LG Optimus G – en smartphone med G-kraft (mobiltest)

TEST: LG Optimus G er en hardcore konkurrent til Samsung Galaxy S III. LG har skabt en smartphone hvor ydelse og design går hånd i hånd.

LG Optimus G – en smartphone med G-kraft (mobiltest)

I lang tid har det ikke ligefrem været det mest imponerede show-off, at trække en LG-smartphone frem fra lommen, når omgivelserne er præget af iPhones og Galaxy S III. Men LG har været i arbejdstøjet, set på kritikken, og lagt an til en ny start.

Google Nexus 4 by LG, der kom i slutningen af 2012, fik meget positiv opmærksomhed, men produktet manglede stadig lidt ekstra, for at være i mål. Prissætningen var også en negativ faktor for mange. Men inden du afskriver LG, så hold lige hesten et øjeblik.

– LG: Forhandlerne bestemmer prisen på Nexus 4

Gør dig selv en tjeneste. Giv LG Optimus G en chance, hvis du jagter ny smartphone, og prisen er vigtig for dig.

LG Optimus G, den nye topmodel, kommer med en 4,7 tommer skærm (True HD-IPS+ LCD), hvilket er 0.1 tomme mindre end Samsung Galaxy S III. Telefonen er pakket sammen i et design af glas både for og bag, men holdt nede i en vægt på 145 gram – og en fysisk størrelse, der er mindre end Samsungs nuværende topmodel.

Læs testen af Samsung Galaxy S III

LG Optimus G
LG Optimus G. (Foto: Mobilsiden.dk).

Rent topdesign i glas

Optimus G har rene designlinjer. Ingen fysiske knapper på fronten, microUSB-ladestik i bunden, headset-stik i toppen, samt lydstyrke-regulering på venstre side. Powerknappen sidder i den øverste højre del, meget praktisk placeret lige ud for tommelfingeren.

Med sine let afrundede hjørner, er det svært ikke at synes om telefonens udseende. Det er i hvert fald en anderledes følelse, end de mange plastikmobiltelefoner, som er i omløb på det danske marked.

Bagsiden har et flot prikmønster, der dog ikke er nær så fremtrædende, som det designmønster der prydede bagsiden på Nexus 4, hvor LG stod for hardware produktionen. Valget af glas på både for- og bagside, vel at mærke det brudstærke Gorilla Glass, er fremtrædende for produktets samlede oplevelse.

Når du så tilføjer en diskret notifikations-diode, er designet klart godkendt. Det er bare en flot enhed!

LG Optimus G
LG Optimus G. (Foto: Mobilsiden.dk).

LGs egen video om Optimus G

Mere i pakken

Selvom Samsung Galaxy S III har været en kæmpe succes siden den kom på markedet i maj måned 2012, begynder den nu at møde sine begrænsninger, og ikke mindst konkurrence.

Optimus G har mere af det hele i pakken. 13 megapixels kamera, højere pixeltæthed på skærmen, mindre fysisk størrelse, kraftigere processor og større hukommelse. Desværre kan den interne hukommelse på 32 GB ikke udvides med microSD-kort.

Sammenlignes der med Galaxy S III i den første udgave, har LG Optimus G også 4G LTE, der ligeledes udnytter alle de frekvenser de danske mobilnet benytter. Det vil sige, at 4G fungerer hos alle danske mobiloperatører, som har åbnet for 4G-netværket.

Styresystemet er Android 4.1.2 Jelly Bean. Ved lanceringen af telefonen har LG ikke kunne fremlægge en opdateringsplan, men ifølge den danske landechef, Morten Aagaard, bliver køberne af Optimus G ikke glemt.

LG har planer om at holde den nye topmodel frisk med ny software, men hvilke versioner det bliver samt hvornår de første opdateringer er klar, er for tidligt at sige noget om på nuværende tidspunkt.

Forskellen på Android 4.1.2 og Android 4.2.1 er dog begrænset – og med LGs brugerflade ovenpå, så er der faktisk kun to funktioner mere i Nexus 4, i forhold til Optimus G, fortæller LG.

LG Optimus G
LG Optimus G. (Foto: Mobilsiden.dk).

Lækker og flydende betjening

Android har gennem tiderne lidt under ”lags” (hakkende skærmbilleder og spontane pauser) ved betjeningen, men heldigvis er platformen blevet MEGET bedre.

LG har, trods tilføjelse af deres egen brugeroplevelse kaldet Optimus UI v3.0, formået at skabe en flydende og lækker betjening, hvor man virkelig fornemmer at have kvalitet mellem hænderne.

Selvom det kan lyde som en lille ting, er ur/vejr widget’en på forsiden, samt det underliggende vejroverblik rigtigt flot designet, og det er med til at højne helhedsindtrykket af produktet.

I topgardinet ligger såkaldte ”Qslide programmer”, hvilket bedst kan beskrives som ”on-top”- programmer. For eksempel, at lommeregneren eller kalenderen, kan placere sig oven på den resterede brugerflade, hvor den kan flyttes rundt efter behov – og det kan justeres, hvor gennemsigtigt programmet er. Jeg har svært ved at se det geniale i dagligdags brug, men om ikke andet siger det en del om, at grafikkræfterne i smartphones er betragteligt forøget over de senere år.

Som standard har telefonen følgende Qslide-programmer: Videoer, Internet, Memo, Kalender og Lommeregner. Det er muligt at ændre rækkefølgen på programmerne, samt skjule dem der ikke har interesse.

Billeder taget med LG Optimus G

Små nye finesser

LG har helt klart fået tydelig inspiration fra Samsung, men hvad gør det, så længe det virker. Samsungs Smartstay funktion, hvor skærmen vedbliver at være tændt når der kigges på den, findes for eksempel også i Optimus G, det hedder blot ”Smart-skærm”. Og det fungerer glimrende.

Popup-video, hvor video kan afspilles ovenpå brugerinterfacet og programmer er smart, men knapt så anvendeligt. Jeg synes dog det er VILDT cool, at der kan zoomes (multi-touch) i videoen, mens den kører, samt at der kan rykkes rundt på det zoomede område, stadig mens videoen er i gang. Funktionen virker på videomateriale, der ligger direkte på mobilen, og altså ikke via streamingstjenester som Netflix eller YouTube.

Flere steder i styresystemet er der mulighed for at zoome. Tekster i SMS’er og mails er et par eksempler. I fotogalleriet kan ikonerne i oversigten ligeledes gøres større og mindre på denne måde.

LG Optimus G, screenshot
LG Optimus G. Her ses lommeregneren transparent oven på brugerfladen.

Læg skærmen ned

På langt de fleste Android-telefoner vises forside-skærmen altid i lodret tilstand, også når telefonen holdes vandret. Men i Optimus G kan man vælge, at også forsiden og programlisten, skal vende på samme måde, som mobilen drejes. Dette er et kæmpe plus for de, som benytter telefonen vertikalt.

I alt kan der være syv forsideskærme, som individuelt kan tilpasses med genveje og ikoner. Når du med fingeren bladrer mellem siderne, kan du også vælge hvilken skærmeffekt der skal anvendes. Det er lækkert, at brugeren har mulighed for at tilpasse disse ting efter egne ønsker.

Som om det ikke var nok, kan der bag programlisten angives, hvilken baggrundsgrafik der skal være. Telefonen kommer med fire forskellige valgmuligheder.

Hvis du har fyldt hele hjemmeskærmen med ikoner, og gerne vil se baggrunds-billedet, kan skærmen ryddes, ved at trække to fingre fra midten og ud. Og hvis baggrunden i SMS-beskeder ikke er spændende nok, kan der vælges en anden, fra en række foruddefinerede.

Alt i alt har LG arbejdet med de små detaljer, som bare giver den der ekstra oplevelse, der gør mobilen mere interessant, og nogle gange mere anvendelig.

LG Optimus G
LG Optimus G. (Foto: Mobilsiden.dk).

Tag notater og del dem

Der er ingen betjeningspind med til LG Optimus G, men fingeren har vi også altid med og den er trods alt alligevel den mest nærliggende.

Telefonen har en notatfunktion kaldet ”QuickMemo”, der er yderst anvendelig til at markere noget på en internet-side eller et kort, som modtageren skal lægge mærke til. Også når der under en samtale skal noteres et telefonnummer, kommer QuickMemo ind i billedet.

Hold lydstyrkeknapperne inde på én gang. Nu kan der skrives på skærmen, endda med flere farver og typer af penne. Notatet kan gemmes på telefonen, eller sendes videre som blandt andet MMS og e-mail.

QuickMemo fungerer godt, har de vigtigste funktioner, og en naturlig integration i mobilen, gør den til et yderst anvendeligt redskab. Det er den type af genialiteter, man kommer til at savne, når først den er indarbejdet i dagligt brug.

Video: Demo af QuickMemo

God lyd og stabile forbindelser

Da jeg testede Nexus 4, der bedst kan betegnes som lillebroderen til Optimus G, havde jeg store problemer med ordentlig lydkvalitet, særligt via Bluetooth headset.

Heldigvis er denne sygdom ikke overført til Optimus G, der kører yderst stabilt og med god lyd, når det kommer til samtaler. Jeg har ikke én gang oplevet, at headsettet ikke har forbundet sig til mobilen, eller tabt forbindelsen undervejs. Den er dog nogle sekunder langsommere om at skabe forbindelsen, end jeg har set på andre modeller – men når først den er forbundet, er der hul igennem.

Det samme gælder for trådløst netværk (WiFi) samt 4G, og andre mobilforbindelser. Det virker stabilt, og med høj hastighed.

Under testen har jeg med stor succes brugt deling af mobilens 4G-forbindelse, et såkaldt hotspot. Udover at have fuld fart på forbindelsen når computeren var koblet på, så formåede LG-telefonen også at håndtere et par tablets og Netflix på Apple TV, uden ventetider.

Hotspot bruger en del strøm, så det kan være påkrævet at tilslutte en oplader, hvis du over længere tid skal bruge telefonen som dit mobile hotspot.

LG Optimus G
LG Optimus G. (Foto: Mobilsiden.dk).

Strømbesparende funktioner

Når man har en quad-core 1,5 GHz Snapdragon S4 Pro processor kørerende, samt stor højtopløselig skærm, så kræver det naturligvis noget af strømdelen i telefonen, og batteriet på 2.100 mAh gør det ikke alene.

LG har skabt nogle strømsparefunktioner, der kan få batteriet til at holde længere. Blandt andet kan ”Eco Tilstand” aktiveres. Her optimeres på CPU-forbruget via det LG kalder for dynamisk optimering.

En anden mulighed er strømsparer, der kan indstilles til automatisk at starte, når batteriet rammer et angivet niveau, eksempelvis 30 procent.  Brugeren kan tilpasse forskellige funktioner eksempelvis at telefonen automatisk slår WiFi og Bluetooth fra når ikke det anvendes, det betyder også at synkroniseringen af mails stopper og lysstyrken på skærmen nedjusteres.

Jeg synes godt om de mange strøm-muligheder og ikke mindst om batteritiden. Jeg har uden problemer strøm fra vækkeuret ringer om morgenen til jeg går i seng om aftenen, også med lange samtaler og synkronisering af alt fra mails til Facebook.

Omkring 17-18 timer uden opladning, er ikke unormalt. Det afhænger selvfølgelig af mange faktorer, hvis det resultat skal nås. Jeg har dog ikke for vane at skåne mobilen, eller holde mig tilbage fra at bruge den.

13 megapixels er mange – rigtig mange pixels

LG har sat en kamerasensor i, der hører til blandt de allerstørste på markedet. 13 megapixels kan virke tillokkende på mange, men antallet af pixels gør det ikke alene. Optikken og ikke mindst softwaren der styrer det hele, er i sagens natur meget vigtige.

Den store mængde pixels kan, hvis ikke de øvrige elementer er gode nok, resultere i uønsket billedstøj.

Billederne som tages med Optimus G er godkendte, men i takt med at smartphones over de seneste år, har fået bedre og bedre kameraer, er det også blevet sværere at blive imponeret.  Der er tendens til rystede billeder, særligt ved lav belysning. Men udendørs er kvaliteten en del bedre.

Du skal være opmærksom på, at billeder på 13 megapixels er i 4:3-format. Det gælder også opløsningen 8  megapixels. Hvis du vil tage billeder i widescreen 16:9-format, skal kameraet indstilles til 6 megapixels.

For den kreative type, er der mange muligheder for justering og leg i kameradelen. Blandt andet kan udløseren aktiveres ved at sige ”Cheese” eller ”LG”. Med Best Picture tages fem billeder i træk, hvorefter det eller de bedste, kan gemmes på telefonen. Dette er særligt anvendeligt når der fotograferes motiver, som bevæger sig en smule.

LG Optimus G
LG Optimus G. (Foto: Mobilsiden.dk).

Små drilske ting

Ingen roser uden torne. Og jo, der er små irritationsmomenter i LG Optimus G.

Det værste er nok, at mine mails via Microsoft Exchange, ofte bliver markeret som læst, selvom de ikke er det. Dette ødelægger overblikket. Jeg har dog set problemet på andre Android-telefoner også, så det vil jeg ikke give LG hele skylden for, da jeg tror det mere er et problem for hele platformen.

Tastaturet til beskeder er jeg ikke blevet helt gode venner med, så jeg har installeret et alternativ fra Google Play, om end dette punkt nok handler mere om mine personlige præferencer, end om at LGs tastatur er dårligt eller ej.

Er du til smileys, er disse ikke helt så enkle at frembringe – et krumspring via menuknappen skal der til, før udvalget kommer frem.

Jeg håber inderligt LG får kigget på oversættelserne rundt omkring i systemet. Push-mail er oversat til ”Tryk-mail”. Det er en lille ting, det ved jeg. Men sådan noget synes jeg bør være i orden.

Alt i alt er det dog ikke mange ting, der har skabt problemer i testperioden. Telefonen kommer også med gratis navigation via Google Maps.

LG Optimus G
LG Optimus G. (Foto: Mobilsiden.dk).

Konklusion – god det meste af vejen

LG Optimus G er en mobil, der i de fleste tilfælde formår at holde hvad LG lover. Der er lidt kopiering fra konkurrerende produkter, så originaliteten er ikke i højsædet, til gengæld er prisen enormt aggressiv.

Set i forhold til de oplevelser jeg havde med Nexus 4, der ellers skulle være creme-de-la-creme, vinder Optimus G. Og på flere måder er det bare et bedre produkt.

– Test: Nexus 4 – bare ikke god nok

LG har meldt prisen ud til at være omkring 3.500 kroner uden abonnement, for udgaven med 32 GB hukommelse. Pt. koster den dog omkring 3.900 kroner uden abonnement på Mobilpriser.dk.

– LG presser prisen på ned på Optimus G

Historisk set har LG haft svært ved at leve op til deres egne løfter om opdateringer. Drifts-sikkerheden på datidens produkter, har heller ikke ligefrem været uden problemer, særligt ikke på Optimus 2X, der i starten virkede fint, men som tiden gik, begyndte fejlene at vise sig. Dette er efterhånden ved at være to år siden.

Og det lader til, at LG har lært af fortidens fejltagelser og rettet fokus ind. I hvert fald har Optimus G kørt upåklageligt i testperioden, med de få undtagelser jeg har beskrevet i denne test. Der er ingen tvivl om LG har sat den rigtige kurs med dette topprodukt.

Jeg kan ikke lovprise Optimus G fra ende til anden, men småtingene kan rettes ved software-opdateringer. Og det håber jeg, at LG gør.

LG Optimus G er det bedste LG produkt jeg nogensinde har testet. Set i forhold til prisen fortjener den 6 ud af 6 stjerner, men det kræver at detailprisen ligger omkring de 3.500 kroner LG har kommunikeret ud. Hvis den bliver dyrere, så kan LG notere 5 ud af 6 stjerner i bogen.

PLUS

– Kvalitetsdesign og god vægt
– Hurtig og stabil brugeroplevelse
– Forholdsvis god batteritid


MINUS

– Små ting driller i Microsoft Exchange
– Tastaturet er ikke godt nok
– Kameraet overrasker ikke

Fortsættelse af sagen

Efterfølgende fulgte redaktionen op på temaet. mobilsiden fulgte op på historien. 30/11/2012 publicerede vi en artikel omkring temaet Nexus 4 – bare ikke god nok (mobiltest) – Klik her. Tjek også seneste nyt om temaet her..