Huawei Mate 8: Trofast gigantmobil [TEST]

Anmeldelse: Huawei Mate 8 imponerer med sit kæmpedisplay. Det bedste ved den er dog ikke skærmen - det er batteriet.

Huawei Mate 8: Trofast gigantmobil [TEST]

Kan du ikke få det stort nok, eller kan du se en fidus i at have en enhed, der klarer både dit smartphone- og tabletbehov, bør du tage et ekstra kig på Huaweis Mate 8.

I kraft af et kæmpemæssigt lærred på 6 tommer er det nemlig en telefon der udfordrer normerne for hvor stor en mobil kan være. Derved kan den på mange punkter erstatte din tablet.

Efter to ugers brug, er oplevelsen meget positiv. Det er en kæmpetelefon, ja, men kan du forlige dig med ikke altid at betjene din smartphone med en enkel hånd, vil du blive belønnet.

Se også: Huawei Mate 8 – Bomstærk hypermobil kommer til Danmark

Huawei Mate 8

Huawei Mate 8 specifikationer

Mål: 157,1 x 80,6 x 7,9 mm, 185 gram
Skærm: 6” Full HD display, 368 PPI, 95% NTSC farver, 1500:1 kontrast
Ydelse: Kirin 950 octa-core (4×2,3 GHz + 4×1,8 GHz), 3GB RAM, i5 co-processor
Batteri: 4.000 mAh med quick-charge og reverse charging
Kamera: 16MP, f/2,0 optik med optisk billedstabilisering, 8MP frontkamera
Lagerplads: 32GB + micro-SD
Software: Android 6.0 Marshmallow + Emotion UI
Øvrigt: fingeraftrykslæser, NFC, split-screen mode

Huawei Mate 8
Huawei Mate 8 er en stor, stor mobil. Foto: Mobilsiden.dk

Mate 8 er en videreudvikling af 2014-modellen Mate 7, og familieligheden er bestemt ikke til at tage fejl af.

Set forfra, vil de færreste bemærke nogen forskel, mens der bagpå kun er nogle få subtile designudviklinger der markerer, at her er en ny model.

Men det som sådan i orden, denne foregående model brillerede ved hovedsagligt at være et kæmpedisplay omkranset af et fint, smalt metalkabinet.

Mest synlige forskel ligger nu omkring bagsidens kamera og fingeraftrykslæser som nu er runde fremfor at være kvadratiske – en subtil forskel, med det forædler looket, så det nu fremstår som mere stilrent.

Læs også: Huawei Ascend mate 7: en businessmobil er født [TEST]

Huawei Mate 8
Huawei Mate 8 fanger lyset som kun metalkanter kan. Foto: Mobilsiden.dk

Overraskende håndterbar

Med dimensioner på 157 x 80,6 mm er Mate 8 på ingen måde kompakt og man frygter det værste. Men ro på, den fylder faktisk ikke mere end Apples iPhone 6S Plus eller Googles Nexus 6P. Huawei har altså klemt et væsentligt større display ned i denne her – lidt af en bedrift.

Som med Apples kæmpe skal du være beredt på at bruge begge hænder for at kunne nå det hele, men enhåndsbetjening er ikke umulig, for et svirp hen af navigationsknapper skalerer hele interfacet til et 4,5 tommer format, hvor alt er indenfor tommeltottens aktionsradius.

Læs også: Huawei lancerer Mate 8 med topspecifikationer

Samme ergonomiske hensyn opleves på knappernes placering og bagsidens fingeraftrykslæser. De er alle placerede perfekt i forhold til pege- og tommelfingre og sidstnævnte brillerer ved at være uhyre hurtigt til at aflæse dine fingres aftryk.

Totalvægten på 185 gram giver hele pakken en betryggende tyngde uden at den risikerer at trække blazerens inderlomme ud af form. Den buede bagside bidrager samtidig til en fornemmelse af lethed, for kanterne er bare 5 mm bredde når de møder fingrene.

Huawei Mate 8
Så er der dømt storskærm med Huawei Mate 8. Foto: Mobilsiden.dk

Vild, vild skærm

Opløsningen er Full HD, hvilket er passende til størrelsen, alt står skarpt, men nærstuderer du displayet vil du se, at den kunne gavne af en Quad HD opløsning.

Huawei lover samtidig en høj kontrast på 1:1500, en værdi der synes at passe, sort er sort og hvidt er bragende hvidt – selv udendørs.

Eneste lille forbehold jeg har til denne skærm, er farverne. Der er masser af dem, men generelt synes de at være noget blålige i forhold til en velkalibreret skærm. Det er selvfølgelig en smagssag hvad der ser bedst ud her, og heldigvis kan du selv justere skærmen til din præferencer inde under indstillingerne.

Det flotte billede assisteres af en enkel højtaler i bunden, skjult bag to højtalergriller. Der pumpes en relativ god lyd ud – for en mobil. Sammenligner du med en tablet – hvilket Mate 8 også lægger op til, vil du dog savne bund og detaljer i lydbilledet.

Se også: Huawei inviterer til event: P9 lanceres den 6. april

Huawei Mate 8
Bliver det for stort kan interfacet skaleres ned på Huawei Mate 8. Foto: Mobilsiden.dk

Særlige skærmfunktioner

For at få det bedste ud af storskærmen, giver Huawei en række nye måder at betjene skærmen via knoerne.

Du kan nu splitte skærmen op i to dele, ved at føre knoen tværs over skærm fra venstre til højre. Øverst kan du eksempelvis have kalenderen, mens der tjekkes e-mail i feltet nedenunder.

I praksis er funktionen desværre nærmest ubrugelig, dels er det svært at ramme rigtigt med knoen og derefter er det kun meget otte Huawei apps, der understøtter skærmopdelingen. Altså ingen Gmail, YouTube eller Facebook når du tjekker din kalender – selv Chrome-browseren understøttes ikke.

Dine knoer kan, som i Huaweis P8, benyttes til at tage et skærmdump af hele eller dele af skærmen – en alternativ approach, men det fungerer.

Læs også: Huawei P8 – En mobil perle [TEST]

Huawei Mate 8
Huawei Mate 8 er også flot set fra siden. Foto: Mobilsiden.dk

Potent kinesisk motor

Popper du motorhjelmen op på Huawei Mate 8, vil du se et sjældent syn på disse kanter. Processoren er nemlig Huaweis egenudviklede Kirin 950, som pt. kun er at finde i netop Mate 8.

Som så mange andre telefoner er her tale om en octa-core, men det er den nyeste ARM-arkitektur der styrer løjerne – og det giver krummer i Mate 8.

Den overhaler generelt samtlige smartphones på markedet, med undtagelse af Apples iPhone 6S og Samsung spritnye S7-modeller. Men disse er så også væsentlige dyrere.

I praksis opleves Mate 8 dog som intet mindre end lynhurtig og klarer enhver opgave som jeg har sat den til, lige fra multitasking, til racen rundt i Real Racing 3 eller browsen rundt på tunge hjemmesider. Denne her klarer alt.

Se også: Huaweis næste Mate 8 får super-kraftig processor …

Huawei Mate 8 i GeekBench

Endnu mere potent batteri

Hvad der imponerer mest, er nu ikke ydelsen, men hvor længe Mate 8 formår at fastholde den høje kadence.

En del af hemmeligheden er ikke overraskende et kæmpebatteri på 4.000 mAh, men Huaweis ingeniører har utvivlsomt også gjort et flot optimeringsarbejde her.

I praksis kan du derfor forvente hele to døgns brug med Mate 8, hvilket gør den til en trofast følgesvend på farten.

Skulle du glemme en opladning natten over, vil der heller ikke være grund til panik. Den medfølgende kvikopladning leverer godt med strøm, så du på en halv time får hældt 39% strøm på batteriet – og det rækker til en kort dags brug. Efter en hel time viser tanken 75% mens den fulde optankning tager små 100 minutter.

Læs også: Honor 7 slippes løs: en supermobil til mellemklassen

Mate 8 kan også vise sig at blive en ven i nøden ved hjælp af reverse-charging, hvor du ved hjælp af denne rette adapter, kan oplade en anden mobil eller tilbehør.

Netværksmæssigt er Huawei Mate 8 også godt med, og den slutter sig sikkert til de hurtige 4G-frekvenser. Som en bonysfeature kan du iføre et ekstra nano SIM-kort i stedet for micro-SD kortet. Du kan altså have både firma og privatabonnement i en enhed eller benytte et udenlandsk SIM-kort på farten. Perfekt til de forretningsrejsende.

Huawei Mate 8
Apps er fordelt på de forskellige hjemmeskærme på Huawei Mate 8 – ligesom i en iPhone. Foto: Mobilsiden.dk

Android med Apple-look

Huawei Mate 8 kører med nyeste Android 6.0 Marshmallow og er derfor godt med på softwarefronten. Det kan dog ikke rigtig ses på selve interfacet da det deler tidligere Huaweis forkærlighed til at genfortolke hvordan Android skal se ud.

Når du betjener Mate 8 vil du derfor opleve at den minder meget om Apples iOS, ved eksempelvis helt at skrotte Android App-bakke og ved at tilbyde en masse ’transparency’ effekter.

At Huawei aber lidt efter Apple i deres software, generer mig ikke synderligt, der er ingen skam i at efterligne gode løsninger som Apples spotlight-search, hvor du ved et svirp nedad kan søge igennem alle dine apps.

Hvad der ikke helt huer mig er mere looket, der til tider clasher med Google designforskrifter, også kendt som Material-design. Det opleves eksempelvis ved at vise notifikationer næsten helt forsvinder på en mørk baggrund på grund af transparency-effekten. Det virker ikke altid lige gennemtænkt.

Heldigvis kan du i stor grad selv bestemme hvordan Mate 8 skal tage sig ud, enten med et af Huaweis mange temaer eller ved at installere en anden launcher fra Googles Play Butik.

Slutteligt giver Mate 8 rige indstillingsmuligheder for at styre både dine apps tilladelser, og hvordan de opfører sig. Meget af disse muligheder er dog kommet til andre Android smartphones, da disse funktioner er bagt ind i den nyeste Android 6.0 software.

Huawei Mate 8
Huawei Mate 8 gemmer på en skuffe med plads til to SIM-kort. Foto: Mobilsiden.dk

Taler mystisk dansk

Det danske sprog har mange nuancer, og det har tydeligvis også været et problem for den person (eller rettere den maskine) der har oversat Huaweis interface til dansk.

Flere steder vil du opleve mystiske formuleringer, kringlede ordvalg og til tider kryptiske sætninger. At betjene en Mate 8 bliver et studie i ord, som givetvis lyder danske, men som ikke giver meget mening.

Jeg studses derfor over ord som motivsporing, visningstilstand, trækkehandlinger, bevægelsesstyring, forstørrelsesbevægelser, tilgængelighedsgenvej og til sidst, min favorit, humørbrugergrænseflade.

Jeg trækker lidt på smilebåndet af det, men mener samtidigt, at det er lidt pinligt at Huawei ikke får oversat sit interface professionelt – det er til at se igennem fingre med i en budgettelefon, men uacceptabelt i en telefon til små fem tusinde kroner.

Huawei Mate 8
Der sidder et glimrende kamera i Huawei Mate 8. Foto: Mobilsiden.dk

Tager glimrende fotos

Der lader til at være et stadigt større fokus på kameradelen hos Huawei, og denne udvikling mærkes også i Mate 8.

De rå tekniske data lover 16 megapixel stærke fotos, understøttet af et en lysstærk f/2.0 optik med optisk stabilisering. Lutte gode sager.

Og resultaterne skuffer heller ikke, især ikke i dagslys hvor Huawei Mate 8, giver en flot rendering af både farver, lys og kontrast omkring dig. Eneste lille men, er nok i de allerfineste detaljer, da disse ikke er helt så veldefinerede som i eksempelvis Samsung S6 og S7-modeller.

I mørke bliver billederne som forventligt lide mere gnidrede, men farverne er fortsat gode og billedstøjen tager sjældent overhånd.

Til dem der ønsker at lege med kameraets muligheder byder Mate 8 også på en rig palette af kameraindstillinger til alskens formål. Her kan du eksperimentere med alt fra manuelle indstillinger i ’Pro’-mode, din bedste grimasse i den voldsomt retoucherende ’Forskøn’ mode eller gemme noter og dokumenter med ’Lydnote’ og ’dokument’ indstillingerne.

Frontkameraet på 8 megapixels supplerer de 16 megapixels hovedkamera godt, og byder på endnu flere muligheder til de selfie-entusiasterne.

Huawei Mate 8 tager flotte fotos i dagslys med god dynamik og farver

Skal jeg udpege en svaghed i Mate 8 kameraet, ville jeg pege på videodelen. Mate 8 optager som sådan rigtig fine videoer, med samme gode farverendering som kameraet – detaljerne er bare ikke helt trukket så skarpt op.

Når man samtidig ikke kan optage i 240 fps, Quad HD eller 4K, lægger Mate 8 altså ikke rigtig op til avancerede videoprojekter.

Huawei Mate 8
Huawei Mate 8 er den største topmobil du kan få. Foto: Mobilsiden.dk

Glimrende og spøjs smartphone

Efter et par ugers bekendtskab med Mate 8, er jeg igen blevet fan af konceptet stormobil. Det er nu engang rart at have en enhed der både kan klare mobiltjanserne, men også agere stand-in for en tablet på farten.

Hardwaremæssigt er der heller intet at udsætte på denne telefon. Den er lækkert konstrueret, flot udformet, indmaden sparker bagdel og kæmpebatteriet gør at du vil give op før den gør.

Eneste tynde oplevelse er de sjove og til tider kryptiske oversættelser som interfacet bød på. For mange er det en petitesse, men jeg endte altså med at skifte over til engelsk.
Kan du leve med størrelsen, og Mate 8’s spøjse sprog, vil du ende dagen med en glimrende mobil – og fortsat masser af strøm i tanken.

Det er et bifald værd og vi slutter derfor på 5½ ud af 6 stjerner.

Fordele:

  • Kæmpedisplay
  • God ergonomi
  • Fantastisk driftstid
  • Topydelse
  • Dual SIM
  • Tager flotte fotos

Ulemper:

  • Spøjst oversat interface
  • Ingen 4K-video
 

3 alternative smartphones du også bør overveje

Den opdaterede – Huawei Nexus 6P
Er du villig til at gå lidt i ned i skærm og batteri størrelse, kan du få glæde af både Huaweis håndværk og Google Nexus-univers.

Skærmen er 0,3 tommer mindre, men den er til gengæld skarpere. Kameraet er også lidt mindre, men det opfører sig bedre i lavt lys.

Læs testen.
Se prisen her.

Den lækre – Samsung S6 Edge Plus
Skal det være lækkert er Samsungs topphablet fra efteråret for prisen er efterhånden røget ned i samme prisleje som Maten.

Her får du det lækre Edge-design, fantastisk kamera, avancerede funktioner i et mindre, og mere kompakt format.

Læs testen.
Se prisen her.

Den hårdføre – LG V10
Når en telefon koster 4-5 tusinde kroner må den også gerne være ekstra robust. Det synes at være mantraet bag LG’s V10 som forener et stilfuldt ydre med et robust og stødtæt design.

Som mobil byder den samtidig på et stort 5,7″ display, interessante funktioner som dual-screen og dobbeltkamera samt en ydelse nær topklassen.

Læs testen.
Se prisen her.

Seneste nyt i fortællingen

Siden redaktionen publicerede denne nyhed er der kommer nyt i sagen. mobilsiden kunne ikke lade sagen ligge. 11/3/2016 gik redaktionen videre og kørte en opfølgning med nyheden om Sådan ser de nye funktioner i Android N udKlik her for den påfølgende artikel.. Tjek også seneste nyt om emnet her..