Huawei Ascend P7 anmeldelse: Fra dongle til designperle [TEST]

Huawei nye flagskib er eminent bygget og designet, men savner

Huawei Ascend P7 anmeldelse: Fra dongle til designperle [TEST]

Huawei er endnu ikke et navn, som vækker genklang i Danmark. Huawei har længe levet et stille liv som producent af prisfornuftige dongles og telefoner til de danske operatørers tilbudskataloger. Men det vil ikke fortsætte sådan. Huawei er virksomhed med ambitioner, og det mærkes.

Første hint om Huaweis ambitiøse målsætninger er Huaweis voldsomme vækst på verdensplan, hvor Huawei udfordrer Apple og Samsung om førerpositionen i flere markeder. Samtidig cementerer Huawei, deres plads som udbyder af netværksløsninger, ved at være først med LTE løsninger i blandt andet Nordeuropa.

Læs også: Huawei Ascend P6 test – en designlækker sag

Andet bevis på Huaweis ambitioner, var at skue, til lanceringen af deres seneste flagskibstelefon: Huawei Ascend P7. Den røde løber var rullet ud, og kulissen storslået, med Paris’ famøse latinerkvarteret i baggrunden. Denne telefon skal banke Huawei op på første parket i mobilscenen.

Huawei har vist ladet sig inspirere af Apples design

Elegante kanter og klassisk skønhed

Tredje generations flagskib fra Huawei er altså designet til at imponere. Huawei låner såmænd også fra de bedste, når det kommer til formgivning. Allerede ved først blik øjner man, at Huawei har hentet inspirationen fra Apple og Sony i deres nye stjerne.

Skal Huawei P7s formsprog opsummeres kort, må den betegnes som en krydsning af Apples iPhones, Sonys Z-serie – og en pandekage. P7 er nemlig med sine 6.5mm usædvanligt tynd. Sammen med den lave vægt på 124 gram giver det Huawei et unægtelig aristokratisk udtryk.

Det adelige stopper dog ikke ved designet. Materialer og finish er bestemt også et flagskib værdigt. Næsten uanset hvor håndfladen rammer, er det enten børstet aluminium eller hærdet Gorilla Glass 3, der berøres. Eneste undtagelse er omkring bunden, hvor en lille plastbund er til for at give 4G-antennen ånderum.

Finishen er også i top i samlingerne. Vrider man i P7, nægter den resolut at give sig, til trods for at det tynde format kan få en til at tvivle på P7’eren som håndværker-mobil. Nærmer man sig strandkanten må Huwaeis nye darling dog takke af. I modsætning til Samsungs og Sonys flagskibe tåler den ikke at blive dyppet. Skulle uheldet ske, er indmaden i P7 dog belagt med et nanocover, som kan redde telefonen i nødstilfælde.

Det fine indtryk stopper ikke ved det ydre. Så snart skærmen tændes, vanker der en farve- og kontrastrig oplevelse. Skærmen er på 5 gode tommer, som med sin Full-HD opløsning står pivskarpt. Tekst og billeder er en fornøjelse at skue, både indendørs og udendørs. Eneste lille bet er farverne, som har et svagt rosa skær.

Første lille men opstår, når film og serier afspilles. Den enlige højtaler på bagsiden spiller nogenlunde op, men bassen er tynd, lydbilledet mudret og man flygter allerhelst over til det medfølgende headset. Desværre finder man også lidt mudder i lyden her. Audiofile og andre kræsne ører bør ty til noget lidt mere eksklusivt.

Går man en tur rundt om rammen, bemærker man, at Huawei har gjort deres yderste for at få porte og udvidelser til at gå i et med designet, men uden af den grund gå på kompromis med praktiske hensyn eller kvaliteten. Både volumen og power knapper ligger lige til tommeltotten, mens små skinner (i metal!) popper ud for at slutte om micro-SIM og micro-SD kort.

Den indbyggede lagerplads på 16GB kan udvides med yderlige 128GB via et micro-SD kort, og man skal være ualmindeligt datahungrende for at løbe tør for plads.

Selv skinnerne til SIM og micro-SD kort er i metal

Specifikationer

Mål: 140x69x6,5, 124 gram
Display: 5 tommer, Full-HD-opløsning, 441 PPI
Kamera: 13 MP BSI-sensor f/2 optik , 8 MP frontkamera
Ydelse: Kirin 910T quad-core 1,8 Ghz, Mali 450MP4 grafik, 2GB RAM
Lagerplads: 16GB + op til 128GB micro-SD
Batteri: 2500 mAh
Software: Emotion UI 2.3 og Android KitKat 4.4.2
Øvrigt: alu-ramme, Gorilla Glass 3 for og bag, fås i sort, rosa eller hvid

En firetakts dieselhakker

Lukker man motorhjelmen op, er synet uvant. I de sidste par år er det chipset-producenten Qualcomm, der har regeret i alle nyere flagskibe, med Apple som eneste undtagelse med deres eget hjemmestrikkede chipdesign. Med det eksotisk klingende Kirin 910T processor melder Huawei sig nu også som producent af indmad til topmobiler.

Kirin 910T er en firekernet sag på 1,8 GHz understøttet af Mali-450 grafik og 2GB RAM. Det lyder ikke helt så imponerende som Qualcomms nyeste Snapdragon på 2,5 Ghz og 3GB RAM, og i praksis er det heller ikke. Huaweis nye kraftværk anvender dog nyeste 28nm proces som i Qualcomms, hvilket lover godt for strømforbruget.

Med teknikbladet af vejen, kan der fyres op for herlighederne. YouTube, surfen på nettet og apps foregår uden gnidninger, ja selv de helt tunge 3D-spil som Asphalt 8 og X-COM glider hen ad skærmen. Selve brugerfladen kan dog trænge til lidt optimering. Simple greb som at rulle notifikationsgardinet er ikke helt flydende.

Men der kan gå yderlige koks i maskineriet. Er man ivrig multitasker, som denne anmelder, med et dusin af åbne apps og hjemmesider i browseren, får det Huawei P7 til at sejtrække. Alt fra interface til svirpen op og ned af hjemmesider hakker, og man undrer sig over telefonens generelle sløvhed. Huawei har dog været forudseende: den medfølgende ’telefonstyring’- app kan med hård hånd lukke ned for tyngende apps.

App’en går grundigt til værks, for efter en hurtig rengøring er telefonens tøven forduftet. Det fungerer altså, men det ligner en lappeløsning på et problem, som egentlig ikke bør optræde i en telefon med Ascend P7’s ambitioner. Det skal nævnes, at den testede enhed endnu ikke er ekviperet med den endelige software, og unoderne kan stadig nå at få et fix inden lanceringen den 23. maj.

Driftstiden er til gengæld et område, hvor Huawei-ingeniørerne har været grundige. Alene det, at de har formået at integrere et stort 2500 mAh batteri i et så kompakt kabinet, er en bedrift, men der er desuden gjort et godt arbejde med at få optimeret levetiden af den store strømbeholder. Selv når tunge 3D-spil som Real Racing 3 kværnes, er der strøm nok til små 5 timers adspredelse.

Driftstiden afhænger i høj grad, af hvilke apps der fyres op under, hvor nogle apps til tider kan te sig og forbruge mere end deres andel af batteriet i baggrunden. Den slags uvaner dæmmer P7 op for – driller en applikation, popper en notifikation op hvor man kan slå bandit-appen fra.

Med lidt batteripleje kan man altså hive halvanden dags almindelig forbrug ud af Huawei P7. Er det ikke nok, kan en spare-modus slås til. Skærmen slår over i sort/hvid, og alt på nær telefoni og beskeder slås fra, mens driftstiden fordobles.

Der, hvor Huawei brillerer, er på antennefronten. P7 besidder verdens hidtil mindste 4G-antenne for at klemme sig ned i de kompakte mål. Samtidig er det nyeste Cat 4. LTE, og en solid ydelse man oplever fra Huaweis nye darling.

Android med Apple-smag

Brugerfladen i P7, kaldet Emotion UI 2.3, adskiller sig markant fra resten af Android-rivalerne. Ikoner, fonte og menuer læner sig nemlig op ad Apples gestalt. Samtidig er appbakken væk, så alle apps ordnes i iOS’sk facon. Visuelt er det vellykket, og man har stadigvæk adgang til mange tilpasninger både i form af Huaweis mange temaer, men selvfølgelig også Android-økosystemets mange muligheder for tilpasninger.

Dykker man lidt dybere, er det lækre minimalistiske layout ikke nær så vellykket. Menuer, kalender, kontakter, beskeder, mm. virker alle som de skal, men det flade iOS 7-lignende look er væk, og man savner lidt mere kontinuitet i udtrykket.

Huawei er desuden opsatte på at bringe ny funktionalitet i Android, resultatet veksler dog mellem det smarte, knapt så smarte og decideret kuriøse. Eksempelvis er låseskærmen gearet til ved et stryg opad at åbne et gardin med hurtig adgang til kalender, lommelygte og lommeregner samt et make-up spejl. Hurtigt og funktionelt.

Når man til gengæld åbner spejl-appen er denne omkranset af en gotisk lyserød ramme. Sikkert værdsat af nogle, men det bryder med den ellers minimalistiske interface, og virker mest af alt komisk.

Mere brugbart er det Huawei kalder ’svæveknap’. En knap kan placeres vilkårligt på skærmen, hvorfra den åbner et hjul med hurtig adgang til kalender, beskeder, lommeregner, og musikafspiller i et pop-up vindue – uden at man skal ud af den app, man ellers anvender.

I den mere frustrerende ende er eksempelvis Galleri-appen. Hver billedsletning er efterfulgt af en lille animation, som i første omgang er sjov, men hurtigt bliver et irritationsmoment når mange billeder skal slettes.

Vil man genvinde kontrollen over enheden, og især applikationerne, er mulighederne for at regere i egen mobil uanede. Ikke nok med at apps strømforbrug kan finjusteres, man kan som bruger let bestemme hvilke apps, der skal køre ved opstart, samt præcis hvad ens applikationer skal have adgang til. Dermed kan nogle apps’ irriterende notifikationer, reklamer eller pop-ups slås fra.

De mange tilpasningsmuligheder kan dog virke overvældende for begyndere. Derfor har Huawei også her tilføjet deres forsimplede interface, som de introducerede sammen med begyndermobilen Huawei Ascend Y530. En anden fordel ved den forsimplede interface er, at alle pauser og lags i interfacen forsvinder.

Kamera til selfies, groufies og mere

Til en topmobil hører også en kameraoplevelse i særklasse. Kigger man først på frontkameraet er Huawei flere banelængder foran konkurrenterne. Det 8 megapixel store kamera er ualmindeligt klart, farverne gode og præsterer bedre end mange mellemklassemobilers hovedkamera.

Bliver billederne for skarpe, kan en række filtre fjerne urenheder og lægge tykt med foundation, så ens indre Scarlett Johansson eller Ryan Gosling træder tydeligt frem. Huawei pionerer også med en selfie panorama til gruppe-selfies, så ens sidemand eller kvinde også kommer med. Praktisk når man har Obama i stolen ved siden af.

Hovedattraktionen er dog stadig det bagudvendte kamera. Her er 13 megapixels at lege med parret med en lysstærk f/2 optik, og de mange pixels leverer varen. Fokus rammer sjældent ved siden af, samtidig med kontrast og farverig efterbehandling pryder billederne taget med P7.

Selv når mørket falder på, er Huawei P7’s budgetrødder ikke til at øjne, og den præsterer lige så godt som nat-specialister som HTC One M8 eller Samsung Galaxy S5 uden dog at nærme sig Sonys Xperia Z2. Fokuseringen følger dog ikke helt med.

Selve kamera-appen byder på rigelige indstillingsmuligheder, med HDR, Panorama og kreative filtre som standard. Nytænkning har også fundet vej her, hvor lydnoter eller vandmærker kan tilføjes for at give billederne et personligt præg.

Levende billeder kan selvfølgeligt også indfanges i Full HD. Videoerne kan ikke indfange samme detaljegrad som i de dyrere 4K-telefoner, men de 24mb/sek filer, der indfanges med P7, er igen kontrastrige, veleksponerede med glimrende farver. Eneste anke er, at detaljerne er lidt dopede, og der optræder haloer omkring skarpe overgange.

Smukt væsen med børnesygdomme

Huaweis nye stjerne viser, at den kinesiske mastodont mestrer kunsten at sammenstykke en elegant enhed med enestående udseende og finish. Samtidig røber Ascend P7, at softwaren mangler det sidste.

En god telefon skal være mere end summen af dens komponenter, hardware og software skal spille sammen, før enheden løfter sig over mængden. Og her har Huawei sammenført lækkert design, superb byggekvalitet, stærkt batteri og display samt hele to glimrende kameraer – resultatet overbeviser desværre bare ikke.

Lidt for mange børnesygdomme på softwarefronten gør, at Huawei P7 ikke får udnyttet det ellers lovende isenkram. En high-end telefon anno 2014 må ikke tøve, og derfor kan Ascend P7 ikke få varmeste anbefaling herfra – desværre.

Huawei Ascend P7 får derfor 4 ud af 6 stjerner. Det betyder mobilsiden.dks karakterer.

Huawei Ascend P7 fås i sort, rosa eller hvid fra den 23. maj. Find den bedste pris på mobilpriser.dk.

FORDELE
Lækkert, klassisk og ultratyndt design
Glimrende byggekvalitet
Flot og modellerbart interface

ULEMPER
Brugergrænsefladen hakker
Uegnet til heftig multitasking

Mere nyt i sagen

Tematikken er stadig aktuel. mobilsiden fastholdt sit fokus på emnet. 12/5/2014 blev fortællingen ført videre med en sag med fokus på HOTSPOT uge 20 – Stilsikker nyhed fra Huawei, stortest af tablets, solladere til ferien – Nyheden kan læses her. Absolut seneste nyt om temaet kan du finde her.