Microsoft Surface 3 – Fiks og bærbar med lang batteritid [TEST]

Anmeldelse af Surface 3: Ikke en Pro, ikke en mini, men helt sin egen med fuld Windows 8.1 og lang batteritid.

Microsoft Surface 3 – Fiks og bærbar med lang batteritid [TEST]

Uden de store armbevægelser introducerede Microsoft en ny hybridcomputer: Surface 3. Den er lidt mindre end Surface Pro 3, men ikke lille nok til betegnelsen ”mini”.

Væk er Windows RT. Surface 3 kører den fulde udgave af Windows 8.1 Pro, hvilket betyder, at der kan installeres fuldvoksne PC-programmer. Surface 3 er en rigtig PC.

Læs ogsåFørste kig på Surface 3

Men hvad er Surface 3 for en størrelse, og er den bedre eller dårligere end Surface Pro 3? Vi prøver at give et kvalificeret svar i denne test, hvor vi anmelder den sammen med et Type-cover.

Surface 3 ovenpå Surface Pro 3

Form og størrelse

Udseendet er næsten identisk med Surface Pro 3, og hvis de ligger ved siden af hinanden på skrivebordet, er det nemt at komme ud af døren med den forkerte under armen.

Den fysiske størrelse på Surface 3 er mindre en Surface Pro 3. Helt præcist måler den nye enhed 187 x 267 x 8,7 mm, hvilket giver plads til en skærm på 10,8 tommer og en samlet vægt 622 gram uden tastatur. Med påmonteret tastatur vejer enheden 887 gram.

Læs også: Surface Pro 3 anmeldelse – En kærlighedshistorie [TEST]

I rammen omkring skærmen er Windows-tasten(Home) placeret, sammen med et frontkamera, en mikrofon og to højtalere.

På siden finder man den første forbedring i forhold til storebror Pro 3. Opladningen sker ikke længere via et specialdesignet stik, men gennem en micro-USB port. Det letter vægten i bagagen, da det kun er nødvendigt at medbringe en oplader til både mobil og PC.

Kickstand – et skridt frem og to tilbage

I Surface Pro 3 introducerede Microsoft en ny kickstand, der er en klap på bagsiden, der trinløst kan indstilles i den vinkel der passer brugeren bedst. Med Surface 3 får man ikke samme fleksible løsning, da kickstanden kun kan indstilles i tre positioner.

Det er nok de færreste, der vil føle sig generet at de få muligheder for at indstille kickstanden, men har man først prøvet friheden med Surface Pro 3, vil man nok savne justeringsmulighederne.

Læs ogsåMicrosoft lancerer prisvenlig Surface 3

Microsoft oplyser, at på grund af Surface 3´s tynde design, har der ikke været plads til hængsler med trinløs justering. Det lyder som en tynd forklaring, for Surface 3 er kun et mulehår slankere end sin storebror.

Flere udgaver – 2GB eller 4GB RAM?

Som alle øvrige Surface produkter kommer Surface 3 i flere varianter. Fælles er en Intel Atom x7-Z8700 quad-core 1,6GHz processor(2,4GHz med Intel Burst) men herfra kan der vælges mellem to modeller, med henholdsvis 2GB RAM og 64GB intern hukommelse eller 4GB RAM og 128GB inter hukommelse.

Herunder et par priseksempler med udsalgspriser fra Microsoft.dk:

  Surface 3 Surface 3 Surface Pro 3 Surface Pro 3
Processor Intel Atom x7-Z8700 Intel Atom x7-Z8700 Intel core I3 Intel core I5
RAM 2GB 4GB 4GB 4GB
Lagerplads* 64GB 128GB 64GB 128GB
Pris 4.699,- 5.599,- 5.999,- 7.799,-
Pris m. tastatur 5.868,- 6.768,- 7.028,- 8.828,-


*Alle enheder kan udvide hukommelsen med microSD-kort på op til 128GB.

Som det ses på prisen nærmer den kraftigste Surface 3 sig den mindste udgave af Surface Pro 3 med I3-processor, hvilket helt klart vil sætte mange i et dilemma. Skal jeg vælge den store Surface 3 eller den lille Surface Pro 3? Svaret er ikke entydigt, men det kommer vi til senere.

Skærm – Fortsat god stil

Surface 3 har arvet rigtig mange gode takter fra Surface Pro 3, og en af dem er i særdeleshed skærmen.

Ganske vist er skærmen mindre, men kvaliteten er der bestemt ikke noget at udsætte på. Skærmen er på 10,8 tommer, og det giver et skærmareal der svarer til 81 procent af Surface Pro 3’s 12-tommer skærm.

Læs ogsåApple Macbook eller Surface Pro 3 – hvilken er bedst?

Skærmen er af typen ClearType, med en opløsning på 1920 x 1280 pixels og en pixeltæthed på 214ppi. Det giver et utroligt flot billede, der står knivskarpt med en fantastisk farvegengivelse og god kontrast hele vejen rundt.

Jeg kan dog ikke komme udenom, at skærmen på Surface 3 er til den lille side, hvis man skal arbejde intensivt foran skærmen en hel dag. Her vil jeg helt klart foretrække en enhed med større skærm, men er behovet mobilitet og kortere arbejdsseancer, er skærmen på Surface 3 alt rigeligt og meget behagelig at benytte.

Tastatur og pen er ekstratilbehør

At markedsføre en fuld PC uden tastatur giver ikke meget mening i mit hoved, og jeg kan kun komme i tanke om én grund til, at Microsoft ikke sælger Surface-produkter og tastatur samlet: Prisen vil simpelthen virke for voldsom!

Dermed mener jeg selvfølgelig også at tastaturet er en absolut nødvendighed, og du skal derfor grave 1.169 kroner dybere i lommerne, hvis du skal have hele pakken. Vil du også have en pen skal du yderligere 399 kroner ned i lommen. Pennen er dog ikke et must for alle, men henvender sig til brugere med særlige behov eller entusiastiske OneNote-brugere.

Tastaturet har samme størrelse som på Surface Pro 3. Rammen omkring tasterne er blot blevet lidt mindre, så tastaturet passer i dimensioner til Surface 3, når tastaturet lukkes som cover foran skærmen.

Læs også: Asus Zenbook UX305: Gedigen high-end til lavpris [TEST]

Tastaturet klikkes fast i bunden af skærmen, og kan skråtstilles ved at folde tastaturet op mod skærmen. Her holdes det enkelt og stabilt fast med magneter.

Jeg kritiserede tastaturet på Surface Pro 3 for at have en lidt hul lyd når det blev tastet på det, og for at skygge for ikonerne på værktøjslinjen, så de blev svære at ramme.

Det har Microsoft løst med Surface 3, der dog stadig har en hul lyd, men på en anden og mindre irriterende måde end sin storebror.

Tastaturet skygger ikke længer for ikonerne på værktøjslinjen, så nu behøver man ikke lave underlig krogede fingre for at ramme ikonerne. Det hele virker bare mere gennemtænkt.

Performance og ydelse – ikke til hård business

Hvis du overvejer et Surface-produkt er det her du skal spidse ører. Afhængig af dit behov er det vigtigt at du vælger det rigtige produkt. Der kan være penge at spare, men ærgrelsen kan også blive stor hvis du sparer for meget eller vælger forkert.

Helt overordnet egner Surface 3 sig ikke til brugere med hardcore businessbehov eller til tung billede- og videobehandling. Her kommer man ikke udenom at vælge et Pro-produkt med en Intel core-processor.

Har du derimod et lidt lettere behov, der kræver web, mail og brug af en kontorpakke, vil de fleste kunne tilfredsstilles med en Surface 3.

Læs også: Her er Microsofts Surface Pro 3

Intel Atom-processoren har den åbenlyse fordel, at den ikke suger batteriet fladt på kort tid. Det giver mulighed for flere timers arbejde på en dag og det er slut med at søge efter stikkontakter sidst på eftermiddagen.

Vores testeksemplar er en Surface 3 med 4GB RAM og 128 GB intern hukommelse. Med disse specifikationer er det faktisk muligt at lave let billedbehandling, men forvent ikke, at det kører med raketfart.

Det er også værd at nævne, at Surface 3 benytter flashhukommelse, hvorimod Surface Pro 3 har SSD disk.

Batteri – Rigeligt til en arbejdsdag

Som tidligere nævnt, trækker processoren ikke det store på batteriet, og derfor tør Microsoft også opgive en batteritid på 10 timer, hvilket vel at mærke er ved non-stop videoafspilning. Det lyder rigtig fint, og i praksis rammer den heller ikke helt ved siden af.

Efter 8-9 timers intensivt arbejde, begyndte advarslerne om lavt batteriniveau at dukke op på skærmen. Det lyder måske negativt, men jeg er faktisk meget begejstret for batterilevetiden, der enhedens størrelse taget i betragtning, er et meget positivt indslag. Du finder ikke mange laptops i denne størrelse med samme batterilevetid.

Konklusion – Super til let behov, men dyr

At give et entydigt svar på, hvorvidt man skal gå ud og investere i en Surface 3, er meget svært. Som tidligere beskrevet afhænger det i høj grad af ens behov. Ret kort kan det dog ridses således op:

Tungt behov: Store regnskabsprogrammer og videoredigering = Find på noget andet!

Let behov: Web, mail, kontorprogrammer og let billedebehandling = Et oplagt valg!

Vælger du at investere, får du en super let og portabel enhed med fantastisk flot skærm og muligheden for at installere PC-propgrammer. Batterilevetiden er uovertruffen og med i prisen følger et års gratis Office 365 Personal til en værdi af 549 kroner.

På den negative side skal det nævnes, at hverken pen eller tastatur er en del af pakken, hvorfor dette skal erhverves særskilt.

Læs også: Surface Pro 3 anmeldelse – En kærlighedshistorie [TEST]

Alt taget i betragtning kommer vi ikke udenom, at Surface 3 er en fin lille laptop-erstatning til den lette bruger på farten. Prisen er dog i den høje ende og nærmer sig for meget den mindste udgave af Surface Pro 3.

For kort tid siden var den billigste Surface Pro 3 på tilbud til 4.444 kroner, hvilket inklusiv tastatur giver en samlet pris på 5.473 kroner – altså et stykke under de 6.768 kroner den største Surface 3 koster. Med prisen som hovedårsag giver vi 4,5 ud af 6 stjerner til Surface 3.

Vi er klar over, at den høje dollarkurs har en negativ indflydelse på den høje pris, men det ændrer desværre ikke på det faktum, at slutbrugeren i Danmark vil se en pris, der efter vores opfattelse er 500-1.000 kroner for høj.

Fordele:

  • Batterilevetid
  • Glimrende skærm
  • Inkluderer et års Office 365 Personal

Ulemper:

  • Kickstand med kun 3 indstillinger
  • Tastatur og pen er ekstratilbehør
  • Høj pris