Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   N72: Nokia-fans kom hjem! Første test...

N72: Nokia-fans kom hjem! Første test...

Her Nokia N72 - Mobilsiden.dk har som de første testet Nokias nye musik -og kamera mobil.

Musikafspiller, kamera på 2 megapixel og et bredt udvalg af muligheder for tilpasning til din personlige smag. Det er i korte træk Nokia N72.

Mit første indtryk af Nokia N72 var: ”Hov, godt nok lækker dér”. Ingen tvivl om det blanke sorte look nok vil have en dragende effekt på de fleste. Med andre ord, du kan sagtens være denne telefon bekendt når du kommer ud til vennerne – og i forhold til hovedparten af andre produkter, virker denne relativt eksklusiv.

Opbygning af menuer, beskedfunktioner, kalender, kontakter osv. er fuldstændig som det kendes fra Nokias andre produkter med Symbian S60 styresystem. Hvis du har f.eks. en Nokia 6230i, skal du noka regne med lidt indlæring – men rolig nu, det kommer lynhurtigt.

Skærmen har en flot kraftig farvegengivelse og størrelsen er 176 x 208 pixels. Det er let at se hvad der står på skærmen både i dagslys og fra skæve vinkler.

Hovedskærmen (skrivebordet) kan vise kalenderaftaler og genvejene kan tilpasses efter eget ønske.

Lydkvaliteten i forhold til samtaler samt den indbyggede højtaler kan der ikke udsættes noget på. Omkring Bluetooth kommunikationen med headset og filoverførsel, har jeg ikke oplevet de store problemer i testperioden.

Stemmestyret opkald

Mange telefoner har stemmestyring (så opkald kan foretages ved at sige et navn). Normalt skal du selv indspille disse stemmekoder, der så ofte fungerer utrolig dårligt.

I lighed blandt andet Nokia E61, skal du på N72 ikke selv indspille/optage noget. Telefonen har nemlig allerede afkodet hele din kontaktbog. Du kan altså blot sige navnet du har tastet ind og ”vupti” ringer den op til kontakten. I min kontaktbog virker det på langt de fleste kontakter. I manualen står forøvrigt at telefonen undervejs vil "lære din stemme og kende".

Stemmestyringen virker i forbindelse med headset (både med ledning og Bluetooth). Tryk på knappen, sig navnet - så ringer du til kæresten (eller ex. kæresten)

Nogle af telefonens basisfunktioner kan også stemmestyres. Og dét er faktisk rigtig cool! Tryk på knappen og sig ”Møde”, N72 skifter straks til møde profil. Sig ”Bluetooth”, så slår du Bluetooth fra eller til.

Lækkert kamera

Kameraet på 2 megapixel (opløsning 1600 x 1200 pixels) er skjult bag en skydeklap. Når det rigtige ”Kodak-moment” opstår, skyder du klappen væk, og lidt efter er kameraet klar.

Billedkvaliteten er ganske fin, især udendørs i dagslys (se fotos til højre). Oversigtsbilleder klarer den i flot stil, mens fotos tættere på, lider lidt under den manglende autofokus.

Indendørs skal der være godt med lys, ellers bliver kvaliteten lidt skuffende – men sådan er det også med markedets andre kameramobiler.

Kameraet har desuden selvudløser, blitz og sekvenstilstand. Sidstnævnte betyder at telefonen automatisk kan tage seks billeder lige i træk – bagefter kan du så udvælge det bedste. I N72 finder du også videooptager, som kan bruges til at fange små situationer når de pludselig opstår.

INFO: Se kvaliteten af videoklips fra Nokia N72. Vi har lagt to klips online. De er i formatet "mp4" der kan afspilles med Quicktime.

Videoklip 1 - klik her! - Videoklip 2 - klik her!

Nokia N72 har i øvrigt en billedeoversigt der er ret fed. Den kan vise dine fotos i små previews som du let kan bladre imellem. Det ser rigtig flot ud og giver godt overblik.

De fotos du kan se til højre i denne artikel, kan du downloade i den fulde kvalitet og størrelse. Klik her, for at downloade en zip-fil med alle 7 fotos.

Musik og radio

Når du køber Nokia N72 medfølger et hukommelseskort på 128 MB (MMC). Hvis du er flittig med musik, billeder og video, bliver dette hurtig for lidt. Her kunne Nokia godt have smidt 512 MB med i kassen.

Musikafspilleren (Realplayer) fungerer perfekt og du kan let bygge egne afspilningslister. Lydkvaliteten i det medfølgende headset er utrolig lækker – flotte detaljer og en forholdsvis god dybde.

I salgspakken er i øvrigt vedlagt en headset adapter så du kan sætte dine egne hovedtelefoner til.

Radiomodtageren fungerer, men er ikke helt så god som i f.eks. konkurrenten Sony Ericssons walkman-serie. I N72 understøttes til gengæld ’visual radio’ – en interaktiv radiotjeneste som ingen danske stationer understøtter. RDS (Radio Data System) med automatisk frekvensskift findes desværre ikke i Nokiaen.

Kalender, kontakter og synkronisering

I kraft af den store skærm er det let at bruge både kalender og kontakter. Har du et kalendersystem på computeren der understøtter fjernsynkronisering via standarden SyncML kan du let få kalenderaftaler og kontakter over i telefonen – uanset hvor du er. Bruger du Outlook eller Lotus kan synkronisering ske via den medfølgende software (Nokia PC Suite).

Er alt så perfekt i Nokia N72?

Desværre nej… Knivene bliver ikke skarpere af og ligge i skuffen – og N72 er ikke det hurtigste egern i skoven…

Menuerne og funktionerne virker fint – men det går lidt laaangsomt med f.eks. at åbne en besked eller vise et billede. Ligesom det føles som en evighed når man vil tage et billede.

Om det så er generelt for telefonen eller om det eventuel kan løses ved en softwareopgradering har jeg ikke svaret på. Til de teknisk interesserede kan jeg fortælle at min testmodel kom med software version 2.06.17.1.0.3 – 27-04-06 RM 180)

Tasterne er gode men for små. Har du store hænder, så prøv lige tasterne i forretningen inden du køber den med hjem.

Klappen på kameraet fungerer men er for løs. Når du tager telefonen op og i lommen får du let åbnet klappen utilsigtet. Jeg frygter også, at den efter et par måneders brug er rigtig ’lallet’.

Kan du leve med disse problemer så kan har jeg kun gode anbefalinger til overs for Nokia N72.

Konklusion

Nokia N72 er et rigtig godt alternativ til Walkman –og kameramobilerne fra konkurrenten Sony Ericsson. Nokia-fans der måske har været lidt "utro" i en periode med andre mærker, kan rolig vende hjem.

Skal jeg sætte stjerner på, bliver det til 5 næsten 6. Skal den helt til tops hos mig, skal Nokia komme med en software der er hurtigere.

Prisen starter omkring 2.400 kroner (uden abonnement og tilskud).

HOT
- Eksklusivt sort design
- 2 megapixel kamera
- Musikafspiller (mp3) og radio

NOT
- Sløve menuer
- Kameraklap går for let op
- Hvor er 3G?

Tekniske detaljer

- Vægt: 124 gram
- Størrelse: 109 x 53 x 22 mm
- Netværk: GSM 900 / 1800 / 1900
- Standbytid: 260 timer
- Taletid: 3,58 timer
- Hukommelse: 60 MB intern. 128 MB medfølger
- Skærm: 262.000 farver - 176 x 208 pixels
- Musikafspiller: MP3 / AAC / eAAC / eAAC+
- Forbindelser: Bluetooth (men ikke infrarød port, gps og wlan)

Alle tekniske detaljer klik her!


Nokia N72 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies