Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   iPhone 5 - bedst, men innovationen mangler (mobiltest)

iPhone 5 - bedst, men innovationen mangler (mobiltest)

TEST: Apples bedste smartphone til dato. Men også den mest forudsigelige og kedelige. iPhone 5 bringer ingen nyheder, men brugervenlighed. Læs her om iPhone 4S skal skiftes ud.

iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)
iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)

Det er store ord Apple benytter, når iPhone 5 skal markedsføres; ”The biggest thing to happen to iPhone since iPhone”, lyder det i presseteksten. Når man, som jeg, synes iPhone 5 er den bedste iPhone til dato, er det svært at argumentere imod Apples påstand.

Om iPhone 5 er markedets bedste smartphone er op til køberne at vurdere, men i denne anmeldelse, kommer jeg rundt om et par problemstillinger og fordele, som bør overvejes, inden sparegrisen smadres.

Det første bemærkelsesværdige er størrelsen. I forhold til iPhone 4S er 5’eren 7,6 millimeter tynd, ifølge Apple, hvilket er 18 procent tyndere end forgængeren. Vægten er holdt nede på kun 112 gram.

En iPhone 4S vejer 140 gram, mens Samsung Galaxy S III og HTC One X ligger på henholdsvis 133 og 130 gram. Når iPhone 5 holdes i hånden mærkes den lavere vægt tydeligt. Den er dog ikke blevet så let, at det er gået ud over følelsen af kvalitet.

iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)
iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)

Aluminium og glas

Som på den første iPhone fra 2007, der ikke kom på markedet i Danmark, har Apple igen brugt aluminium på bagsiden, hvilket har givet meget dårlig omtale.

På de to tidligere iPhones var problemet, at bagsiden i glas gik let i stykker. Nu handler det om, at aluminiumsbagsiden får ridser, og der kommer lyse metalaftegninger, der hvor produktet bliver ridset. I et statement til 9to5Mac har Apple sagt, at det er materialets natur.

Bagsidens top og bund er udført i keramisk glas på den hvide model, mens der benyttes såkaldt ”pigmented glass” til den sorte. I produktionen fotograferes aluminiums-huset af to 29-megapixels kameraer, hvor efter maskinen vælger bund og topstykke, ud fra 725 unikke glasindlæg, for at få den mest præcis pasform.

iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)
iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)

Får let ridser

Mit testeksemplar har fået de første brugsridser og et lille hak. Det virkelig ærgerligt, men jeg er ikke typen, der pakker lækkert design ind i etuier.

Så må den få de knubs, som dagligt brug giver. Så jo! iPhone 5 er mere følsom overfor ridser, end vi tidligere har set på iPhones.

Skærmen er stadig beskyttet af en hærdet glasoverflade, hvilket nærmest er umuligt at ridse ved normalt brug. Denne type glas benyttes på alle moderne smartphones.

- Så meget fejler iPhone 5 

iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)
iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)

Ligegyldigt med større skærm

Det store salgsargument for iPhone 5 er den større skærm på fire tommer, en fremgang på en halv tomme. Forøgelsen er i længden, ikke i bredden. Og da bredden på produktet ikke har ændret sig, er det fortsat muligt, at gøre de samme ting som hidtil, med én hånd.

Gevinsten ligger i mere plads til websites, visning af billeder og video samt brug af applikationer.

Jeg synes helt ærligt, at den større skærm er tæt på ligegyldigt, da den ikke er markant større. Den højere opløsning (1136x640 pixels) er selvfølelig fint, men forskellen er ikke enorm.

Det mest tåbelige omkring skærmen, er, at kameraet i iPhone 5, på otte megapixels, stadig tager fotos i 4:3 format. Det betyder sorte kanter på hver side af et foto, dermed dårlig skærmudnyttelse, både på iPhonen og når billederne vises på et fladskærms TV.

Så længe udviklerne ikke har optimeret deres applikationer til den større skærm, og så længe kameraet fortsat ikke kan tage 16:9 billeder, har jeg svært ved at se et kæmpe argument for at købe iPhone 5, hvis skærmen er vigtig faktor i valget.

iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)
iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)

Stadig bedst på nettet

Gennem iPhone-tiden har jeg ofte rost produktet, for at gøre det bedst på nettet, og iPhone 5 er ingen undtagelse.

Indlæsning af websites er mærkbart hurtigere på iPhone 5 kontra iPhone 4. Når iPhone 5 sammenlignes med Samsung Galaxy S III er den en lille smule hurtigere, ikke meget, men hurtigere. Med mindre du har produkterne ved siden af hinanden, vil der dog næppe opleves en forskel i dagligdagen.

Et par uvidenskabelige hastighedstests viser, at iPhone 5 vinder en helt almindelig speedtest. Således har jeg oplevet f.eks. 7 mbit/s download på Galaxy S III og op mod 20 mbit/s på iPhone 5, hvor jeg har været placeret samme sted.

Er telefonerne placeret ved siden af routeren, ligger gennemsnittet for begge telefoner omkring 20 mbit/s up- og download. Men så snart afstanden til routeren forøges, falder både stabilitet og hastighed på Galaxy S III drastisk. Signalindikeringen på Samsungs topprodukt vidner da også om, at antennen lader til at være dårligere end Apples.

HTC One X+ måler hurtigere end S III, men stadig langsommere end iPhone 5. Så i både hastighed, smidighed og brugeroplevelse på nettet, er Apples produkt en vinder.

4G mangler stadig

iPhone 5 kommer med 4G LTE, der understøtter Telia og 3s netværk, mens TDC er sat uden for døren, da deres net ikke understøtter de frekvenser, at iPhone 5 anvender.

 - Apple-fejl: Ingen 4G i iPhone 5 før november

Desværre har det ikke været muligt at teste denne del, da Apple endnu ikke har frigivet en software, der åbner for 4G-delen i vores markedsområde. Dette er en skam, da netværkene ellers er klar til håndteringen.

Der er nok ingen tvivl om, at 4G bliver meget cool, når først der kommer hul igennem.

Video: LTE test af iPhone 5 i USA
Problemfyldt korttjeneste

Google leverer ikke længere kortapplikationen til Apple. Den nye Apple Maps-applikation er skabt i samarbejde med navigationsgiganten TomTom, og dette har ikke været uden problemer.

- ”Som du nok har bemærket, har vi fået en del feedback fra kunderne, på korttjenesten,” sagde Apple, da jeg mødtes med dem for et par uger siden.

Et af problemerne har været store unøjagtigheder i kortindholdet, forsvundne byer, eller steder som pludselig befinder sig på andre locations, end i virkeligheden.

Personligt har jeg ikke oplevet disse, eller tilsvarende fejl i dagligdagen. Jeg er altid kommet frem til destinationen, når jeg har anvendt navigationen.

Men når det så er sagt, er Google Maps på en Android-smartphone flottere og mere detaljeret. F.eks. er Apples satellitvisning i sort/hvid mens den er i farver hos Google.

 - Apple Maps er mere dataeffektivt end Google Maps

Jeg synes, det er en fed detalje, at skærmen automatisk slukker det øjeblik destinationen er nået, men talesyntesen irriterer mig. Det ville være rart, om det var muligt at deaktivere oplæsning af vejnavne.

Alt i alt synes jeg godt om Apple Maps, der jo er en gratis tjeneste og mulighed, som man får med i salgspakken.

iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)
iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)

Fremragende lydkvalitet ved samtaler

Apple har gjort meget ud af lydkvaliteten ved samtaler. iPhone 5 har tre mikrofoner (front, bagside og bund). Her er formålet at produktet kan ”lytte” på støj fra omgivelserne, og løbende reducere denne.

Støjreduktion er altid problematisk, da man ofte kommer til at fjerne en del af den rigtige lyd, hvorefter den tilbageværende lyd, kan lyde mærkelig, f.eks. ”skinger”.

Men i iPhone 5 er samtalelyden HELT enestående. I meget støjfyldte omgivelser reduceres støjen på en fornuftig måde, uden det går nævneværdigt ud over den oprindelige lyd. Direkte sammenholdt med Samsung Galaxy S III, er lyden ufatteligt meget bedre i iPhone 5.

Det er klart den smartphone jeg vil vælge, når det kommer til samtalekvalitet. Højtaleren til speakerphone såvel som til almindelige opkald, er også over gennemsnittet. Dertil kommer, at også HD Voice er understøttet, hvilket aktuelt, kun er relevant på TDC’s netværk.

Jeg er i øvrigt også vild med det nye headset Apple EarPods, der ligger i salgspakken. Jeg har altid syntes, at lyden fra en iPhone, når det kommer til musik, og headset, var blandt den ringeste på markedet, men ikke på den nye i-telefon.

EarPods sidder godt i ørene, er behagelige, og lyder overraskende godt.

Men jeg synes dog ikke om Apples beslutning om, at placere stikket til headset i bunden af en telefon, fremfor i toppen, som det altid har været.

Gode billeder og video

Kameradelen har i iPhone 5 fået et løft. Opløsningen på kameraet er stadigvæk 8 megapixels, men der er gjort meget for, at gøre billeder i dårligt lys bedre end tidligere. 

De billeder jeg har taget med telefonen er gode, og bestemt på niveau med konkurrerende produkter på markedet. Men det vigtigste er nok, at billeder kan tages 40 procent hurtigere, end tidligere, således et foto kommer i kassen, inden motivet er væk.

Du kan ikke ændre andre indstillinger på kameraet, HDR (tænd/sluk) og Panorama, samt fokusfeltet kan justeres ved at sætte fingeren der på skærmen, hvor fokus skal ligge.

iPhone har et ”point and shoot”-kamera og ikke noget, der vil tiltale ret mange fotoentusiaster.

Videokameraet optager i 1080p HD kvalitet, og du kan tage still-billeder mens videooptageren kører. Videokvalitet er også virkelig god. Dette indslag er hele vejen igennem optaget med en iPhone 5. Berøm selv kvaliteten.

Billeder taget med iPhone 5

Det virker bare?

Selvom jeg ofte får skyld for at være ”iPhone lover” og ”Android-hater”, så er virkeligheden anderledes. Kun cirka 1-2 måneder på årsplan bruger jeg iPhone aktivt. Resten af tiden går jeg med primært Android-telefoner.

Men det jeg altid bemærker, når jeg tager iPhone i brug er ”ting der virker” og som ”ikke virker på Android”. Det mest åbenlyse er notifikationer fra Facebook og Twitter. Det kører bare stabilt på iPhone, og ualmindeligt ustabilt på Android-telefoner.

Exchange-mail, og oplevelsen af dette, er bedre på iPhone end på Android generelt. Ofte oplever jeg på Android, at mails der burde være lagt i mapper eller være slettet, stadig er i indbakken. Eneste undtagelse på Android er HTC One-serien, og HTCs egen Exchange-mail applikation, der er ”second to none” på Android.

Forbindelser til Bluetooth enheder er også et sted, hvor oplevelsen er bedre. F.eks. er mine headsets LANGT hurtigere om at tilslutte på iPhone end tilfældet er på Android-enheder.

Og når det kommer til afspilning af videoer, f.eks. via DR NU, er iPhone 5 totalt overlegen. Her kører videoen bare, næsten inden der er trykket på play. Hvis man er heldig, så virker det efter LANG ventetid, på en Android-enhed.

Skal jeg købe iPhone 5?

Det spørgsmål jeg oftest får er, om man skal opgradere til iPhone 5, hvis man i forvejen har en iPhone.

Hvis du har en iPhone 4S, og ikke finder behov for en lidt større skærm  og hurtigere processor, så er der efter min mening ingen grund til at købe en ny telefon. Du får intet nyt, softwaremæssigt, i iPhone 5, som du ikke finder i iPhone 4S.

Hvis 4G er dit primære argument for, at købe iPhone 5 vil jeg anbefale dig, at vente til du har set det i funktion på et dansk netværk.

Har du derimod tidligere versioner, eller slet ingen iPhone, giver det bedre mening, at købe iPhone 5.

iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)
iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)

Problemer med gammelt tilbehør

Med iPhone 5 følger udfordringer for køberne. Der er nyt lade- og kommunikationsstik, det såkaldte ”Lightning”-stik, der i øvrigt kan sætte i begge veje, og således ikke vende forkert.

Jeg har fået oplyst af Apple, at det nye stik, fylder omkring 30 procent mindre inde i telefonen, end det gamle stik der også bruges i iPods, iPad m.v. efter 10 år, nu udfases. Til sammenligning har Samsung i den samme tidsperiode, brugt omkring 18 forskellige ladestik.

Alt det gamle tilbehør til iPhone kan således ikke anvendes, uden en adapter, der kan købes både med og uden ledning.

 - Apples Lightning adaptere er nu klar til salg

Naturligvis er det irriterede med denne stikændring, men andre producenter ændrer jo også i deres designs, så gammelt tilbehør ikke kan benyttes eller designer det til specifikke modeller. Apple gør det så bare mere sjældent end andre.

Der findes i øvrigt en adapter til micro-USB, hvis man foretrækker dette. Enden af stikket til opladeren er standard USB, og det er muligt, at anvende andre end Apples opladere til iPhonen.

Husk nyt SIM-kort

De gamle SIM-kort passer ikke i iPhone 5 der benytter Nano-SIM, fremfor Micro-SIM, som mange af de nyeste smartphones anvender.

Nano-SIM er en industristandard, og således noget andre mobilproducenter kan vælge at benytte, hvilket forventes at ske fremadrettet. Nano-SIM måler 12,3 x 8,8 mm. og er kun 0,7 mm. tyk. Størrelsen er reduceret med 30 procent, i forhold til Micro-SIM. Gevinsten er mere plads inde i telefonen til andre komponenter.

 - Dit gamle SIM-kort passer ikke i iPhone 5

Teleselskabet kan ændre dit SIM-kort mens du venter, og der kan købes adaptere, så det nye lille SIM-kort passer i andre telefoner.

Passbook: Fremtidens betalingsmiddel?

En anden nyskabelse i iOS 6 er Passbook, der dog virker hel tom og død, når applikationen åbnes.

Men det er kun et spørgsmål om tid, inden forskellige virksomheder begynder at skabe indhold her. Passbook kan indeholde rabatkuponer, fly- eller koncertbilletter, medlemskort og meget andet.

Man kan forestille sig, at kundekortet fra Matas, Baresso, IKEA eller Blockbuster ligger her, i stedet for fysisk i lommen. Men også den lille isbutik, som nedenstående web-TV indslag viser, kan have Passbook kørende.

iPhone 5 har ikke NFC til mobilbetaling indbygget, men det er ikke vanskeligt at forestille sig, en ikke så fjern fremtid, hvor Apple har kombineret ens Visa-oplysninger i iTunes med et virtuelt betalingskort i Passbook.

 - John G.: NFC overhales indenom - Apple kan tage over

Ingen tvivl om, at Passbook har potentialet til at blive rigtigt stort.

Web-TV: Se Passbook i funktion

Deling via Fotostream er genialt

Fotostream er en af de virkelige geniale ting i iPhone. Her kommer fotos fra kameraet i skyen (iCloud), hvorefter disse automatisk bliver tilgængelige på andre enheder.

På Apple TV eller en iPad vil billeder fra mobilen, således med det samme kunne ses. Men det virkelige geniale er, at der kan oprettes mapper i Fotostream, der deles med bestemt personer.

En person du har en åben Fotostream med, kan således se et foto, så snart det er føjet til den delte mappe. Du behøver ikke sende et foto som MMS eller mail, hvis sådan en stream er oprettet.

Modtageren af et foto får en notifikation, når der er nyt i fotomappen. Det er desuden muligt at kommentere på et billede.

Det kræver intet teknisk setup eller 'ninjatricks' at få dette til at virke. Så alle iPhone-brugere kan benytte funktionen uden den store forhåndsviden.

Desværre virker delingsmuligheden kun mellem Apple-enheder.

iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk).
iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk).

Højt strømforbrug

Jeg har haft store problemer med at holde strøm på iPhone 5 en hel arbejdsdag. Men den kører også med push-mail, notifikationer fra forskellige programmer, spil osv.

Mine omgivelser vil argumentere for, at jeg sidder mere med iPhonen i hånden, end jeg gør med andre enheder, hvilket jeg dog ikke selv synes er tilfældet.

Min konklusion bliver, at iPhone 5 er mere batterisulten end konkurrerende enheder, men batteriet er så også mindre, 1.430 mAh, mod eksempelvis 2.100 mAh i Samsung Galaxy S III. Det betyder altså cirka 33 procent større batteri i Samsung telefonen, der dog også har en større skærm at skulle mætte med strøm.

Heldigvis sker opladning hurtigt, men kræver også, at man husker at smide kablet i tasken, inden afgang fra hjemmet.

Konklusion: Den bedste iPhone!

Jeg er ikke i tvivl om, at iPhone 5 ER Apples bedste iPhone til dato. Men ikke den mest innovative.

Der er sket for lidt fra 4S til 5, og alene det, at softwaren på de to produkter er identiske, minimerer behovet for opgradering - specielt når 4G endnu ikke understøttes i Danmark. Så hvis man kan undvære en ekstra række ikoner på skærmen, er der ingen grund til at købe nyt.

I forhold til den udvikling der sker på Windows Phone 8, med en ny tilgang til en mobilplatform, samt mulighederne for tilpasning og widgets på Android, efterlades iPhone-brugerne med rækker af døde ikoner.

iPhone og iOS-systemet lever af udviklernes lyst og evner til at holde platformen i live med nye spændende applikationer. I sig selv, er iOS ikke ret meget andet end opkald og SMS’er. App-delen, og kvaliteten af disse, er et af de største enkeltstående argumenter for at købe en iPhone.

Omvendt må man give Apple, at stabiliteten og brugervenligheden er væsentligt højere, end på Android, naturligvis med den ofring, at der ikke er så meget at pille i, hvilket er godt for mange, men irriterede for teknikfreaks.

Apple har endnu engang formået at få fans ud fra hulerne, og i kø foran teleforretningen. Og uanset om man kan lide at høre det eller ej, så er iPhone 5 en ualmindelig god smartphone, der har mange fans (ofte af Android-tilhængere kaldet ’lemminger’).

Og mens Apples aktionærer griner hele vejen til banken, griner Apple-fans af Android-ejerne; thi de har en mobil der nok ikke er innovativ, men virker når de skal bruge den. Nok iOS / Android-krig for nu.

iPhone 5 præsenterer mig ikke for nok nyt, i forhold til iPhone 4S, der var den første iPhone jeg gav topkarakter. Jeg savner nytænkning i stedet for mere af det samme.

Apple går en ny tid i møde, hvor de på flere punkter, begynder at minde om de andre producenter. Jeg synes ikke at mærke Steve Jobs ret meget i produktet, og magien løber stille og roligt ud i sandet.

 - Kommentar: Apple har mistet magien

Alt taget i betragtning så er iPhone 5 "The biggest thing to happen to iPhone since iPhone". Men det ændrer ikke på, at forskellen fra 4S til 5 ikke er så stor, at det kan berette til en topkarakter. Derfor ender vi på fem ud af seks stjerner.

- Web-TV: se testen af iPhone 5


Læs også:
- iOS 6 beta 1: De første indtryk
- iOS 6 beta 2: Mere om det nye system
- iOS 6 beta 3: Flere nyheder

iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)
iPhone 5. (Foto: Mobilsiden.dk)

PLUS

+ Design og skærmkvalitet
+ God lyd i samtaler og ved musik
+ Stabilitet og de bedste applikationer


MINUS

- Mangler innovation og nytænkning
- Headset-stik sidder i bunden
- Højt strømforbrug


Apple iPhone 5 - billigste pris fra 1199kr.
Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Bjørn 15-10-2012 16:45:29

Hej John,

Du nævner at dit test eksemplar fik et par ridser i løbet af testperioden, men du undskylder nærmest med at det var din egen skyld fordi du ikke vil pakke den ind i et cover. Må vi ikke få lov at se nogle af disse ridser? Hvor "grim" bliver denne flotte design telefon når den har været i brug? Hvad er langtidsholdbarheden?

Jeg er helt enig med dig, at når man køber et stykke lækkert design så skal det ikke pakkes ind, men det er nu alligevel ret skuffende at Apple ikke har valgt en overfladebehandling der sikrer at telefonen kan tåle et vist slid.

Lige som med iphone 4, som kom med den dengang nyskabende glasbagside, står man med en følelse af, at telefonen helst skal håndteres hysterisk forsigtigt for at sikre den ikke går i stykker.

Jeg siger ikke at Apple skulle have kopieret Samsungs plastic-fantastic telefoner, men de skulle måske bare have valgt en bedre hærdning.

Den eneste ting der afholder mig fra at købe en iPhone 5 er at jeg vil gerne være sikker på at den holder en smule gensalgsværdi, og det finder jeg ikke særlig sandsynligt hvis den allerede bliver ridset efter et par dages brug.

0 0
Mobilsiden.dk 15-10-2012 17:22:04

Hej Bjørn,

Nu er det svært at forklare hvordan min testmodel ser ud. Men inden for de nærmeste dage frigiver jeg et web-TV indslag. Her vil du kunne se hvordan den ser ud, efter jeg har brugt den.

Måske kan dette give dig et indtryk.

0 0
Bjørn 15-10-2012 18:22:16

Tak, det vil jeg se frem til.

Men hvordan er din egen vurdering af dens "slidstyrke"? Du har jo mange telefoner i hånden i løbet af et år, så du bruger nok ikke en telefon i 12 måneder i streg, men hvordan er din umiddelbare vurdering, tror du den vil holde sig pæn i det lange løb?

Nettet vrimler af billeder med ridsede bagsider og kanter hvor malingen skaller af. Men det jo en ensidet affære, og har set en del HTC telefoner som har gjort det samme, men måske ikke så hurtigt efter ibrugtagning.

0 0
Mobilsiden.dk 15-10-2012 22:44:41

Du har ret. Jeg bruger ikke mobiler i 12 måneder ad gangen :-) Men om slidstyrken på iPhone 5 er god eller dårlig i det lange løb, kan jeg næsten ikke vurdere endnu.

Men min umiddelbare opfattelse er, at den næppe er bedre eller værre end konkurrenterne.

0 0
ihk 13-10-2012 12:13:53

Jeg har set en del videoer på fx Youtube, der viser at iPhone 5 generelt er hurtigere end Galaxy S3, men undrer mig over det idet quadcore (galaxy) vel skulle være hurtigere end dualcore (iPhone)?

0 0
serpent 12-10-2012 12:22:06

"Selvom jeg ofte får skyld for at være ”iPhone lover” og ”Android-hater”, så er virkeligheden anderledes. Kun cirka 1-2 måneder på årsplan bruger jeg iPhone aktivt. Resten af tiden går jeg med primært Android-telefoner."

...måske fordi der kun er een iphone om året at anmelde og mange android? Jeg bemærker du skriver android telefone_R.

...Dette er så ikke et argument for neutralitet. Når du selv i denne artikel ikke formår at være ufarvet af din forkærlighed for appel burde du bare bekende kulør. Det klæder dig ikke at foregive noget som du ikke kan holde. Dertil skinner det for tydeligt igennem.

Er der i øvrigt noget galt med at foretrække et bestemt OS? Har alle det ikke sådan?

0 0
Jan Christensen 12-10-2012 19:43:51

Før var det Apple fans der var de værste......men det har synes jeg er vendt til fans af android.....

Som nu klart er de værste (læs se værdien af andre OS)
Imo

0 0
Lecter 13-10-2012 13:10:32

Nu hvor der er mange flere android brugere end iphone brugere, er det ikke så underligt.

0 0
Jan Christensen 12-10-2012 19:39:55

Jo selvfølge har alle det sådan, folk har det med at forsvare det OS de har købt.

0 0
Jacob Hultmann 11-10-2012 20:44:24

Kommer der en videoanmeldelse af iPhone 5?

0 0
Katron 11-10-2012 17:00:46

Hej John.

Du har sikkert ikke set det opkast, jeg smed i artiklen omkring ris og ros af mobilsidens anmeldelser. Jeg kan ikke huske hvad artiklen hed, så har ikke kunne finde den igen.

Men det er nøjagtigt det her jeg har savnet fra mobilsiden i lang tid. Dette er en anmeldelse, man kan bruge til noget.
Jeg er som sådan ligeglad med om personen der anmelder, er farvet af sin egen holdning til konkurrerende produkter, bare man ud af anmeldelsen kan se, om testpersonen rent faktisk ikke bare har givet op, fordi en ellers funktionel funktion, kan være drilsk at få startet op, grundet styresystemets opbygning.

Jeg elsker opbygningen af anmeldelsen, hvor du ved hver funktion riser og roser i sammenligning af funktionerne, på kryds af platformene, uden at gøre et stort nummer ud af at fremhæve hvilke platforme der har den nemmeste tilgang til de forskellige funktioner.
Det er absolut brugbart, i og med at feks en Android bruger, er ligeglad med om en funktion er nemmere på en iphone. Det der er relevant er netop hvor godt en given funktion rent faktisk virker, når man har fået det til at køre.

Selvom jeg anser mig selv som en tekniknørd, så elsker jeg at læse anmeldelser, hvor ting kommer frem, jeg slet ikke var klar over.
Jeg anede virkeligt ikke, at en iphone kun tager billeder i 4:3 format, og jeg har endda selv haft en iphone 4s...
Det underlige er at jeg faktisk ikke brugte kameraet meget, i den korte tid jeg havde den. Tog kun 5 billeder, som aldrig fandt vej til mit bibliotek på PC'en.
Det er meget vigtigt for mig, at et kamera kan tage billeder i 16:9 format, og da jeg normalt tager mange billeder med min Nokia N8, som jeg iøvrigt er tilbage på igen igen, har jeg faktisk ikke engang overvejet at undersøge om iphonen ku det, da jeg købte den... Skummelt... Troede det var std på alle mobiler.

Men igen, meget meget ros for en rigtig fin anmeldelse. Fortsætter du den gode stil, så er du, i min verden, tilbage på tronen som bedste anmelder i DK.

0 0
Katron 11-10-2012 17:17:16

Vil lige tilføje, at det i sin tid, var din N8 anmeldelse der skubbede mig ud i købet af en sådan model.
Dengang så du også igennem personlige holdninger til Symbian, og lavede en kanon anmeldelse af selve telefonen.
Jeg har efterfølgende haft lidt foorskellige mobiler i ejerskab, baseret på alt for meget omtale om selve systemerne, og er hver gang blevet skuffet, og vendt tilbage til min N8. Senest var mit køb af Lumia900, som jeg ellers var glad for, men i anmeldelserne af Lumia modellerne, var der overhovedet ikke sammenlignet med tidligere Nokia mobiler, og derfor blev jeg mere og mere skuffet over Lumia900.
Der var jo ingen der nævnede at Nokia drive var så ringe til WP, i forhold til de gamle Symbian modeller.
Der var faktisk mange basale Nokia funktioner, der ikke blev nævnt. Har så senere fundet ud af, at det er fordi funktionerne ikke eksisterer. Hvorfor kan jeg bluetooth ikke bruge L900 til håndfri i bilen, når nu N8 ikke havde problemer. Hvorfor kan jeg med DLNA, ikke skrue op og ned for lyden på mit anlæg fra L900, når jeg nu kunne fra min N8. Det var iøvrigt også et problem med SGS2.

Kan tilføje til anmeldelsen, at min datter har arvet min 4s, og efter opdatering til iOS6, bør man ikke bruge den som navigation i Jylland. Der er virkeligt mange veje, som apple maps, mener ligger i helt andre byer. Hun skulle feks besøge sin bror i Skodborg, men havnede i Vejen centrum... 15 km fra destinationen. Det er lidt øv, når man nu har planlagt ruten med bus.

0 0
MGApcPro 11-10-2012 14:41:01

Personligt ville jeg helst have at stikket sidder i bunden, for mig virker det nemmest at smide den på hoved ned i bukserne. Altså med mindre jeg har headset i, hvor jeg i så tilfælde vender den om.
Det er også irriterende at kablet nogle gange går hen over skærmen, men på den anden side har jeg ikke haft en telefon med stikket i bunden.
Hvad mener i, skal headset-stikket sidde i bunden eller i toppen?

0 0
Jan Christensen 10-10-2012 20:35:56

Det ligner afløseren for min Samsung s2 er dog lidt bekymret for batteritiden, men kan vel ikke være ringere end min S2

0 0
Ole Christensen 10-10-2012 18:32:18

So far so good. :-D
Det er nu rart at læse konstruktive kommentarer, både positive og negative, uden der straks går troll i den.
Keep it up this way! O:-) :-D

0 0
Lecter 10-10-2012 14:59:40

Der er nogle punkter i artiklen, som jeg oplever på en lidt anden måde:

Det drejer sig om kritikken af notifikationer på Android, som jeg oplever som klippe stabil. Det var den ultimative grund til at jeg skiftede tilbage til Android, efter et halvt år med WP7.

Faktisk oplever jeg rigtig ofte, at facebook notifikationer vises på telefonen, inden jeg ser dem på min PC.

Jeg oplever heller ikke problemer med DR.NU. Har lige testet med både min Nexus 7 og min Desire HD. Begge starter med at vise video efter et par sekunder. Og det er på 3G i en kælderlejlighed.

Fin artikel btw :)

0 0
kasper 10-10-2012 18:22:11

Synes også det er en fin artikel, men undre mig over de samme ting som dig.

Jeg har aldrig været inde på DR.NU før, men testede det da lige. Der var ca. et sekunds ventetid efter jeg trykkede på videoen til den spillede, ca. samme ventetid som med alle andre videoer. Jeg bruger en SGS3, men måske John hentyder til low- og midrange mobilerne (hvilket ikke er en fair sammenligning hvis du spørger mig).

Mht. notifikationer på Android vs. iOS, så er facebook og twitter 3. parts apps. Prøv at se hvor hurtigt og effektivt det kan virke med Googles egen Gmail app (exchange kører også upåklageligt), så kan man diskutere om det er Android eller udbyderne af apps der har problemet.

Mht. stabilitet ser jeg ikke den store forskel. Det er yderst sjældent at en app laver vrøvl og jeg har aldrig oplevet at selve systemet går kold og kræver en genstart.

Underlige kritikpunkter efter min mening, men hvis det er de ting der springer frem, så er forskellen nok ikke så stor mere.

0 0
Mads 10-10-2012 14:37:05

Jeg havde den tvivlsomme fornøjelse at se bagsiden af en næsten ny sort 5'er i går. Samtlige 4 sider, altså den skarpe kant, var ved at miste lakken. Telefonen er et par uger gammel og har ligget i en lomme. Det er rent ud sagt en skandale. Tænk jer godt om før I køber.

0 0
Morten 10-10-2012 16:55:10

Jeg har har min telefon i bukselommen, siden jeg købte den på lanceringsdagen - og den har ikke en eneste ridse, skramme eller noget som helst ... så den du har set - er det muligt den har ligget i en lomme med sandpapir korn 40, 2 file, en hammer og en stiksav? ;) ... tror vist du overdriver en stor smule ... Fandroid? Troll?

0 0
Anders 10-10-2012 18:59:27

"Du synes ikke iphone 5 er den bedste smartphone nogensinde, derfor er du enten en fandroid eller troll"
Nogle mennesker..

0 0
Morten 10-10-2012 19:11:39

@Anders - hvor skriver jeg, at du er troll hvis du ikke syntes iPhone 5 er den bedste smartphone? Venter spændt på din intelligente forklaring.

0 0
Anders 10-10-2012 22:11:52

Ufatteligt, at du ikke kan skrive en hel sætning uden at rakke ned på folk.
Er du også sådan i det virkelige liv, eller er det kun på nettet?

0 0
Morten 11-10-2012 08:03:45

Bare svar på mit spørgsmål, så skal jeg nok svare på dit.

0 0
Mads 10-10-2012 17:07:09

Faktisk ingen overdrivelse. Jeg vil forsøge at få taget nogle billeder af den, for det er virkelig synligt. Det får du nok ingen glæde af, men andre måske få stof til eftertanke. Klart jeg er Fandroid. Det virker bare.

0 0
Morten 11-10-2012 14:10:43

@Mads - har det lykkes dig at fremskaffe de billeder, du talte om?

0 0
Haps 10-10-2012 14:17:11

Forskellen er vel bare at der findes i tusindvis af gadgets der er lavet til at passe til det brede Apple stik.
Det er ikke tilfældet,i tilnærmenlsesvis samme grad til Samsung osv.

Synes ikke det er et argument der retfærdiggør at det ændres og at adapteren koster penge, samt Apple så vidt jeg forstår er løbet fra en aftalt standard (micro-usb).

0 0
KDK 10-10-2012 14:12:22

Kære John

Rigtig god anmeldelse. med rigtig gode argumenter, men har nogle kommentarer til den.

Jeg har netop købt min første iPhone(5), efter at have sværget til Android og holdt mig fra Apple produkter. Jeg må sige at jeg er imponeret på de mange punkter, bl.a.;
Stabiliteten/Generel brugervenlighed
Navigation(ikke kort-funktionen!)
Siri
Kompabiliteten med andre Apple produkter (mit Pioneer med Airplay!)
Kameraet
Bedre applicationer
Musik afspilleren
Kalenderen
iCloud(både mht foto, kalender osv.)
Mails
Passbook

De ting jeg ikke er imponeret over er;
Manglende flash
Widgets/Brugerdefineret desktop
Batteriforbruget

Når jeg gør status over pros og cons, konkluderer jeg at de fleste af de af mine pros der funktioner i fandtes også på mine androids(udover airplay!) og at de reelle pros er "Stabiliteten/Generel brugervenlighed"

Jeg udnytter mine iPhones funktioner meget mere end jeg gjorde på mine Androids og det er netop dette der gør iPhone til efter min opfattelse den bedste tlf på markedet.

Manglende flash og widget er øjensynligt et kompromis for stabiliteten(og sikkert ogsåså Apples/Adobe-fighten!) Men jeg vil egentlig hellere have stabiliteten fremfor de to nævnte ting.

Batteriforbruget, mindre stik og simkort er jo et nødvendigt onde af størrelse ctr hastighed, dog er batteriet efter min mening det eneste reelle kritikpunkt, her synes jeg Apple har ladet æstetikken tage for meget over. Men tilgengæld lader den sindsyg hurtig, men en ringe trøst.

Jeg synes du har et fantastisk argument i hvor mange forskellige stik Samsung, Nokia osv. har brugt gennem tiderne - Altid ændre sig, der kommer altid noget bedre...

Jeg læser i samtlige anmeldelser at "Apple har mistet magien" eller lign. jeg kan ikke se at Apple har mistet noget som helst.Det kan godt være at der har været afsløret informationer om den nye iPhone før release, men den er stadig den mest stabile mobil på markedet og den er blevet hurtigere og har ændret design. Den eneste gang Apple reelt har revulutioneret mobilverdenen var vel da de introducerede iPhone 3G og gjorde smartphones burgervenlige og allemandseje. Jeg tror Apple i Steve Jobs har mistet en vanvittig god keynote, som kunne foranlede folk til at tror at Apple var innovationens vogtere... Det synes jeg ikke de er, men de er fandens gode til at gøre tingene bedre end konkurrenterne allerede har gjort det.

0 0
Mike 10-10-2012 17:32:04

Angående stik; det burde også stå på minus listen. At de ikke bruger micro usb. som er standarden.
Og i øvrigt har Samsung kun brugt et stik på deres smartphones.

0 0
DX 10-10-2012 14:05:59

adabteren til Nano-SIM kortet.? Adabteren der får det til at fylde det samme som tidligere. ;)

0 0
twitboydk 10-10-2012 13:08:38

Ja kan kun være enig. Når man som jeg lytter rigtig meget til musik er det sgu et problem. Af en eller anden årsag er det vildt besværligt med den nye placering af stikket, og min ledning bliver krøllet. Det gjorde den ikke før.
Øv!
God anmeldelse og jeg er enig i synspunkterne.
Vil dog tilføje at efter min mening, er den nye tlf. for let. Jeg synes lidt af kvalitetsfølelsen er røget, sammen med vægten.

0 0
Mikkel 10-10-2012 16:10:41

Jeg syns bestemt det er en fordel det endelig er kommet ned i bundet at sidde.
Hvis jeg har telefonen i hånden og lytter til musik, og ligger den i lommen vender den jo helt automatisk på hovedet i lommen. Stikket vender dermed op af, og ledningen har en langt mere naturlig vej op til headset'et...

0 0
twitboydk 11-10-2012 13:17:41

Ja men... oplever i ikke at når i tager telefonen op ad lommen kommer i i cambolage hehe, med ledningen. Jeg finder det irriterende.
NU er jeg begyndt at lægge tlf. i lommen med ledning ned af. Men jeg spekulerer på om det kan skade selve stikket eller ledningen.

0 0
Haps 10-10-2012 13:24:46

Vend telefonen om når den ligger i lommen - problem solved!

Det har jeg lært da jeg købte min Gnex(headset i bunden), kom fra an SGII(headset i toppen).

0 0
Morten 10-10-2012 14:01:52

Helt enig .... når jeg holder telefonen og lægger den i lommen, så vil bunden da altid stikke op, med mindre jeg drejer telefonen inden jeg lægger den i lommen. :)

0 0
chris 10-10-2012 10:31:47

Syntes at det generelt er ved at være en anden pressedækning af Apple


http://politiken.dk/tjek/digitalt/telefoni/ECE1771280/apple-under-pres-iphone-5s-boernesygdomme-vaelter-frem/

0 0
Morten 10-10-2012 12:11:25

@chris ... hvis aviser kommer med generelle "børnesygedomme", så syntes også jeg har ret til at tale med.

Min iPhone 5 er der ingen ridser på overhovedet- Hverken fra fabrikken eller påført af mig (nu har jeg jo også kun haft den siden lanceringen).

Malingen skaller af. Det har jeg ikke (endnu). Jeg vil acceptere det, hvis det kommer - det er et minus ved alu, som jeg accepterede inden jeg købte det.

Purple Haze .. det er mere normalt end folk lige går og tror. 4S'eren havde det også .. og man kan nemt få det til at forsvinde, ved at flytte vinklen få millimeter. Om det er for dårligt? Hmmm ... min 35.000 kr. Canon 5D Mark III, laver vignette når jeg skyder på 24 mm. Er det for dårligt? Nej, det er meget normalt - og det er Purple Haze (Purple Fringing, chromatic aberration) også .. både på DSLR (fx Nikon) og på highend linser (Sony).

Bruger mobildata på wifi ... Telia og min telefon er i hvert fald pt enig om mit 3G data forbrug (jeg streamer meget Spotify på wifi - og det kan jeg ikke se af mit dataforbrug). Skulle det vise sig, at Apple har en fejl her, skal Apple ha' en over nakken og jeg håber folk vil søge erstatning fra Apple. Hvis det viser sig at være rigtigt - så er det bare ikke i orden.

Strømsluger ... nej tværtimod ... min (og mine venners) erfaring er, at det har langt bedre strømforbrug end 4S'eren. Så her må jeg være direkte uenig med John G.

@John ... for første gang syntes jeg det er en fryd at surfe fra en iPhone. Det er super hurtigt og næsten lige så hurtigt som på min Pc. ... og ros for en god "neutral" artikel.

Jeg vil også forvente, at iPhonen er bedre på adskellige punkter end Galaxy S3 - iPhonen er væsentlig nyere end S3, så når S4 snart kommer, så slår den sikkert iPhone 5 på flere områder - sådan er det.

0 0
chris 10-10-2012 10:51:22

Det er jo ikke så længe siden at Apple var førende på området og hvor alle deres konkurrenter gjorde alt for at prøve at følge med. Resultatet blev at en masse funktioner blev implementeret uden at de var gennemarbejdet og især gennemtestet.

På grund af Apples føring på det tidspunkt kunne de bruge den tid som var nødvendig til at forfine systemet og især sørge for at alt var gennemtestet.

For mig at se er der en tendens til at rollerne nu er byttet rundt og at det er Apple som prøver med tungen ud af munden at følge med udviklingen og konkurrenterne.
Apple laver bestemt lækker produkter men de er ikke længere ”state of the art” og bruger et styresystem som flere og flere syntes er outdatet.
PS. Ja jeg har selv Apple produkter men disse bliver snart skiftet ud.

0 0
labodilsen 10-10-2012 10:11:55

Hej john.
Stor ros til dig, for en balanceret og fonuftig anmeldelse. Ikke for meget ros og ikke for meget ris, det er sgu dejligt at se.
Og ekstra dejligt med nogle konkrete eks. på hvad der er bedre på iPhone kontra Android.

ps. jeg er ikke fanboy af noget system, jeg elsker at udforske dem alle.

0 0
BallonPedro 10-10-2012 12:09:02

Ja, vil også gerne give ros for artiklen. Det er dem vi gerne så nogle flere af.

Den går tilpas i dybden, både deler ris og ros ud og sammenligner med konkurrende topprodukter.

Og rart at se at fanboy'en kan manes lidt i jorden ;-)

Har selv været vidt omkring med både flere Android, WindowsPhone og nu også bestilt en iPhone 5.

Helt korrekt er den absolut ikke nyskabende, men det er i høj grad apps der trækker op. Og så lige at vægten er gået ned og den er blevet tyndere.
Det er noget af det som virkelig trækker op for mig, modsat det halvkedelige OS ;-)

0 0
hellas7 10-10-2012 17:18:26

God anmeldelse! Nu har jeg ikke selv investeret i 5'eren, men flere af de ting, du fokuserer på, er ting, jeg selv har ønsket forbedret eller ting, jeg selv har oplevet med iOS 6.
Dog synes jeg altid iphone-anmeldelser ender at handle om, at det er værd eller ikke værd at opgradere fra sidste års model. Efter min mening er det aldrig det værd at opgradere (5-7000 kr/år) fra sidste års model (måske lige med 3GS-4 som undtagelse), simpelt hen fordi der ikke sker nok i tech-verden på et år til at den almene forbruger vil opgradere.
Det er som om du (John) og alle andre anmeldere altid ender med samme konklusion på den front, som om der lidt havde været en forventning/skuffelse fra anmeldernes side over, at dette ikke var tilfældet.

0 0
Mobilsiden.dk 10-10-2012 10:18:26

Hej Labodilsen,

Mange tak for de pæne ord. Det er rart også at få dem en gang i mellem :-)

0 0
Gizmo 10-10-2012 17:58:25

Ros fra mig også.

Jeg bruger iPhone primær på grund af udvalg af kvalitet app i appstore, brugervenlighed, stabilitet, virker ude af box uden bøvl. Dog savner jeg også nogen innovation og lidt flere ting man selv kan pille med.

Brug også android til arbejde, god er at man kan piller de hele, minus er kvalitet og udvalg af android app er ikke ligeså godt som iOS app, og man kan løbe inde i problem med device og de stardard app,skin der følge med, her skal man bruge ninja trick at få skidt til at virke ordenligt. De er ikke alle der købe Galaxy III og HTC top model, 7 ude af 10 android device, især i de billig end er der en hel del crappy produkter, og det betyder mange android udvikler stadig optimere app til 2.2 2.3 og de lavste fællesnævner. Det betyder app til android halter stadig en hel del efter iOS.

Glæde mig til min iPhone 5, men er også spændende på hvad Nokia Lumia 920 og windows phone 8 har at byde på.

Hej john, du må gerne komme med en god anmeldelse af Lumia 920 og windows phone 8 også :)

0 0
Om brug af cookies