Huawei Ascend mate 7: en businessmobil er født [TEST]

Anmeldelse: Huawei spiller med musklerne med Ascend Mate 7 - skærm, processor og batteri er alle større end nogensinde.

Huawei Ascend mate 7: en businessmobil er født [TEST]

Hvornår bliver en mobil egentlig for stor? Er det når du må opgive at række ud over displayet med en hånd? Eller når den fysisk ikke længere kan være i lommen? Hører du til den første demografi, er Ascend Mate 7 nok ikke mobilen for dig. For den er stor, Huaweis nye flagskib.

Kan du derimod ikke se noget problem ved at anvende to hænder til at styre mobilen, er der spændende nyt at hente i Huaweis stormobil.

Læs også: Huawei arbejder også på et smartwatch

Her er kinesiske Huaweis første reelle entré i det eksklusive marked for topmobiler. Kræsne mobilkøbere vil nikke anerkendende til det polerede metal-finish, den kraftfulde processor, det overdimensionere og batteri samt den fikse fingeraftrykslæser.

Telefon-feinschmeckere vil måske ikke genkende navnet, men Huawei er verdens tredjestørste mobil-producent og alene dimensionerne på deres nye hypermobil vidner om store ambitioner.

Specifikationer Huawei Ascend Mate 7

Mål: 157x81x7,9mm – 178 gram
Display: 6.0” OLED display, HD-opløsning, 316 PPI
Kamera: 13 MP f/2.0, 5 MP frontkamera med f/2,4 optik.
Ydelse: Kirin 925 octa-core 1,8+1,3 GHz, Mali T628 grafik, 2GB/3GB RAM
Lagerplads: 16GB/32GBGB + op til 128GB micro-SD
Batteri: 4100 mAh batteri
Software: Android 4.4 KitKat + Emotion UI 3.0
Netværk: 2G, 3G, 4G cat. 6 LTE.
Øvrigt: fås i sølv, sort eller rosaguld

Lad os lige få dimensionerne på plads: Ascend Mate 7 måler 157 x 81 mm og huser et bærbart biograflærred på 6 tommer. Det lyder voldsomt, når nu mobiler typisk huser displays på cirka 4-5 tommer, men er ikke så slemt i praksis. Huawei har nemlig udført et glimrende arbejde med at barbere kabinettet til kanten af displayet.

Ascend Mate er derfor ikke væsentlig større end iPhone 6 Plus, som er nøjagtig en millimeter højere og 3 millimeter smallere, men altså kun huser en skærm på 5,5 tommer. Profilen på 7,9mm er slank, og sammen med den buede bagside formår Huawei at få telefonen til at virke tyndere end den egentlig er.

Huaweis krumspring med telefonens design stopper heller ikke ved de fysiske dimensioner. Bagsiden er udført i aluminium som giver mobilen et nobelt præg, uden at veje mere end fornuftige 182 gram. Knapper er velplacerede i forhold til telefonens korpus, omend de opleves som lidt bløde ved hvert tryk.

Læs også: Huawei vinder europæisk hæder

I siden finder du adgang til telefonens micro-SIM læser samt et micro-SD kortlæser der kan udvide de 16GB lager med op til 128GB.

På telefonens bagside er en fingeraftrykslæser af den kapacitive slags. Det betyder at Huawei anvender samme teknologi som i Apples roste Touch-id, men i stedet for at anvende tommeltotten er den strategisk placeret i pegefingerens højde. Som hos Apple er løsningen en sikker og hurtig måde at låse telefonen op.

Faktisk tager Huawei skridtet videre, ved at give dig mulighed for at matche et fingeraftryk til en applikation, så kan du eksempelvis bruge langefingeren til at åbne kameraet. Enkelt og praktisk.

Ingeniørerne hos Huawei skal have ros for det fine arbejde de har opnået, for der kun få andre producenter der kan mønstre samme grad af miniaturisering. Huaweis designere, kunne derimod godt trænge til et skud inspiration. Designet er sikkert, simpelt, men desværre også lidt kedeligt – som var det skabt til ikke at støde nogen.

Gigantiske skærmgoder

Det kompromis-prægede design er dog hurtigt glemt så snart skærmen blændes op. 6 tommer fuld HD display nærmer sig faretruende nær tablet-revir og det glæder. Spil, film og web er blæst op til dimensioner som gør det til en fornøjelse at anvende mobilen. Når skærmen samtidig er glimrende afstemt i forhold til farver og kontrast, puster det ekstra liv til alt ens indhold.

Lysstyrken er samtidig imponerende og Maten brillerer i fuldt dagslys, noget som de færreste tablets kan prale af. Eneste lille hage ved det store display er betragtningsvinklerne, som er smallere end klassens bedste fra Apple og Samsung.

Læs også: Huawei bliver leverandør til det offentlige Kina

Det flotte display nærmest råber efter nogle gode højtalere til at akkompagnere den imponerende billede. Og her skuffer Huaweis løsning desværre. En mono-højtaler er gemt på bagsiden hvor den skratter så højt den kan, det rækker til notifikationer og spil, men til musik og film bør der søges til nærmeste headset.

Det medfølgende headset er af udmærket kvalitet, især i en tid hvor headset spares væk selv i topmobiler (Sony og Microsoft), men det er set bedre hos eksempelvis Samsung.

Læs også: Samsung taber terræn til Apple og Huawei

Audiofile bør her søge mod Huaweis støjreducerende AM180 headset, en lille revolution i sig selv der overgår Sonys og Audio-Technicas in-ear løsninger med flere banelængder. Samtidig er headsettet drevet af et mikroskopisk batteri, der i sig selv kun sikrer strøm i to timer, men lades op igen så snart den er tilsluttet Maten. Prisen omkring de tusinde kroner er høj, men den kan sammenlignes med de langt dyrere alternativer fra Bose.

En mobil med 9-trins gearkasse

Med topmobiler følger topspecifikationer, noget som Huawei nu forsøger sig i for første gang. Til formålet sætter den kinesiske mastodont alle sejl til, eller rettere alle kerner. Huawei Ascend Mate 7 byder på intet mindre end 9 processor-kerner i den nyudviklede Kirin 925-chip, med hver deres funktion til at sikre optimal ydelse og strømforbrug.

De første, største fire kerner løber ved 1,8 GHz og anvender en arkitektur optimeret til tunge opgaver, derefter tager fire mindre, mere strømvenlige kerner på 1,3 GHz over når mobilens opgaver ikke kræver de store ressourcer. Til sidst, støder en mikroskopisk processor til når telefonen er i standby, den varetager baggrundsaktiviteter som lokationstjenester og andre sensorer og undgår at der unødigt fyres op for dens mere batteri krævende kolleger.

Læs også: Huawei Mulan lækket i benchmark

Sammen med de 9 kerner hører 2GB RAM til at drive Android 4.4.2 KitKat og cat. 6 LTE understøttelse. Teknikbladet er derfor ikke ulig den man finder i Samsungs Galaxy Alpha, vores til dato hurtigste Android-mobil.

Det mærkes såmænd også i daglig brug, til alt fra surfen på nettet, video, billedbehandling responderer Mate 7 prompte. Men på et enkelt punkt må Maten se sig overhalet at konkurrenterne.

Mekanikken viser svaghedstegn når vi vender os mod spil og andre 3D-krævende opgaver. Grafikprocessoren er nemlig en neddroslet variant af den Samsung Galaxy Alpha besidder og når der skal leveres grafik i fuld HD er Huawei’en en klasse under 2014-generationen.

Læs også: Huawei Ascend P7 anmeldelse: Fra dongle til designperle [TEST]

Det betyder langtfra at spil ikke tager sig flot ud, men rettere at der findes bedre mobiler derude pt.

Den lille svaghed er imidlertidigt hurtigt glemt, så snart batteriet tages med i betragtningen. I det smalle kabinet gemmer Mate 7 nemlig på en kleppert at et batteri på 4100 mAh. Jeg skal ikke kunne forklare hvordan det er lykkedes for Huaweis ingeniører, men imponerende er det at Mate 7 huser et batteri der er 27% større end Note 4 og 38% større end iPhone 6 Plus.

Som en naturlig konsekvens af det forvoksede batteri topper Mate 7 samtlige af vores hitlister for batteridrift. Her kan du forvente to dages drift ud af mobilen uden bekymring og selv hvis du racer rundt i heftige 3D-spil går der mindst 6 timer for den taber pusten.

Samme positive indtryk fås når det gælder netværk, en af Huaweis kernekompetencer. Den består vores kældertest med bravur, og formår, at hive fuld 4G-hastighed ud af æteren, under selv yderst vanskelige netværksforhold. Bravo.

Huawei Ascend Mate 7

Et interface med følelser

Onde tunger vil mene, at kinesiske produkters fælles kendetegn er billige kopier. Og ret beset så havde tidligere versioner af Huaweis software mere end en bismag af Apples iOS. Men med emotion UI 3.0, smider Huawei nu de sidste rester af kinesisk ’no-name’-aura og fuldbyrder skridtet som selvstændig producent.

Emotion UI, forkortet EMUI, er navnet på seneste tilpasning af Android 4.4 KitKat tilsat et strejf af iOS. Her er app-bakken vraget til fordel for ikoner spredt ud over hjemmeskærme.

Brugergrænsefladens interface er unik, da den tilpasser samtlige ikoner fra apps til afrundede versioner som tilsammen giver et sammenhængende indtryk, der dog ikke altid er lige overskueligt.

Læs også: Huawei gør klar til high-end

Begiver du dig videre i menuer og notifikationsgardinet fra toppen, mødes du af et renligt minimalistiske udtryk med fjerlet tekst på lys baggrund. Flot og stilfuldt.

Hos Huawei bliver mobilens udtryk i høj grad lagt op til forbrugeren selv. Der kan vælges mellem over 2000 temaer online til ikoner, tapetter, overgange og meget mere.

Brugertilpasning er gennemgående tema, også i anvendelse. Huawei giver rig mulighed for at filtrere dine apps adgang til funktioner som bl.a. lokation eller internetadgang – hvilket kan være smart til at fjerne reklamer i apps.

Den store grad af mikrostyring kan dog blive overvældende til tider, og nogle gange opleves EMUI’s notifikationer som for meget af det gode.

Huawei Ascend Mate 7

Enkelt kamera, men gode billeder

På kamerafronten huser Ascend Mate samme gode kameramodul som findes i Ascend P7 og OnePlus One. Her bydes på 13 gode megapixels og f/2 optik.

Fokuseringen er pålidelig og lader sjældent vente på sig. Kameraet kan desuden aktiveres med stemme eller lyde, hvor den reagerer på et høje lyde. Kan du knipse højt kan du, bogstavelig talt, knipse dig til et billede.

Når fotoet er knipset nærmer billedkvaliteten sig det bedste Android-verdenen har at byde på, både i dagslys og i nattetimerne. Farver er naturlige, hvidbalancen rammer nogenlunde plet og man misser sjældent sit skud.

Læs også: Huawei Ascend Y530 anmeldelse: Til stramme budgetter og begyndere [MOBILTEST]

Mere avancerede og eventyrlystne fotografer vil dog frustreres af det medfølgende kamera-software. Avancerede funktioner er gemt langt inde i menuerne, og der lægges mest op til brug i fuld-auto – eller til leg med effekter som filtre, re-fokusering, vandmærker eller en ’airbrush’-funktion der slører urenheder og rynker fra dine motiver.

Til hjemmevideo går Mate 7 også an til de fleste formål, men funktioner som 4K eller HDR video kan man kaste en hvis pind efter.

Frontkameraet er ikke i samme liga som hos Ascend P7, men med 5 megapixel og f/2,4 optik er den mere end selfie-godkendt – med timer, gruppe-selfie og airbrush-mode vil dine selvportrætter være vellykkede.

Huawei ascend mate 7 foto HDR
Sample med HDR

Som født til business

Er Huawei så rykket op i superligaen? For det meste ja, Mate 7 er en topmobil på mange måder og Huawei overgår faktisk konkurrenterne på væsentlige områder som skærmstørrelse og driftstid.

Eneste større men i forhold til tidens top-phablets findes i maskinrummet, hvor grafik-delen ikke kæmper i samme liga som rivalerne fra Samsung eller Apple. Samtidigt savner jeg lidt vildskab og overdrev, for designet er konservativt og funktionerne er alle set før.

Læs også: Huawei Ascend P7 fjernet fra benchmark for snyd

Huaweis Mates små ulemper betyder dog nærmest intet hvis den anvendes som forretningstelefon – her er middelmådig spil-ydelse og konservativt design nærmest en fordel. Derimod er den store skærm, den uendelige driftstid og det fantastiske netværk meget overbevisende argumenter.

Til sidst skal prisen tages med i betragtningen. Prisskiltet peger på 3.995,- kroner, en tredjedel mindre end Apples og Samsungs nyeste og dyreste – en klækkelig rabat for en telefon som overgår både iPhone 6 Plus og Galaxy Note 4 på centrale punkter.

Det betyder mobilsiden.dks karakterer.

Huawei Ascend Mate 7 løber derfor med 5 stjerner.

Fordele:

  • Stor, flot skærm
  • Gigantisk batteri
  • Glimrende antenne
  • Vellykket fingeraftryksscanner
  • Fornuftig pris

Ulemper:

  • Konservativt design
  • Sidste års grafikydelse
 

Efterfølgende om temaet

Siden denne artikel er der kommet nyt i sagen. mobilsiden kunne ikke lade være. Efterfølgende d. 16/9/2014 bragte vi historien; Sony Xperia Z3: Endelig fuldkommen [TEST] – Forstættelsen om temaet kan læses her. Få også seneste nyt om sagen her..