Huawei Ascend G300 – meget mobil for få penge (mobiltest)

TEST: Huawei Ascend G300 mobil, der sætter nye standarder for lavpris telefoner – læs her hvor meget du får for bare 1.599 kroner.

Huawei Ascend G300 – meget mobil for få penge (mobiltest)

Huawei Ascend er et brand der skal lægges mærke til. Det kommer til at indtage det danske marked de kommende måneder, og vil uden tvivl skabe opmærksomhed.

Vi har fået Huawei Ascend G300 til test, og kan hurtigt konstatere, at stilen fra Huawei Honor-testen stadig er til stede i denne mobil, selvom den er endnu billigere.

G300 fylder ikke meget med sine 122,5 x 63 x 10,5 mm, og med en vægt på 140 gram, er den heller ikke for tung. Den har fire tommer skærm, der levere en opløsning på 480 x 800 pixels.

Læs også: Sådan kender du din Huawei model

Mobilens design er meget afrundet, og et sådan design giver oftest et behageligt greb. Dette er også tilfælde med G300, der har et pænt design der hurtigt falder ens i smag. Desuden er mobilen nem at betjene med én hånd.

Fysisk hardware

Mobilen er delt op i tre niveauer i designet – fronten der omringer skærmen er sølvfarvet, rammen er hvid og går hele vejen om på bagsiden af enheden. Her slutter den ud i låget, der giver adgang til batteriet, der er på 1.350 mAh, en SIM-kort port, og en SD-kort læser der kan tager op til 32 GB hukommelse.

Den interne hukommelse i telefonen er 2,5 GB hvoraf de cirka 2 GB er til frit brug. Derudover er der lavet dedikeret plads til applikationer, hvor jeg efter at have installeret omkring 70 applikatione, stadig har 300 MB plads tilbage.

Jeg kan godt lide størrelsen på G300, den er ikke for stor eller for lille, den har en behagelig skærm at kigge på, der giver gode og kraftige farver fra sig. Dog er glasset foran skærmen alt for reflekterende, hvilket på solrige dage ikke giver den bedste oplevelse.

Faktisk kan det lade sig gøre at bruge mobilen med slukket skærm som et lille spejl, hvilket for nogle vil være en gavnlig feature de kan bruge i hverdagen.

Huawei Ascend G300
Huawei Ascend G300. (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Kom i gang med Huawei

Huawei har ikke nogen dedikeret brugerflade til G300, ligesom man f.eks. kender det fra en HTC eller Samsung mobil.

Men det gør den heldigvis ikke svær at sætte op, en fin guide tager dig igennem den basale opsætning af telefonen, således du fra starten, er korrekt opsat.

Her er det en god idé hvis man er ny smartphone eller Android bruger, at oprette en Gmail konto hvis man ikke har sådan en i forvejen. Det gør kun oplevelsen og brugbarheden af G300 bedre og større. Desuden er en Gmail et krav, hvis du vil købe- eller blot hente apps, i Google Play butikken.

I den nemme opsætningsguide har Huawei valgt at lave en gennemgang af tastaturet i enheden, hvilket er en rigtig god idé da det ikke lever op til forventningerne.

Brugerflade med små finesser

Det første der møder en er altid låseskærmen. Den er på G300 brugbar til andet end bare at låse telefonen op. Her er nemlig indbyggede genveje. Nærmere sagt er der tre genveje på låseskærmen; opkald, SMS, og kamera.

For at gøre brug af genvejene ”swyper” man bare fingeren fra midten af skærmen, og ud til et af ikonerne, eksempelvis SMS, der giver direkte adgang til SMS-indbakken. Hvis der er en ny sms i indbakken, sender genvejen dig direkte ind i SMS-beskeden, hvilket også er rigtig smart.

Men alt er ikke lutter positivt fra Huawei’s side af, hvad angår brugerfladen, app-draweren (der hvor alle ens applikationer ligger) er den værste jeg i en Android telefon har oplevet, desværre.

Den fungerer  egentligt som den er beregnet til, at samle alle ens applikationer. Men den sorterer dem ikke, og du kan heller ikke selv nemt sorterer i dem.

I de fleste smartphones kan du sortere i alfabetisk rækkefølge, eller mest anvendte, eller en helt tredje sorteringsmåde. I G300 kan du kun sortere i applikationerne ved selv at tage hver enkelt, og flytte den til den ønskede side og position.

Hvis du har mange applikationer, kan denne leg tage meget lang tid at gennemføre, og hver gang en ny applikation downloades, skal den manuelt sorteres. En god feature er dog at du kan oprette mapper inde i app-draweren, hvilket kan gavne i forhold til den manuelle sortering.

Androids notifikationsområde (den der trækkes ned fra toppen af skærmen) indeholder på G300 genveje til on/off funktionerne for Wi-Fi, Bluetooth, GPS, data og skærmorientering.

Huawei Ascend G300
Huawei Ascend G300. (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Respons fra skærm og software

Jeg har i testperioden haft gode og overraskende tider med Huawei G300, der på flere områder overrasker positivt. En af dem er klart smidigheden og hastigheden. Telefonen leverer (til prisen) mere end en fornuftig ydelse.

Den generelle fornemmelse når du bruger telefonen er god, den kører pænt og jævnt og har ingen begrænsninger til applikationer, selvfølgelig er den ikke lynhurtig, men den tager acceptabelt tid om at åbne applikationer som SMS, opkald, internet, YouTube og spil.

Går du fra vertikal til horisontal visning i eksempelvis YouTube applikationen, så gør den det lige så hurtigt som den et år gamle HTC Sensation, der endda havde dual-core processor. Men er du på en hjemmeside som eksempelvis eb.dk i fuld version, så kan den godt være  et sekund eller to ekstra om opgaven.

Jeg har dog utallige gange i testperioden oplevet, at skærmen ikke har reageret på mine input første gang, og at jeg har, måtte trykke en smule hårdere end jeg var vant til, for at få den til at tage imod handlingen.

Det er dog noget jeg stille og roligt har vænnet mig til, og er derfor ikke længere en irritation for mig, men det kan være en problemstilling for nogle brugere, at sensitiviteten ikke er høj på G300.

Multimedieoplevelsen

Mobilen er ikke nogen multimedie-herlighed, den har ikke en super fed musikafspiller med masser af features, heller ikke videoafspilleren, kameradelen eller internetbrowseren er fyldt med specs.

Men de virker, alle applikationer gør hvad man kan forvente af dem, og det går ikke for langsomt. Musik og videoafspilleren spiller de almindelige formater, som de fleste andre Android enheder gør. Musikafspilleren har fin opdeling af ens musiksamling, og videoafspilleren kører flydende.

Kameraet på fem megapixels har dog sine begrænsninger. Der er ikke touch-to-fokus, hvilket vil sige du kan ikke selv kan vælge fokus området på dine billeder, heller ikke om den skal re-fokusere. Da skal du bevæge kameraet, så meget at den kan finde ud af at du vil ændre fokusområdet, eller motivet.

Lyssensoren i kameraet er heller ikke noget at prale af. Jeg tog i starten alle billeder med automatisk hvidbalance, men det gav dårlige billeder hvis ikke lyset var helt korrekt, og den kunne slet ikke tage billeder i modlys, også selvom det ikke var direkte modlys.

Jeg begyndte derfor at lege lidt med hvidbalancen, og fandt ud af, at hvis billederne skulle tages udendørs eller i lyse rum, så skulle den stilles til dagslys.

På denne indstilling har jeg taget de bedste billeder med telefonen, og her havde den også lettere ved at håndtere modlys, men stadig ikke noget der kan give mere end acceptable billeder.

Videofunktionen fungerer, og tager også fine optagelse uden at hakke. Den kan dog ikke optage fuld HD video, men det er bestemt acceptabelt.

Internetdelen er brugbar, den er nem at arbejde med og henter mobil-versionen af hjemmesider ned, i en fornuftig hastighed på 3G-netværk. Men skal store hjemmesider hentes, skal man være på Wi-Fi (trådløst netværk), sådan er det selvfølgelig med mange smartphones, men Huawei Ascend G300 har kun en 7,2 Mbit download og 5,76 Mbit upload kapacitet.

Det er langt fra den standard som dyrere og større modeller har, og gør den derfor ikke i stand til, at kunne udnytte alle abonnementstyper fuldt ud.

Men er man på et Wi-Fi netværk, er mobilen hurtig nok, og man føler ikke ventetiden for lang. Zoomfunktioner samt panoreringsfunktioner fungerer fint, ikke altid 100 procent flydende, men til at have med at gøre.

Spil er heller ikke noget problem. Angry Birds Space, Temple Run og Drag Race kører flydende og fejlfrit på telefonen.

Kontakter og opkald

Kontaktbogen er nem at komme til, nem at finde rundt i, og kører 100 procent flydende. Du kan nemt se hvilke kontakter der er Google kontakter, SIM-kort kontakter eller Exchange kontakter, alt efter hvordan man vælger at gemme dem. Det er opgivet med et lille ikon ud for hver kontaktperson.

Opkaldsdelen i telefonen er nem og overskuelig. Selve nummerblokken har store taster der nemt kan genkendes, og det er muligt både at taste telefonnummeret direkte, eller søge alfabetisk efter en person i kontaktbogen direkte fra nummerblokken (smartdial). Dette er en rost funktion i flere telefoner, og bliver det også i denne.

Telefonsamtaler fuldføres uden problemer og de går fint igennem til telefonens højtaler, der sender tale ud klart og tydeligt. Også modtagere af mine opkald har haft en fin og klar stemme igennem, og der har ikke været problemer med forbindelsen i testperioden.

Sættes en samtale på højtaler går personen også fint igennem, og højtaleren skratter sjældent selvom den kan levere meget høj lydstyrke. Faktisk er højtaleren i telefonen helt i top, det er blandt de bedre højtalere jeg har hørt i en telefon.

Jeg har testet lyden med Tunein radio og 192 kbps lydkvalitet, og højtaleren spiller her både højt og forståeligt. Der er ingen skrat, og den kan gengive dybere lyd, end mange andre telefoner kan.

Håbløst tastatur

SMS-delen i telefonen er acceptabel, den har en nem oversigt over dine samtale, dog ligner SMS-samtalerne lidt for meget en iPhone efter min smag. Men det er brugbart og nemt at sortere i hvem der er afsender og modtager.

MMS-beskeder vises også fint, det er nemt at vedhæfte filer til en besked, og der bliver repræsenteret et utal af muligheder; video, musik, lydoptagelse, diashows, kalenderaftaler, noter, smileys osv. kan vedhæftes.

E-mail applikationen er ikke noget at råbe hurra for, så bruger du meget firmamailen, eller din private Exchange mail, så skal du måske lede efter en anden mailapplikation. Den klarer sådan set det den skal, at modtage og afsende mails, men der er ingen opdeling eller sortering af ens mails. Modtager man mange mails om dagen, kan dette gøre oversigten uoverskuelig og samtaler forvirrende.

Bruger du Gmail applikationen er der intet problem, den er som på alle andre Android 2.3 enheder og kører fint og hurtigt på telefonen.

Dog er tastaturet ikke noget at råbe hurra og er langt fra noget der kan roses. Jeg har slet ikke kunne vænne mig til det, og ordbogen er næsten ikke eksisterende. Den har svært ved at forudsige ord. T9-udgaven af tastaturet er helt hen i vejret, og kan slet ikke anbefales. Problemerne med Huawei Honor ser ikke ud til at være rettet i Ascend G300, hvad angår tastaturet.

Huawei Ascend G300
Huawei Ascend G300. (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Sikkerhed

Ascend G300 giver sikkerhed som alle andre Android-telefoner, med mulighed for mønster, pinkode og simkort låsning. Derudover er det muligt via Googles egne tjenester at tage backup af kontakter, og andre vigtige informationer.

Men Huawei har et lille es i ærmet til Ascend G300, for telefonen har også en ekstra sikkerhedsapplikation. Med den er det muligt at tage backup af telefonen ned på ens SD-kort, eller gendanne fra SD-kortet. Der er også en hurtigbackup-funktion, der tager backup af de alle vigtigste informationer såsom kalenderaftaler, kontakter, noter osv.

Muligheden for at lade telefonen automatisk tage backup er også til stede. Enten en månedlig backup eller ugentlig backup, og tidspunktet på dagen bestemmer du selv – så ved du at du sover klokken 03:00 om natten, kan mobilen selv lave backup, på det ønskede tidspunkt.

Og hvad med alle dine applikationer du har installeret tænker du måske? Det har Huawei også tænkt over, og det er derfor også muligt at tage backup af dem, og du kan selv vælge hvilke applikationer der skal gemmes.

Billeder taget med Huawei Ascend G300

Konklusion: På usikker grund

Jeg har brugt Huawei Ascend G300 i en uge, den har hele tiden været en sikker følgesvend og har ikke én eneste gang lukket uventet ned, genstartet, eller så meget som låst sig i systemet, hvilket i flere tilfælde er en sjældenhed på et Android system.

Telefonen leverer til prisen et overraskende godt resultat, jeg syntes dog der er flere steder hvor Huawei sagtens kunne stramme op. Tastaturet har taget mig en del tid at blive fortrolig med, og selv her til slut er jeg ikke glad for det og irriteres af det dagligt.

Kameraet skal selvjusteres for at virke optimalt, og skal du være online går det hurtigst og mest flydende på et Wi-Fi netværk, et område jeg syntes er et dårligt sted at spare på.

Batteritiden i telefonen trækker dog positivt op. På en fuld opladning klarer den nemt en hel arbejdsdag, og jeg har endda været oppe og trække 24 timer ud af telefonen, før den gav op. Der ser dog ud til at være problemer med batteristatus på telefonen, der ind i mellem vises underligt.

Inde i batteri-information, har jeg kunne se at telefonen ikke registrerer brugen korrekt. I løbet af en afladning ser jeg gentagende gange at batterikapaciteten ”spiker” altså laver pludselige udsving, eller omvendt. Det giver usikkerhed om hvor meget batteri man reelt har tilbage.

Jeg har vaklet mellem to karakterer i min afsluttende bedømmelse, men selvom jeg heller mod en bestemt karakter, kan jeg bare heller ikke lade hver med at tænke på hvor billig telefonen er.

Huawei Ascend G300 lander på fem ud af seks stjerner for sin enormt skarpe pris, og for sin høje værdi for pengene. Selvom den har fejl flere steder i telefonen, så kan den nemt konkurrerer mod langt dyrere modeller fra konkurrende producenter.

Den forventes at kunne købes i de danske teleforretninger fra uge 28. Dog kan den allerede nu købes uden abonnement, hos udvalgte online forhandlere for mellem 1.800 og 2.000 kroner.

Det er dog højere end den vejledende udsalgspris på 1.599 kroner, oplyst af Huawei.

Mobilen er testet med Android 2.3.6

Redaktionen fastholder fokus på sagen

Historiens videre forløb. mobilsiden fulgte op på historien. 31/5/2012 fulgte vi op med en historie med fokus på TDC: Én app – én adgang til alt – Tjek artiklen her. Få også seneste nyt i sagen her.