Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   HTC HD Mini - lille mobil med masser funktioner (mobiltest)

HTC HD Mini - lille mobil med masser funktioner (mobiltest)

HD Mini byder på utroligt mange attraktive funktioner pakket ned i en rimelig lille pakke. Windows Mobile styresystemet er efterhånden gammelt, og selvom HTC Sense liver det lidt op, er det ikke nok.

HTC HD Mini blev præsenteret på Mobile World Congress i februar i år sammen med både Desire og Legend. I modsætning til de to andre, kører HD Mini med Windows Mobile operativsystem og ikke Android.

Det kan være grunden til, at denne model ikke har fået lige så meget opmærksomhed, men på den anden side kunne det jo være spændende, at se om HD Mini er attraktiv på trods af et styresystem, som bliver erstattet af Windows Phone 7 inden alt for længe.

HTC har brugt en del kræfter på at udvikle HTC Sense som en buffer imellem det efterhånden lidt forældede styresystem, og brugeren. På HD Mini gør det sin opgave, men ikke helt uden mindre irritationsmomenter, det vender jeg tilbage til.

Design

HTC HD tager de fleste funktioner fra HD2 modellen og samler dem i en mindre og mere lomme venlig udgave - selvfølgelig forudsætter dette også at skærmen bliver en smule mindre. HD Mini har en skærm på 3,2 tommer, men faktisk syner den af mere, fordi enheden er så lille.

Mobilen vejer 110 gram og er under 12 millimeter tyk. Selvom jeg er meget glad for telefoner på under 100 gram, så er størrelsen bestemt godtaget. Den kan være i lommen uden at det ser fuldkommen håbløst ud - også fordi at den ikke er hverken høj eller bred.

Nederst på fronten er der fem trykfølsomme taster en til besvar/læg på, en hjem-tast samt en windows tast, som fører dig ind i menuen og en tilbage-tast. Bag på telefonen opdager man hvad der må siges at være højdepunktet i designet, fire skruer i sølv placeret i hvert sit hjørne. Det ser utrolig lækkert ud og bryder lidt med den mørke overflade.

På bagsiden er desuden et HTC logo samt et lille område som indkranser kamera og indeholder højttaleren - også i sølv. På venstre side, sidder volumenknappen som er designet som en sammenhængende knap. Denne er også sølvfarvet og designet bindes på den måde sammen og bliver fuldendt.

Et andet interessant punkt som fortjener at blive nævnt, er det syn der fremkommer, når man tager bagklappen af. I stedet for et kedeligt interiør i sort, som plejer at være normen, så har HTC valgt at lave telefonen gul samt batteriet gult. Og for at det ikke skal være løgn, er den nederste halvdel semi-transparent. Den gule farve kan ikke ses, når bagklappen er på, og har derfor ikke indflydelse på det ydre design, men det bringer alligevel smilet frem, når man åbner telefonen.

Styresystem

Som allerede nævnt, så er Windows Mobile 6.5 hverken det nyeste eller mest fantastiske styresystem i dag. I sin egen form savner man en del brugervenlighed på linie med det, der ses hos blandt andet iPhone OS og Android. Heldigvis har HTC afhjulpet problemerne en smule ved at smide HTC Sense ind som en buffer imellem Windows Mobile 6.5 og brugeren. Startskærmen er mere eller mindre, hvad man forventer af HTC, et stort ur, vejr informationer samt en række genveje til alarm, kalender og opkaldsoversigt.

Nederst på startskærmen er en fin lille horisontal menu, som man kan bladre igennem. Brugeren kan fjerne og tilføje enkelte applikationer, men som udgangspunkt er der en række af de mest brugte, blandt andet beskeder, browser, beskeder, kontakter med mere.

Ved at hive startskærmen op får man vist en genvejsmenu, hvor du helt og holdent selv bestemmer hvilke programmer eller applikationer, der skal ligge genveje til, ideen er rigtig god, og der er plads til de 9 mest brugte applikationer. Desværre fungerer den flydende overgang imellem startskærm og genvejsmenu ikke helt optimalt syntes jeg, oftere end godt er kommer jeg til at klikke på en genvej på startskærmen, som blot fører mig til kalenderen eller noget andet.

Beskeder og internet

Beskedfunktionerne er funktionelle og smarte syntes jeg. Indgående e-mails og sms'er, bliver automatisk vist på startskærmen, når du benytter den horisontale menu i bunden. Det betyder, at du kan læse og besvare beskeder utrolig hurtigt og enkelt, uden at du behøver gå ind i applikationerne. Du kan desuden hoppe igennem alle modtagne beskeder ved at lave hive beskeder op eller ned - på samme måde som man hev startskærmen op for at vise genvejsmenuen.
Denne funktion virker bedre i dette henseende, jeg formoder, at det er fordi der ikke er lige så mange "links" som man ved en fejl kan komme til at trykke på.

Klikker du en enkelt gang på en besked, bliver du ført direkte til en historik med den pågældende person, her kan du læse alle modtagne sms'er og sende et svar.

Hvad angår tekst indtastning, så er HTC HD Mini en af de bedste telefoner med virtuelt tastatur, jeg har prøvet at skrive beskeder på. Ikke fordi tasterne er større, ikke fordi de reagerer meget bedre end andre, men fordi den er helt i top, når det kommer til at fuldende og gætte ord. Selvom jeg rammer nogle bogstaver forkert (hvilket sker hele tiden syntes jeg), så lykkedes det i 9 ud af 10 tilfælde mobilen at gætte det rigtige ord, så man er fri for at gå tilbage, slette og prøve igen.

Internet Explorer er som standard lagt ind på telefonen, men det er tydeligt, at HTC har valgt at satse på Opera browseren som standard. I den horisontale menu i bunden af startskærmen, kan man vælge at starte browseren, denne browser er som standard sat til Opera.

Uden at gå for meget i detaljer, så fungerer browseren helt gennemgående fint, multi-touch funktionen er nem og intuitiv at arbejde med og siderne loader hurtigt. Jeg har kun oplevet et enkelt problem, jeg syntes ikke altid, at der reageres prompte nok, når man skal benytte et hyperlink, oftere end jeg er glad for, måtte jeg zoome helt ind og forsøge at tilgå hyperlinket flere gange før jeg fik min vilje.

Generelt om telefonen

Jeg blev lidt overrasket over, at der ikke var nogen dedikeret kamera tast, ikke at det var en dårlig overraskelse, jeg fanger sjældent mig selv i, at skulle skynde mig så meget med at billede, at jeg ikke kan starte kameraapplikationen.

På HD Mini skal man panorere igennem menuen i bunden, lande på kamera og billeder og så klikke på kameraikonet, før du kan tage billeder.

En større ulempe ved manglen på en kameratast er, at man skal klikke på skærmen for at tage billedet, selvom den er følsom kan jeg ikke undgå at overveje, om man i nogle tilfælde ikke kommer til at skubbe til telefonen, og dermed ødelægge billedet en smule.

Alt i alt syntes jeg at kameraet fungerer nogenlunde, dog syntes jeg det ser ud til, at nogle af de klare farver bliver lidt udvaskede - i hvert fald i klart dagslys.

Udvalget af programmer hos Microsoft Marketplace er ganske enkelt under al kritik. Jeg sad og kedede mig i toget, og ville købe et spil at fornøje mig med. Der var to spil at vælge imellem, og i andre kategorier var udvalget ikke meget bedre, det er simpelthen for dårligt.

Batteritiden er altid svær at vurdere, eftersom alle bruger deres mobil forskelligt, men den holdt på strømmen i et par dage - helt op til tre dage, da jeg ikke brugte radioen så flittigt.

Konklusion

HTC HD Mini føles som en velbygget og stilet kvalitetstelefon. Materialerne er i orden, farverne er sammenhængende, og den gule farve inde i telefonen giver den et lille pift.

Det største minus ved telefonen er nok styresystemet, selvom Microsoft er på vej med deres Windows Phone 7, skal man ikke satse for mange penge på, at der kommer en opdatering til HD Mini, og det er altså et gammelt styresystem vi har med at gøre. Med lignende telefoner, som kører med Android eller Apple OS, er den største force ganske enkelt dens størrelse.

Dens dimensioner skal man dog heller ikke kimse af, enhedens skærm er stor nok til at man kan gøre alt hvad man vil og alting er tilgængeligt, men telefonens størrelse gør den utrolig nem at have med at gøre. Den udmærkede batteritid kan desuden gøre denne model til et oplagt valg for folk på farten.

Udover styresystemet var der et par punkter, som jeg ikke var så glad ved, browserdelen drillede en smule, genvejsfunktionen fra startskærmen var lidt uheldig (dog brugte jeg den ikke så meget, idet mange af de ting man umiddelbart har brug for, findes i den horisontale menu i bunden af startskærmen) og sidst men ikke mindst blev jeg utrolig skuffet over udvalget af applikationer i Markedspladsen.

Det er dog bestemt en af de bedre telefoner med Windows Mobile jeg har haft i hånden, så den fortjener fire ud af seks stjerner.


HTC HD mini - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

kjfhsf 24-06-2010 09:58:38

Hej

Hvornår tester I HTC Wildfire?

0 0
Jørgen 22-06-2010 02:22:25

Det med kameratasten kommer du jo nemt ud over hvis du lægger kameraet på en af de 9 genvejstaster så det er noget vrøvl at du er nødt til at bladre gennem menu forneden før du kan tage billeder.
Du kan vist ikke rigtig lide WM OS, jeg er langt fra enig med dig i dine synspunkter, for det første mener jeg at WM7 bliver et tilbageskridt fordi du her vil blive låst til markedspladsen for nye programmer og hvem kan lide at blive dikteret hvad du må og ikke må på sin telefon, kun en Apple freak eller tilsvarende.
Med WM 6.5 og 6.5.x har du alle de muligheder du kan drømme om og hvis du tager dig lidt tid til at kigge omkring hos de forskellige forums så vil du opdage at du kan få din telefon til at opføre sig akkurat som du lyster, med flere genvejstaster, flere hjem sider med endnu flere genvejstaster, små smarte applicationer som brugerne har udviklet og som gør brugen af telefonen lettere.
Og der er alt i programmer fra alle mulige udviklinghuse, så det er heller ikke noget problem, men selvfølgelig skal man bruge lidt tid, men hvilken producent har nogensinde sendt en telefon på gaden der kan gøre alle tilfredse lige ud af boksen, ingen mig bekendt.
Og fordi WM7 kommer stopper udviklingen jo ikke på WM 6.5.

0 0
Andreas Birkjær 22-06-2010 08:40:10

Det er rigtigt at man kan lave en genvejstast for at tilgå kameraet. Som nævnt syntes jeg ikke umiddelbart det er nogen ulempe at der ikke er en kameratast når man skal tilgå kameraet - det er hovedsagligt når billedet skal tages at jeg syntes det er lidt kluntet at skulle trykke på skærmen.

Jeg har faktisk altid været meget glad for Windows Mobile, og har haft en del forskellige modeller WM modeller, det var dog den første enhed med HTC Sense som jeg har haft i hånden.
HTC Sense gør underværker for styresystemet, men jeg vil vedholde min vurdering af at WM 6.5.x er gammelt og trænger til en opgradering når jeg ser på styresystemer som Apple OS og Android.

Du nævner selv at man kan søge lidt på forskellige fora og finde nye applikationer og få nye muligheder - man kunne jo benytte det samme argument hvad angår markedsplads låsen hos Windows phone - mon ikke det bliver muligt at omgås det hvis man virkelig vil :)

Til Jesper, så prøvede jeg da lige det tip med at skifte land, det hjalp i hvert fald en smule med hensyn til udvalget af applikationer i markedspladsen :)

0 0
Jesper 21-06-2010 14:57:38

Rigtigt, at der ikke er mange programmer på den danske markedsplads.
Man kan skifte til et andet områdes markedsplads under menu -> indstillinger -> verdensvisning i markedspladsen, så er der mange flere.

Ellers kan Omarket installeres, hvor der er masser af gratis programmer.

0 0
bennzzin 25-09-2010 13:35:37

Hvordan installere man omarket

0 0

Om brug af cookies