HTC One M9: Stadig dejlig, men magien savnes [TEST]

Anmeldelse: HTCs nye designperle, One M9, har alle kort på hånden til at forføre. Lidt slinger i udførelsen slår dog skår i One-magien.

HTC One M9: Stadig dejlig, men magien savnes [TEST]

HTC er ved at skabe et stærkt brand for deres serie af førermobiler, døbt kort og godt ’One’. Fælles for etterne er glimrende ydelse og storartet lyd pakket ind i et stilfuldt metalhus – i en bygge- og samlekvalitet hvis lige er svært at finde i andre mobiler.

Samtidig forstår HTC at krydre deres topmobil med gennemtænkt og brugbar software. Deres tilpasning af Android har længe været en favorit, takket været et nydeligt look som både er kvikt og smidigt.

Begge forgængere formåede såmænd også at blive anmelderdarlings. One (M7) og One (M8) løb begge med topkarakterer hos de fleste medier. En bedrift som naturligvis er svær at følge op på.

Til at vække ny begejstring hos anmelderne er tredje etter nu klar. Afløseren stryger paranteserne og hedder nu One M9. Mon den nye etter kan leve op til arven?

Læs også: HTC One M9: en dynamitstang i børstet metal [FØRSTE KIG]

HTC One M9

Specifikationer One M9

Mål: 144,6 x 69,7 x 9,6 mm, 157 gram
Skærm: 5,0” Full HD, 1920 x 1080, 441 PPI
Kamera: 20 MP, F/2,2 optik, 27,8mm brændvidde, 4K video
Frontkamera: 4 MP ultrapixel F/2,0 optik frontkamera, 26,7mm brændvidde, safirglas
Ydelse: 4*2,0 GHz + 4*1,5 GHz octa-core, 3GB RAM, Adreno 430 grafik
Batteri: 2840 mAh
Lager: 32GB + 128GB micro-SD + 100GB Google Drive
Lyd: Boomsound frontvendte højttalere med 5.1 Dolby Surround
Netværk: nano-SIM, 2/3G, Cat. 9 (450 mbps) 4G/LTE
Software: Android 5.0.2 Lollipop Sense 7.0
Øvrigt: Fås i gunmetal grey, sølv/guld eller guld.

HTC One M9

Er det ikke en M8’er?

Da jeg i sin tid gav mit første indtryk af HTC’s nye darling, spurgte en læser forundret om hvorfor jeg dog havde taget et billede af forgængeren og ikke den nye M9’er. Forvekslingen var ærlig og egentlig ganske forståelig, for det er kun subtile forskelle der adskiller de to designs.

Starter du ved fronten er forskellene marginale. Den tynde plaststribe omkring fronten er væk, hvilket forfiner indtrykket yderligere, mens rammen omkring skærmen hvor HTC logoet strutter, er en tand smallere.

Se også: HTC One (M9) – unboxing [WEB-TV]

En anden underspillet forbedring vil du opleve i det nye metalkabinet. Hele 300 minutter tager det at fræse og behandle bagklappen til en One M9. Tidligere tog det henholdsvis 250 minutter og 150 minutter i HTC One M8 og M7, og den maniske byggeproces slutter da også i en sublim finish.

De mange sandblæsninger og olieringer skal til, for at overgå den ellers herlige One (m8) på dens hjemmebane. Det udmønter sig i en bundsolid skal af letvægtsmetal i to toner, der forener sølv og en sart, lys rosenguld.

Som hos forgængeren er det forførende metalkræ hverken til at flå eller rive i. Det er bundsolidt og det har fortsat det overlegne kølige touch som kun tykt metal kan afgive.

Selve matchet af de to toner deler vandene, nogle er begejstrede, mens andre finder den for tacky. Her kan du i stedet ty til den mørkegrå gunmetal finish, som nu er en tand mørkere end hos forgængeren eller mod en telefon i ren lys rosenguld.

Læs også: HTC One (M8): Velkommen til første klasse [MOBILTEST]

Til sidst finder du igen de frontvendte BoomSound-højtalere, et setup der sparker liv i din musik og videoer. Micro-SD og nano-SIM kort er som tidligere gemt i små skuffer der kræver et værktøjet når de skal fiskes op igen.

Største nyhed er at spore på bagsiden, hvor One (m8) dobbelte kamera, nu afløses af en stor sort port hvor et nyt, opgraderet kamera gemmer sig bag et øje af ridsfast safirglas.

Alt i alt er det altså igen et adeligt design HTC har kreeret, men efter at have brugt forgængeren som min private mobil i løbet af 2014 savner jeg lidt nyt. Og det er egentlig ikke meget der skulle til, jeg forestiller mig at et enkelt tiltag, som eksempelvis en anden riflen foran højtalere ville markere, at her er en ny mobil.

Har du derimod ikke oplevet HTC’s One (M8) på nær hold tidligere, eller kommer du fra en anden mobil, vil der fortsat være en del nyt at udforske i det luksuriøse design.

HTC One M9

En ny ergonomi

Hvad produktfotos og videoer ikke røber, er hvor forskellig One M9 føles i hånden.

Den nye alu-tekstur sammen med en metalkrop der er trukket skarpere op gør, at den opleves som en anden telefon. Når den samtidig er en tand smallere og kortere styrker det indtrykket af tyngde og kvalitet – den føles som en ’One’ bør.

Knapperne er flyttet til højre side – klar til at blive aktiveret af tommeltotten. Det er vel hilset, at du ikke længere behøver at jonglere med mobilen for at nå power-knappen som tidligere gemte sig på toppen.

HTC One M9

Nydelig skærm og boom-lyd

Når jeg tænder for M9’eren, mødes jeg af den samme gode skærmoplevelse som forgængeren bød på. Her er 5 tommer i Full HD, hvilket sikrer knivskarpe 441 PPI.

Man genfinder HTC’s veltunede automatiske tilpasning af lysstyrke og en rig kontrast.
Skærmen er farverig uden at blive overstyret, men hælder en anelse mod det blålige, hvilket klæder hjemmesider med hvid baggrund, men giver dine fotos og film et mere klinisk look.

Flere konkurrenter er trådt i karakter siden One M8 fik debut. Både Samsung og LG byder nu på hyperskarpe Quad-HD skærme, mens Apples iPhone 6 brager igennem med imponerende lysstyrke udendørs. One M9s skærm er fortsat med i toppen, men der findes nu flere og flere alternativer som er mindst lige så gode.

Se også: HTC One M8 Dual sim: Businessmobil i alu-jakkesæt [TEST]

Der hvor rivalerne fortsat må bøje sig, er på lydkvaliteten. To frontvendte Boomsound-højtalere pumper fortsat melodierne med både præcision og bund. De spiller egentlig ikke nær så højt som flere mobiler som LG G3, Galaxy S5 eller iPhone 6 Plus, men de spiller højt nok, og især, godt nok.

M9 kan nu understøtte 5.1 lyd, hvilket lyder godt på papiret, men der ikke lykkedes mig at opleve nogen forskel på normal og surround-indstillingen.

HTC One M9

Et problembarn i motorrummet

Under kølehjelmen på en M9 gemmer sig en spritny mekanik fra chipproducenten Qualcomm. Det er en såkaldt Snapdragon 810, en octa-core med big-LITTLE arkitektur og 64-bit support.

Oversat til menneskesprog betyder det, at fire store cylindre er skabt til at tage det tunge læs, mens fire mindre, strømbesparende kerner løser de mindre opgaver for at værne om batteriet. De fire store kerner suser ved 2,0 GHz og afløses af sløvere kolleger på 1,5 GHz.

M9 råder samtidigt over 3GB RAM, som sammen med Android Lollipop 5.0, sikrer en flydende oplevelse. Ligesom hos One (m8) afvikles programmer prompte, der surfes på nettet og multitaskes nærmest øjeblikkeligt og den opleves altid som vågen.

Snapdragon 810 er en ny top-chip, men har allerede nu, fået ry som en forslugen størrelse med en tendens til overophedning. Og ganske rigtigt oplevede jeg også, at en enkel benchmark stressede M9 så meget at den måtte opgive forsøget.

Læs også: Tidlig udgave af HTC One M9 overopheder

Men, det er vigtigt at fastslå at de episoder bygger på ufærdig software, som siden er blevet rettet til. Med den endelige software afvikles den problematiske test (GFXBench 3.1) nu fejlfrit – uden at ydelsen er neddroslet.

Skal du have lidt adspredelse på farten er M9 velekviperet med en Adreno 430 grafikchip. Den leverer tårnhøje benchmark-værdier som udmønter i 3D-spil, som aldrig sløver ned.

De mange hestekræfter har en bagside: de æder strøm som aldrig før. Til trods for et 10% større batteri tærer den kraftige Snapdragon 810 + Adreno 430 konfiguration på driftstiden. I et 3D-spil som X-Com eller Real Racing 3, kan du lænse telefonen for strøm på bare 3½ time – en halv time før dens forgænger må give op.

Men de mange kræfter har en blidere side. Bruger du hovedsagligt mobilen til at surfe på nettet, se fotos eller film og lægger du spillene på hylden, ændrer M9 karakter og tilbyder en lang driftstid. Ved let brug opnåede jeg over to dages drift, en præstation der oveni købet kan udbygges med HTC’s strømspare-funktioner.

Selve opladningsritualet tager godt to timer og et kvarter. Skal du hurtigt ud af døren kan den tanke halvt på en halv time, hvilket ikke helt matcher dagens hurtigtladende mobiler som Samsung Note 4 eller Motorola Moto X.

Se også: HTC One M9 – det store billedgalleri

På netværksfronten klarer M9 sig udemærket til trods for udfordringen i at gemme antenner i et metalhus. Den finder som regel altid en 4G-forbindelse, men under svære vilkår må den ty til 3G for at skabe hul igennem. Mikrofon og højtaler er som i de øvrige Ones kompetente, og man gå altid klart igennem.

Gør M9 til din egen

Når du bruger HTC One (M9) mødes du af lige dele Google Android 5.0 Lollipop og HTC’s seneste tilpasning døbt Sense 7.0.

Looket bevarer mange designindtryk fra forgængeren, med nyhedstreaming via Blinkfeed til venstre for hjemmeskærmen samt ikoner og widgets på de øvrige hjemmeskærme. App-bakken scroller nedad, hvilket er anderledes, men fungerer.

Menuerne bevarer HTC’s stilfulde, men simple layout, mens notifikationsgardinet arver Lollipops todelte design. Med Android 5.0 sikres også en direkte adgang til notifikationer fra låseskærmen, og det er lige så smart her, som det er på de andre Android-mobiler med opdateringen.

Eneste ømme punkt er HTC’s Android-tastatur, som giver kvaler med retstavningen med sin alt for smalle mellemrumstast. Heldigvis er dette dog nemt at skifte ud.

Ud over disse generelle betragtninger, er det umuligt at afgive nogen endelig dom over designet i HTC’s Sense 7 design. Med Sense 7 er det nemlig dig, der bestemmer udseendet på din mobil. Alt fra knapper, ikoner, farver, lyd, fonter er op til dig som bruger, og det tager kun nogle få klik at skifte looket ud.

Under Tema-menuen kan du generere en pallette ud fra et billede eller logo du syntes om. Sense analyserer billedet, og foreslår derefter flere temaer som vil passe til. Hele forløbet tager nogle få sekunder og din mobil er nu helt din egen. Er du vild med din kreation er det oven i købet nemt at dele med vennerne, hvis de altså ejer en HTC-mobil.

I praksis vil du nok ende som mig, og forsøge dig frem og tilbage mellem mange forskellige temaer – det er nemt og sjovt det her!

HTC One M9

Softwaren sanser sig frem til dig

Brugertilpasning er mantraet i Sense 7.0, hvilket ses i dens anden hovedattraktion: Sense Home. Her er en widget der ændrer sig, alt efter hvor du befinder dig og ændrer i dine apps og foreslåede apps alt efter dine behov.

Som standard får du tre profiler, en til derhjemme, en til arbejdet og en til når du er ude. Den genkender derefter din placering og foreslår apps fra dit kartotek, som passer til situationerne. Sense Home foreslår desuden applikationer som den mener, vil passe til dit behov.

Det virker til en vis grad, men det får hurtigt en bismag af spam, når Sense Home spørger mig hvorvidt jeg ikke skal prøve den lokale café ad – midt i kontortiden. Det tror jeg ikke er nogen god idé.

Når den samtidig foreslår mig apps som Candy Crush eller snowboard-spillet Crazy Snowboard, lader det til, at den ikke forstår at jeg faktisk er på arbejde.

Den slags ’intelligente’ hjemmeskærme er set før i blandt andre Aviate-launcheren. Som med disse, skal den have tid til at lære dig og dine vaner at kende. Efter 10 dages brug synes den fortsat ikke at fatte, at jeg ikke har interesse i tidsrøvere som Candy Crush – især ikke når jeg er på kontoret.

Alt i alt er Sense 7.0 altså mest en visuel opgradering i forhold til forgængeren. Men det er heller ikke værst, for den arver kloge og nyttige funktioner som HTC Highlights (nu omdøbt til Zoé), Blinkfeed og Eye Experience til kameraet.

Dot View 2.0

Med den nye One følger også et nyt DOT cover. Som navnet antyder, er den fyldt med prikker, som giver den lyses op af den bagvedliggende skærm. Opløsningen er lav, hvilket giver notifikationer en vis 8-bits retro-charme.

Den nye Dot View kan dog mere end sin forgænger. Nu kan du tilføje baggrundstapeter, have flere typer notifikationer og endda spille små minispil.
Det er en gimmick, men jeg oplevede en vis nysgerrighed fra venner og bekendte omkring det aparte cover og dens vintage-beskeder.

Til sidst skal HTC prises for at tilbyde en gennemsigtig bagside til Dot-view. Det udsøgte design er dermed ikke længere gemt bag ussel plast.

HTC introducerer en stribe andet tilbehør til One M9. Mest iøjnefaldende er det vandtætte cover, der giver M9 en vis bulldozer-æstetik, men som altså gør mobilen vand, stød og støvtæt.

Læs også: Lækkede billeder viser HTC One M9 Plus frem

HTC One M9

Mega mange pixels

Et af de mest vedholdende kritikpunkter til HTC One M7 og M8 er kameraet. Med forgængeren introducerede HTC det hjemmebryggede begreb ’Ultrapixel’. Kameraerne havde kun 4 megapixels at rutte med, i en tid hvor rivalerne bød på 13, 16 eller endda 20 megapixels.

Der var dog en vis ræson bag galskaben. Argumentet lød, at vi nærmest aldrig bruger de mange pixels, det tager unødigt plads, gør kameraet sløvere og så går det især ud over fotos taget i nattetimerne. For har man færre pixels, kan man tillade sig at gøre dem større – og så kan de sluge mere lys ind.

Men i en verden hvor større tal og flere bits og bytes sælger, fik HTC aldrig rigtig overbevist forbrugerne. Og mobilernes regnekraft steg uvægerligt, hvilket gjorde støjreduktionen og de tætpakkede pixels mere kapable i lavt lys.

Derfor melder HTC sig tilbage i megapixel-ræset med et kamera på potente 20 megapixels, med 4K-video og en f/2,2 optik. Herligheden er som i iPhonen gemt bag det yderst stærke, og hundedyre, safirglas. Det skal sikre, at din optik kan rode i lommen sammen med dine nøgler, uden at lide overlast.

HTC One M9 (øverst) i duel med iPhone 6 Plus gør det godt, omend farverne er for varme

Første indtryk af HTC’s nye megapixel-monster er såmænd også positivt. Knipser du derudaf udendørs med masser af lys omkring dig hører HTC blandt de bedste. Fokuseringen er ligeså kvik som hos den hurtige M8, mens den hiver langt flere detaljer hjem.

Optikken er samtidig skarp nok til at placere den i samme liga som stærke rivaler som iPhone 6 Plus og Sony Xperia Z3. Eksponeringen er spot on, farver er en smule varme men fyldige, mens dynamikken er god. Det her er da gode megapixels.
Og så alligevel ikke.

Rykker du indendørs, eller falder natten på, vil One M9 skuffe fælt. De fine detaljer som optikken leverer udviskes nu og erstattes af en hårdhændet og inkompetent efterbehandling der forvandler alt til klumpende grød.

Farverne er unaturlige, billedstøjen kommer i store plamager og billedet er underbelyst. Samtidig er her ingen optisk billedstabilisering til at afhjælpe sagerne. Resultatet er bare ikke godt nok til en topmobil i 2015.

Se også: Kameraduel: Apple iPhone 6 Plus vs. Samsung Galaxy S6 Edge

HTC skulle efter sigende have overarbejdet med at få færdiggjort kamerasoftwaren, men den testede software, som skulle være den sidste nye version, virker altså ikke færdigbagt. HTC påpeger dog overfor mobilsiden.dk at en ny version af kamerasoftwaren er under udvikling. Det håber jeg så.

Samme dualitet opleves i videooptagelser hvor 4K-videoerne imponerer i dagslys, og skræmmer i nattetimerne.

Se 4K-videosample i dagslys herunder

Se 4K-videosample i svagt lys herunder

Ultrapixel-konceptet ryger dog ikke helt i glemmebogen. Den flytter i stedet til frontkameraet, hvor den gør et glimrende arbejde med at skaffe skarpe selfies – især i svagt i lys. Jeg fristedes da også til at anvende ultrapixel kameraet i mørke, men det er nærmest umuligt at få et velkomponeret billede når der skydes i blinde.

HTC One M9

En ambivalent etter

HTC har for længst bevist, at de ikke er bange for at gå egne veje. Men med One M9 ender jeg faktisk med at savne lidt af den opfindsomhed og mod, som kendetegner forgængerne.

Den nydelige metalfinish er jo mægtig lækker, men selv med min forkærlighed til børstet alu, kan jeg ikke længere forelske mig pladask i et design der ligger så tæt på forgængeren – og nu lokker både Samsung, Sony og Apple jo med designlækre alternativer i samme format – det gjorde de ikke sidste år.

Under metaloverfladen er den igen et ambivalent bekendtskab. Den opleves ikke væsentlig hurtigere end forgængeren, på nær til spil. Men suser du rundt i de tunge 3D-spil vil batteriet give op før M8, en tvivlsom byttehandel.

Sidste, men ubetinget største, skuffelse er at finde i kameraet, for det underpresterer i nattetimerne. One M8 brillerede aldrig med sine få pixels – men til gengæld skaffede den altid brugbare resultater. Selfiekameraet er dog blevet bedre, men det er en ringe trøst.

Selvom HTC derfor ikke taler til følelserne i samme grad, vil den fortsat kunne friste mange. Designet og kvalitetsindtrykket er jo udsøgt, Boomsound-lyd er en fornøjelse, Sense 7.0 er både kompetent og utrolig smidig med sine skræddersyede temaer.

Introduktionsprisen på One M9 er skruet lidt i vejret, men nu får du dobbelt så meget lager med til prisen (32GB). Det er en kende dyrt, men HTC’s nye etter er fortsat en dejlig mobil. Vi lander derfor på 5 ud af 6 stjerner

Find den bedste HTC One M9-pris på mobilpriser.dk.

Fordele:

  • Hurtig og smidig i brug
  • Udsøgt design og materialer
  • Gode fotos i dagslys
  • Større batteri
  • Boomsound

Ulemper:

  • Dårligt kamera i svag belysning
  • Sluger for meget strøm under spil
  • For lidt udvikling i designet
 

Flere artikler om cover

Vi blev slet ikke færdige med emnet. mobilsiden fulgte op på historien. 13/3/2015 blev historien fulgt op med sagen; Apple Macbook eller Surface Pro 3 – hvilken er bedst?Klik her for artiklen.. Seneste nyheder om cover kan du læse her..