Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   HTC Smart er temmelig usmart (mobiltest)

HTC Smart er temmelig usmart (mobiltest)

TEST: Med HTC Smart får du en HTC-telefon til enddog meget små penge. Men er der blevet sparet lidt for meget? Smart har fået os til at give et hidtil uset antal stjerner.

Jeg har for en tid været haft et forhold til en HTC Smart, der ligger i den absolutte billige ende af HTC's produkter.

En af mine første oplevelser med telefonen er denne besked, der popper op på skrærmen:

OBS! Der opstod en systemfejl! Genstarter...

Sådan. Velkommen til livet som Smart-ejer...!

Det udvendige

På overfladen er jeg glad for HTC Smart. Jeg synes designet er lækkert, og især for en low-end telefon at være, er "Smart" smart.

Min HTC Smart er en hot pink farve, som tilmed tilfredsstiller mit tøse-gen. Den fåes også i sort.

Kombinationen af touch-skærm og fysiske taster synes jeg også virker godt.

Der er dog problemer med valget af taster - men mere om det senere.

Dårlig nyt: Du må undvære dine kontakter

Opsætningen af HTC Smart foregår som sådan ret hurtigt - der er nemlig ikke ret mange funktioner.

Det skal dog bemærkes, at fordi Smart ikke er en Android-mobil, foregår opsætningen af f.eks. Gmail på den manuelle måde, hvor det er nødvendigt at kende til indgående og udgående serverporte med mere.

Det er ikke muligt at synkroniserer Smart med dine kontakter, fra hverken Facebook, Gmail eller andet, så man er henvist til de sparsomme kontakter, der er lagret på SIM-kortet.

Dem er det i øvrigt heller ikke muligt at binde op på Facebook, så den henter billeder eller andre oplysninger.

Derudover findes der ingen applikationer eller nogen applikations-butik til Smart, da den kører på et ukendt styresystem, Brew Mobile Platform. Dermed er det ikke muligt at hente små programmer, spil eller lignende.

Dog findes der på HTC Smart programmet Friend Stream, som egentlig er en applikation, der kan vise en enkelt Facebook-opdatering af gangen, og giver mulighed for at opdatere din status. Friend Stream kan dog ikke konkurrere med andre Facebook-applikationer som for eksempel Facebook for Android.

Jeg har haft problemer med at få Friend Stream til at opdatere og er endt med at bruge browseren til at tjekke Facebook i stedet.

Her burde være billeder

HTC Smart er udstyret med et tre megapixelkamera med blitz.

Billederne ser ikke ud af noget særligt på den lille skærm, og det er ikke lykkes os at hente billederne ud af telefonen.

Så her, hvor vi normalt har et galleri af billeder, der er taget med telefonen, er der denne gang ingen ting.

Billederne fra galleriet kan deles via e-mail, MMS, Bluetooth eller uploades direkte til Facebook.

Ok musikafspiller

På én af de syv hjemmeskærme ligger der per default en musikafspiller. Afspilleren er god og flot grafisk.  Den viser selv albumcovers til de numre, hvor det er tilgængeligt.

Lyden er nogenlunde i de medfølgende høretelefoner, dog ikke god nok til at jeg ville lade den erstatte min MP3-afspiller.

Til gengæld gør størrelsen på HTC Smart, at den nemt kan være i lommen.

De medfølgende høretelefoner er de almindelige høretelefoner - personligt er jeg mere til in-ear høretelefonerne, som oftes er den slags, der følger med telefonerne. Men det er en smagssag.

Musikken kan sagtens spille, mens telefonen bruges til andre ting, som SMS-skrivning eller at tjekke Facebook. Der er dog også grænser. Vil man for eksempel tage billeder, stopper musikken.

HTC Smart har funktionen Smartdial, hvor man bruger T9-tastaturet til at finde frem til kontakten ud fra starten af nummeret, eller ved at stave til navnet.

Lyden er god og klar, både når man taler i selve mobilen, og når man bruger det medfølgende headset.

Bøvlet SMS-skrivning

Med en telefon i denne klasse, er en af de vigtigste funktioner SMS.

Men lige præcis her, fejler HTC Smart fælt, efter min mening.

SMS-skrivningen er simpelthen ikke logisk, og selv efter længere tid med telefonen er der ting, der virker ulogiske og bøvlede.

Når man skal igang med at skrive en SMS, skal man først åbne en ny, og derefter trykke på tekstfeltet, for at få lov at skrive - der virker som unødvendigt mange tryk.

Tastaturet er et klassisk T9 og det fungerer egentlig udmærket - indtil man får brug til at lave specialtegn. Et tryk på 1 giver adgang til tegnene, men det første tegn den foreslår er altid @. Måske er det bare mig, men det er ikke det mest oplagte tegn i SMS-beskeder hos mig.

Det er til gengæld punktum og komma, som ligger som henholdsvis mulighed nummer to og fire. Hvis ordet inden tegnet er langt, skal man endda bladre for at finde komma. Ikke smart.

Hvis man er inde i andre programmer, hører musik eller lignende, når der tikker en SMS ind, fryser hele skærmen i flere minutter og telefonen går helt i sort.

Til gengæld er der samtale-visning i SMS-menuen, hvilket er en stor fordel og giver et godt overblik over, hvad der tidligere er skrevet med vedkommne.

Brugervenlighed - eller?

HTC Smart har nogle irriterende mangler og særheder.

På forsiden er den røde knap både "læg-på"-, hold- og sluk-knap. Det skal man virkelig vende sig til, og tit trykker jeg på den, fordi jeg vil ud af noget, og ender med at mobilen går i hold.

Til gengæld virker det fint, at hold-knappen sidder på forsiden af mobilen, og ikke som på mange andre på toppen.

Det store problem med Smart er især, at den har en resistiv skærm, altså en trykfølsom skærm, og ikke en berøringsfølsom. Man skal derfor virkelig trykke, både når man vil vælge noget, og når man vil bladre.

Jeg ender tid med at gå ind i noget forkert eller ringe op, fordi jeg ikke trykker hårdt nok, når jeg bladrer.

Generelt er hele menuen og alle funktionerne bygget op og gemt væk på en måde, der gør det uigennemskueligt og besværligt som bruger. Som med eksemplet ovenfor, hvor vi har måtte opgive at hente billeder ud fra telefonens hukommelse.

Derudover er Smart sløv og træg nærmest uanset, hvad man foretager sig på mobilen.

Udover at være sløv er skærmen ikke specielt rubust. Efter en tur i en taske har skærmen allerede små fine ridser. Ikke godt nok!

Konklusion

Alt i alt, ville jeg ikke anbefale HTC Smart. Jeg vil til enhver tid råde til at skrabe et par hundrede kroner mere sammen, og købe HTC Wildfire.

Med Wildfire får du for relativt få penge en nærmest dobbelt så stor processor, fem megapixelkamera frem for kun tre, og dobbelt så meget hukkommelse. For slet ikke at nævne en mobil, der kører på Android, og ikke på et nobody-uigennemtænkt styresystem.

HTC Smart er den eneste mobil fra HTC, der ikke kører på enten Android eller Windows Mobile. Det virker til, at HTC skal holde sig til det, de kender til.

Det er ærgeligt, hvis HTC Smart er nogens første bekendtskab med HTC, og de får det indtryk, at Smart er repræsentativ for HTC. 

HTC Smart er ærlig talt noget bras, og langt fra den kvalitet, som HTCs produkter normalt står for. 

HTC Smart ender på sølle en ud af seks stjerne, der gives til en utilstrækkelig mobil, der ikke lever op til forventningerne, og som langt fra kan anbefales. 


Plus
+ Design
+ Størrelsen
+ God lyd

Minus
- Sløv skærm
- Dårlig SMS-funktion
- Ikke standard-oplader


HTC Smart - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

vivi 21-06-2011 13:03:31

jeg har tenk og købe mig HTC Smart Pink elle
Sony Ericsson Jalou F100i Dolce Gabbana ved bar ikke hvad det skal være få en af dem har i en godt råd til det

0 0
TJ 23-08-2010 18:43:07

Det er vist spild af tid at købe en smart med et håbløst styresystem. Sats hellere pengene på noget der rykker, nemlig Android OS, det er noget der vil frem i verden.

0 0
Henrik 24-08-2010 10:20:06

Problemet er, at det ikke kan lade sig gøre at lave en telefon i den prisklasse med Android. Android er alt for tung, og kræver derfor et vis minimum af CPU og RAM som er ret højt.

Her er Nokia's S40 og Symbian^1 OSer langt overlegne til den slags, de disse er meget letvægt.

0 0
May Frederiksen 30-08-2010 10:13:34

Hej Henrik, HTC Smart er ikke en Android-mobil, den kører på et styresystem, der hedder Brew Mobile Platform.
Vh. May, mobilsiden.dk

0 0
Jon 27-08-2010 02:45:51

Ærgerligt HTC ikke formår at lave et alternativ til andre mærker som gør det godt i det prissegment.

Der er vel et kæmpe marked for billige mobiler, da det ikke er alle der har råd til deres dyrere mobiler.

0 0
Jon 27-08-2010 02:52:26

Glemte at skrive at den kommer da også med qwerty tastetur, hvilket ikke fremgår af testen.

Det kræver at du trykker på tasten i øverste venstre hjørne så vidt jeg husker, hvorefter skærmen er vandret og et qwertytastetur kommer frem.

Den har ikke accelerator, derfor tasten.

0 0
Lowkey 24-08-2010 09:27:04

Det skulle ikke undre mig om der var mange der uforvarent køber den, i den tro at det er en Android mobil (Telenor reklamerede endda i en kort periode med at det var).

Smart er en featurephone der bliver markedsført som en smartphone og det er måske lige over grænsen til at være misvisende.

0 0
PiX 28-08-2010 01:05:45

Helt enig! Jeg foretog virkelig et fejlkøb, da jeg købte HTC Smart. Kom på bedre tanker og investerede i Desire i stedet. (Det er bestemt ingen sammenligning - det kan man ikke med de to telefoner)!

0 0
Ove Andersen 23-08-2010 18:28:26

Pinligt de sender en sådan telefon på gaden, som er 10-20 år tilbagegang i udviklingen mht. stabilitet og fungerende features.

Hvordan pokker kan denne gå igennem nogen som helst form for kvalitetskontrol og bare komme til at de tænker på den kan komme på markedet?

Man kan kun undre sig....

0 0

Om brug af cookies