Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Jabra Cruiser - trådløs musik og samtale i din bil (produkttest)

Jabra Cruiser - trådløs musik og samtale i din bil (produkttest)

Stream både musik, navigation og samtaler fra din telefon til din bilradio – og det hele foregår trådløst. Vi har kigget nærmere på Jabra Cruiser.

Jabra Cruiser
Jabra Cruiser

Jabra Cruiser er en trådløs enhed, der samler både opkald, musik og navigation fra din mobiltelefon og skyder lyden ud via din bilradio til bilens højttalere.

Enheden benytter sig af to forskellige teknologier: Bluetooth og en fm-sender. Kort sagt kan man sige, at telefonen smider lyden hen til Cruiser via bluetooth, og herefter bliver lyden sendt videre via en fm-sender til din bilradio - og overordnet set fungerer det rigtig godt.

Designet

Jabra Cruiser er en forholdsvis stor enhed, der måler 127 mm i længden, 62 mm i bredden og 17 mm i højden. Vægten er 85 gram.

Der er i alt syv knapper. På venstre side finder man tænd/sluk og den knap, der aktiverer fm-senderen. På højre side er der en volume-knap - her finder man i øvrigt også miniUSB-porten til opladning.

På fronten sidder der tre sølvfarvede knapper. Det er play/pause, 'skip et nummer frem' og 'skip et nummer tilbage'. Den sidste knap kan man ikke umiddelbart se, men hele området over de tre sølvfarvede knapper er ét stort trykfelt. Den bruger man blandt andet til at besvare og afslutte opkald.

På bagsiden er der en 'clips' til at sætte Cruiser fast i solskærmen.

Problemfri parring med mobilen

Første gang man tænder Jabra Cruiser, går den automatisk i parringstilstand. Samtidig kommer en stemmemeddelelse, der siger "pairing mode". Stemmemeddelelser kan desværre ikke fungere på dansk, men det vil formentlig ikke gøre den helt store forskel for de fleste.

Når man væger Cruiser i telefonens bluetooth-menu, bliver man højst sandsynligt bedt om et password. Her indtastes blot fire nuller (0000), og så er parringen fuldført.

Vi har testet parringen på flere forskellige telefoner, og i alle tilfælde gik det både nemt og hurtigt.

Musik, opkald og navigation via bilradioen

Den indbyggede fm-sender i Jabra Cruiser gør det muligt at streame telefonens lyd til bilradioen. Når parringen er fuldført, trykker man blot på fm-knappen. Herefter fortæller enheden, hvilken frekvens man skal finde på radioen.

Når frekvensen er indstillet, er der hul igennem. Det betyder, at man eksempelvis kan høre stemmeguidet navigation eller musik fra telefonen via bilens højttalere - nogle mobiler tillader endda begge dele på samme tid. Modtager man et opkald under kørslen, vil lyden ligeledes blive streamet til radioen.

Man kan selv vælge, hvilken frekvens Cruiser skal benytte. Det er en absolut nødvendig funktion at kende, da lyden vil blive forstyrret, hvis en radiostation benytter en frekvens, der er forholdsvis tæt på.

Der er to muligheder for at skifte frekvens. Hold den ene af volumeknapperne nede, indtil meddelelsen "seraching" bliver nævnt. Herefter scanner Cruiser efter en ny frekvens - eksempelvis meddeles "101,3 MHz". Radioen indstilles herefter til den oplyste frekvens.

Man kan dog også selv vælge frekvensen. Et enkelt tryk på en af volumeknapperne rykker således frekvensen 0,1 MHz op eller ned for hvert tryk.

Det kan hurtigt blive en irritation at skulle skifte frekvens hele tiden. Idéen om 'håndfri' forsvinder også lidt. Til gengæld er der god sandsynlighed for, at man efter noget tid formår at finde en frekvens, som fungerer alle de steder, hvor man normalt kører hen. På lange ture er det imidlertid umuligt, at man ikke skal justere frekvensen på et eller andet tidspunkt.

Lyden

Lyden i Cruiser er ganske god. Enheden formår således at sortere den værste baggrundsstøj fra. Ifølge Jabra skyldes det blandt andet, at Cruiser er udstyret med to mikrofoner, som dermed kan prioritere og filtrere den vigtigste lyd - din stemme - igennem til personen i den anden ende.

Musikkvaliteten bliver forringet lidt ved streamingen, da det sker via en fm-sender. Når det er sagt, så klarer Cruiser faktisk opgaven utrolig godt, hvis man sørger for at lægge musikken ind på computeren i en ordentlig kvalitet.

Funktionerne er ikke tilgængelige for alle

Man skal opmærksom på, at det ikke er alle telefoner, der kan benytte sig Cruiserens fulde funktionalitet.

Det er eksempelvis ikke alle, der kan skifte musiknummer via de sølvfarvede knapper på enheden. Det afhænger af, om mobilproducenten har inkluderet den såkaldte AVRCP-profil (Audio Video Remote Control Profile) i telefonens bluetooth-forbindelse. Det betyder fx, at iPhone-brugerne skal have fat i selve telefonen for at skifte nummer, og det kan både være irriterende og farligt. Et lille tip kan dog være at kigge nærmere på Opus, FluxTunes og lignende applikationer i App Store.

Er man imidlertid ejer af en kompatibel telefon, er styringen egentlig ganske god. Med lidt øvelse er det forholdsvis nemt at finde frem til de tre sølvfarvede knapper uden at fjerne øjnene fra vejen.

Det er endnu nemmere at lokalisere det store trykfelt, der besvarer/afslutter samtaler. Denne knap kan dog også benyttes til stemmestyret opkald, hvis man holder knappen inde et par sekunder. Endnu en gang kommer det an på, hvilken telefon man benytter. I dette tilfælde er iPhonen dog kompatibel.

Det er heller ikke alle, der kan få glæde af, at Cruiser fortæller navnet på den person, der ringer. Denne funktion kræver, at telefonen understøtter det såkaldte PBAP, og at personen er registreret under dine kontakter. Vi har testet Cruiser med flere forskellige mobiler, og i nogle tilfælde kan man ikke få læst navnet op, men blot nummeret på den person, der ringer.

Jabra Cruiser
Jabra Cruiser

Andet

Der medfølger en billader i pakken med Cruiser. Under opladning kan enheden dog ikke placeres i solskærmen, som det ellers er tiltænkt, da ledningen til opladeren er i vejen for føreren, når den hænger ned fra loftet. Man kan dog stadig bruge Cruiser som FM-sender til musik fra telefonen, hvis enheden eksempelvis ligger i et rum mellem fører- og passagersædet. Håndfri tale er dog udelukket i denne situation.

Det er til gengæld en god ting, at enheden selv kommer og fortæller, når batteriet er ved at være fladt. Vi formåede at trække halvanden times musikstreaming via fm-senderen ud af Cruiser, fra den første melding om "low battery" til enheden gik død.

Bedømmelse

Jabra Cruiser er et godt produkt med nogle lækre funktioner, der virker, som de skal - men det kræver, at man har en kompatibel telefon.

Selv om man ejer en mobil, der eksempelvis ikke understøtter 'skift nummer' eller 'stemmeopkald' direkte på Cruiser-enheden, så kan det være utrolig lækkert at få streamet musik, modtagne opkald og navigation ud igennem bilradioen. Omvendt så er det ikke særlig smart, hvis man gerne vil foretage et opkald under kørslen eller skifte nummer.

Derudover kan det være svært at føre håndfri samtale på en solskinsdag. Hvis man vil benytte solskærmen, så flytter man enheden - og dermed også mikrofonen - væk fra sig selv. Det er dog intet problem, hvis man blot lytter til musik.

Ikke desto mindre har Jabra udviklet et spændende produkt med masser af gode funktioner. At brugerens telefon ikke nødvendigvis kan benytte sig af dem alle sammen, skal ikke ligge produktet til last, og vi sniger os derfor op på fem stjerner ud af seks mulige.

Hvis man ikke har en fuldt - eller næsten fuldt - kompatibel telefon, vil oplevelsen selvfølgelig ikke blive femstjernet, da produktets reelle potentiale ikke kan udnyttes.

Den vejledende udsalgspris er 799 kroner, men Jabra Cruiser kan findes til under 700 kroner på nettet.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Alllan Olsen 22-12-2009 23:18:44

Mobilsiden har tidligere anmeldt MotoRokr T505 til topkarakter.

Kunne være interessant at høre mobilsidens mening om hvilken enhed man skal satse på. En top anmeldt fra 2008 eller en sprit ny, næsten top anmeldt model.

0 0
AOlesen 19-12-2009 10:00:13

... før man investerer i dette produkt bør man måske lige undersøge om ens telefon allerede har en fm transmitter indbygget. Eks. mange nyere nokia telefoner har denne funktionalitet, og man vil således allerede have adgang til dette apparats primære funktion. Jeg har dog ingen viden om, om de løsninger der er indbygget i telefoner virker godt eller dårligt i forhold til denne eksterne dims.

0 0
Kim Harder 19-12-2009 17:07:22

Ja men det er kun få endnu, som har FM transmitter indbygget. Men er det blot for at overfører musik, så er dette en meget dyr løsning, da de findes til en god 100 kr. rudt omkring.

0 0
Kim Harder 18-12-2009 18:01:15

Ja den kan findes , har set den til 550 kr. , men jeg har ikke set nogen forhandler, som har den hjemme, så de kan sælge den. Er dette reklamegas for at blæse noget op før det kommer på markedet? Det er da ikke noget at komme med her lige før jul, når det nu er en oplagt julegave, som ikke kan købes ØV ØV

0 0
Nicki Reinhardt 18-12-2009 22:56:35

Hej Kim

Jeg må indrømme, at jeg ikke forstår din kommentar. Oplysningen om netprisen er ment som en hjælp og en ekstra service til læserne - det kan jeg ikke umiddelbart se noget galt i.

Jeg mener ikke, at det er rimeligt at kalde anmeldelsen for 'reklamegas' - vi har fået et produkt til test, og det følger vi op på, så snart det er muligt.

Jeg kan oplyse om, at produktet er kommet på markedet. I løbet af blot 30 sekunder på nettet kan man endda finde adskillige forhandlere, der forhandler produktet - og har det på på lager. Produktet kan i den grad købes.

Vi forsøger at give vores læsere en god portion anmeldelser af forskellige produkter - normalt skaber det en masse glæde. Det håber jeg således også, at denne anmeldelse vil gøre.

Med ønsket om en god jul,

Nicki, Mobilsiden.dk

0 0
Kim Harder 19-12-2009 17:04:32

Ja jeg skriver da også, den kan findes hos forhandlere, men problemet er blot de har den ikke hjemme, og ved ikke hvornår den kommer hjem. Derfor siger jeg, at det er en gang reklamegas. Hvis det ikke var reklamegas, så ventede man med en sådan test til den kunne købes, altså at forhandlerne har den på lager. Men dette er desværre ikke noget nyt problem. Frimaerne har det med, at få blæst tingene op inden de for dem på markedet. Ville gerne se den forhandler, som har den hjemme, og den kunne skaffes inden jul :-)

0 0
Deniz 20-12-2009 16:11:54

Reklamegas at anmelde et produkt inden det kommer i handlen ?? (eller inden kunden kan finde det i handlen)...

Det er da normal praksis at anmelde produkter/film/spil etc. etc. inden det kommer i handlen, jeg ser det faktisk som en god service til folk der går og venter på et produkt, det betyder jo at man samme dag som produktet udkommer kan hoppe ned hos en forhandler og købe det uden at skulle tøve og vente på at det bliver testet.

0 0
Kim Harder 21-12-2009 14:37:03

Bemærkningen: "men Jabra Cruiser kan findes til under 700 kroner på nettet" er reklamegas, når man ikke kan købe den, men den er kun registreret hos forhandlerne. Den forhandler, som påstår de har den hjemme, har 2 ugaver registretet, men efter hvad jeg har kunne se, findes der kun en, så det på endnu engang blot være bevis for denne forhandlers evne til at forvire kunderne så meget , som muligt. Ikke engang Jabra Customer Support EMEA ved med sikkerhed, hvornår det dukker op hos de forskellige forhanlere i Danmark.

0 0
Nicki Reinhardt 19-12-2009 23:26:03

Hej Kim

Jeg må endnu en gang gøre opmærksom på, at der er adskillige forhandlere, der sælger produktet og har varen på lager. Prøv eksempelvis at klikke forbi kelkoo.dk og søg efter 'Jabra Cruiser'.

Produktet har været i handlen i et stykke tid efterhånden, så der er skam intet 'reklamegas' i det. Jeg håber, at du ved denne lille, hurtige internetsøgning kan finde svar på dit spørgsmål om testproduktets tilgængelighed.

God jul,

Nicki, Mobilsiden.dk

0 0
Kim Harder 20-12-2009 12:04:23

Tak for tippet, men der kan man også se, at de forhandlere, som man kan regne med, desværre skriver ikke på lager, dem som mener de har dem på lager, har sjovt nok forskellige udgaver af den, kan kun se, der er lavet en. Endvidere er mine erfaringer med disse forhandler ikke af de bedste, de lover i øst og sender i vest. Så noget man evt. kunne have fremme som julegave, det er en umulig tanke, også skal man lige finde ud af hvilken vare, man skal bestille på, for at få den rigtige. Tak for hjæælpen og God Jul ;-)

0 0
John 19-12-2009 18:46:36

Jeg så dem i dag hos TDC i Odense, så den er da til at få fat på. De havde 3-4 stykker i butikken.

0 0
Kim Harder 20-12-2009 12:05:45

Har tjekket TDC, de melder pas.

0 0

Om brug af cookies