Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Motorola RIZR Z8 (produktest) del 2 af 2

Motorola RIZR Z8 (produktest) del 2 af 2

Så er vi kommet ind i den afgørende fase af produktanmeldelsen af Motorola RIZR Z8. Fortsætter den uheldige stime af negativitet, eller redder Z8 sig selv på målstregen? Find ud af det her...

Så blev jeg færdig med The Bourne Identity for treoghalvtredsindstyvende gang - den skærm er altså utrolig! Men nu er det videre til næste del af anmeldelsen af Motorola RIZR Z8.

Første del bød desværre på flest negative punkter, men i mørket kom Z8's skærm og viste vejen frem. I denne del vil vi gå i dybden med brugervenligheden i Z8, kvaliteten af samtaler, knapper, batteriet, UIQ-brugeroverfladen, Symbian-styresystemet og processoren.

Leeet's get ready to ruuumble...

(Fik du ikke læst del 1 af Motorola Z8-anmeldelsen? Klik her!)

Knapperne - hvorfor et hus?!

Lad os tage en af de ting, som har gået mig på lige siden jeg for første gang trykkede på Z8. En mindre detalje, men alligevel noget, der kan blive ved med, at irritere mig. Menu-knappen!

For der er faktisk en menu-knap. Det kan godt være du ikke kan se den på billederne, men den er der. Af en eller anden grund har menu-knappen nemlig fået et hus som logo, og det er forvirrende. Hvorfor et hus? Et hus betyder hjem og tilbage til skrivebordet, og menuen er ikke skrivebordet. Ved højre valg-knap står der endda "hjem", når man er inde i menuen. Hvorfor så det hus?

Næste knap på dagsordenen er tilbage-knappen. Eller det vil sige, slet-knappen. For jeg fejlbedømte egenskaberne og overvurderede den klart. Det er ikke en tilbage-knap, men en slet-knap. Eller det er den egentlig heller ikke. Hvad kan man egentlig bruge den til?

Når man skriver en hvilken som helst form for besked, så kan man bruge den til, at slette bogstaver og ord, når man retter. Så det er vel en slet-knap. Men den kan bare ikke bruges til, at slette den kontakt man alligevel ikke ville skrive til. Man kan heller ikke bruge den til, at slette beskeder eller kontakter eller noget som helst.

Kan man kalde knappen overflødig? Ja, uden tvivl! At lave en knap, som kan bruges til udelukkende én enkel ting er overflødigt og underligt. For hvorfor gøre det? Motorolas designere må da kunne finde på en bedre opbygning af knapper.

Nu når to ud af de seks navigationsknapper er blevet kritiseret, så er det også blevet tid til 4-vejs joysticket og valg-knappen i midten.

Endnu en del, som fremhæver overflødigheden og overfloden af ubrugelige knapper, men denne del bruger man nu lidt mere. Og det er en skam. For det er helt umuligt, ikke at lave fejltast, og man kan godt vinke farvel til hurtig navigation mellem menuerne. Det sætter de mange fejltast en stopper for.

Det fører os videre til den generelle kritik af alle knapperne. De virker som en dårlig replika af softtouch-knapper, og er rigtig dårlige, at trykke på. Navigationsknapperne er ikke de eneste, som fremprovokerer fejltast, også hele det nummeriske keyboard skaber problemer.

Man skal trykke alt for hårdt, og knapperne sidder alt for tæt på hinanden. Når det hele så samtidig er en softtouch-efterligning, glider ens fingre meget nemt, og en simpel sms-besked kan blive en kaotisk affære.

UIQ, Symbian og processoren

Eftersom brugervenligheden tog sig et stort negativt dyk ned af med knapperne, er det op til styresystemet, brugeroverfladen og processoren, at gøre det godt igen. Og der er gode nyheder.

Z8 er drevet af styresystemet Symbian OS med UIQ som brugeroverflade. Det er altså en smartphone, så mulighederne for, at tilføje applikationer, tilrette og fjerne fejl og mangler er store. Symbian OS er uden tvivl det mest populære styresystem til mobiltelefoner, og UIQ er kun overgået af Nokias Series60.

Det betyder at styresystemet er gennemtestet, og virker præcist som det skal. Det er individuelt hvor vidt man bryder sig om UIQ og menuopsætningen, men selvom jeg er en svoren Series60-entusiast, så klarer UIQ det rigtig godt i Z8. Menuen er fornuftigt opbygget, og man kan ikke sætte spørgsmålstegn ved nogen ting.

Z8 kører samtidig på en Texas Instruments-processor med 300 MHz, og den klarer jobbet til topkarakter. Der er ingen ventetider, den opfatter tast meget hurtigt, og jeg har endnu ikke oplevet nogle hak i systemet. Thumps up til Motorola!

Og tager man alle problemerne med knapperne i betragtning, ser brugervenligheden en smule bedre ud nu.

Alt det andet...

Batteriet i Z8 skal have ros. På trods af musikafspilning, den konstant kørende The Bourne Identity, masser af opkald og uafbrudt brug af telefonen, holder batteriet strøm på imponerende vis. Standbytiden er helt fænomenal, og på grænsen til noget af det bedste, som jeg har oplevet. Vigtigt, når Z8 er en telefon, som kan bruges til så mange ting.

Lydkvaliteten i samtaler er til gengæld ikke så god. Der er en konstant baggrundsstøj, som nærmest lyder som bilstøj eller larmen fra en centrifugering. Man kan sagtens gennemføre en samtale uden problemer, men baggrundsstøjen forvandler sig hurtigt til et irritationsmoment.

Som sagt vil man med Symbian UIQ kunne downloade adskillige forskellige applikationer og programmer. Og hvis det inkluderede spil Asphalt 2 ikke er nok, så er der også masser af muligheder for andre. Det skal dog siges, at Asphalt 2 er et imponerende spil i rigtig god kvalitet.

Konklusionen

Så nåede vi til vejs ende, og det er på tide, at konkludere om Motorola har lavet noget skidt, eller om man skal overveje at købe RIZR Z8.

Negative ting var der nok af. Et dårligt design af ringe kvalitet, et direkte åndssvagt valg af digitalkamera, knapper der aldrig er set dårligere og ringe lydkvalitet af samtaler. Det går ikke. Minusserne er for betydningsfulde og af så stor betydning, at problemerne ikke kan retfærdiggøres eller skjules.

Jo vidst, skærmen var lidt af en oplevelse. Motorola skal have uendeligt meget ros for kvaliteten af den - samt innovationen i designet, som dog nok skal en tur tilbage på tegnebordet.

RIZR Z8 har da også sine opture. Symbian og UIQ klarede det rigtig godt, og batteritiden er virkelig i en særklasse. Men, som jeg har sagt så mange gange i anmeldelsen, så er det bare ikke nok.

De negative ting fylder for meget, og RIZR Z8 kan ikke anbefales. Brug lidt ekstra tid på, at få designet i top, tilføj et respektabelt digitalkamera, gør noget ved knapperne og tilret de andre små skavanker, og Motorola vil have lavet en glimrende mobiltelefon.

Vi kan se frem til Motorolas efterfølger RIZR Z10, som ser ud til at have fået en ansigtsløftning og et bedre digitalkamera. Forhåbentligt kan den fremkalde mere respekt end, hvad Z8 har kunne.

Tak for en imponerende visuel oplevelse med skærmen, Motorola. Men det er bare ikke nok...

Fire ud af seks point.


Motorola MOTORIZR Z8 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies