HTC One X – kæmpetest af Android topmodellen (mobiltest)

TEST: HTC One X skal være med til at understrege, at HTC stadig kan lave smartphones der er rykker. Læs den store test af HTCs nye hero-produkt.

HTC One X – kæmpetest af Android topmodellen (mobiltest)

Så er den her forårets topmodel fra HTC, One X. Det er toppen af toppen i en serie på tre mobiler (foreløbigt). Den mellemste hedder One S, mens One V, et remake af HTC Legend, ligger nederst i hierarkiet.

– Mød HTCs nye Familie – One X, S og V

130 gram, 4,7 tommer skærm (1280 x 720 pixels), og en kraftfuld NVIDIA Tegra 3 quad-core processor på 1,5 GHz er noget af indmaden i One X. Det hele omkranses af et plastikcover i materialet polykarbonat, i et afrundet, blødt og buet design, der ligger godt i hånden – hvis man altså har en stor hånd.

Hvis ikke din hånd er velvoksen, bør du runde den lokale teleforretning, og mærke One X i din egen hånd og lomme. Målene er 134.36 x 69.9 x 8.9 mm. Og selvom denne smartphone fylder en del, får det forholdsvist tynde design, og den buede skærm, den til at føles lidt mindre, end den rent faktisk er.

Nu er tolerancen for størrelser på smartphones meget individuel, men personligt vil jeg nok foretrække den størrelse, at One S kommer i.

One X kan ikke skilles ad, hvilket der heller ikke er nogen grund til. Batteriet på 1.800 mAh sidder godt gemt væk, der er ikke plads til et eksternt hukommelseskort – og det eneste hul, udover ladestik og headset-plug, der reelt er nødvendigt, er pladsen til micro-SIM kortet, der er lokaliseret i toppen af enheden.

Hurra hurra siger jeg bare. Der er mange bonusfordele ved det valg HTC her har truffet. Mere om det senere i testen.

Android, HTC One X
HTC One X (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Bløde taster

Der er ingen dedikeret kameraknap på One X, men kameraet kan hurtigt aktiveres fra låseskærmen. Og det er ikke mange fysiske knapper, at designerne har sat på mobilen.

Powerknappen er placeret på toppen mens volumen-kontrollen findes på den højre side, disse er dog meget bløde, så det er svært at mærke, hvornår der reelt skrues op eller ned – under samtale kan der desuden ikke ændres lydstyrke, uden først at tage telefonen væk fra øren, så skærmen tænder.

Lige under skærmen sidder nogle touch-følsomme systemtaster, der benyttes til ”tibage”, ”hjem” og ”seneste programmer”. Disse taster fejler dog ikke noget, og virker som en naturlig integration på systemet.

Utallige adgangskoder i opsætningen

HTC har gennem flere år haft markedets bedste opsætningsguide på Android-platformen, og her bliver fanskaren ikke skuffet. Men siden guiden blev introduceret med HTC Legend for to år siden (ja, længere siden er det faktisk ikke), er der kommet et utal af cloud- og socialetjenester.

Du skal derfor være klar med alle dine adgangskoder, hvis alle punkter i guiden skal udfyldes. Jeg skulle personligt være klar med koder til følgende tjenester: Dropbox, Evernote, Exchange, Facebook, Twitter, Gmail og HTC Sense.com. Dertil kom pinkode til SIM-kort og koden til det trådløse netværk oveni.

HTC har naturligvis ikke ansvaret for de mange tjenester, de gør dem blot tilgængelige på mobilen, men det er altså til at blive hel forpustet af.

Opsætningen er godkendt, men mine tanker og bekymringer går til Louise på Nykøbing Mors, der nok sidder og ser på listen, på forhånd opgiver, og trykker ”skip”.  Dermed mistes en del funktionalitet i telefonen.

Så husk – udfyld så meget som muligt fra begyndelsen.

HTC One X
HTC One X (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Flot skærm i høj opløsning

Hvor har HTC dog bare en trist historie, når det kommer til skærmkvalitet. Jo, den første udsending af HTC Desire med AMOLED-skærm var fantastisk, men da de efterfølgende skiftede til Super LCD på alle topprodukterne, gik oplevelsen bare lodret ned ad bakke.

På den nye One-serie er der heldigvis sket en del. Typen er på One X Super LCD 2 (S-LCD 2) med en opløsning på 720 x 1280 pixels og en PPI på 312. Betragtningsvinklen er god og grafikken udviskes kun en lille procentdel, når skærmen ses fra siden.

Det er individuelt hvor god en skærm opleves, og oftest skal man have skærmene ved siden af hinanden, for at kunne afgøre den reelle forskel. Alligevel tør jeg godt udnævne skærmen i One X til, den bedste skærmoplevelsen nogensinde på et HTC-produkt.

HTC One X, HTC Sense
HTC One X (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Fleksibelt eller hakkende?

Jeg er personligt træt af dårlige undskyldninger fra inkarnerede Android-fans, når det kommer til styresystemets fleksibilitet og smidighed. Det er ikke usædvanligt, at blive mødt af den ene eller anden, mere eller mindre søgte forklaring på, hvorfor det ikke er helt flydende.

Men der er gode nyheder. Nu er Android for første gang på en HTC-mobil blevet HELT flydende – endelig! Tidligere har vi set Android køre virkelige smooth på Google Nexus-mobilerne, der dog ikke har en grafisk brugerflade som HTC Sense, lagt oven på Android-styresystemet.

Jeg ved ikke præcist hvordan HTC er nået frem til målet, men mon ikke at quad-core processoren, har et vist ansvar i den sammenhæng, naturligvis i samspil med Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Retfærdigvis skal det nævnes, at mellemklasse smartphonen Huawei Honor også var ualmindelig flydende, og den kører kun på Android version 2.3 – og er uden quad-core processor.

Hvis jeg tager de hysteriske briller på, er det muligt, at finde steder der ikke er helt fyldende, men jeg tvivler på, at den almindelige slutbruger, vil opleve disse.

Derimod vil de fleste opdage, at de forskellige widgets på forside-skærmene ikke altid indlæses med det samme. Ofte skal der ventes nogle sekunder inden f.eks. musik eller foto opdaterer med det seneste indhold. Det samme gælder for favoritkontakter, der også kan lade vente på sig.

Dette er ikke et kæmpeproblem, men alligevel irriterende.

HTC One X, HTC Sense
HTC One X (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Stor opdatering af SMS-applikationen

HTC har i forhold til tidligere modeller strammet op i SMS-delen, der virker enkel og overskuelig.

Tastaturet har dansk ordbog samt ÆØÅ, og der er vibrationsfeedback mens der skrives på tastaturet. Tasterne har en god størrelse, men det er lidt bøvlet at lave smileys, da de ligger gemt under et menupunkt.

Jeg er ikke blevet helt gode venner med tastaturet. Mange fejltryk, og punktum hvor der skulle være mellemrum er en del af hverdagen. Heldigvis redder ordbogen det meste, men alligevel synes jeg ikke oplevelsen er helt optimal.

Som vi så det på Sony Xperia S, er der også på HTC One X, Swype aktiveret på tastaturet, der således ikke kræver et særligt tastatur, eller plug in installeret.

SMS-app’en byder også på en række finesser, f.eks. muligheden for at konvertere en SMS til en opgave, der gemmes i kalenderen.

For dem der ikke bryder sig om det fulde tastatur, er det muligt at vælge standard T9-tastatur i stedet.

Beats, Headset, HTC One X, Musik
HTC One X med Beats Solo HD headset. Dette medfølger dog ikke, men ska købes ved siden af. (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Musikken lyder godt i One X

Musik er et af HTCs salgspunkter på One-serien, som har understøttelse af Beats Audio. Enkelte tidligere produkter har også haft Beats, men her har lydforbedringen været en ren softwareløsning. I One X sidder derimod en dedikeret lydchip, som står for lydbearbejdningen.

En ny musik-del samler ens egen musik sammen med programmer som Tunein Radio, Spotify m.f. Det giver et godt overblik, ikke at skulle lede flere steder i mobilen, når der skal lyttes.

Selve musikafspilleren er lækkert designet, og det er en fryd for øjet, når albumcovers smidigt kan bladres fra side side. Sange kan let tilføjes en ens personlige afspilningsliste, og der lige så enkelt søges i musiksamlingen, ligesom der også kan skiftes mellem forskellige visninger som ”album”, ”sange”, ”kunstner”, m.v.

En musik-widget på forsiden giver mulighed for at styre afspilningen, skifte sange m.v.

Soundhound er en integreret applikation i musikdelen, der kan finde mere information på nettet om den sang der spilles, inklusive sangtekster, der endda scroller over skærmen mens sangen spiller – på det rigtige sted i sangen. Det er megasmart og virker også når der høres radio fra Tunein Radio-app’en.

Lydkvaliteten er et kapitel for sig selv – den er VIRKELIG god. Der er fuld skrue på de forskellige frekvensområder, men kvaliteten afhænger naturligvis af, om den musik der ligger på mobilen, er gemt i et format, hvor lyden ikke ødelægges alt for meget.

Beat Audio lydforbedringen – giver helt klart lyden et kæmpe boost, der kan udnyttes med standard headsets. Du behøver altså ikke et Beats headset, for at få glæde af lydkvaliteten i One X. Dette er også nødvendigt, da et sådan headset ikke følger med mobilen.

Jeg har afprøvet One X med et Beats Solo HD headset – og det gør bestemt ikke lyden værre.

Alt i alt, er der ingen tvivl om, at HTC scorer topkarakter for hele musikområdet i denne smartphone.

HTC One X, Musik
HTC One X (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Godt kamera?

Kameraet er et andet af de HELT store salgspunkter ved One X og de øvrige modeller i One-serien. Ifølge HTC har mobilen en større linseåbning der lader op imod 30 procent mere lys slippe ind, i forhold til kameraer i normale smartphones.

Derudover har HTC lavet en dedikeret billedchip, som står for efterbehandlingen af billedet, der optages i RAW-format, efterbehandles og til sidst gemmes i jpg-formatet, der i de fleste almindelige kameraer er det filformat, som der benyttes.

Der er en stor bunke forskellige features i kameraet, men også en autofunktion, som nok de fleste vil anvende i dagligdagen.

Hvis der pludselig sker noget, som du bare MÅ have i kassen, kan udløserknappen holdes inde, hvorefter mobilen i løbet af få sekunder, tager en serie på 20 billeder. Nu kan du så bladre rundt mellem billederne, og med ét tryk, udvælge det bedste, og kassere de andre.  Dette er en rigtig smart funktion, specielt når der er hurtig action, lige foran linsen.

Videooptagelser kan laves i en opløsning på op til 1920 x 1080 pixels (Full HD), og undervejs mens der optages, kan der med et tryk på kameraudløseren, tages et stillfoto. Fotokvaliteten er ikke nær så god, som hvis man kun benyttede fotokameraet, alligevel synes jeg godt om denne feature, da man sådan set får det bedste fra begge verdener.

HTC havde ved et pressearrangement i marts inviteret freelance fotograf Simon Ladefoged, der havde testet fotodelen i One X. Overfor Mobilsiden.dk roser fotografen kameraet, og siger, at det klart er bedre end det der sidder i hans iPhone.

Så skulle det udelukkede været baseret på kameradelen, ville han skifte mobil.

Billederne som Simon Ladefoged fremviste, var da også ret imponerende, men der er stor forskel på billeder taget af en professionel fotograf, uanset udstyret, og så os amatører.

De billeder jeg selv har taget i løbet af testen, er bestemt blevet gode, og længder bedre end billederne fra Nokia Lumia 800, der har et kamera med samme opløsning. Og det er en fornøjelse, at billedet rent faktisk tages, når udløserknappen berøres.

Flere gange har jeg dog haft fokuseringsproblemer, hvor mobilen, selvom man med et prik på skærmen fortæller den hvor fokus skal ligge, alligevel formår at fokusere på det forkerte. Ret irriterende når man f.eks. vil lave en billede af en blomst, og det så er baggrunden og ikke forgrunden, der i sidste ende kommer i fokus.

Fotogalleriet er endelig blevet i orden, set i forhold til HTCs tidligere smartphones, hvor jeg altid har kritiseret de grå bokse, der kommer når der bladres hurtigt gennem billederne. Årsagen har været, at mobilerne ikke har indlæst data om billedet hurtigt nok. Stor ros til HTC for at have strammet op, og bragt gallerioplevelsen op på det niveau, man som bruger forventer.

HTC One X, Musik
Musikdelen i HTC One X (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Billeder taget med HTC One X

Internettet er ikke en topmodel værdig

Internettet er det punkt i HTC One X der skuffer mig! I min test af Sony Xperia S roste jeg internetdelen, som værende temmelig god, hvilket sjældent er tilfældet på Android-telefoner – men her havde Sony altså fået styr på tingene.

Det kan man ikke sige om HTC i deres nye topmodel.

Problemet er som altid på de store tunge websites, hvor ”zoom og flyt”, panorering, scroll m.v. bare ikke sker lækkert og flydende. Jeg har også været ude for at sidde med en helt hvid side, fordi zoom-funktionen havde lagt sig på ryggen.

Når man slår Adobe Flash fra, så bliver resultatet bedre, men stadig ikke godt nok. Jeg bliver irriteret over, at en SÅ vigtig funktion i en smartphone, ikke bare er lækker, smooth og flydende. Specielt fordi, at på platformen Windows Phone (f.eks. Nokia Lumia-modeller) og i iOS (iPhone og iPad), godt kan få internettet til at blive en super oplevelse.

HTC får dog pluspoint for en let adgang til at indlæse den fulde version af en website, hvis man f.eks. er startet på den mobile version. Også Flash kan deaktiveres, uden at skulle rode i flere undermenuer.

”Læs” og ”gem” er en anden nyhed. Med ”læs” får du kun artikelteksten fra en nyhedsside op på skærmen, så man slipper for grafikken. Og ”gem” gør det muligt at gemme artiklen til senere offline læsning. Gemte artikler genfindes under ”gemt” i bogmærker i internetbrowseren.

Brugere af iPhone og iPad vil genkende ”Læs”-funktionen, som også findes på disse produkter, der dog ikke kan åbne siderne, hvis der ikke er adgang til internettet. Så pluspoint til HTC.

Virkelig god til mail

Når det kommer til brug af mail på mobilen, er Android-systemet, og særligt HTC, med helt fremme ved frontlinjen. Gmail-applikationen er ens på alle Android-telefoner, og den er aldeles i orden.

HTC har derimod deres egen mailapp til Microsoft Exchange mail. Og dét virker! Hvis du har prøvet Exchange (eller Office 365) på en Android smartphone, og synes det ikke er optimalt, så er det fordi, du ikke endnu har haft oplevelsen på HTCs nye One-serie.

Der er SÅ mange forbedringer, så det er svært at få dem alle med her. Farveangivelser på nye mails, mails i tråde, hvor tidligere meddelelser er samlet i bunden af en mail, flere mailkonti, fuld understøttelse af e-mail indholdet og meget andet, er blandt mulighederne.

Push-mail, manuel download, tidsskema-synkronisering er som standard med i pakken, men HTC har også lanceren en feature kaldet ”smart sync”, der kan spare på batteriet.

Her lærer systemet brugeren at kende. Og hvis man ofte åbner mailboksen, vil den over tid begynde at synkronisere ofte. Åbner man derimod sjældent mailen, vil smart-sync lære, ikke at hente nye mails så tit.

Jeg synes funktionen er VILDT smart og har slet ikke brugt den almindelige push-sync – og i øvrigt heller ikke savnet den.

Maildelen vil klart være blandt de mest savnede features, når jeg ikke længere har HTC One X til test.

HTC har altid været gode på kalender- og kontaktlister, og i den nye serie skuffes brugerne heller ikke. Multikalender med flere farver, samlet overblik over alt kommunikation med en person i kontaktlisten samt meget andet, er stadig markedets bedste.

Android, HTC One X, HTC Sense
I HTC One X er det let at lave mapper. Træk blot ikonerne oven på hinanden. (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Quad-core med mange kræfter

Der sidder en 1,5 GHz Tegra 3 quad-core processor fra Nvidia i One X, og den har masser af regnekraft, men uanset hvor kraftig en motor en mobil har, så kommer SMS-beskeder og opkald, altså ikke hurtigere igennem af den grund.

Derfor er det særligt i grafiktunge applikationer og krævende spil, at regnekraften for alvor kan udnyttes.

Nvidia har lavet applikationen Nvidia TegraZone hvor blandt andet spil, der udnytter processoren er samlet, hvilket er meget rart, så man har lidt show-off til vennerne.

Jeg ved ikke om jeg vil være mere eller mindre lykkelig, hvis det var en mindre processor, der sad i dette produkt. På den anden side, er det dog meget rart, at være lidt fremtidssikret.

Her er det værd at bemærke, One X kommer på det amerikanske marked under navnet HTC One XL, hvori der sidder en dual-core 1,5 GHz processor. Derudover er den store forskel, at One XL har understøttelse af 4G LTE nettet i USA, Asien og Australien.

Ingen plads til hukommelseskort

I HTC One X er det ikke muligt at benytte hukommelseskort. Så hvis du har et microSD-kort liggende fra din tidligere mobil, skal indholdet kopieres over på telefonens interne hukommelse, via en computer.

HTC er ikke kommet med nogen god forklaring på, hvorfor hukommelses-kort ikke understøttes, men det er nok noget vi skal vænne os til fremover. Hverken Nexus S, Galaxy Nexus, iPhone / iPad, Nokias Lumia-modeller, og flere andre modeller levner plads til ekstra hukommelse andet end den indbyggede.

Selvom der er ulemper, så er der også fordele. Den væsentligste er helt klart, at den interne hukommelse er meget hurtigere at tilgå, end en brugers micro-SD kort, der fås i mange forskellige kvaliteter og hastigheder. Det betyder hurtigere indlæsning af billeder i et galleri, hurtigere adgang til lange musiklister og ikke mindst, så er det langt hurtigere at kopiere indhold fra computeren over på den interne hukommelse.

Jeg flyttede med lynets hast, en relativt stor musiksamling over på One X, der har 32 GB intern hukommelse.

HTC har lavet en aftale med onlinetjenesten Dropbox, der giver dig adgang til at have 25 GB data liggende i skyen. F.eks. kan billeder du tager, automatisk uploades til Dropbox, så du kan hente dem igen fra computeren eller en tablet.

Dropbox gør det også muligt, at lægger filer op i skyen fra computeren, som efterfølgende let kan tilgås fra mobilen, eller hente ned på den interne hukommelse, direkte fra mobilen.

Aftalen om de 25 GB dataplads gælder i to år. Efter to år kan du ikke længere uploade nye data, men dem der ligger der, kan stadig hentes. Denne begrænsning kan dog undgås, ved at betale for Dropbox, når de to år er gået.

Alt i alt har jeg ikke savnet den eksterne hukommelse, og integrationen med Dropbox er et plus. Det hører dog stadig til ”nørd”-delen af produktet, og ”Mogens fra Esbjerg”, opdager nok aldrig, at muligheden eksisterer eller hvordan den anvendes i dagligdagen.

HTC One X
HTC One X (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Den store dom over One X – konklusionen

Jeg synes det er tydeligt, at HTC One X er HTCs topmodel lige nu. Det er den der viser, hvor innovative HTC aktuelt er. Set i forhold til 2011-produktlineup, er One-serien LANGT mere interessant, og bestemt også en serie der bringer HTC tilbage i feltet af producenter, som vil være med til at bevæge smartphone-markedet fremad.

Men One X er ikke fejlfri. Der er problemer hist og her. Internet-delen sparker ikke bagdel, HTC Sense interfacet går ind i mellem ned, og genstarter sig selv, kameraet har fokusproblemer, tastaturet kan drille osv.

Men One X ER stadig en god mobil. Særligt musik, kamera, skærm- og designkvalitet trækker op.

Dertil kommer en fornuftig batteritid, som for mit vedkommende betyder, at mobilen holder en hel dag, uden opladning.

Men prisen er for høj. Uden abonnement koster HTC One X lige under 5.000 kroner, så her skyder HTC over målet. Det samme gælder i øvrigt for lillebroderen HTC One S, der koster mellem 4.300 og 4.500 kroner.

Mon ikke at HTC One X er tiltænkt nørder og first-movers – og den der trækker køberne ind i forretningen. Og mon så ikke, at de fleste vil gå derfra med One S i stedet – det ville jeg i hvert fald selv gøre.

HTC One X er et stærkt produkt som HTCs fanskare vil juble over. Jeg svinger mig op på fem ud af seks stjerner, da der stadigvæk er ting som burde virke der endnu ikke gør.

Opdatering 23.08.12: Siden ovenstående test af HTC One X, er der kommet en stor softwareopgradering, der løfter produktet markant. Derfor er karakteren ændret til seks ud af seks stjerner.

Web-TV:
Oplev HTC One X – se testen her

Første kig på HTC One X

HTC One X, screenshot
Screenshot fra HTC One X. (Foto: Mobilsiden). Foto: Mobilsiden.dk

Historien slutter ikke her

Historien fik nyt liv. mobilsiden fastholdt sit fokus på emnet. d. 7/3/2012 fulgte vi historien op med artiklen; WiMP er klar på Sonos-anlæg – Den finder du her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for aktuelle nyheder om emnet..