Huawei Sonic – meget mobil for meget få penge (mobiltest)

TEST: Vi har testet Huaweis prisbillige entry-level smartphone Sonic. Holder den hvad den lover?

Huawei Sonic – meget mobil for meget få penge (mobiltest)

Ved første øjekast skiller den sig ikke synderligt ud fra andre smartphones på markedet.

Men Huaweis entry-level smartphone Sonic skiller sig ud på et væsentlig punkt: Prisen –men uden at se billig ud!

Huawei Sonic U8650 koster i vejledende udsalgspris 999 kroner, uden abonnement eller binding.

Men hvis prisen er så lav, er telefonen så overhovedet noget værd?

Første indtryk – Lidt skeptisk overfor kineseren

Huawei Sonic kommer i en papæske magen til mange andre smartphones. Ud over telefonen indeholder pakken en oplader med kabel og et headset.

Opladeren er funktionel, men klodset at se på. Måske fordi de fleste producenter med tiden er begyndt, at gøre mere ud af selve designet på opladeren. Opladeren tilsluttes telefonen i bunden via micro-usb.

Headsettet virker plastikagtigt og ”svarknappen” på ledningen er også lidt plastikagtig men funktionel.

Telefonen er derimod ganske pænt udført. Den er opbygget i plastik med en kant i metal-look.

Når man første gang tager den i hånden føles den godt og slet ikke så dårlig, som man kunne frygte. Jeg vil faktisk gå så langt som at kalde telefonen for rigtig pæn. Bagcoveret har en gummibelægning, der gør at telefonen ligger godt og sikkert i hånden.

Bagcoveret kan let afmonteres, så sim-kort og det medfølgende batteri kan indsættes.

Efter installation af sim-kort og batteri, startes telefonen op og en introduktionsmenu guider let en igennem de mest basale opsætninger af telefonen. Mail-konto opsættes også nemt og enkelt.

Huawei Sonic kører Android 2.3 (Gingerbread) og minder mig ved første øjekast utroligt meget om min tidligere HTC Wildfire S i både funktion og performance.

Dog imponerer den allerede ved første berøring med at have 3D-effekt, når der skiftes mellem skærmbillederne. En feature der ellers er forbeholdt større og mere kraftfulde smartphones, som f.eks. Huawei Honor.

Skærmen – Gør det godt, men mangler det sidste wau!

Der navigeres nemt rundt i menuerne med de fire standard-knapper (”hjem”, ”indstillinger”, ”tilbage” og ”søg”) på fronten af telefonen og ved hjælp af den 3.5 tommer skærm (HVGA 480×320 display).

Skærmen gør det faktisk ganske godt, dog uden at man sidder tilbage med en wauw-fornemmelse.

Selv udendørs i kraftigt sollys er skærmen faktisk til at aflæse, uden alt for mange refleksioner.

Skærmen går ikke helt til kanten af telefonen, men er omkranset af en sort ramme, der går igen på resten af fronten.

Ligger telefonen lige foran dig er skærmen let at læse, men lægger du den blot lidt ud til siden, bliver det hele hurtigt utydeligt. Det kan godt irritere mig lidt, når jeg sidder ved min computer og har telefonen liggende ved siden af.

Hver gang den ringer eller der kommer en besked, er det nødvendigt at flytte telefonen eller strække hovedet ind over telefonen, for at aflæse displayet.

Det er selvfølgelig smag og behag, da nogen sikker vil finde det behageligt, at sidemanden i bussen ikke nødvendigvis kan aflæse, hvad der står på din telefon.

Beskeder – tastaturet hænger lidt i bremsen

Første gang jeg løb ind i et irritationsmoment var, da jeg skulle sende en simpel sms. Hvis man starter for hurtigt op på tastaturet, kommer teksten ikke helt i samme tempo som man taster.

Først efter et øjeblik begynder teksten at flyde i samme tempo, som den indtastes. Det samme gør sig gældende når man skal skrive en mail, eller i det hele taget benytte sig af indtastning.

Det burde være muligt at lave bedre, da det er en lille ting, som i mine øjne er et stort irritationsmoment.

Ved indtastning kan der vælges mellem to slags tastaturer. Det almindelige Android tastatur med æ, ø og å og Huaweis IME-tastatur, uden æ,ø og å.

Jeg har under hele testperioden anvendt Android-tastaturet.

Kamera – Er det her der er sparet?

Huawei Sonic er udstyret med et 3.2 megapixels kamera. Kameraet er ikke imponerende, og slet ikke når man efterhånden er blevet vandt til nye smartphones med gode kamerapræstationer.

Hvis der er sparet på noget, må kameraet være et af stederne. I testperioden tog jeg adskillige billeder. Det var dog kun med meget besvær og i dagslys under fuldt sollys, at det lykkedes mig at tage et skarpt billede.

Derfor overrasker det nok ikke, at kameraet ikke performer særligt godt under nedsatte lysforhold.

Hukommelsesmæssigt kom jeg dog hurtigt til kort. Efter 19 billeder meddelte telefonen at hukommelsen var fyldt! Det kan selvfølgelig afhjælpes med et micro-SD kort, som desværre ikke medfølger.

Efter at have fundet et micro-SD kort og indsat det i telefonen, gik det dog meget bedre med at lagre billeder.

Billeder taget med Huawei Sonic

Video – Overrasker positivt

Med ovenstående in mente var mine forventninger til video-delen ikke særlig høje. Men jeg blev rent faktisk positivt overrasket over kvaliteten af de optagede video-klip.

Så længe der er tale om udendørs optagelser er videoerne faktisk mere end acceptable, når man tænker på, hvilket kamera der sidder i telefonen.

Lyden -lidt mere en man kunne forvente

Lyden i telefonen er faktisk overraskende god. Jeg havde nok ikke forventet at kvaliteten var på et så godt niveau, når man tager prisen i betragtning.

Det virker til Huawei får filtreret meget baggrundsstøj fra, så også modtageren får en god lydoplevelse.

Det medfølgende headset er dog, som tidligere nævnt, noget plastikagtigt og her overrasker lydkvaliteten ikke specielt. Lyden er på det jævne, og blev ikke meget bedre ved at anvende et Nokia-headset.

Jeg testede også hvordan højtaleren i telefonen fungerer under samtale. Da selve højtaleren sidder på bagsiden af telefonen, bliver lyden kastet væk fra en, når man kigger på skærmen. Det betyder, at hvis der er en lille smule baggrundsstøj, så kan det være svært at høre, hvad personen i den anden ende siger.

Det gør sig gældende når man er inden- og udendørs, og i særdeleshed når man sidder i en bil.

Internettet fungerer super godt og smidigt

Internettet fungerer rigtigt fint. Telefonen er faktisk overraskende hurtig til at hente internetsider og vise dem på en pæn måde.

Navigationen virker også intuitiv og nem, når man har prøvet at bruge Android-enheder før. Hvilket jeg også fik bekræftet, da jeg overlod telefonen til min kone, som ikke er specielt teknik-interesseret, og som fik sin første smartphone for under et år siden.

Hun tog telefonen i hånden og spurgte: ”Hvordan virker den?” –Jeg svarede: ”Brug den som du bruger din HTC-telefon” – Herefter navigerede hun nemt og ubesværet rundt på telefonen. Søgte på internettet og tjekkede sin Facebook-konto.

Huawei Sonic kører HSDPA med 7.2 Mbps og har mulighed for WiFi ved 802.11 b/g/n.

Telefonen forbindes nemt til trådløse netværk og holder i det hele taget dataforbindelsen rigtig godt.

Hvis jeg sammenligner telefonen med min gamle HTC Wildfire S, så er internetoplevelsen på Huawei Sonic langt bedre end på Wildfire S. Den understøtter flash og viser hurtigt og uden problemer selv større videoklip på internettet.

Batteriet – laaaaang levetid

Når man kender til prisen på Huawei Sonic, så forventer man, at der er sparet på flere elementer. Derfor ventede jeg, at telefonen skulle hænge i opladeren hver aften for at have energi til virkelig at blive gennemtestet.

Det viste sig langt fra at være tilfældet. Faktisk gik der 2½ døgn fra den første opladning, til jeg var nødt til at sætte laderstikket i telefonen igen.

Det må siges at være meget imponerende, eftersom jeg på ingen måde har skånet telefonen energimæssigt.

Telefonen har mere eller mindre været online, hver gang jeg har haft en ledig stund og desuden har min 5-årige datter benyttet den til at spille Angry Birds i halve timer ad gangen.

Telefonen har et medfølgende batteri på 1.400 mAh og med de specifikationer havde jeg virkelig ikke forventet så meget batterilevetid. Imponerende!

Fra producenten er batteriet angivet til 400 timers standby(3G) eller 400 minutters tale(3G)

Konklusion – Ingen Kina-plastic her!

Jeg må sige at jeg måtte arbejde lidt med mine fordomme under denne test. Fra starten var mit udgangspunkt, at en så billig telefon fra et kinesisk selskab måtte være at sammenligne med billigt plasticlegetøj fra Kina. – Altså noget det kun fungerede halvt og i en meget kort periode.

Men jeg må for alvor sige, at jeg er MEGET positiv overrasket, over det produkt Huawei leverer i deres Sonic-telefon.

End ikke da min søn på ét år pludselig havde fået fat i telefonen og brugte den, som hammer på sit hammerbræt holdt den op med at virke eller tog skade i øvrigt.

Det er i den grad fantastisk, at de har præsteret, at skabe en telefon, der på de fleste punkter virker overbevisende og gennemført.

PLUS-siden kan helt klar fremhæves:
 

-PRISEN!
-Intuitiv og nem at navigere rundt i
-Lang batteritid
 

MINUS-siden

-Indtastning af tekst halter bagefter
-Kameraet tager slørede billeder
-Lille hukommelse

Hvis Huawei Sonic havde været et alternativ, da jeg i juni 2011 anskaffede min HTC Wildfire S, ville jeg ikke et sekund være i tvivl om, at jeg ville have valgt Huawei Sonic. Og ikke kun fordi den koster omkring det halve, men også fordi den virker gennemtænkt og er nem at bruge.

Hvis jeg skulle give Huawei Sonic stjerner uden at kende prisen, ville den få 4 ud af 6 stjerner, men med en pris der ligger langt under, hvad konkurrenterne tager for lignende produkter kan jeg kun ende ud med at give Huawei Sonic 5 ud af 6 stjerner!

Men hvorfor anmelder I første Huawei Sonic nu, når den kunne købes i Danmark allerede i slutningen af 2011?

Fordi Huawei først nu officielt går ind på det danske smartphone marked. De enheder der er solgt i Danmark, har været importeret via en form for parallelimport. Derfor er vi først nu begyndt at modtage testeksemplarer fra Huawei.

Mere om Headset

Emnet kunne ikke ligge dødt alt for længe. mobilsiden har holdt fast i temaet. 20/3/2012 gik vi videre og publicerede sagen om Huawei Honor – giver Android-konkurrenterne baghjul (mobiltest)Klik her for at læse artiklen.. De seneste nyheder om emnet kan du læse her.