Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   iPhone 4 - fokus på interface (mobiltest) - del 2

iPhone 4 - fokus på interface (mobiltest) - del 2

TEST: I denne del af mobiltesten af iPhone 4 sætter vi fokus på bruger-interface og menu, der har mange gode - men også plads til forbedringer.

Som vi skrev i den første del af iPhone 4 testen, er designet helt i top. Spørgsmålet er, om også brugerinterfacet kan følge med den ydre ramme? Men først lidt baggrund.

Da Apple i 2007 lancerede den første iPhone, introducerede de samtidigt en HELT NY måde, at både se og betjene en mobiltelefon på. De gamle kringlede menuer med undermenuer osv. som mobilbrugerne var vant til blev erstattet af et enkelt overblik med én grafisk genvej til hvert program.

Apple har så at sige, bredt menuen ud på forsiden af mobilen, og gjort forsiden til menuen.

I forhold det denne koncept er der intet nyt under solen på den fjerde iPhone i rækken. Det er "mere af det samme" - dog med et par enkelte nye features, f.eks. "mapper", men det vender jeg tilbage til senere.

Excellent smidighed

Som INGEN andre formår Apple i deres brugerflade, at være nærmest skræmmende smidige. Når man trykker sker der noget med det samme, og ventetid er der ingenting af. Dette gælder både, når programmer åbnes, og når der generelt bare slides rundt i menu-ikonerne.

Selv hvis mobilen har været slukket, kommer den lynhurtigt op at køre igen, og når først pin-koden er angivet, er den klar - jeg mener HELT klar. Ikke noget med "skal lige indlæse diverse halløj først" - men: Kode - og klar, så man fx direkte kan åbne browseren eller mailen, uden ventetid.

Fra slukket til "nu er jeg på nettet" har jeg målt 37 sekunder. Det har jeg aldrig nogensinde set hurtigere.

Voldsomt detaljeorienteret

Udtrykket "det skal ikke være kunst, det skal være færdigt", gælder ikke i Apples tilfælde. Det mærkes tydeligt, at der kun skal produceres en mobiltelefon om året, og derfor hedder det nok mere "det SKAL være kunst" - og det er det virkelig også.

Prøv helt basalt at se på, hvor flydende "lås op"-knappen på frontskærmen er. Se hvordan teksten lyser op, og bølger i den retning, at slideren skal flyttes. Ikke nok med at det ser lækkert ud, så er det også så hamrende intuitivt, at selv børn på to år kan regne ud, hvad grafikken betyder.

Et andet eksempel er, når der skal vedhæftes et foto til en mail fra fotogalleriet. Her glider billedet først lidt tilbage, mens mailen åbnes (flydende) herunder, hvorefter billedet glider ind og sætter sig i mailen. Wow! Flot!

Kort-programmet har også bunkevis af detaljer. Når den skal vise hvor man er, kommer der ikke bare en "pin" eller ring. Nej, der kommer en ring som vugger som en skib i vandet, og som gradvist formindske i takt med, at positionen bliver mere præcis. Igen! Genialt!

Og sådan kunne jeg blive ved med at fremhæve småting, som ikke i sig selv er raketvidenskab, men som i det samlede billede giver en enestående brugeroplevelse.

Når der programmeres i så små detaljer, som Apple gør, tager det tid - LANG tid. Det er måske også forklaringen på, hvorfor andre mobilproducenten ikke i så høj en grad har fokus på de helt små detaljer. 

Jeg undres dog alligevel over, at andre ikke altid tilstræber det perfekte, men nøjes med "det er godt nok nu". Trods alt, er det jo bare programmering - og det afhænger kun af, hvor lang tid man vil bruge på det. Apple har jo ikke opfundet noget, som andre ikke er i stand til at gøre ligeså godt.

Seks ud af seks stjerner på detaljerne.

Multitasking - flere programmer samtidigt

At multitaske, altså have flere programmer åbent på én gang, er ingen nyhed. Det har mobiler, og computere kunne gøre i årevis.

Problemet her er, at på f.eks. Windows Mobile platformen har multitasking ikke været intelligent. Programmer er vedblevet at køre i baggrunden uden grund, og brugt af både resourser og batteri.

Apple mener selv, at nu er de klar til multitasking - vel at mærke bedre end andre. Men sådan ser jeg det ikke på det. 

Klik to gange på "hjem" for at åbne en liste over de seneste programmer.

Jeg medgiver, det er let at gå tilbage til en tidligere applikation, men hovedparten af tredjeparts-programmerne starter blot op fra starten - og ikke hvor man slap sidst. Andre vender tilbage til applikationen, der så blot er sat på pause i baggrunden.

Årsagen er, at udviklerne (så vidt jeg har forstået) skal tilpasse det enkelte program til at understøtte Apples multitasking.

Jeg har formået at bruge mit løbeprogram (Endomondo), mens jeg har hørt musik med RealRadios. Men det virkede kun indtil RealRadios pludselig stoppede med at spille - så måtte jeg ud og genstarte RealRadios.

Du kan heller ikke se TV 2 News, og gå ud i mail, mens lyden stadig spiller. Når man vender tilbage, skal playeren igen starte op. Og sådan kunne jeg fortsætte med eksempler.

Apples multitasking er i høj grad blot, at programmet pauses, indtil man vender tilbage, med mindre applikationen specielt er programmeret til det.

Man oplever ikke, at "åbne programmer" gør telefonen sløv - naturligvis fordi programmet hovedsageligt ikke kører.

Så er Apples multitasking så bedre end andre producenters? Jo - hvis du sammenligner med Windows Mobile - nej, hvis du sammenligner med Android. Og præcist som på Android er såkaldte "taskkillers" ikke nødvendige - systemet styrer selv hukommelse m.v.

Fire ud af seks stjerner til multitasking, som altså primært bare er genveje til de seneste programmmer.

Nogle af mine mangler

Selvom mange ting i brugerinterfacet er virkeligt godt, er der også ting, der hænger og flagrer i vinden.

HVORFOR kan jeg ikke få et ikon, som direkte kan slå bluetooth og trådløst netværk til/fra? Hver eneste gang er det: Indstillinger - generelt - bluetooth - tænd. Der findes over 200.000 apps, men denne har jeg ikke løst.

Jeg kan heller ikke få vibrationsrespons i tasterne, når jeg skriver beskeder - og der findes godt nok smileys i SMS, hvis man altså downloader og opsætter en applikation til formålet - men kun andre iPhone-ejere kan se disse smileys. Ej heller er det muligt at ændre tonen på indkomne e-mails.

Jeg savner også, at genvejene er interaktive - fra andre systemer kendt som widgets. Vejr-symbolet viser hele tiden sol og 23 grader og værdipapirer viser hele tiden, at mine aktier er på vej op. Forklaringen er naturligvis, at Apple ikke har widgets på iPhone 4. Der er blot genveje til programmer - intet andet.

Mange mobilbrugere vil dog alligevel elske brugerfladen i iPhone, fordi den er vanvittig enkel - og det vil den være LÆNGE endnu. Men skal vi se på hvordan mobilmarkedet udvikler sig, så virker iPhone pludselig meget gammeldags i forhold til Android-mobilerne, og slet ikke særligt interaktiv.

Mapperne i menuen

Har du mange apps installeret, er der også mange forsider at bladre imellem. Dette løser Apple med "mapper".

Træk ét ikon ovenpå et andet, hvorefter der kan oprettes en mappe.

Det er meget enkelt at håndtere, men på samme tid er det et brud på iPhones enkelthed, da man nu begynder at tilføje undermenuer i hovedmenuen - så "hvor var det nu lige, jeg lagde det".

Mapperne er en fin feature, som også findes på Android - dog i en anden form. Men det er en feature, som i princippet sagtens kan undværes - set i overblikkets hellige navn.

Læs del fire af testen

Her kan du læse den tredje del af iPhone 4 testen


Apple iPhone 4 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Henrik 09-11-2010 15:20:01

Eftersom de fleste andre fabrikanter allerede har disse funktiner, så er det da nærliggende at tænke at Apple også for disse funktioner på et tidspunkt.

Det med SIM kortet lyder dog temmelig åndssvagt.

0 0
Morten R 09-08-2010 11:05:33

Jeg har en Desire med froyo og fuld flash samt adgang til betalingsapps på market (hvilket jo stadig ikke kommer out-of-the-box i Danmark!?)OG en 3GS med iOS4.0.1.

Jeg oplever, at tingene går hurtigere på HTC'en en på iPhonen, men at jeg har større glæde af sidstnævnte - specielt når den er jailbroken.
Jeg tager simpelthen iPhonen op af lommen oftere.
De programmer jeg bruger er bedre hos Apple af den simple grund, at der hvor pengene er, er også der hvor de bedste produkter er.
Jeg hepper på Android, men faktum er med disse telefoner, at man kan rode lige så tosset rundt i opsætninger og styresystemer, men det er de programmer, man bruger og hvordan de fungerer sammen, der i sidste ende afgør hvilken en man vælger.

Det er vel egentligt et udtryk for (som jeg ser det), at det er Dev's marked. Hvis Google er påvej med en lignende (betalings-)model som Apple har, skal de nok overhale.

Desuden vil jeg lige til sidst sige, at jeg oplever ikke den store forskel i kvalitet i betalingsprogrammerne og har ingen problemer hverken med appstores eller google check-outs metoder til at købe app(/widgets).

0 0
Exactlyme 09-08-2010 16:01:58

Hvordan har du fået fuld adgang til betalingsapps på Android?:)

0 0
Thomas 08-08-2010 22:14:45

Gammel computer på modem i sommerhus :-)

0 0
Thomas 07-08-2010 21:44:23

Jeg forstår ikke hvordan du kan give 4 stjerner for multi tasking når den ikke reelt kan... du skriver selv at det ikke virker blandt andet med dit løbe program. Symbian er mig bekendt den eneste platform som rigtigt magter dette uden problemer. Faktisk har du ret når du skriver at Iphone ikke kan noget andre telefoner ikke kan, og faktisk en del mindre. Men det den kan gør den godt. Du skriver også at styre systemet begynder at virke gammeldags, og der med bliver telefonens svagheder at blive mere og mere synlige.

0 0
Mobilsiden.dk 08-08-2010 11:27:16

Jeg kan godt forstå hvad du mener... Når jeg skriver anmeldelser i "dele", så ender det altid med en sammenskrivning af alle delen til én stor. Her tager jeg igen alle punkterne op til revision, inden den endelige bedømmelse kommer.

0 0
Deniz Balbay 08-08-2010 09:07:51

oooog så tror jeg vi fangede den.

0 0
Thomas 07-08-2010 18:53:38

Jeg forstår ikke hvordan du kan give 4 stjerner for multi tasking når den ikke reelt kan... du skriver selv at det ikke virker blandt andet med dit løbe program. Symbian er mig bekendt den eneste platform som rigtigt magter dette uden problemer. Faktisk har du ret når du skriver at Iphone ikke kan noget andre telefoner ikke kan, og faktisk en del mindre. Men det den kan gør den godt. Du skriver også at styre systemet begynder at virke gammeldags, og der med bliver telefonens svagheder at blive mere og mere synlige.

0 0
Thomas 07-08-2010 16:13:22

Jeg forstår ikke hvordan du kan give 4 stjerner for multi tasking når den ikke reelt kan... du skriver selv at det ikke virker blandt andet med dit løbe program. Symbian er mig bekendt den eneste platform som rigtigt magter dette uden problemer. Faktisk har du ret når du skriver at Iphone ikke kan noget andre telefoner ikke kan, og faktisk en del mindre. Men det den kan gør den godt. Du skriver også at styre systemet begynder at virke gammeldags, og der med bliver telefonens svagheder at blive mere og mere synlige.

0 0
Peter 06-08-2010 23:53:44

Blot er Ventetiden alt for lang.

0 0
Jørgen 06-08-2010 17:38:28

Er enig i dine kommentarer til Multitasking. Et problem mere er størmforbruget hvis man ikke husker at lukke et program 100 pct. Det gøres ved at dobbeltklikke på Hjem og derefter holde programtasten nede på det program som ønskes afsluttet helt. Der fremkommer herefter et minustegn, som der skal trykkes på.

Det er ulogisk, at man ikke blot kan lukke et program ved at trykke på Hjem – altså som før OS4. Multitassking har jo fået tildelt to tryk på Hjem.

Jeg har f.eks. TomTom installeret og den eneste måde det kan lukkes på er, som nævnt ovenfor. Og det program er i stand til at tømme batteriet lynhurtigt. Eneste advarsel er at telefonen bliver meget varm.

Nogle gange oplever jeg alligevel et stort strømforbrug uden jeg er klar over hvilket program, som køre i baggrunden. Løsningen indtil nu har været at genstarte telefonen.

0 0
Joey 06-08-2010 15:13:01

Jeg finder mapperne helt ligegyldige, det er da meget smart men når du fx. kun har 2-4 apps i mappen synes jeg at selve 'ikonet' for mappen bliver lidt underligt når der er så mange andre flotte ikoner omkring mappen :)

0 0
Anders 06-08-2010 14:32:28

Hej (;
. vedr. at du ikke kan finde et app så du kan få smileys inde i SMS Applikationen skyldes at du skal hente et app over appstore som hedder "Emoji" du kan bare vælge den gratis version. Følg instruktionerne, Nemmere er det ikke (:

0 0
Mobilsiden.dk 06-08-2010 16:11:46

Hej Anders. Jeg har faktisk bakset med det, uden at få det til at virke :-(

0 0
Anders 06-08-2010 17:42:25

Fandt lige en video der muligvis kan hjælpe dig. men han bruger en ældre version end 4.0 og han gør det på en 3GS. Men det virker også på iPhone 4.
http://www.youtube.com/watch?v=VNksYg1rETY

0 0
06-08-2010 19:29:02

har jeg ret i at det kun fungerer mellem Iphones?

0 0
06-08-2010 19:54:59

Nu kunne jeg selvfølgelig begynde med at læse hvad der var svaret længere oppe.men jeg har prøvet til en N6700 og det fungerer ikke ,troede faktisk at de helt alm som er på Nokiaen ville virke men det bliver bare en firkant.

0 0
06-08-2010 21:14:36

Ja det er ærgerligt at de ikke bruger de alm. standard smileys som alle andre mobiler. Men så igen, det er jo en Steve J. phone :D

0 0
Mobilsiden.dk 07-08-2010 10:52:54

Jeg kan bekræfte, at disse smileys ikke kan ses på andre mobiler, der blot modtager nogle mystiske tegn.

0 0
06-08-2010 23:10:54

Jo det er en Apple,men derfor burde det da være muligt at lave en app som kan med andre.

0 0
Sune Alexander Christensen 07-08-2010 02:00:31

Det kan man også godt. Kræver bare en lille smule jailbreaking. Hvis man bruger en anden sms applikation end telefonens egen som eksempelvis iReal sms eller biteSMS (som i øvrigt fungerer virkelig meget bedre end standardprogrammet) fungerer smileys upåklageligt - også når de når modtageren.

Men det er utroligt når man tænker på hvor meget Apple plejer at gå i programmeringsdetaljen, som netop også er nævnt i mobiltesten), at de stadig ikke har snøvlet sig sammen til at fikse så simpel en ting.

I øvrigt fungerer de nævnte programmer på iOS4 på min 3GS, skal ikke kunne udtale mig om kompatibiliteten på iPhone 4, men forventer de burde virke.

0 0
07-08-2010 08:02:35

Jo,men jeg vil ikke jailbreake min,men det er åbenbart nedprioriteret hos flere producenter,ved da at Nokias N og E modeller heller ikke har smileys,og der er sikkert flere.

0 0
Anders 06-08-2010 17:41:42

Okay :)
. så kan jeg da lige være så venlig at give dig en guide til hvordan du gør :)

step 1:
gå ind i appstore og hent programmet : "Spell Number"

step 2:
i programmet "Spell Number" indtaster du "91929394.59" og når det står i boksen lader du det bare stå og trykker derefter på din "homescreen" knap.

step 3:
Nu går du ind i "indstillinger" - "Generelt" - "Tastatur" - " International" og herinde vælger du "EMOJI" (PS: hvis du er under en ældre version end 4.0 skal du gå ind under "Japan" og vælge "Emoji"

step 4:
Genstart din iPhone. Efter genstartningen går du ind i SMS og så burde det virke :b

0 0
Mobilsiden.dk 06-08-2010 18:35:02

Arrhh Anders. Tak. Skal jeg være ærlig, havde jeg ikke forventet, at en genstart af et Apple produkt var nødvendigt... ;-) (blink blink).

0 0
06-08-2010 15:58:58

fungerer den ikke kun mellem Iphones?

0 0
Anders 06-08-2010 17:33:01

Det ved jeg ikke :)
. Det tror jeg ikke, men jeg er ikke sikker :D

0 0
Henrik 06-08-2010 13:57:25

"Mapperne er en fin feature, som også findes på Android - "...og Symbian (i evigheder).

Pas nu på John med dine kritik-punkter. Du risikerer jo at få både mordtrusler og whatnot ;-p

0 0
Mobilsiden.dk 06-08-2010 14:02:40

Arhh Henrik. Jeg stoler på, at iPhone-fans siden 2007 er blevet mere nuancerede :)

0 0
Henrik 06-08-2010 17:00:53

"Jeg stoler på, at iPhone-fans siden 2007 er blevet mere nuancerede :)"

- Er det ikke det man kalder for et oxymoron? ;-)

0 0

Om brug af cookies