, eller for at afslutte et opkald.

HTC Desire X kører i øvrigt Android 4.0.4.

Her et hurtigt kig på fordele og ulemper:


PLUS:
- Skærm
- Kamera
- Internethastighed

MINUS:
- Kedeligt design
- Cover er skrøbeligt
- Højtaler placeret på bagsiden

Når alle fordele og ulemper vejes op mod hinanden, er Desire X en rigtig positiv oplevelse og et godt valg. Jeg giver HTC Desire X:

5 ud af 6 stjerner.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

frederik159 15-02-2013 09:51:31

For det første er optage opløsningen kun på 800*480 og ikke 1280*720 som alle andre nye som gamle mellem klasse mobiler håndtere. for det andet resultere det i at jeg helle ikke kan afspille film fra eks. min "GAMLE" HTC desire s, netop fordi denne optage i 720p. fordi de åbenbart har låst den funktion til at håntere opløsninger højere end 800*480....

0 0
danji 14-11-2012 10:58:13

Kan man benytte et Bluetooth headset til at starte et taleopkald med stemmen? Altså helt uden at røre telefonen. Det har jeg ikke fået til at virke i Android 2.3. Måske "Car mode" har løst dette, hvis ikke Android selv har.

0 0
Rasmus Røge 13-11-2012 10:43:11

Jeg ville gerne se en (meget) kort sammenligning med andre modeller i samme klasse. Til en pris på 2500 så går den jo lige i kødet på modeller som galaxy s2, s3 mini, xperia p - og sikkert også flere. Det er også et af de spørgsmål der ofte kommer igen på android forum'et, og ville rigtigt gerne høre jeres meninger om det.

Derudover ville jeg gerne se hvordan den klarer de lidt mere tunge spil i play store, som f.eks. dead trigger.

Men ellers en glimrende anmeldelse :-)

0 0
Lindberg 13-11-2012 23:28:41

Nexus 4 er kun få 100 kr. dyrere gennem Google Play Store. Det er et laaangt bedre køb, hvis man kan få fingre i den.

0 0

Om brug af cookies