LG Optimus L5II – god smartphone uden Wauw (mobiltest)

En gennemsnitlig mellemklasse telefon med god batteritid og spændende features til attraktiv pris.

LG Optimus L5II – god smartphone uden Wauw (mobiltest)

Udseende og design

LG Optimus L5II er en lille smartphone med en skærm på 4 tommer og et kamera på 5 megapixel – Enheden kommer med tilhørende rejselader og headset.

Generelt er der ikke tale om en telefon med de vildeste specifikationer, men med en pris på omkring 1.500 kroner, har LG alligevel formået at få mange og gode specifikationer og features indbygget.

L5II har et ”typisk” smartphonedesign med en fremtrædende Home-knap under skærmen, samt to touch-knapper med funktionerne ”Tilbage” og ”Indstillinger”.

Vores testeksemplar er udført i sort højglansplastic med to sølvfarvede kanter omkring skærmen. Enheden virker lidt som det den er, nemlig plasticagtig, men uden at det på nogen måde overskygger en generelt god oplevelse.

Bagbeklædningen kan fjernes og her er der adgang til SIM-kort, microSD-kort og et batteri på 1.700 mAh.

På den ene side af telefonen er en on-off/standby knap, og på modsatte side en volumenknap og en hurtig-genvejs-knap, der kan indstilles til forskellige funktioner via telefonens menuer.

Igen må jeg konstatere, at designeren har ment, at højtaleren bør placeres bag på enheden, hvilket i mine øjne er helt hen i vejret, da lyden dermed bliver sendt ned i brugerens håndflade, eller på den overflade, hvor telefonen ofte lægges.

Hele installationen af telefonen foregår nemt og smertefrit, og har man tidligere haft en Android-telefon, kan man hurtigt genskabe tidligere hentede applikationer via Google gendannelse.

Skærm – flot skærm med gode farver

Skærmen er på 4 tommer 800 x 480 IPS, og er i en verden, hvor alt bliver større og større, i den lille ende.

Billedet på skærmen er flot, skarpt og med pæne farvegengivelser, som går igen ved gallerivisning og ved filmafspilning.

Navigationen gennem menuerne foregår let og enkelt og animationerne mellem sideskift kører glidende og uden lag og hak.

Den forvalgte baggrund på home-skærmen er dog et trist og kedeligt bekendtskab, som hurtigst muligt bør skiftes ud. Dette gøres dog let med et langt tryk på skærmen, hvorefter der kan vælges blandt preinstallerede baggrunde eller blandt egne billeder.

Et lille irritationsmoment er at skærmen ikke roterer automatisk, når telefonen holdes horisontalt. Det er dog nemt afhjulpet ved at slå ”skærmrotering” til under indstillinger for skærm.

Kamera – lige i underkanten

Jeg har tidligere argumenteret for, at 5 megapixel er ved at været laveste fællesnævnet, når der gælder smartphones, men Optimus L5II har netop 5 megapixel, hvilket også i dette tilfælde er absolut minimum.

Kameraet imponerer på ingen måde. Indendørs i dagslys bliver resultatet sløret og mat i sit udseende, hvilket dog bliver en anelse bedre, når man rykker udendørs og tager billeder i dagslys.

LG har indbygget de mest nødvendige funktioner som scene-valg, panorama og tilvalg af blitz, men også stemmekommandoer har fundet vej til kameraet. Sig f.eks. ”Cheese” eller ”Smile”, og kameraet fokuserer og tager et billede. Hvornår stemmekommandoer er anvendelige, kan nok være svært at få øje på, og kan da også bedst betegnes som ”geil”.

Internet – en god oplevelse

Der er ikke så meget at kommer efter, når det gælder internet og data via LG Optimus L5II. Det hele kører ganske pænt via 3G, og enheden skiller sig ikke ud fra andre smartphones med enslydende specifikationer.

Streaming af film via Netflix og Viaplay foregår helt uden gnidninger – alt kører flydende og uden lange ventetider.

Ved test af dataforbindelsen via Speedtest.net opnås typisk download på 32-3400 kbps og upload på omkring 23-2400 kbps.

Beskeder – tastaturet bliver lidt for lille

At skrive beskeder på L5II kan været lidt af en udfordring. Jeg vil ikke betegne min hænder og fingre som speciel store, men jeg har utroligt svært ved at ramme de rigtige taster, når telefonen holdes lodret og fuldt QWERTY-tastatur benyttes.

Det krævede meget koncentration fra min side at skrive, men selvom jeg koncentrerede mig mere end almindeligt meget, formåede jeg ikke én eneste gang, at skrive en besked, uden at skulle rette fejl, der alene var opstået på grund af fejlindtastning på det lille tastatur.

Det er muligt at vælge T9-tastatur, i stedet for QWERTY, hvilket nok vil reducere fejlindtastningerne, men grundlæggende foretrækker jeg QWERTY.

Batteri – dejlig lang levetid

Batteriet i Optimus L5II er på 1.700 mAh og er udskifteligt, hvilket vil sige, at brugeren selv kan få adgang til batteriet gennem telefonens bagbeklædning.

Dette kan have sine fordele, da man sparer en tur på værksted, hvis man på et tidspunkt ønsker at benytte et ekstra batteri eller har brug for at erstatte et defekt batteri.

At vurdere batterilevetiden på en moderne smartphone kan være svært, da det i høj grad afhænger af, hvor meget telefonen benyttes i løbet af dagen, hvor mange applikationer der arbejder i baggrunde og meget andet.

Mit brug af smartphone, vil nok betegnes som værende i den tunge ende af skalaen, med flere forskellige push-mails, internetsurfing, facebook, twitter, spil, kamera og meget andet.

Alligevel formåede jeg at holde liv i LG Optimus L5II i næsten to døgn, inden det var absolut nødvendigt, at tilslutte laderen.

Jeg vil betegne batterilevetiden som ”i den gode ende”, da jeg er vant til en ”topmodel” der sluger et fuldt opladet batteri på omkring 15-20 timer.

Lyden – en gennemsnitlig oplevelse

Der er ikke så meget at komme efter hvad angår lyden i LG Optimus L5II. Lyden er god og gennemsnitlig, men stikker ikke af til hverken den ene eller anden side.

Ved opkald er lyden tydelig, med en anelse baggrundsstøj, men ikke mere end hvad man kunne forvente.

Hvis den indbyggede højtaler benyttes til taleopkald eller afspilning af musik, løber man ind i en mindre udfordring, da højtaleren sidder på bagsiden af enheden. Det betyder, at lyden bliver sendt ned i håndfladen, hvis man holder den i hånden, eller ned i bordpladen, hvis den ligger på et bord.

Det har den uheldige virkning, at lyden reduceres kraftigt og ofte bliver forvrænget.

Det skal dog nævnet, at LG absolut ikke er den eneste producent, der konstruerer deres produkter, så højtaleren sidder bag på.

Spændende ekstrafunktioner

Med LG Optimus L5II følger også nogle smarte features, som f.eks. QuickMemo og Safety Care.

QuickMemo er et meget simpelt og smart værktøj, der gør brugeren i stand til, på et hvilket som helst tidspunkt, at skrive og tegne med fingeren direkte på skærmen, og herefter gemme resultatet i galleriet eller dele det med andre.

QuickMemo kan indstilles til at blive aktiveret via hurtig-genvejs-knappen på siden af telefonen.

Safety Care er en anden feature, der som navnet antyder, kan give brugeren større sikkerhed. Med funktionerne i Safety Care, kan man vælge at der skal sendes en besked med GPS-koordinater til en eller flere forudbestemte personer, såfremt der bliver ringet 1-1-2 fra telefonen.

Hvis telefonen har været inaktiv i et længere stykke tid som brugeren vælger, kan der også automatisk sendes besked til forudbestemte kontakter.

Ideen med Safety Care er god, og vil helt åbenlyst være attraktive for ældre og demente, men desværre egner enhedens skærmstørrelse sig nok ikke så godt til denne målgruppe.

Konklusion – rigtig god til prisen

Med LG Optimus L5II fås en rigtig god mellemklasse telefon med Android 4.1 og mange gode features.

På trods af et kamera med 5 megapixel, der ikke egner sig til optagelser indendørs, og en skærm med lille tastatur, så får man rigtig meget for de omkring 1.500 kroner, som L5II koster i Danmark.

Til den gode side trækker en pæn skærm med god farvegengivelse, og en gnidningsfri internetoplevelse.

Der er ikke tale om en hænderne-over-hovedet-oplevelse, men stadig en præstation, der ligger over middel, hvorfor LG Optimus L5II får 4 ud af 6 stjerner.

PLUS:
Skærm
Internetoplevelse
Spændende ekstrafunktioner

MINUS:
Kamera
Højtaler på bagside
Lille tastatur til beskeder

Redaktionen har dækket den videre fortælling

Siden redaktionen publicerede denne nyhedsartikel er der kommet nyt i sagen. Steen Jørgensen kunne ikke slippe historien. 23/12/2021 fulgte redaktionen op med et indlæg omkring Amazon førende på markedet for smarte højtalere i Q3 – Historien bringes videre her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for seneste nyt om sagen..