Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   HTC Touch HD - multienhed til topkarakter (produkttest)

HTC Touch HD - multienhed til topkarakter (produkttest)

Produktet er dyrt, lige under 5.000 kroner, men er langt hen af vejen pengene værd.

"HD" har ikke noget med HDTV at gøre. Det er blot HTC's betegnelse for en stor mobilskærm med en ganske pæn opløsning (480 x 800 pixels), og netop skærmen er Touch HD's vigtigste omdrejningspunkt.

Den kedelige nyhed i forbindelse med skærmen er, at det forholdsvis let bliver ridset. En overflade i et mere robust materiale vil være at foretrække.

Brugerinterface i 3D
Grafikken står som et glansbillede og opleves imponerende.

Databehandlingen af 3D-brugerinterfacet, som er fuldt ud grafikbaseret, sker hurtigt og giver ikke ventetider. Men andre ord, smidighed er kodeordet.

Systemtasterne i bunden af forsidens Touch Flo 3D-menu, samt frontens fire berøringsfølsomme knapper (tag rør, hjem, tilbage, læg på) har alle vibrationsrespons. Jeg synes dog det er en skam, at HTC ikke giver mulighed for respons på f.eks. onscreen-tastaturet eller andre funktioner.

I Touch Flo 3D-menuen kan man også skifte programmerne i menuen ved, at trække skærmbilledet til enten højre eller venstre. Dermed undgår man, at bruge ikonerne i bunden af skærmen. Funktionen er også indbygget i kalenderen, hvor dagene kan skiftes ved at trække fra side til side, og i beskeder kan der skiftes mellem de forskellige indbakker.

Mange brugere opdagede med forgængeren Touch Diamond, at det krævede øvelse, at scrolle i lister eller bladre i fotos. Ofte kom man til, at vælge fremfor at markere, hvilket betød kontakten eller fotoet åbnede, når det ikke var meningen. I Touch HD er disse fejltryk minimeret. Jeg vil gå så langt og konstatere, at HD nu i scrolle/liste-sammenhæng fungerer fuldt på højde med iPhone.

6 ud af 6 point.

Skriv beskeder på skærmen

Skærmens størrelse har naturligvis gjort det lettere, at betjene onscreeen tastaturet med fingrene. I forhold til Touch Diamond er de danske karakterer nu tilføjet, så der ikke skal rodes i undermenuer. F.eks. ligger "æ" nu under "d"-tasten, der blot holdes nede et kort stykke tid.

Hvis der foretrækkes, at skrive beskeder med T9-ordbog, som på en almindelig mobiltelefon har Touch HD også et normalt telefontastatur på skærmen.

Alt i alt sker beskedskrivning i både mails og sms, i forhold til HTC's tidligere touchscreen-produkter, hurtigere og med færre fejl. Ja selv jeg med ret store fingre, skriver beskeder med fingeren uden brug af stylus.

Et ønske til en fremtidig opdatering vil være intelligent ordbog, som på iPhone. Her kan mobilen selv gætte f.eks. ordet "test" hvis der skrives "trst" osv.

6 ud af 6 point.

Opkald


Indgående opkald besvares ved, at "slide" på skærmen i stedet for at trykke. Præcist som på iPhone. Selvom det meget ligner en kopi må jeg sige, at det virker ret cool. Det er dog lidt mystisk, at opkaldet stadig skal afsluttes med et tryk og ikke slide - mon ikke dette justeres i en kommende softwareopdatering.

Lydkvaliteten er rigtig god både for sender og modtager, og fremfor alt spiller den rigtig højt i højtaleren.

I forhold til Bluetooth headset har jeg ikke oplevet problemer med stabiliteten.

6 ud af 6 point.

Vejr og finans

Vejrprogrammet har plads til dags- og ugeoversigten på frontskærmen, og grafikken har fået tilføjet lidt ekstra lækkerhed og animation. Jeg ved godt, det måske er lidt underligt at gå så meget op i vejret. Men det hænger nok sammen med brugeroplevelsen; det er bare godt lavet, og noget man kan anvende i dagligdagen.

En aktieapplikation, som også kendes fra iPhone, har set dagens lys - udført i samme stil som vejrdelen. Data kommer i øvrigt fra Yahoo! Finance. Også her gives en flot 3D-oplevelse af aktieudviklingen. Et klik på grafen åbner en oversigt med flere detaljer.

6 ud af 6 point.

Internetadgang

Opera har stadig leveret browseren til HTC. Ingen problem med rigtige hjemmesider overhovedet, men når der er zommet ind og siden trækkes rundt med fingeren, halter grafikbehandlingen en lille smule.

I forhold til iPhone og Touch Diamond er hastigheden nogenlunde ens. Grunden til jeg bemærker det er, at Samsung Omnia ikke har dette "problem" selvom browseren er den samme.

Oplevelsen af internetadgangen er dog samlet set godkendt.

Holder du af at være opdateret kan programmet RSS-hub som er inkluderet på HTC Touch HD anbefales. Når RSS-hub åbnes kan der vælges mellem en række danske nyhedskilder - inklusive Mobilsiden.dk.

Du kan selv bestemme, hvor tit nyhedsoversigten skal hentes, og et ikon giver besked så snart der er nyt.

6 ud af 6 point.

Musik og radio

Med i salgspakken følger et microSD hukommelseskort på 8 GB. Selvom det lyder af meget, skal der ikke mange film eller musik til, før man godt kunne ønske sig et større.

Headsettet (3,5 mm Jackstik) som medfølger lyder gennemsnitligt men yder langt fra produktet retfærdighed. Det anbefales derfor straks at købe et andet.

Forstærkerdelen i Touch HD er overraskende god. I forhold til HTC's foregående produkter, er der virkelig her sket noget positivt. Da jeg tilsluttede et godt headset blev forventningerne indfriet til fulde og efter lidt justering i equaliseren blev det endnu bedre.

Det betyder, at mobilen nu rent faktisk er værd at benytte som musikafspiller omend, den har lidt problemer med at bassen splatter en smule ud, specielt hvis den er boostet for meget.

Selve afspilleren er ikke ændret i forhold til Diamond, men jeg har konstateret at når musikken synkroniseres via Windows Media Player overføres også albumcovers, hvilket ikke skete på Diamond.

Sange, albums og kunstnere er let tilgængelige, og fra hovedoversigten kan spilleslister oprettes.

FM-radioen har RDS, og ligner på alle punkter softwaren fra HTC's tidligere produkter.

5 ud af 6 point.

GPS

Touch HD har Google Maps der benyttes sammen med GPS og mastepositioner. Signalet findes hurtigt, og vi har faktisk haft succes med at få GPS-data indendøre.

Alle kortdata downloades via dataforbindelsen hvilket klart er Google Maps' største ulempe da det kan koste en del på mobilregningen. Tilgengæld kan man jo så frit vælge den GPS-software man måtte foretrække, hvilket dog fører til en ekstra omkostning.

Jeg har intet negativt at sige om GPS-delen men jeg trækker et point fra fordi den ikke leveres med nogen form for navigation. Med et produkt i den prisklasse burde man forvente at der som minimum medfulgte en prøveversion.

5 ud af 6 point.

Multitasking

Processoren i HD-modellen er tilsvarende den i Diamond (QUALCOMM MSM7201A 528 MHz), og det virker som om, at mobilen nogle gange mangler kræfter for at yde optimalt.

Småproblemerne omkring multitasking giver sig f.eks. til udtryk, hvis der lyttes til musik og surfes på nettet samtidigt. Her kan musikken godt lave nogle små hop eller pauser - ikke meget, men nok til det bemærkes.

Som helhed er hastigheden i menuer og programmer i orden, og mobilen opleves på ingen måde langsom i det daglige brug.

5 ud af 6 point.

Kamera på fem megapixels og videooptagelse

Uanset hvor meget producenterne gerne vil det, så er megapixels IKKE en kvalitetsbetegnelse for et kamera. Mange andre faktorer som optik, efterbehandling, lysfølsomhed osv. spiller ind.

Kameraet på Touch HD er ikke fantastisk og slet ikke når mørket falder på. Dagslys giver rimelige fotos men indendøre og mørke giver meget kedelige resultater. Macrodelen overrasker dog positivt hvis lyset er i orden.

Samme resultat kan overføres til videodelen. Det fungerer til sjov og ballade, specielt når lyset er godt. Lyddelen på videooptagelse er dog katastrofal ved høje lyde. Er du til koncert eller et sted med meget larm , optages næsten ingen brugbar lyd.

Mulighederne for indstillinger er ellers mangfoldige. Blandt andet kan der tages kontaktpersons-fotos, panorama og kreative billederammer er også en mulighed.

Touch HD har en autofokus som er ret smart. Men et tryk på skærmen kan angives, hvor fokus skal ligge.

Fotoalbummet er ganske gennemført med lækker smidig finish. Med et enkelt klik kommer billedet op i fuld skærm og der kan zoomes hvis en cirkel tegnes på skærmen. Billederne vender sig automatisk når telefonen drejes.

4 ud af 6 point.

Videoafspilning

Videoafspilleren understøtter formaterne H263, MP4V-ES, 3GPP, MP4, H264 men ikke DiXV. I forhold til Youtube videoer opleves ingen problemer og ved videopodcasts står kvaliteten flot og flydende.

I testperioden har jeg forsøgt mig med konvertering af DVD-materiale til telefonen. Det var ikke bare sådan lige til at ramme et format der kørte perfekt. Derfor kan det anbefales at eksperimentere med formater, bitrates osv., for at opnå det bedst mulige resultat.

Efter nogle forsøg må jeg konkludere, at videoafspilningen af eget materiale er absolut fantastisk.

6 ud af 6 point.

Konklusion: Pengene værd?

4.500-5.000 koster Touch HD aktuelt uden abonnement. Det er rigtig mange penge for en mobiltelefon men jeg er sikker på pengene ikke er spildt - specielt ikke hvis man har behov for en multitelefon.

Batteritiden er 1-2 arbejdsdage alt efter hvor meget mobilen og funktionerne benytte. Denne driftstid er helt normal også set i forhold til konkurrerende produkter.

Jeg har i testperioden haft rigtig stor glæde af produktet og specielt skærmstørrelsen og de mange muligheder i softwaren gør den ganske attraktiv. Fejlene man møder i produktet er på ingen måde så omfattende at de ødelægger brugeroplevelsen og specielt headset-tilslutningen og lydkvaliteten skal have ekstra positiv opmærksomhed.

Samlet gennemsnit på anmeldelsen er 5,5 men jeg finder en oprundning til seks og dermed topkarakter helt relevant.


HTC Touch HD - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Jimmy Cali Hansen 23-12-2008 20:35:15

Den ser spændende ud, men har man mon forbedret skærmlåsen.... Jeg havde en HTC Diamond Touch da den lige var kommet på markedet. Lækker telefon, men efter gentagne problemer med at telefonen selv tog "røret" eller åbnede alt muligt andet når den modtog et opkald (når telefonen modtager et opkald bliver alt aktivt... skærm og taster)har jeg skilt mig af med den. Man har telefonen i et etui eller i lommen og når den så ringer er problemet der, inden man får den frem har den gjort et eller andet.... Er der nogen som ved om HTC Touch HD er forbedret på det punkt?

0 0
Mobilsiden.dk 23-12-2008 21:56:09

Hej Jimmy. Jeg har ikke haft disse problemer, hverken med Diamond eller HD. Begge kan låses ved at holde "læg på"-knappen nede, indtil låsen aktiveres.

0 0
Jimmy Cali Hansen 24-12-2008 10:44:08

Hej John. Jeg kender godt til denne funktion og brugte den også, men når telefonen var i det originale etui og skulle skubbes ud ved opkald gik det galt....

0 0
Kennyl 12-12-2008 13:18:19

Hej John.
Du skriver omkring batterilevetiden er omkring 1-2 dage alt efter brug.
Har du i de arbejdsdage brugt bluetooth?
Og kan du fortælle bare sådan nogenlunde omkring hvor meget du brugte hvad?

Jeg tænker kan man få en dag ekstra hvis man ikke bruger bluetooth og ikke har Wifi aktiveret hele tiden. Nu tænker jeg alm. privat brug, hvor man måske ikke har aktiveret bluetooth, og kun lidt har aktiveret Wifi...

0 0
Mobilsiden.dk 13-12-2008 11:49:25

Generelt har jeg rigtig mange samtaler og benytter også ofte Bluetooth og Wifi. Det er nok muligt du kan nå tre dage, hvis dit forbrug er mindre.

0 0
Kennyl 13-12-2008 17:41:25

Ok. tak for svaret :)

0 0
Kim 12-12-2008 11:30:05

I anmeldelsens del 3 skrives det, at der har været eksperimenteret med forskellige bitrater og formater i forbindelse med overførsel af egne DVD-film til telefonen.

Jeg spurgte i den forbindelse, om det kunne afsløres, hvilke bitrater og formater, der virkede bedst, og derved gav den bedste billedkvalitet og ydelse, men jeg har desværre endnu ikke modtaget et svar.

Er det muligt, at jeg kan modtage et svar herpå?

0 0
Mobilsiden.dk 13-12-2008 11:48:33

Hej Stamper. Jeg arbejder på at få nogle officielle oplysninger fra HTC for både Diamond og HD. Men et faktum er det dog, at fuld opløsning DVD i f.eks. 4000 ikke virker.

0 0
Kim 13-12-2008 15:11:23

Det lyder rigtig godt, John.

Jeg glæder mig meget til at læse svaret.

God weekend!

0 0
11-12-2008 21:16:12

Ved en af første tests som I foretog af den fremsatte jeg - i lyset af den fremragende skærm - et ønske om at få afprøvet i hvilken udstrækning de store bankers netbanker fungerer på telefonen og i hvilket omfang den offentlige digitale signatur ville fungere. Det indlæg blev efter et kort små arrogant svar fra en anden en anmelderen taget af debatten.

Nu forsøger jeg så igen... de moderne smart phones er så avanceret og så dyre at man med rimelighed kan betragte dem som små computere.

mvh Jes

0 0
Mobilsiden.dk 12-12-2008 08:01:04

Hej Jes! Tak for beskeden. Jeg tror ikke du skal forvente at smartphone kan erstatte rigtige computere. En mobil som Touch HD er et RIGTIG god supplement til en bærbar - specielt på mails, kalender, kontakter, noter m.v. Men netbank osv mener jeg ikke du skal forvente.

0 0
Martin 11-12-2008 20:28:33

Heya mobilsiden.dk!
Jeg vil til og have mig en WindowsMobile med Touch. Er tech-junkie så det har kriblet i mine fingrer og kløet i mine håndflader siden ejg hørte om Touch HD og Omnia.

MEN! Nu er de bege på markedet og aner ikke mine levende råd.. Hvilken skal jeg vælge?

Er det sandt at HD'en er besværlig at have i lommen hvis man sidder ned, og at skærmen ikke er særligt robust. Altså at den nemt bliver ridset? Evt. går i stykker? Ved alm. brug og lomme opbevaring?

Det var lige sådan det første spørgsmål i hvert fald.. Går nu bare og venter på at TDC får dem udi butikkerne så jeg kan prøve dem lidt af.

Vh. Martin

0 0
Kennyl 11-12-2008 13:53:32

Så kom anmeldelsen endelig. Og den har ikke taget lysten til at købe produktet fra mig. Tværtimod.
Dog kunne jeg godt savne nogen videosekvenser hvor du viser afspilning af film osv. + generel betjening...

0 0
Mobilsiden.dk 11-12-2008 14:40:31

Hej Kennyl. Det er meget svært at lave sådanne videoer da disse bliver komprimeret når de lægges online. Derfor får du ingen reel oplevelse af det. Det bedste du kan gøre er at opsøge en teleshop. Men jeg kan fortælle at vi senere kommer med produktvideo.

0 0
Kennyl 11-12-2008 16:05:12

Det ved jeg godt. Det var nu mere for at se hvor "glidende" video afspilles, og det kan man jo godt få en nogenlunde fornemmelse af selvom videoen bliver komprimeret :)

Men jeg glæder mig da også til produktvideon :)

Har du ellers hørt noget om der kommer temaer og lign. til HTC touch telefonerne?

Kommer I ellers til, i det nye årat finde/anmelde (flere) programmer til diverse windows mobile/androide/iphone osv. telefoner?

Jeg har meget glæde af pocketnow.com som udover at anmelde telefoner, også anmelder/tipper om gode prog. til overstående mobiler

0 0

Om brug af cookies