Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   N79 - Nokia er tilbage (produkttest)

N79 - Nokia er tilbage (produkttest)

Med N79 beviser Nokia, at det ikke er uden grund de er verdens største mobilproducent. Denne model sikrer Nokia salgssucces i 2009.

Den frække N79 ligger i den gode ende af den nye designlinje.

Den dårlige kvalitet som primært præger topmodellen N96, og tildels også N85 er væk, og mobilen føles, som en rigtig mobiltelefon af god kvalitet endda til en fornuftig pris.

Knapper og taster

De primære betjeningsknapper er hævet fra underlaget, og de fungerer godt.

Det første stykke tid telefonen bruges, er man nervøs for at ramme flere taster samtidigt. Efter nogle dage opdager man dog, at frygten er ubegrundet; der rammes næsten aldrig forkert. Nogle telefondesignere har altså tænkt sig om!

Taltasterne sidder tæt , og bringer tankerne tilbage på hittet N73. Men som med de andre taster er få dages øvelse nok til, at de opleves næsten perfekte.

Menusystemet

N79 er som de øvrige modeller i N-serien, baseret på S60-styresystemet der har fået et ansigtsløft.

Alt på skærmen sker i rasende fart og skift mellem funktioner, programmer og menuer er lavet med lækre stilfulde wipes.

Brugerfladen kan betjenes horisontalt. Fra alle programmer og menupunkter drejer indholdet med, når mobilen lægges ned.

Via S60-systemet er mobilen åben for programudvidelser, og på nettet findes et hav af ekstraprogrammer, som kan sætte ekstra krydderi på hverdagen.

Musikken spiller max

I salgspakken findes et 4 GB microSD-hukommelseskort, som har fin plads til musik. Og nej - Nokia N79 markedsføres ikke som en 'musiktelefon', men det burde man overveje.

Udover at have 3,5 mm standard stik til hovedtelefoner, udmærker N79 sig ved et ganske fornuftigt medfølgende headset. Designet er hvidt, så det matcher mobilens front. Headsettet spiller overraskende godt og sidder fint i ørene.

Efter synkronisering af musikken via Windows Media Player, byder mobilen på endnu en positiv overraskelse. Lydkvaliteten er absolut eminent, og den spiller ganske højt. Sættes et højkvalitets-headset til N79, forbedres lyden yderligere. Den personlige lydsmag kan i øvrigt tilpasses via equalizeren.

Vil du dele musikken, kan den udsendes på en valgfri FM-frekvens, så radioer og mobiltelefoner inden for få meter kan opfange lyden. Det virker også med bilradioen som modtager. FM-senderen er en lille genial funktion, som ligger blandt de mobilfunktioner, der i flere sammenhænge er virkelig anvendelige.

Udover at spille din egen musik har N79 også to radioer indbygget. Henholdsvis standard FM-radio med RDS og adgang til internetradio. Sidstnævnte kræver dog enten et flatrate dataabonnement eller adgang til trådløst netværk, da mobilregningen ellers vil eksplodere. Desværre understøtter Nokias internetradio kun formatet "shoutcast". Det betyder, at der hverken kan lyttes til DR, The Voice eller andre kendte netradiostationer.

Spil og GPS

Spilportalen N-gage er en del af N79, hvor der gives adgang til et hav af mobilspil i høj kvalitet. Mange af spillene kan prøves gratis, men den fulde version koster altid penge.

Den indbyggede GPS-modtager kan benyttes sammen med programmet Nokia Maps, som er installeret ved leveringen. Nokia N79 sælges med tre måneders adgang til stemmenavigation - herefter må man betale for funktionen. Adgangen til kortmaterialet vedbliver dog at være gratis.

Kortdata downloades via dataforbindelsen, når de skal bruges, hvilket hurtigt medfører en ekstraomkostning på mobilregningen for datatrafik. For at undgå dette kan programmet Nokia Map Loader, hentes fra nettet, der kan overføre alle relevante kortdata til mobiltelefonen.

Personligt er jeg ikke vild med Nokias bud på navigation, men jeg anerkender dog, at mange uden forudgående kendskab til navigationsprogrammer, ofte let kommer i gang.

Kameraet har fem megapixels

Linsen er gemt bag en klap, og kameraet aktiveres, så snart denne åbnes, men forvent ikke mirakler selvom Nokia N79 byder på fem megapixels og fotolys. Forvent et kamera med hurtig opstart og betjening. Resultatet er fornuftigt (for en mobiltelefon) men gode fotos kræver gode lysforhold.

Når et foto er taget, forsøger mobilen ved brug af den indbyggede GPS, at sætte positionen på billedet. Efterfølgende kan fotos og deres positioner ses i telefonens kortfunktion eller via forskellige onlinetjenester på computeren.

Det er også muligt at dele billeder og video online via enten Flickr, Vox eller Ovi. Desværre har Nokia som standard udeladt Facebook og Youtube - sidstnævnte mangel er dog stærkt irriterende.

Samlet vurdering

Generelt holder Nokia N79, hvad den lover. Designet er velkendt tilført frække farver.

I salgspakken findes bagcovers i tre farver, som ganske drastisk ændrer udseenet på mobilen.

Prisen ligger uden abonnement lige under 3.000 kroner, hvilket gør denne mobil yderst interessant.

Hele vejen igennem er N79 en rigtig god oplevelse, og de mange funktioner gør, at man får virkelig meget for pengene. Nokia N79 ligner en ny Nokia-succes hvor pris, kvalitet og brugeroplevelse går op i en højere enhed.

Topkarakter: Seks ud af seks mulige point.


Nokia N79 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Claes Brandt 14-03-2009 16:51:18

Låsen for oven er telefonlåsen, ligesom når man låser med de almindelige taster. Det er blot en slags genvej.

0 0
Frederik Hansen 14-03-2009 18:28:26

Okay. Tak for svaret. :-)

0 0
Frederik Hansen 11-03-2009 13:24:39

Hej John. Den 'lås' der sidder oppe i toppen af mobilen, hvad fungerer den som? Hvad låser den? Har hørt det er en lås, men er ikke sikker. Og et ekstra spørgsmål: Hvad gør at kameraet ikke er på højde med dem fra N82? Og i hvilke lys-forhold er billederne taget?

0 0
Ricco Duelund 22-12-2008 11:10:32

Er kameraet i tlf'en ikke det samme som der sidder i N82??
For det tager da udmærket billeder, men lad mig høre :-)

Og god jul!

0 0
ztyle 27-12-2008 08:27:06

Det kan godt være det samme kamera, jeg læste nemlig en artikel for et stykke tid siden, om at mobil producenterne smider et godt kamera i, for derefter at pille ved det, så kvaliteten ikke er så god, blandt andet ved at komprimere et 5 Mpixel så meget at det reelt set kunne blive lige så godt med et 2 Mpixel.
Det gør de for at man skal kunne mærke om foreskel om det er en topmodel eller en laverstående mobil, og 5 Mpixel sælger bedre en 3,2 Mpixel

0 0
Mobilsiden.dk 22-12-2008 11:43:48

Hej Ricco. Umiddelbart tror jeg ikke der er tale om samme kamera. Billederne fra N79 er nemlig ikke på højde med N82-billederne.

0 0

Om brug af cookies