Huawei P smart: Fin budgetmobil, men med flere skavanker [TEST]

Huawei P smart er en billig smartphone, hvis metalydre og ekstra aflange skærm kunne have tilhørt en topmodel, men den fejler på flere vigtige områder.

Huawei P smart: Fin budgetmobil, men med flere skavanker [TEST]

Da Huawei i starten af marts måned introducerede smartphonen P smart i Danmark, lagde Huawei vægt på, hvor meget den har at byde på trods den lave pris. Navnet gav dog anledning til en række spørgsmål: Hvad er ”P Smart” nu for en serie i forhold til eksempelvis P10 Lite og Mate 10 Lite?

Læs også: Her er Huaweis nye smartphone, P Smart

Det simple svar må være, at det er et endnu billigere alternativ til de i forvejen prisvenlige Lite-smartphones fra Huawei.

Desginmæssigt henter P Smart inspiration fra sine to lidt dyrere søstermodeller, P10 Lite og Mate 10 Lite. Du får et lækkert aluminiumsdesign, der lige så godt kunne være at finde på en 5.000 kroners topmodel. Den har samtidig en god tyngde, der gør, at den ligger utroligt godt i hånden. Det skyldes også, at den måler 150 x 72 mm, så hvis dine hænder ikke er så store, vil du næppe have problemer med at nå begge sider af skærmen på P smart med en hånd.

Det er ganske imponerende, hvad Huawei har fået sat sammen for blot 1.700 kroner (1.899 da den kom ud). Det føles som kram, og du vil få svært ved at finde alternativer i samme prisklasse, der matcher P smart, når det kommer til byggekvalitet.

Huawei p smart: Specifikationer

Dimensioner og vægt: 150,1 x 72,05 x 7,45 mm, 143 gram
Skærm: 5,65″ Full HD+ (1.080 x 2.160 pixels), 428 PPI, 18:9-forhold
Processor: Quad-core Kirin 959 (4 x 2,36 GHz + 4 x 1,7 GHz)
Lagerplads: 32 GB RAM (kan udvides med microSD-kort)
RAM: 3 GB
Bagkamera: 13 + 2 megapixel
Frontkamera: 8 megapixel (f/2.0)
Batteri: 3.000 mAh (ladetid 3,5 time)
Sensorer: Fingeraftrykslæser, nærhedssensor, lyssensor, kompas, accelerometer
Software: Android 8.0 Oreo + EMUI 8.0-tilpasning
Farver: Sort, guld og blå
Andet: microUSB 2.0
Pris: Ca. 1.700 kroner (se priser på Mobilpriser.dk her)

Huawei P Smart
Foto: Mobilsiden.dk

Skærm og lyd

P smart imponerer endnu en gang, når du tænder telefonen. Her finder du nemlig en – set i forhold til prisen – lysstærk og flot IPS LCD-skærm på 5,65 tommer. Med fare for at gentage mig er skærmen også af så høj kvalitet, at den sagtens kunne være at finde på langt dyrere smartphones – sågar skarpt prissatte topmodeller.

Farvegengivelsen er fornuftig – om end lidt til den kølige side, men det kan du altid justere efter dine præferencer i telefonens indstillinger. Betragtningsvinklerne er også godkendte og på niveau med andre LCD-skærme. Det samme kan siges om lysstyrken på skærmen. Faktisk vil jeg gå så langt at kalde skærmen for et af de styre lyspunkter.

Du får tilmed fornemmelser af en langt dyrere smartphone, idet Huawei har anvendt det ekstra lange format med et 18:9-skærmforhold. Du får en Full HD+-opløsning, som består af 1.080 x 2.160 pixels. For en smartphone i de lavere prisklasser må det siges at være helt godkendt.

Læs også: Huawei lancerer den prisvenlige P smart i Danmark

Hvad der til gengæld er knap så imponerende er, at skærmen ikke er synderligt ridsebestandig. Efter blot to dage formåede jeg at efterlade en stor, fed ridse øverst på skærmen – og jeg kan ikke huske, hvornår det sidst er sket. Huawei P Smart har efter sigende ikke engang Gorilla Glass på fronten – eller i hvert fald er det ikke specificeret på Huaweis hjemmeside eller andetsteds, så her er der formentlig sparet.

Når det kommer til lyden, er der én monohøjttaler i bunden, som ganske vist kan spille forholdsvis højt, når man tager prisen i betragtning, men der er selvfølgelig på ingen måde samme dybde og bas i lyden, som du finder i topmodeller. Højttaleren er utroligt diskant, og det er ikke nogen fornøjelse at høre musik på allerhøjeste lydstyrke, men sådan gælder det også for alle konkurrenterne i samme prisleje, så det var at forvente. Der er altså ingen overraskelser på lydsiden – hverken positivt eller negativt.

Netværksdækning og samtalekvalitet

Huawei plejer at være ganske fortrinlige, når det kommer til dækning og samtalekvalitet, og her vurderer jeg også P smart til at være godkendt. I hastighedstest af Wi-Fi er P smart dog lidt efter topmodeller som Moto Z2 og storebroren P20 Pro. Her formår P Smart kun at hive den halve hastighed ned i forhold til de andre modeller.

Til P smarts forsvar befinder vi os dog nede i en kælder, hvor dækningen ikke er fantastisk. Alligevel hev den det stærkeste Wi-Fi-signal, den kunne, og 25 Mbit/s i download er trods alt ikke en katastrofe. Til gengæld kunne P smart sagtens måle sig med P20 Pro og Moto Z2 i upload, hvor alle mobilerne lå omkring de 40-40 Mbit/s. I praksis er det dog ikke nogle forskelle, man mærker til.

Jeg testede naturligvis også 4G-dækningen med mit samme SIM-kort på TDC’s netværk, og her var P smart faktisk den af de tre mobiler, der opnåede de højeste hastigheder nede i kælderen. Næsten den dobbelte hastighed opnåede P smart i upload, hvilket må siges at være ret imponerende. Disse tests viser naturligvis kun et øjebliksbillede, men giver en meget god indikation af, hvor P smart ligger, når det kommer til signalkvalitet for både Wi-Fi og 4G – og jeg synes bestemt, at den er godkendt.

Også når det kommer til samtalekvalitet klarer P smart sig rigtigt fint. Vi har før oplevet, at dyre topmodeller bliver udfordret af de dårlige netværksforhold på kontoret, men der var ingen problemer med P Smart. Og generelt har der ikke været noget at udsætte på 4G-dækningen og kvaliteten af samtaler.

P smart har desuden plads til to SIM-kort, så du eksempelvis kan have både arbejdstelefon og privat mobil i én.

Ulideligt langsom software

Indtil videre lyder P smart jo som et ganske fornuftigt køb, men jeg har oplevet én stor anke med den billige mobil. Den er ualmindeligt langsom. Som i meget, meget langsom. Aldrig har jeg oplevet en smartphone hoste og hakke så meget, som P smart har gjort det. Bevares, den er også hamrende billig, men når en smartphone begynder at være så langsom, at man står og venter i frustration på, at den reagerer, så begynder det at blive problematisk.

Jeg har sagtens kunnet bruge den til alle dagligdagens gøremål, men tingene tager bare længere tid, hvilket er forståeligt, men jævnligt har jeg måttet vente i helt op til 5-10 sekunder, før eksempelvis kameraet er åbnet. Det er, som om den bare går fuldstændig kold ind imellem.

Jeg besluttede mig derfor for at nulstille telefonen og prøve forfra, for måske var jeg bare uheldig. Jeg synes dog ikke, at det hjalp synderligt. Hvis du ikke har et problem med, at tingene bare tager lang tid (og ind i mellem ekstra, ekstra lang tid), så lad dig ikke skræmme af den utroligt sløve processor. Hvis du spørger mig, har Huawei sparet lidt for meget på processorkraften for at få prisen ekstra langt ned. Lidt synd, for på mange andre punkter leverer P smart varen taget prisen i betragtning.

Ud over at softwaren er sløv, er der også flere ting, der går mig på. På grund af den ekstra aflange skærm placerer Huawei i mange apps en ekstra linje nederst på skærmen svarende til den ekstra højde, der er tilføjet. I boksen står teksten ”Fuld skærmvisning”, som man selv skal klikke på og aktivere, hvis man vil have appen til at udnytte den ekstra højde i skærmen. I mine øjne er den funktion fuldstændig unødvendig, når Android-apps i forvejen kan tilpasse sig forskellige skærmstørrelser og højder.

Dertil oplever jeg det klassiske problem med Huaweis software, der har en meget streng batteristyring. Det går ofte ud over apps, som ikke kører optimalt i baggrunden og ganske enkelt bliver standset. Undervejs som du opdager, at nogle apps egentlig slet ikke fungerer i baggrunden, som de plejer, er du nødt til at gå en længere vej ind i indstillinger for at deaktivere Huaweis strenge battteristyring for de pågældende apps – noget som ikke burde være nødvendigt.

Huawei P smart
Foto: Mobilsiden.dk

Kamera: Gør det fint i dagslys

Når softwaren og/eller hardwaren ellers ikke er for langsom til, at jeg kan nå at fange det motiv, jeg vil tage billeder af, så synes jeg faktisk, at resultaterne er mere end godkendte, når man tænker på, at den ikke koster mere end 1.700 kroner.

P smart er udstyret med to sensorer på bagsiden: en 13 megapixel sensor, der er suppleret af en 2 megapixel sensor, så telefonen er i stand til at lave dybdeeffekt. I forhold til dyrere smartphones mangler billederne fra P smart naturligvis en hel del skarphed og detaljer, og den kan have en tendens til at ramme lidt ved siden af med farvegengivelsen især ved indendørs fotografering.

Telefonen har også en tendens til at mangle lidt tekstur og dynamik i billederne, men taget prisen i betragtning får du faktisk et kamera, som skyder ret fornuftige billeder, og som mange vil være tilfredse med til dagligdagens fotografering. Vi brugte eksempelvis P smart til at tage et billede af P20 Pro til vores Facebook-side, og der var ingen bemærkninger om, at vores foto var dårlig kvalitet.

P smart formåede også at stykke et fint panorama sammen, hvor de samme ting ganske vist gør sig gældende – blandt andet manglende detaljer og dynamik – men i det mindste er panoramabilledet sat ordentligt sammen. Det er der bestemt ikke nogen garanti for, at de er, så godkendt herfra.

Du kan som bekendt aktivere en dybdeeffekt takket være den ekstra sensor, men jeg synes ikke, den er værd at bruge. Det er lidt på må og få, om P smart kan finde ud af at skelne forgrund og baggrund fra hinanden ordentligt. Det går lidt bedre, når baggrunden skal sløres fra mennesker, men generelt er der plads til, at softwaren kan optimeres. Personligt er eg dog ikke den store fortaler for de kunstigt lavede dybdeeffekter på smartphones,.

Videopptagelser synes jeg P smart klarer fint for en telefon til kun 1.700 kroner. Skarpheden er til at leve med, men den har det med at skifte lidt rundt i farvetemperaturer, og så må du leve uden nogen form for stabilisering. Lyden går klart igennem, og fokuseringen klarer den også tilfredsstillende. Igen vil jeg sige, at hvis du ikke har de mest kritiske øjne, så vil P smart optage nogle fine videoer til dig.

Huawei P smart
P smart har det svært i mørke. Her med en lukkertid på 1 sekund. Foto: Mobilsiden.dk

I mørke har P smart problemer ligesom alle andre billigere smartphones. Her skal du ikke regne med at få nogle gode resultater, da billederne først og fremmest er meget mørke, og det, der kan ses, er fyldt med støj. Jeg forsøgte at tage et billede med en lukkertid på 1 sekund, og selv dette billede var tæt på kulsort.

De mange ting, som jeg fremhæver, som P smart ikke er i stand til i forhold til dyrere smartphones, skal dog ikke fjerne fokus fra, at P smart tager ganske fine billeder af en mobil til 1.700 kroner.

P smart

Skuffende batteritid

Batteritiden har ikke været imponerende. Først og fremmest har jeg oplevet meget forskellige batteritider de forskellige dage. Telefonen er typisk taget ud af opladeren klokken 6-7 stykker om morgenen, og nogle dage har den kun holdt til sidst på eftermiddagen, og andre gange har den holdt dagen ud. Når jeg kigger på alle de batterigrafer, jeg har taget skærmbilleder af, kan jeg opsummere det til, at den i gennemsnit holder strøm i 13 timer og 50 minutter med i gennemsnit 5,5 times skærm tændt.

Jeg bruger højst sandsynligt mobilen noget mere end gennemsnittet, men med en processor, der ikke er særligt højtydende, burde der ellers følge en fornuftig batteritid med, og det gør der ikke ligefrem. Flere af dagene har jeg ikke haft strøm nok til en hel dag, og så begynder det at blive problematisk. Du skal altså ikke vælge P smart, hvis du vægter lang batteritid højt.

Konklusion: Meget mobil for pengene, men …

P smart er en lille, prisvenlig mobil, hvor du får en skærm og et metaldesign, der sagtens kunne sidde i langt dyrere smartphones, og kameraet er da bestemt også til at leve med, men i dagligt brug leverer den sløve processor bare en brugeroplevelse, der gør det til en knap så sjov telefon at bruge, og den ringe batteritid tilskynder heller ikke ligefrem én til at bruge telefonen alt for meget i løbet af en dag – for så løber du tør for strøm, inden dagen er omme.

Overordnet synes jeg, at du får meget for pengene med P smart. Man skal tænke på, at den ikke koster mere end 1.700 kroner, og der virker den altså bare til at levere flere features og et design, som man ikke finder andetsteds. Omvendt har jeg svært ved at se, hvorfor man skulle vælge denne frem for Mate 10 Lite, som for 200 kroner ekstra byder på et større batteri (hvilket er tiltrængt), 1 GB ekstra RAM, en større og mere kontrastfyldt skærm og et bedre front- og bagkamera.

Vi lander derfor på 4 ud af 6 stjerner, for P smart er stadig et ganske fint køb til dem, der bare vil have en billig smartphone.

4 stjerner badge

Fordele:

  • Flot design og god byggekvalitet. Ligger godt i hånden
  • Rigtig fin skærm
  • Tilfredsstillende atennekvalitet/mobildækning
  • Kamera tager godkendte billeder i dagslys
  • Utrolig lav pris

Ulemper:

  • Utrolig langsom hardware/software
  • Dårlig batteritid
  • Kameraet har det svært i mørke. Bokeh-effekt virker ikke så godt

Fortsættelsen i sagen

Emnet er stadig aktuelt. mobilsiden fandt det relevant at følge op på temaet. 11/5/2018 gik vi videre med historien Nokia stormer frem i Europa: Er allerede femtestørstKlik her for at åbne artiklen.. Seneste nyt om emnet finder du her.