Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   iRobot Roomba skaber ro på hjemmefronten (produkttest)

iRobot Roomba skaber ro på hjemmefronten (produkttest)

TEST: Støvsuger-robotten iRobot Roomba 581 er så effektiv, at den evindelige slåskamp om, hvem der skal støvsuge, helt er aflyst hjemme hos os.

Støvsugere er ikke et primært indsatsområde for Mobilsiden.dk, andet end vi naturligvis kan argumentere for, at der er tale om "en mobil enhed". Og BING, så passer den ind i konceptet. Okay lidt søgt måske.

Tidligere anmeldte vi Samsungs bud på en støvsuger-robot, og nogle læsere opfordrede os til at se nærmere på iRobot.

Design-mæssigt ligner iRobot en klassisk robot af denne type - dog er iRobot Romba 581 lidt lavere end Samsungs, hvilket er en klar fordel, da den kan komme ind under flere møbler i stuen.

iRobot har kun én fang-børste, men det udgør ikke et problem i forbindelse med rengøringen.

Stor mænge tilbehør medfølger

Når robotten pakkes ud kommer en række overraskelser frem. Udover en godt skrevet dansk manual, er der også nye børster, ruller m.v. Man skal altså ikke ud at købe tilbehør, når den trænger til f.eks. en ny børste.

Pakken indeholder også tre "fyrtårne". Disse anvendes, når der er et område i hjemmet man vil forhindre støvsugeren at besøge. Et fyrtårn kan også bruges, når man gerne vil vise robotten, hvor et nyt rum starter.

I den mere muntre afdeling er en fjernbetjening, så iRobot kan styres fra sofaen.

Det er et kæmpe plus, at salgspakken ikke blot indeholder selve produktet - særligt når man tænker på, at der er tale om et forholdsvist dyrt indkøb.

Alle Roombas dele er i øvrigt farvekodet, så det er let at skille ad og samlet igen, uden man er i tvivl om, hvor det var ruller og børster sad.

Hvordan gør den rent?

Siden vi fik iRobot Roomba 581 ind i hjemmet, har vi faktisk ikke haft fat i den gamle støvsuger, andet end i forbindelse med støvsugning af møbler.

Jeg tror ikke, der nogensinde er blevet støvsuget SÅ meget, som tilfældet er nu. Og det interessante er, at det er blevet lettere at få børnene inddraget. De synes støvsugeren sjov, og så længe de selv må starte den, er der slet intet bøvl med at rydde op på værelset.

Jeg synes rengøringskvaliteten er rigtig god og den kommer godt ind i kanterne, men det er klart, at den ikke selv flytter blomster eller møbler. Derfor skal man forvente, en gang i mellem at tage krogene med den gamle manuelle støvsuger.

En robotstøvsuger skal køre oftere end den manuelle, for at opnå samme renhed. Men det er bestemt heller ikke et problem - den kører jo selv. Roomba 581 kan også programmeres til at køre på bestemte tidspunkter, f.eks. når man ikke er hjemme.

Roombaen har også en "dirt detect". Det vil sige, kører den over et område, der er mere snavset end andre, så kører den en ekstra gang over dette område. Det virker egentlig meget godt.

Kommer let rundt

Hjulene og opbygningen af modellens underside gør, at den let kommer rundt i hjemmet. Selv forhindringer som tæppekanter og lave dørtrin forceres uden problemer.

Hvis du har en bolig uden dørtrin er dette i sagens natur det mest optimale.

I vores hjem har jeg dog konstateret, at den kan have svært ved at finde ud i køkkenet, til trods for, at det ligger i forbindelse med stuen. Lidt roden rundt med fyrtårne har dog næsten fået Roomba til at komme over det hele.

iRobot har humor

Da jeg første gange startede iRobot fra dens dock / ladestation kunne jeg ikke lade være med at smile. Når den kører ud af docken bipper den lige som en lastbil, der bakker - det er da en sjov gimmik.

Hvis den kører fast eller har brug for hjælp afspilles en lille melodi, hvorefter den f.eks. siger "Fejl: Flyt Roomba til en ny lokation" - naturligvis på dansk. Roomba taler også til dig, når den hænger fast i ledninger eller trænger til rensning. Ja, den er faktisk utroligt brugervenlig.

Så mangler vi bare, at den fik forlygter, for at være ekstra sjov.

Jeg støvsuger ikke mere!

Efter introduktionen af iRobot har jeg stort set droppet at støvsuge på den gammeldags måde. I dagligdagen håndterer robotten denne form for rengøring uden problemer.

iRobot Roomba 581 er nu en del af familien og derfor er det også helt naturligt, at give den topkarakteren seks ud af seks stjerner.

...og så en tak til en moderne tidsalder ;)

Den vejl. pris er 4.999 kroner men vi har set den på nettet til omkring 3.400 kroner.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Erik jensen 30-04-2012 14:27:10

Der er ikke forskel på rengørings evne. De har alle en "ekstra beskidt" detektor (dirt)og børstesystemet og sugesystemet er stadig det sammen. At der skulle være en ekstra dirt detektor og hepa filter som beskrevet kan jeg ikke se skulle ændre noget som helst,da det gamle fungere absolut upåklageligt. Forskellen ligger altså primært i betjeningsdelen omkring programmering, tidstyring m.m. så hvis du synes at du ikke kan leve uden det ekstra "gejl" de nye modeller du skal gå efter ,- ellers ikke er de "gamle" præcis ligeså gode og driftsikre Husk ....

0 1
Christine 28-04-2012 12:42:21

Så lige i går at Roomba 555 har vundet en test i tænk. Men er 780 ikke bedre? http://www.roboteksperten.dk/roomba/116-irobot-roomba-780.html den er jo nyere og kun forbedret frem for de ældre?

0 0
Katron 15-11-2010 20:42:49

Har haft min irobot roomba 567 "pet series" i et års tid nu. Genial opfindelse.
Da vi har 3 katte i huset, er pet series klart at anbefale. Den har ekstra stor snavse beholder, og så sidder filtret i beholderen, så det kan skiftes eller renses, bare ved at klikke det ud.

Vi er gået fra at støvsuge hver anden dag, til at støvsuge en gang hver 14.dag. Roombaen er programmeret til at køre hver dag, når vi ikke er hjemme.
Som ekstra bonus, elsker kattene at jagte den, så de er godt trætte om aftenen.

OBS: 567 serien er ikke med fjernbetjening, men til gengæld en del billigere. Vi købte vores på bud i elgiganten for 2700,-

0 0
Erik jensen 13-11-2010 15:01:57

Vi holder også meget af vores 3.generation af Roomba robotten, flittig og tålmodigt har den sørget den for gulvrengøringen gennem flere år nu. Den nye serie som John har testet er dog klart den bedste af dem alle, meget driftsikker og effektiv må være nøgleordet.

Nyt støvfilter kan du selv lave, når du en dag får brug for det. Adskil plastikken der er omkring filtret med en kniv, fjern det slidte filter og indsæt et nyt tilpasset filter. Du kan lave det af hvide stof-CD beskyttelse der normalt bruges i CD mapper,og hvor effektiviteten svarer ret præcist til det originale filter
Alternativt kan du klippe et nyt filter ud af stof støvsugerpose, og det er den løsning jeg selv foretrækker. Der er til mange nye filter i et sådan. Brug det gamle filter som skabelon. Lim plastikken sammen igen med 5-6 dråber 10% sekund lim.

Husk også at når batteriet begynder at svigte, så harf.eks Batteribyen.dk, et betydeligt bedre og kraftigere batteri (+ 33%, 4000 mAh)til 499 kr inklusiv levering )Det er en noget lavere pris end det originale, der kun er på 3300 mAh, og som sælges til mellem 600 og 800 kr plus levering

0 0
11-11-2010 18:53:48

Robotstøvsugere, opvaskemaskiner, biler og smartphones, det er ikke så ringe endda.

0 0
Martin Jensen 10-11-2010 12:18:34

Sejt...Sådan en må jeg have til vores nye hus!

Vi har dog både stue og 1. sal. Det er lidt uhensigtsmæssigt at jeg skal afmontere og bære ladestationen op og ned hvad enten man vil have støvsuget stuen eller 1. sal!?
Ved du om man kan få en ekstra ladestation så man kan have en stående på begge etager?
VH
Martin

0 0
Katron 15-11-2010 20:45:32

Du behøver egentligt ikke ladestation på begge etager. Du smider den bare op på 1.sal og trykker på start knappen. Når den er færdig stopper den hvor den startede, og så kan du tage den nedenunder, og be den om at køre til ladning.

0 0
Lowkey 10-11-2010 13:29:49

Ja, det kan man godt.

0 0
Martin Jensen 10-11-2010 13:58:06

Og ved du så om den selv kan finde ud af at køre op i den nå den har brug for strøm på samme måde som i hovedladeren?

0 0
Lowkey 10-11-2010 18:42:19

Ja, det skulle den.
Til 600 kr. (uden strømforsyning) burde den funktionalitet også være indbygget.

0 0
Adam 10-11-2010 11:24:47

Hvor kan man købe en, og hvad koster den?

0 0

Om brug af cookies