Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   iPad Mini - lille og god, men vent (produkttest)

iPad Mini - lille og god, men vent (produkttest)

TEST: Apples iPad Mini er en lille smart tablet. Den har sine forcer, men bestemt også begrænsninger.

iPad Mini.
iPad Mini.

Lad mig slå fast med det samme. iPad Mini er opstået ud af et nødvendigt onde og af kommercielle hensyn. Markedet for syv-tommer modeller, vil Apple ikke frivilligt overlade til Google Nexus 7 by Asus eller Amazon Kindle, og det er derfor naturligt at Apple sætter ind med iPad Mini, så den størrelse også er en del af deres produktlinje.

Med Apples vanlige magt inden for markedsføring og ”word of mouth” vil mange almindelige forbrugere, måske slet ikke opdage at der findes konkurrence på syv tommer tablets, på grund af Apples dominans inden for tablets generelt. Dermed ender Apple med, i nogens øjne, at have opfundet kategorien.

Men det har de ikke! Jeg testede Samsung Galaxy Tab, en Android-tablet på syv tommer, i september 2010.

Kompakt design men kvalitet mangler

Det er først og fremmest imponerede, hvor tynde produkter man efterhånden er i stand til at fremstille. iPad Mini har en tykkelse på 7,2 mm. – det er MEGET tyndt. iPhone 5 måler til sammenligning 7,6 mm.

Vægten er nede på 308 gram, godt og vel halv vægt af iPad 2.

 - Læs mere om iPad Mini

Selvom designet samlet set er godt, er det ikke på højde med f.eks. iPad med Retina Skærm (iPad 4). Nok er der tale om unibody aluminiumsdesign, men jeg synes iPad Mini føles billig i hånden, den sidste følelse af kvalitet mangler. Selv Apples Smart-cover opleves underlig lavpris-agtigt, selvom det ikke er tilfældet.

 - Sådan ser Smart Cover ud til iPad Mini

Måske kan prisen på 2.599 kroner for 16 GB Wi-Fi modellen forsvare den manglende oplevelse en smule, men det er skuffende Apple ikke har gjort mere ud af den kvalitetsoplevelse, de ellers er kendte for.

iPad Mini.
iPad Mini.

Mini-skærm der mangler glans

Da iPad 2 kom var 9,7” skærm med 768 x 1024 pixels en god skærm. Men når først du har stiftet bekendtskab med iPad med Retina Skærm og 2048 x 1536 pixels, så er der bare langt ned til iPad Minis 7,9 tommer skærm.

Ikke at det som sådan direkte ser dårligt ud. Men tekster bliver en lille smule mere gnidrede, hvilket er synd, når det netop er bøger og magasiner, at en iPad Mini er rigtig god til. Forskellen er i særdelshed tydelig, når produkterne ligger ved siden af hinanden.

Den lave vægt og det at iPad Mini kan holdes med én hånd, gør den yderst velegnet til e-bøger og magasiner. På bogdelen er iPad Mini, særligt i USA, i direkte infight med Amazon Kindle.

Er du til bøger i elektronisk form, så er udvalget i iTunes’ bogbutik ganske stort. Du kan også vælge at låne bøger via bibliotekets side E-Reolen.dk eller købe e-bøger på forskellige online bogbutikker.

Der er ingen tvivl om, at formatet omkring syv-tommer er godt, når det kommer til e-bøger. Læsbarheden er god, og muligheden for at lave notater og bogmærker mens der læses, udvider klart den traditionelle bogs muligheder.

Læsbarheden er god, men skærmens kvalitet kunne som nævnt, godt være bedre.

Stor eller lille iPad?

I forbindelse med mit arbejde som anmelder er jeg så privilegeret at have både iPad med Retina Skærm (9,7” iPad 4) samt iPad Mini til rådighed.

Mini’en er kraftig nok til alt det dagligdags, inklusive spil og anden underholdning. Men det har været sjov at aflæse mine børns adfærd i testperioden. De griber altid ud efter den store iPad, selvom de også har den anden mulighed. Og det er faktisk også den oplevelse jeg har selv har; den store er bare bedre og federe.

Hvis du skriver tekster som mails og den slags, skal du slet ikke overveje iPad Mini. Den er bare for bitte til andet end at taste korte tekster eller webadresser ind.

Med andre ord, overvejer du om det skal være den store eller lille iPad, så skal du købe den store, hvis ikke du er typen der læser mange bøger. Der er bare SÅ meget mere glæde ved den almindelige iPad.

I nogle sammenhænge, der er 7,9” desværre for lidt, selvom jeg medgiver det er en noget mere handy oplevelse.

iPad Mini.
iPad Mini.

Mange applikationer

På iPad Mini er der, præcis som på den store, adgang til over 300.000 applikationer tilpasset den store skærm. Dermed er der som udgangspunkt mulighed for at benytte de almindelige applikationer.

Selvom der er mange som sværger til Android-systemet og f.eks. Nexus 7, så er Apple dog langt foran, når det kommer til programudvalget.

Når vi taler krævende applikationer skal du her tænke på, at processor- og grafikkræfterne i en iPad 4, indeholder væsentligt mere ydelse, end mini’en har.

Batteritiden på iPad Mini er virkelig god. Apple lover op til 10 timers surf på netsurf på hver opladning, hvilket er svært at efterprøve, da det er yderst afhængigt af forbrugsmønstret. Men jeg oplever ikke, at der skal løbes i panik efter en oplader. Dermed bliver den generelle oplevelse, at batteriet i den grad er godkendt.

iPad Mini.
iPad Mini.

Konklusion: Ja og nej…

Jeg har mødt flere som overvejer iPad Mini, fordi de så får en Apple-tablet, noget billigere end det hidtil har kunnet lade sig gøre. Men her skal man passe på ikke at lade sig rive med af lavpris-stemningen.

Der er tale om to forskellige produkter, med to forskellige målgrupper. Hvis ikke e-bogs behovet er tilstede, og der alene fokuseres på prisen, så ender købet af iPad Mini med at blive en skuffende oplevelse.

Derfor, sæt dig grundigt ind i dine egne behov. Husk også, at rygterne taler om der måske er en iPad Mini med Retina Skærm på vej.

iPad Mini er genial til de digitale bøger, let netsurf og Wordfeud. Men alt ud over det, kræver en ordentlig skærm.

Karakteren ender på fem ud af seks stjerner.


Læs også:
- Test af iPad tredje generation

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

chris 10-02-2014 14:18:55

jeg har været heldig og finde min Ipad mini ekstremt billigt, tilmed gratis fragt og levering til tiden http://rabatcenter.dk/index.php/tablets/product/173-ipad-mini-cellular-med-4g-16gb-lagerplads-og-wi-fi-spar-10

0 0
ihk 31-01-2013 15:25:14

Jeg undrede mig over hvorfor i ikke længere har en video men gennemgang af produktet i anmeldelser- i stedet for kun tekst-beskrivelse.

0 0
Gizmo 31-01-2013 12:47:07

"Selvom designet samlet set er godt, er det ikke på højde med f.eks. iPad med Retina Skærm (iPad 4). Nok er der tale om unibody aluminiumsdesign, men jeg synes iPad Mini føles billig i hånden, den sidste følelse af kvalitet mangler. Selv Apples Smart-cover opleves underlig lavpris-agtigt, selvom det ikke er tilfældet.

Måske kan prisen på 2.599 kroner for 16 GB Wi-Fi modellen forsvare den manglende oplevelse en smule, men det er skuffende Apple ikke har gjort mere ud af den kvalitetsoplevelse, de ellers er kendte for."

Jeg er uenig i den punkt, og har selv iPad 2. Den eneste minus med iPad mini som jeg kunne se, er skærm er ikke retina. Og jeg syntes byggekvalitet er på højde med de store 9,7 iPad, måske endda bedre på grund af de lav vægt, og det føler bedre i hånden end iPad 2 og iPad 3.

Jeg syntes ikke helt man kan sammenligne med 7 tommer android tablet, har prøvet venners nexus 7 og samsung, iPad er mere som 8 tommer end 7 tommer, i lodrette position med webbrowser, læsning, kan jeg bedre lidt iPad mini, undtage skærm ikke er retina.

Og jeg syntes John G. Pedersen har efterhånden for mange fordom, og anmeldelse præge for meget af personlig smag og verdens anskuelse, og det er lidt trist, og jeg havde håbe mere saglige anmeldelse i stil med The Verge, Engadget og Ars Ars Technica, og flest er interessere i saglig argumenter i anmeldelse end anmeldelse med farve briller på.

0 0
Mathias 31-01-2013 12:27:48

Jeg havde helt samme situation, skulle have en tablet og det endte med et valg mellem ipad 4 og ipad mini og der faldt den bedre skærm klart ud til ipad 4'erens fordel og fortryder bestemt ikke mit køb.

0 0
chris 31-01-2013 12:11:18

Der hvor jeg ser disse mini tablets har sin ret er for folk som er på farten og derfor ønsker at holde størrelsen nede så den kan ligge i en inderlomme eller til "diskret" brug på kontoret eller møder.

Det er sådan at jeg bruger min Nexus 7 og jeg er meget glad for at jeg ikke har købt fuld størrelse tablets.

Det er derfor bestemt ikke bare et stykke legetøj.

Men jeg vil dog anbefale folk at prøve begge størrelser.

0 0
ihk 31-01-2013 11:40:44

Jeg venter også selv på retina udgaven.

0 0

Om brug af cookies