Lenovo Ideapad 320s – kanonbillig, men god bærbar[TEST]

En brugbar laptop behøver ikke at koste alverden. Det beviser Lenovo med deres skarpt prissatte Ideapad 320S.

Lenovo Ideapad 320s – kanonbillig, men god bærbar[TEST]

Mens laptops generelt bliver slankere, lettere og stærkere stiger priserne generelt også. Men er det nu også nødvendigt at slippe ti, tyve eller sågar tredive tusinde kroner for en bærbar, hvis man bare søger en enkel maskine til almindelige kontoropgaver og lidt surfen på Facebook?

Dagens testemne fra Lenovo, den yderst prisvenlige IdeaPad 320S 14”, skal forsøge at svare på netop det spørgsmål. Kan en billig laptop egentlig være god nok?

Læs også:  Disse Windows-laptops med mobil-CPU holder strøm i dagevis

Lenovo Ideapad 320S 14IKB
Lenovo Ideapad 320S 14 byder på en enkel metalflade. Foto: Mobilsiden.dk

Specifikationer Lenovo IdeaPad 320S 14-IKB

Mål: 32,7 x 23,6 x 1,9 cm
Vægt: 1.480 gram + 170 gram oplader
Display: 14” Full HD IPS-display, 157 PPI
Ydelse: Intel Pentium 4415U dual-core (op til 8. gen Core i7 quad-core)
Grafik: Intel HD 610 (op til Nvidia MX920)
RAM: 4GB (op til 8GB)
Lager: 128GB PCI-e SSD (op til 256GB)
Batteri: 30 Wh (op til 52,5 Wh)
Software: Windows 10 Home
Farver: Metalgrå eller hvid
PrisSet fra 2.499 kroner.

Lenovo Ideapad 320S 14IKB
Lenovo Ideapad 320S 14 byder på et nydeligt design for en budgetbærbar. Foto: Mobilsiden.dk

Det er en billig laptop, men det vil ikke være det første man bemærker, når man betragter den på afstand. Næh, den er pæn og ser faktisk ganske nydelig ud med sit enkle ’metal’-look.

Når man tager fat i den bemærker man dog hurtigt, at det stor set kun er plast hele vejen rundt. Det er kun lågen over displayet der afgiver det lækre kølige touch, man forbinder med ’unibody’-metalbærbare.

Lenovos 320-serie fås i øvrigt med og uden ’S’-betegnelsen – hvor S’et antyder at dette er en ekstra slank version af Lenovos budgetserie. Med mål 327 x 236 x 19 mm formår den da også lige akkurat at klemme et 14 tommers display ned i et kabinet, der svarer til en klassisk 13 tommers laptop.

På Lenovos egen hjemmeside vejer den 1,7 kg på papiret, men den testede version vejer faktisk en del mindre. Køkkenvægten siger 1,48 kilo herovre. Den medfølgende 45W oplader vejer også bare 170 gram, hvorfor hele pakken ender med at være overraskende let at have med alle vegne.

Samlekvaliteten er generel god, uden decideret at være imponerende. Den giver sig lidt her og der, men det er ikke værre end det man forventer i dobbelt så dyre laptops.

Lenovo Ideapad 320S 14IKB
Lenovo Ideapad 320S 14 har de nødvendige porte. Foto: Mobilsiden.dk

Godt tastatur og udvalg af porte

Tastaturet er ikke baggrundsbelyst – her er der tydeligvis sparet – men selve tasterne fejler heldigvis ikke noget. De lystrer kvikt og selvsikkert, så du kan skrive derudaf.

Touchpad’en er til gengæld mindre overbevisende. Den understøtter multitouch, men klinger hult hver gang der klikkes. Det føles billigt, men det er heldigvis tilstrækkeligt træfsikkert i brug.

Ideapad 320S byder på et brugbart antal af porte: 2x USB 3.0, en enkel USB-C port, en SD-kortlæser (der kun lader kortene gå delvist ind). Dertil kommer en Kensington-lås, en full-size HDMI-port og et stik til opladning.

Indvendigt byder den på flere opgraderingsmuligheder. I den testede version med 128GB Pci-e SSD er der plads til en SATA harddisk eller SSD. RAM’en kan opgraderes, men her er kun en enkel RAM-slot og denne er optaget.

Lenovo Ideapad 320S 14IKB
Lenovo Ideapad 320S understøtter USB-C men har ikke Thunderbolt support. Foto: Mobilsiden.dk

Godkendt display og lyd

Lenovo 320S er en af de billigste laptops du kan købe med et Full HD display ombord. Fordelt over 14 tommer er det samtidig tilstrækkeligt skarpt til de fleste opgaver. Den er samtidig baseret på IPS-teknologi hvilket er banelængder foran de tarvelige TN-baserede displays man ellers ofte finder blandt de helt billige laptops og Chromebooks.

Kontrasten og lysstyrken er passende til indendørs brug, mens den matte displayfinish giver minimalt med genskin. Udendørs belysning vil dog fortsat være en udfordring her, for displayet lyser bare ikke helt stærkt nok til formålet. Det er dog en fin detalje, at skærmen kan vippes 180 grader bagud, så kan du sikre dig, at du altid har den optimale betragtningsvinkel.

Selvom displayet generelt fungerer fint, er der en række ting der røber, at her er tale om et budgetdisplay. Den lider af en god portion light-bleed når lysstyrken er skruet op og farverne er langt fra at være lige så mættede som de bør være.

Højtalerne er signeret af HARMANN og gør en god figur. De spiller ikke fantastiskt – men de befinder som meget andet over gennemsnittet i prisklassen takket være en god maxvolumen og en ikke alt for tynd bas.

Læs også:  Lenovo Yoga A12: en snedig, billig Android-laptop

Lenovo Ideapad 320S 14IKB
Displayet på Lenovo Ideapad 320S kan foldes hele vejen tilbage. Foto: Mobilsiden.dk

Fint til kontorbrug

I den testede maskine finder du en Pentium-processor fra Intel. Det plejer at være ensbetydende med billige, men sløve enheder.

Lige præcis den processor du finder her er en Pentium 4415U, og den er en undtagelse til reglen, for den er bygget på samme arkitektur som Intels hurtigste Core-processorer. Med dual-core kræfter og multi-threading performer den faktisk lige så godt som sidste års Core i3-processorer.

Det giver maskinen tilstrækkeligt med kræfter til at løfte kontoropgaver og surfen rundt på nettet uden at den virker sløv. Man bliver faktisk overrasket over, hvor hurtigt opstart og programstart afvikles, men det kan man takke den lynhurtige PCI-e baserede SSD-harddisk som maskinen gemmer på.

En ting skal du til gengæld glemme alt om med denne maskine: gaming. Pentium-processoren har en Intel HD 610 Graphics ombord som yder omtrent det halve af, hvad Core i3 og i5 processorerne mønstrer. En version med Nvidia 920MX grafikkort er også tilgængelig – men denne yder ikke væsentligt højere end den onboard-grafik der følge med Core-modellerne.

I den testede version er der 128GB lagerplads tilgængelig – men med lidt fingersnilde og en lille stjerneskruetrækker kan der klemmes en 2,5” harddisk ned i laptoppen.

Lenovo Ideapad 320S 14IKB
Lenovo Ideapad 320S 14: godt tastatur men mere middelmådigt trackpad. Foto: Mobilsiden.dk

Konfigurationer med store forskelle

Lenovo IdeaPad 320S 14” serien debuterede ved 3.699 kroner – men man skal ikke søge meget længe før man finder den til en ekstra attraktiv pris. Lige nu har Lenovo den eksempelvis på tilbud til ekstremt attraktive 2.499 kroner.

Ønsker du mere power skal du op i Core i3, i5 eller i7 ekviperede varianter. Med disse konfigurationer kan du også få en mærkbar upgrade 8GB RAM og til quad-core processorer fra 8. generation Core i5 og i7 fra Intel. Prismæssigt nærmer vi os de fem tusinde kroner, men så har du pludselig også en laptop der kan bide skeer med langt dyrere maskiner.

En af de mest mærkbare opgraderinger du kan købe dig til er et større batteri. Den testede model har kun 30 Wh at arbejde med, hvilket giver omtrent 4-5 timers drift væk fra stikkontakten. De større modeller byder på 52,5 Wh og må siges at være et must hvis du har behov for laptop der klarer en hel arbejdsdag på farten.

Se også:  Her er Microsofts lækre Surface Laptop

Lenovo Ideapad 320S 14IKB
Lenovo Ideapad 320S 14 byder på rigtig meget laptop for pengene. Foto: Mobilsiden.dk

Rigtig meget for pengene

Du får rigtig meget for pengene med Lenovos prisvenlige 320s: et pænt design, et rimeligt display, et fint tastatur og en fornuftig ydelse. Det overrasker mig egentlig lidt, for ingen af disse kvaliteter kan forventes, når en bærbars pris nærmer sig de tre tusinde kroner.

Når det er sagt, kan Ideapad 320s 14 heller ikke løbe fra sine budgetrødder. Den kunne være slankere, mere metal kunne indgå i konstruktionen og displayet er noget blodfattigt at se på.

Vi slutter derfor på 4½ stjerner til Lenovo IdeaPad 320S – men skulle du støde på et af de mange skarpe tilbud på maskinen, som eksempelvis dette, er en hel stjerne oveni fortjent. Her får du bare rigtig meget bærbar for pengene.

Fordele:

  • Overraskende god ydelse
  • Godkendt display og lyd
  • Relativ let og kompakt
  • Godt tastatur
  • Pænt design
  • Meget skarp pris

Ulemper:

  • Middelmådig driftstid (30Wh model)
  • Skærm med backlight bleed og lav farvemætning
  • Plastik touchpad