HTC U Ultra – En smartphone med lipgloss [TEST]

Med HTC U Ultra står den på en ny designkurs for de taiwanesiske designspecialister - men står formen over funktionen?

HTC U Ultra – En smartphone med lipgloss [TEST]

Efter en stribe udfordrende år, skal taiwanesiske HTC have vendt skuden og forhåbentlig gjort comeback i et trængt smartphone-marked.

Med topmobilen U Ultra pønser HTC på igen at være toneangivende på det designmæssige, mens det samtidig vender tilbage til at have 100% fokus på brugeren. Det er nemlig det ’U’-et i navnet står for ifølge HTC.

Ambitionerne fejler altså ikke noget. Lad os se, om U Ultra derfor er mobilen for dig.

Se også:  HTC U Ultra – det første møde [WEB-TV]

HTC U Ultra U Play
Foto: HTC

Specifikationer HTC U Ultra

Mål: 162,4 x 79,8 x 3,6-7,99 mm, 170 gram
Skærm: 5,7″ Super LCD (2.560 x 1.440 pixels), 515 PPI
Sekundær skærm: 2,05” LCD (160 x 1040 pixels), 518 PPI
Processor: Qualcomm Snapdragon 821 quad-core op til 2,4 GHz. Adreno 530 grafik
RAM: 4 GB
Lagerplads: 64/128GB + micro-SD op til 256GB
Kamera: 12 megapixel, f/1.8 optik med OIS og laser AF, 4K video, 4 megapixel front
Batteri: 3.000 mAh, Quick-Charge 2.0, USB 3.1 Type-C
Netværk: 2G/3G/4G Cat 12. LTE
Styresystem: Android 7.0 Nougat, Sense UI
Farver: Sort, blå, pink eller hvid
Andet: Fingeraftrykslæser, Boomsound, intet jack-stik
Pris: 5.990 kroner. Se prissammenligning her.

HTC kan noget med design og materialer – lige siden Android-styresystemets fødsel, har HTC fortjent høstet designros for sin smukt udformede smartphones i lækkert skåret metal.

Med U serien bliver den sædvanlige aluminiumskappe nu skiftet ud med det HTC kalder ’Liquid Surface’ – en glaskappe der effektivt ser ud, som var den smeltet ud over mobilens bagside.

Når den særlige overfladebelægning slutter ud i en indfarvet metalramme er man ikke i tvivl: det er noget særligt man har mellem hænderne. Ultraen reflekterer omgivelserne på sin helt egen facon, ved at give refleksionerne et nobelt blågrønt skær.

Læs også:  Android 7.0 Nougat til HTC 10 bremses og udskydes til februar

HTC U Ultra test
Foto: Mobilsiden.dk

Det ser unægtelig interessant ud, og er et look der forstår at stå ud, i et felt af smartphones som har en stigende tendens til at ligne hinanden.

Jeg kan dog ikke helt lade være med at få enkelte flashbacks til Samsung Galaxy S3 og dens hypergloss-finish. Når det er sagt, så er Ultraens Gorilla Glass 5 langt, langt lækrere at holde ved, end daværende Samsungs halvtarvelige plast.

Som med så mange andre designs, gives der køb på noget for at få et bestemt udseende.

Og i HTC U Ultras tilfælde er højglansfinishen så glat og skinnende at mobilen lige så bøvlet at holde på, som navnet er at udtale. U Ultra er en stor, flad sæbeklods – med et kameramodul der rager ud af bagsiden.

HTC’s designstjerne lider samtidig af samme sygdom som øvrige telefoner med højglansfinish: den samler på fingeraftryk som en Stasi-agent på overarbejde.

HTC U Ultra test
Foto: Mobilsiden.dk

Ergonomisk middelmådighed

En anden ulempe ved HTC’ens design ligger i dens mægtige dimensioner. Mobilen her gemmer på to skærme og det udmønter sig naturligvis i en plade af en smartphone.

Hele 162,4 x 79,8 mm måler den. Det er større end hvad Huaweis afsindigt store Mate 9 måler – og den er i det mindste undskyldt af, at dens display er større og bredere.

Samtidig er fingeraftrykslæseren placeret så lang nede under displayet, at tommelfingeren skal knækkes bagud for at nå frem. Sagt med andre ord – HTC U Ultra skal betjenes med to hænder for at undgå, at den glider ud af hånden.

Et andet savn i HTC U Ultra er et jack-stik. Det er blevet moderne at skrotte den slags i smartphones, men andre telefoner såsom iPhone 7 er da undskyldt med, at de er vandtætte – det er U Ultra ikke.

Ikke alt er dog skidt i U Ultra, både power- og volumenknapper er velplacerede og fingeraftrykslæseren bijobber som navigationsknap sammen med de to flankerende kapacitive knapper. Det giver mere skærmareal at arbejde med.

Se også:  HTC U Ultra og U Play – pris og tekniske specifikationer

HTC U Ultra test
Foto: Mobilsiden.dk

Flot storskærm med sidevogn

Fronten på U Ultra byder ikke bare på et, men to displays. Det ene er et storlærred på 5,7 tommer der med sine 2560 x 1440 pixels er mere end rigeligt skarpt. Ovenover det følger en sekunder skærm, en lille stribe på 2 tommer der har 160 x 1040 pixels – ligesom vi så sidste år i LG’s V10-smartphone.

Konceptet er det samme som i LG’s V-serie. Hoveddisplayet fungerer som på enhver anden smartphone, mens det sekundære display evigt står tændt med kvikadgang til ens favoritapps, genveje til kalenderen eller notifikationer samt mini-apps såsom vejret, nyhedsfremviser eller noter.

Det fungerer, og det tærer ikke nær så meget på batteriet som eksempelvis Samsungs Always-on funktion. Det ærgrer mig dog lidt at det ekstra skærmareal ikke kan benyttes til andet, end de relativt få funktioner HTC disker op med.

Selve hoveddisplayet skuffer derimod ikke. Farverne er nærmest overvældende, og ligner AMOLED-teknologien til forveksling med sin dybe kontrast og spillevende farver.

Læs også:  Video afslører: HTC på vej med en VIVE-smartphone

HTC U Ultra test
Foto: Mobilsiden.dk

BoomSound uden boom

Skuffelsen indtræffer først reelt når, lyden som HTC ellers er så kendt for testes. HTC’s egenudviklede BoomSound teknologi er ellers til stede, men den er ikke samme garant for overlegne lydpræstationer som i de tidligere One-smartphones.

Sandheden er, at den øvrige mobilverden er rykket markant frem når det gælder mobilhøjtalere, mens HTC i mellemtiden har hvilet på laurbærrene. I dag lyder den langt mere kompakte iPhone 7 faktisk bedre end kæmpemæssige Ultra.

HTC retter delvist op på vådeskuddet ved at inkludere et sæt ’Usound’ USB-C ørepropper. De kommer med deres helt adaptive lydteknologi der ved hjælp af sit eget lille ekkolod tilpasser sig netop din øresnegl.

Det resulterer i et medfølgende headset som er en klasse over det konkurrencen præsterer: de både sidder godt og lyder glimrende – de har dog den fatale fejl, at det kun fungerer med Ultraen og ikke med andre USB-C enheder.

HTC U Ultra understøtter samtidig 24-bits lyd – noget der ville glæde det audiofile crowd, hvis ellers HTC havde valgt at inkludere en USB-C til jack-adapter så ens Hi-fi hørebøffer kunne sluttes til.

Se også:  HTC lancerer prisvenlig Desire 650 med iøjnefaldende design

Spræl i mekanikken

En mindre mobilproducent som HTC er afhængig af at kunne hente topkomponenter hos chipproducenter som Qualcomm for at sikre sig, at en mobil som U Ultra får rigeligt med kræfter.

Derfor undrer timingen med U Ultras lancering lidt, for ganske vist er Snapdragon 821 markedets hurtigste processor til dato – men den står altså til at blive afløst af en nyere generation, Snapdragon 835, i den kommende måned.

Selvom den mekaniske platform altså stammer fra efteråret, betyder det dog ikke at U Ultra på nogen måde er nogen sløv sag.

Som i HTC 10, forstår HTC at presse maksimalt med ydelse ud af processoren, så den altid lystrer på et splitsekund. De eneste tænkepauser jeg har kunnet fremprovokere var når et større spil som ’XCOM:Enemy Within’ skulle startes op – her er Apples iPhone 7 altså en tand hurtigere.

Selve batteriet i U Ultra synes på papiret at være i underkanten. 3.000 mAh er ikke meget til sådan et stort og krævende display som samtidig har en ekstra skærm at skulle brødføde med strøm.

HTC synes dog at slippe forholdsvis nådigt fra opgaven – den holder akkurat strøm til hele dagen og lidt til. Den medfølgende kvikoplader er samtidig er potent en af slagsen der tanker mobilen halvt op på bare en halv time, mens den fulde optankning klares på under halvanden time.

Rent netværksmæssigt er U Ultra også godt med, samtalekvaliteten er altid tilfredsstillende og mobilen klarer mobilsiden.dks kældertest uden anmærkninger. Mobilen understøtter samtidig Cat 9 LTE op til 450 mbps.

Se også:  HTC 10 Evo – klar til førtidspension [TEST]

HTC U Ultra test
Foto: Mobilsiden.dk

Småirriterende Android?

Softwaremæssigt leveres U Ultra med Android 7.0 fra Google. Du får altså ikke den allernyeste version af styresystemet, den er forbeholdt Googles Pixel-smartphones, men vi er ikke langt fra.

Hvad jeg savner mest er HTC’s højt besungne ’Sense Companion’ en software-assistent som med sin indbyggede kunstige intelligens skulle kunne lette din hverdag ved at blandt andet at minde dig om dine aftaler, tjekke vejrudsigten for dig og give en reminder om at oplade telefonen hvis den ved du skal ud af døren senere.

Det er den slags der lyder rigtig smart på papiret, men som i praksis kan ende med at plage en med notifikationer i tide og utide. Funktionen er ikke klar endnu i den testede udgave af U Ultra, så den kunne ikke testes. Dette afsnit vil blive opdateret, så snart en enhed med ’Sense Companion’ kommer forbi redaktionen.

Læs også: HTC lancerer glasmobilerne U Ultra og U Play  

I mellemtiden kan jeg dog glæde mig over, at HTC holder fast i ikke at pille for meget ved Android. Interfacet virker derfor stadigt både friskt og moderne, mens det er enkelt at gå til.

HTC har dog ikke kunnet dy sig for at integrere ikke bare en, men to, nyhedslæsere i mobilen: Blinkfeed og News Republic. Det er mindst en for meget, for begge er ikke særlige dygtige til at levere relevant indhold for en dansk mobilbruger. Du vil nok ende med at slå begge fra, medmindre du er til britiske tabloidnyheder.

De øvrige medfølgende apps er ellers holdt til det minimale. Her får du Googles obligatoriske app-pakke samt Facebooks sociale apps – begge er ganske anvendelige sager.

HTC U Ultra test
Kameramodulet på U Ultra rager noget ud – men det tager fantastiske fotos. Foto: Mobilsiden.dk

HTC’s bedste kamera nogensinde

Taiwanesiske HTC har ikke genopfundet mobilkameraet i deres U Play. De har på ganske konservativ vis valgt at tage det i øvrigt glimrende kamera fra HTC 10 og givet det en lille softwareopdatering.

Resultatet er, ligesom sidst år, glimrende. Skarp, lysstærk og stabiliseret optik funker bare når det forenes med en sensor med ekstra store pixels.

I dagslys hører resultaterne igen til noget af det bedste mobilverdenen kan levere, med livlige farver, god dynamik og fine detaljer. HTC tendens til at tilføje billedet et rødt stik af og til er nu også borte.

I mørke er resultaterne igen fine, hjulpet godt på vej af en optisk billedstabilisering. HTC’s hårdhændede støjreduktion går dog ud over de allerfineste detaljer.

Skulle du få lyst til at klemme det allerbedste ud af kameraet er en PRO-mode med blandt andet RAW-optagelser tilgængelig.

Se også:  Huawei P9 Plus – Større og stærkere [TEST]

Selfiekameraet lyder ikke så ambitiøst med sine bare 4 megapixels, men det gør det igen rigtig fint med gode, veleksponerede fotos i både lys og mørke.

Til slut er 4K-videoerne meget vellykkede – ligesom i HTC 10.

HTC U Ultra test
Foto: Mobilsiden.dk

HTC er bagud

Mobilen der på mange måder skulle kickstarte det nye kalenderår for HTC synes ikke rigtig at være klædt på til at erobre mobilmarkedet 2017. Mobilen fejler på ingen måder, men som sidste års HTC 10 hæver den sig ikke over resten af feltet.

Sagt på en fræk måde, så virker HTC U Ultra som en 2016-topmobil iklædt en omgang 2017-lipgloss. Det er næppe sådan, at kriseramte HTC vil vinde nye kunder.

HTC må desværre indse, at der skal mere til at hitte end et lækkert design. Mobilkøberne vil nemlig ikke glemme, at billigere alternativer såsom OnePlus 3T eller Huawei P9 Plus også er mægtig lækre og er mindst lige så tjeppe og anvendelige i hverdagen.

Se også:  OnePlus 3T – Fortsat et fantastisk køb [TEST]

HTC U Ultra er en flot, velfungerende mobil, hvis pris på 5.990 kroner der svær at retfærdiggøre. Vi lander derfor på 4½ ud af 6 stjerner.

Få den bedste pris på mobilpriser.dk

Fordele:

  • Lækkert ’flydende’ design
  • Glimrende kamera
  • God ydelse
  • Stærk kvikoplader

Ulemper:

  • Glat og uhandy
  • BoomSound er ikke hvad det har været
  • For høj pris

Opdateringer i sagen

Der blev stadig hvisket i krogene. mobilsiden kunne ikke lade være. 31/1/2017 fulgte redaktionen op med nyheden om 4 måneder gammel Moto-smartphone får ikke Android 7.0 Nougat – Du finder artiklen her. Seneste højaktuelle stof om “Smartphone” finder du i denne spalte..