Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Mobilt Bredbånd fra Telia (produkttest)

Mobilt Bredbånd fra Telia (produkttest)

Telias mobile bredbåndsløsning dumper i Mobilsiden.dk's produkttest.

INFO: Siden nedenstående anmeldelse af Telias-produkt er skrevet, har vi lavet en stort Danmarkstest af mobilt bredbånd (forår 2009) - klik her...


Kom online overalt med den bærbare eller drop adsl-forbindelsen, og brug det mobile bredbånd. Argumenterne er mange, når der skal sælges internetforbindelser.

Telia er på markedet med deres mobile bredbåndsprodukt. De fire største byer (Aalborg, Århus, Odense og København) er dækket af Turbo 3G med hastigheder op til 3 mbit/s, i resten af landet bruger Telia, den noget langsommere EDGE-netværk.

Kombinationen er på papiret genial, især fordi Telias 3G-dækning er relativt mangelfuld. Konkurrenten TDC har samme problematik, men supplerer 3G-dækningen, med det betydeligt langsommere EDGE.

...i daglig brug!

Telias mobile bredbånd er baserer på samme type USB-datadongle som både Teleselskabet 3 og TDC bruger. Installationen er utrolig let - i med stikket, og så går det hele af sig selv. Det tager ikke fem minutter, så er man online.

Når forbindelsen er etableret, er det i princippet bare derudaf med internet og mail. I nærheden af 3G-mobilmasterne går det naturligvis hurtigst - men så er det også sagt. Du skal nemlig ikke ret langt væk inden dataforbindelsen bliver EDGE eller GPRS. Med EGDE kan man leve med hastigheden, hvis det blot handler om at tjekke lidt mail - men til tungere opgaver, eller 'hurtigt at finde noget på nettet' skal du ikke forvente det store.

Vi har afprøvet Telias løsning på tog-strækningen Odense-København, og her sættes det mobile bredbånd på den virkelige test. Dækningen fra 3G, forsvinder lige så hurtigt, som toget forlader Hovedbanen, men skiftet til EDGE sker så tilgengæld ubesværet og fejlfrit, men hastigheden dykker voldsomt.

På den øvrige tur skiftes automatisk mellem EDGE og GPRS med en ret ustabil forbindelse tilfølge. Faktisk skal jeg være ærlig og sige, at midt på Sjælland gav jeg op, da den gennemsnitlige hastighed blev oplevet så langsom, at den i større perioder var fuldkommen uanvendelig.

Skal Telias løsning overvejes?

Er du glad for Telia og bruger du primært mobilt bredbånd i midten af Aalborg, Århus, Odense eller København, kan vi godt anbefale produktet. Hvis dit behov derimod er at være mobil og online i f.eks. tog, er Telia slet ikke overvejelsen værd - spil af penge og energi, kunne man også sige.

Telia har en god trumf i deres ret udbyggede EDGE-net. Når 3G dækningen når en større udbredelse bliver det fedt for kunderne, at kunne skifte over på EDGE, der hvor 3G har huller. Men som det er nu, opleves det som ét stort hul - med mindre man sidder helt stille i en af de nævnte byer.

Telia har lanceret deres mobile bredbånd alt alt for tidligt. De skulle have ventet, til 3G-udbygningen var meget længere fremme. Alternativt kunne de have kaldt det noget andet end "bredbånd".

Alternativer

Reelt er det kun én mulighed når der tales fleksibelt mobilt internet - og det er løsningen fra Teleselskabet 3. Dækningen er i top, produktet virker og prisen er i orden.

Risikoen for at lyde favoriserende overfor et enkelt teleselskab er overhængende, men vi må bare konstatere at 3 på dette område er langt foran konkurrenterne.

Telias løsning ender på to point ud af seks. Det ene point fordi installationen er let for alle og ét fordi man da nogle steder, har en god forbindelse.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Mikkel 07-01-2009 15:35:09

Hvem har den bedste dækning? det er helt sikkert ikke telia, mens 3 og tdc må kæmpe om. TDc har en force i deres wifi netværk er ret udbygget, mens 3 3g dækning må stadig er den bedste. Efter min bedste vurdering ligger 3 stadig nr. 1. Nogen andre erfaringer?

det er i hvert fald klogt at tjekke dækningen inden køb af mobilt bredbånd - se eks. http://www.mobilbasen.net/mobilt-bredbaand

0 0
Mobilsiden.dk 07-01-2009 18:00:30

Hej Mikkel. Jeg vil stadig vurdere 3 som dem med bedst dækning. Men ingen tvivl om at TDC efterhånden er godt med. Alle selskaber kæmper hårdt omkring dette område, da der er mange penge at tjene på det.

0 0
Jean 11-03-2008 19:41:00

> TDCs bredbånd virker lige så godt/skidt som Telias.

Puha, der er ikke lavet den store undersøgelse af dette åbenbart. Telia "dækker" de 4 største byer i Danmark med 3G.

Det ses her:
http://telia.dk/erhverv/produkter/mobil/mobildata/daekning/

TDC dækker til gengæld langt flere steder og dermed kunder... så hvordan man kan kalde produkterne lige dårlige forstår jeg ikke.

0 0
Mobilsiden.dk 11-03-2008 19:51:48

Tak for input Jean,

Men pointe var, at skal der vælges et alternativ til Telia, er TDC ikke løsningen - fordi 3G-dækningen ikke er god nok i forhold til 3 + der roames med GPRS.

Men det skal også siges, at det kun er et spørgsmål om tid, inden 3 får konkurrence til stregen. De andre selskaber vil jo gerne have fingre i så mange kunder som muligt på bredbånd. Men indtil nu, har 3 altså et forspring på både netværksudbygning og hastigheder.

0 0
Jean 12-03-2008 20:05:51

Hej John.

Jeg mener bare det er unfair at siddestille TDC og Telias produkter, da TDCs 3G-dækning er langt bedre end Telias.

Jeg tror du har ret. Med TDCs aftale med Ericsson, så går det nok endnu hurtigere... med udbygning af 3G/Turbo 3G.

Inden 2008 er omme forventer TDC at dække 80 procent af befolkningen med 3G, og ligesom Telia tilbyde EDGE, hvor 3G ikke dækker:
http://erhverv.tdc.dk/publish.php?dogtag=f5_e_mob_mb_mb

0 0
Mr_Ketley 29-04-2008 19:22:15

Jeg synes også det var lige hårdt nok at sammenligne TDC med Telia. TDC har den fordel at de har Hotspot, hvilket betyder at man kan sidde på Baresso og surfe løs gratis, hvilket man normalt ville have skullet betale for. Desuden tester TDC i øjeblikket muligheden for Hotspot i DBS' InterCity og InterCity Lyn. Det er forhåbentlig bare et spørgsmål om tid før det virker optimalt...

0 0
Nikolaj 30-08-2009 19:00:19

Jeg synes det er problematisk at du postulerer uden nogen reel viden omkring Telias' netværk. Telia har ligeledes med TDC hotspots rundt omkring i Danmark. Derudover er de også at finde i resten af verdenen. Hvad anmelderen her glemmer, er at Telia benytter nyere master end hvad 3 gør, som er billigere + nemmere at sætte op. Dette gør selvfølgeligt at Telia er det selskab, i Danmark, som mest hyppigt og progressivt sætter master op. Jeg håber virkelig der vil komme en opdatering af denne anmeldelse, alt andet ville erklære denne hjemmeside for inkompetent.

0 0
Mobilsiden.dk 30-08-2009 20:04:33

Hej Nikolaj. Denne anmeldelse er temmelig gammel. Jeg vil anbefale, at tage et kik på vores Danmarkstest af mobilt bredbånd fra foråret 2009: http://www.mobilsiden.dk/?aId=8648

0 0

Om brug af cookies