Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Nexus 7 - 2013-udgaven er ret cool (produkttest)

Nexus 7 - 2013-udgaven er ret cool (produkttest)

TEST: Nexus 7 er hurtig, lækker og føles godt i hånden. Du får også lækker HD-skærm. Nexus-tablets kan klart anbefales.

Google er dygtige til at udvikle softwareløsninger, og styresystemet Android er efterhånden så småt blevet en moden platform. I de fleste tilfælde viser det sig dog ofte, at enhederne kører bedst når ingen andre end Google, har fået lov at pille i motoren på systemet.

Dette er særligt fremtrædende på tablets, hvor hovedparten af produkterne i markedet, ikke er værd at investere penge i. Dem der står ”Nexus” på, er dog en undtagelse. Man kan sige, at ”Nexus” er et kvalitetsstempel.

Google dikterer i Nexus-modellerne, hvordan hardwaren skal se ud og fungere. Dertil lægges en Android-version på, som kun Googles eget udviklingshold, har haft lov til at arbejde med. Resultatet er en yderst velfungerende tablet.

I 2012 kom Nexus 7, en 7-tommer tablet, skabt sammen med Asus. Efterfølgeren Nexus 7 (2013-udgave) er også blevet til i samarbejde med Asus, der generelt har vist sig, at være en yderst habil producent af fornuftige tabletløsninger, på egen hånd.

Ligger godt i hånden

Nexus 7 ligger godt i hånden, størrelsen på 200 x 114 x 8,65 mm og 7” skærm, giver et yderst kompakt greb, der passer godt i hånden.

Fra den yderst kant af skærmen kan fingeren følge en blød kurve om mod bagsiden, der er plastik med en gummiagtig belægning, som gør, at man hele tiden føler sig sikker på, at Nexus 7 bliver liggende i hånden, hvor den skal. Så endnu engang har Google og Asus ramt fuldkommen rigtigt, på det umiddelbare design.

Sammenholdt med forgængeren, er den nye en lille smule længere, men til gengæld smallere og tyndere – et mere stilrent produkt.

Det er lykkedes at skabe en tablet, hvor skærmstørrelsen er den samme, men hvor den fysiske formfaktor er blevet mindre.

Hardware med quad-core

Der er tale om en af de kraftigste 7-tommer tablets på markedet. Under det pæne design finder vi Qualcomm Snapdragon S4 Pro processor med 1,5 GHz quad-core og Adreno 320 400 MHz GPU.

Skærmen (IPS) er i 16:10-format med Full HD opløsning på 1920 x 1200 pixels og 323 PPI. Dertil kommer Asus TruVivid teknologi, samt 30 procents bedre spændvidde på farver, og ridsebestandig overflade med glas for Corning.

Skærm-kvaliteten kan ikke diskuteres. Når den automatiske lysføler slås fra, er det lige før, at man skal have solbriller på, og den generelle oplevelse er utrolig fin. Google fortæller også gladeligt, at Nexus 7 er den tablet, der i forhold til størrelsen, har den bedste skærmopløsning.

Betragtningsvinklen er på 178 grader, og det overholdes, men der er dog en lille tendens til farveændring, når billedet ses meget skarpt fra siden.

Der er 16 GB intern hukommelse, der ikke kan udvides med microSD-kort, og 2 GB RAM. Nexus 7 findes dog også i en version med 32 GB hukommelse.

Du får også trådløs opladning (QI-standard). Vi har testet det med Nokias opladningsprodukter, og konstateret, at det fungerer uden problemer.

Udgaven vi har testet er den rene Wi-Fi version (802.11 a/b/g/n dual band 2.4/5GHz). Den har desuden både Bluetooth 4.0, Miracast (720p) og NFC.

Selvom hardwaren må betegnes som meget fornuftig, kommer Antutu Benchmark kun ud med en score på 15.102 point.

Ren brugerflade

Jeg elsker den rene Android-brugerflade, uden en masse specielle tilpasninger, der i bund og grund, stort set aldrig er nødvendige. Det giver en mere tjekket enhed, der i virkeligheden er meget mere enkel at anvende, end de mange velmenende tilføjelser, at andre producenter sender på gaden.

Android 4.3 Jelly Bean har som på Android 4.2, også mulighed for at anvende flere forskellige brugerprofiler på samme enhed, men i version 4.3 sker selve brugerskiftet hurtigere, og mere smidigt.

Brugersystemet giver også mulighed for, at lave et login som har begrænset adgang til applikationer – det er administratoren af enheden, der angive hvilke apps, at denne bruger kan se og benytte.

Jeg undres dog over, at generelle system indstillinger ikke låses til den enkelte bruger. Hvis fx administratorbrugeren har aktiveret Bluetooth, kan denne slås fra, af de andre brugerprofiler, uden at den bliver genaktiveret, når admin logger ind igen.

Som på alle andre Android tablets- og smartphones, kan forsideskærmene sættes op efter eget ønske – både hvad angår baggrunde, genveje og widgets. Disse opsætninger er individuelle fra bruger til bruger.

Topgardinet på Nexus 7 er to-delt. Træk ned i toppens venstre side for at se de seneste notifikationer, og ned til højre, for at åbne indstillinger.

Hurtig på internettet

Nexus 7 kommer med Google Chrome som internet-browser, og ud over at være rigtig hurtig til at indlæse selv store websites, har den også den fordel, at kommunikere sammen med Android-smartphone og Chome på computeren.

De websites du har åbnet i faner på computeren, kan også åbnes direkte på tabletten, hvilket giver et herligt trådløst samspil.

Desværre har man nogle gange fornemmelsen af, at man sidder og browser gennem et vindue, hvor rammerne fylder rigtigt meget af de synlige område. Bundlinjen med onscreen betjeningsknapper samt toplinjen, fylder ganske meget af det synlige arbejdsområde.

Inden du jubler for meget om internettet, så skal du vide, at enheden ikke understøtter Java og Flash. Så ingen Flash-baserede hjemmesider eller login med NemID i browseren.

Lyden er mellemvare

Højtaleren er placeret i den nederste del af bagsiden, men tildels på rundingen, hvilket betyder, at ikke alt lyden sendes ned i sofaen, bordet, eller hvor man måtte placere den. Derimod er lydk.valteten ikke ret god, ingen fylde og mest af alt en masse mellemtone.

Headset-stikket sidder i toppens højre side, og forstærkerchippen gør et rimeligt mellemvare-arbejde. Lyden er gennemsnitlig, uden hverken at overraske eller det modsatte – og alt efter hvilken impedans headsettet du anvender har, bliver musikken ikke særlig høj. Jeg kunne i hvert fald godt bruge et ekstra boost.

Når der spilles musik der ligger lokalt på Nexus 7, kan man selv justere lyden i en fem bånds equalizer, og tilføre et ekstra bas-boost, men de såkaldte Cingo Virtual Surround skal man holde sig fra. Det lyder mere mystisk, end det lyder godt.

Der medfølger ikke et headset sammen med denne tablet.

Kamera til hurtige fotos

Nexus 7 har et kamera på fem megapixels som hovedkamera bagpå, mens der på fronten sidder 1,2 megapixels til skønne billeder af dig selv, eller blot til videosamtaler.

Der er ikke tale om et fotografiapparat, det er fortsat en tablet. Kameraet mener jeg er tænkt til, at man i en hurtig vending kan tage et billede, f.eks. ved et møde eller en forelæsning, hvor Powerpoint-sliden skal huskes til senere.

Jeg mener, at dem der tager billeder med en tablet, totalt har misforstået et eller andet. Måske netop derfor, er der heller ikke fotolys i tablets – ganske simpelt fordi, det ikke er tiltænkt til, at være nødvendigt.

Tablet eller telefon?

Med Nexus 7 i hånden bliver man glad inden i. Den fungerer godt, men spørgsmålet er, hvor den passer ind i husstanden. Syv tommer er sådan en slags mellemstørrelse, hvor man egentlig ikke får så meget ekstra ud af, at bruge tabletten frem for smartphonen.

Bruger du Netflix eller læser e-bøger giver naturligvis god mening, da en 10-tommer tablet, ikke er synderlig god og balancere med, når det kommer til specielt læsning af bøger.

Android-systemet har fortsat den ulempe, at de gængse populære applikationer, desværre kun er tilgængelige i smartphone-udgaver. Så Facebook er blot forstørret, uden at tilbyde nogen ekstra funktionalitet, og sådan er det generelt med Android-apps.

Så i kampen om iPad Mini og Nexus 7 vinder iPad, hvis det handler om, at have et stort udvalg af programmer – trods alt er det apps, der skaber den store værdi, ved at have en tablet eller smartphone. 

Hvis du derimod er ligeglad med tablet-applikationer, kan du roligt investere i Nexus 7.

Konklusion: Overvej behovet

Jeg er ikke det mindste i tvivl om, at Nexus 7 er den bedste Android-baserede 7-tommer tablet, der aktuelt kan opdrives. Det er en alletiders enhed, og med en flot skærm.

Inden du køber, skal du dog overveje om, der er et reelt behov for præcis denne størrelse, eller om du i virkeligheden alligevel ender med at klare det meste på smartphonen. Det kan sagtens være, at 10 tommer i virkeligheden er den bedste løsning.

Når jeg læser e-bøger er syv tommer perfekt, men ud over det, er den for lille.

Jeg er stadig bekymret for tablet-applikationsudvalget, der ender med at betyde, at du ikke får nær så stor værdi ud af købet, end ved at købe en tilsvarende iPad, hvor der tilbydes mere end 225.000 specielle apps, der udnytter den større skærmplads.

Batteritiden afhænger meget af brugen, men min oplevelse er, at Nexus 7, også klarer sig godt på dette punkt.

Ifølge Mobilpriser.dk koster en 16 GB iPad Mini ned til 2.400 kroner, mens Nexus 7 med 16 GB ligger til omkring 2.040 kroner.

Nexus 7 får 5 ud af 6 stjerner.


Se også:
- Web-TV: Se testen af Nexus 7

Plus / minus

Plus

+ God byggekvalitet, ligger godt i hånden
+ Flot lysstærk skærm med god betragtningsvinkel
+ Ren og overskuelig brugerflade

 
Minus

- Ikke mange tablet-apps
- Ikke optimalt lyd i højtaler og headset
- Ingen hukommelsesudvidelse eller mulighed for at tage batteri ud


Google Nexus 7 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Shawn 07-10-2013 10:28:13

"styresystemet Android er efterhånden så småt blevet en moden platform"
Det var da den sjoveste sætning i mands minde ;)

1 0
Mega 06-10-2013 23:26:46

Hov det gik lidt stærkt. Havde ikke set QI allerede var nævnt i artiklen.

0 0
Jonathan 06-10-2013 16:40:35

Det lyder som om, at nogle ting i testen er gået lige hurtigt nok.
Først og fremmest så har Nexus 7 højtalere både i toppen og bunden og det giver særdeles god lyd, når man anvende den i vandret filmtilstand. Og generelt er det synd, at anmeldelsen slet ikke nævner, hvor fremragende en Nexus 7 er til at se film på farten med skærmformat og lyd, der klart overgår iPad Mini (og egentlig også bare iPad).

Dernæst så er alle Googles apps rigtig godt optimeret til brug på tablets, og at Facebook til Android altid har været håbløst er vist ikke noget nyt (hint: prøv at afinstallér det og se hvor lidt standby strøm din Android-enhed pludselig bruger).

"Så Facebook er blot forstørret, uden at tilbyde nogen ekstra funktionalitet, og sådan er det generelt med Android-apps."
Så det må vist være den største og mest fejlagtige generalisering jeg har hørt længe. :)

1 0
Arthur 04-10-2013 16:02:01

Men jeg er ikke med når du stadigvæk fremhæver problemet omkring økomiljøet til android tablets.

Jeg har både en iPad og en Asus transformer og jeg må ærlig indrømme at jeg ikke har savnet nogle apps til min transformer. Måske hører jeg under en anden målgruppe, men det jeg oprindeligt købte min android tablet til, har den også ydet det jeg gerne ville.

Nu sammenligner du værdien op i mod iPad og det er sådanset fint nok. Men husk på at mange af de mennesker som vælger Android fremfor iOS er netop grunden den frihed man har. Friheden til benytte sin tablet uden at skulle konvertere filer eller syncronisere med påkrævet software. Det er hvert faldet noget som er værd at nævne når man sammenligner værdi.

1 0
Jan Christensen 04-10-2013 19:38:02

Nu har jeg selv en ipad, hvad er det der skal konverteres som ikke kan løses med app?
Og synkronisere klares uden at bare tænke itunes.

PS telefonen er android

0 0
Arthur 04-10-2013 22:46:11

Hey Jan

Det var på ingen måde et slag mod iPad. Pointen er blot at Android tablets også rummer en værdi ved at lade brugerne have en Plug & Play følelse uden at have behov for at installere iTunes.

Jeg er godt klar over at kan downloade adskillige apps eller overføre videoen til Dropbox. Men det er stadigvæk ikke en "out of the box" experience og tager også længere tid end blot at overføre fra en mappe til en anden.

For nogle er det sikkert ikke et problem, men for andre er det en omvej.

0 0
Jan Christensen 24-10-2013 14:38:15

Ja du kan godt have ret i at der et problem for nogle.

0 0
Ahmed Masih G 04-10-2013 15:57:09

siden hvornår er 7" for lille men da Note 1 kom på markedet var den for stor....

0 0
Jan Christensen 10-10-2013 12:15:29

7" er måske heller ikke for lille, kommer jo an på behovet

0 0
Nuller 04-10-2013 15:00:38

Men når nu du altid giver minusser for manglende tablet optimerede apps til android, så burde i starte med at få jeres egen app optimeret til tablets, så er vi da på vej:)

0 0
Jan Christensen 10-10-2013 12:16:11

God pointe:-)

1 0
JeppeD 04-10-2013 14:44:45

Købte en med hjem fra USA umiddelbart efter launch. Min aller første tablet!

Hold da op den er lækker! Og hurtig! Og rar! og... lille

Jeg solgte den efter en uge - simpelthen fordi den var for lille. Springet fra en 4.3" telefon til en 7" tablet er simpelthen for lille. Tastaturet er for småt til at være (læs: føle) sig produktiv, og længere mails etc kastede jeg mig aldrig ud i - for lille skærm!

Ved ikke helt hvad jeg vil med indlæget andet end at understrege at det er vigtigt at man kender sine behov før man binder an med en 7".

Hvis det er 7" man vil have er den absolut anbefalelsesværdig!

p.s købte iøvrigt en tablet Z 10", der ikke når den til sokkeholderne hvad angår fart og skærm.

0 0
Steffen Laursen 04-10-2013 13:29:34

Jeg synes du er lidt off ang. apps, John. For rigtig mange vil det aldrig være et problem, da de fleste (min erfaring) næsten udelukkende bruger tablets til spil, email og browsing.

På disse tre punkter har jeg aldrig oplevet problemer eller uhensigtsmæssigheder på Nexus 7 (2012).
Email - fint understøttet, browsing - fint understøttet.
Spil næsten altid fullscreen og alle spil jeg har prøvet på den skalerer smukt spillene til fullscreen og udnytter HELE skærmen. Jeg har endnu ikke oplevet nogen problemer i den retning.
Måske ved jeg bare ikke bedre?

Jeg har aldrig spillet Wordfeud på den, så som et af det få spil med et tabletoptimeret UI (så vidt jeg ved), kan jeg ikke udtale mig om hvorvidt det er gjort til Android.
Og på den anden side, så er størrelsen så fin at det ikke er et irritationsmoment at fx Facebook ikke har tabletoptimeret UI. Android skalerer det jo ikke blindt med store grynede, men tilpasser det rimelig pænt. Givet, det udnytter ikke altid pladsen helt optimalt, men har ikke oplevet at det er et kæmpe problem. I Facebooks tilfælde (synes jeg), faktisk det er rart at opslag vises i fin størrelse, da der tit er store billeder og forhåndsvisninger.

Jeg vil vove at påstå, at medmindre man har meget specifikke behov, har behov for helt specifikke apps og man i øvrigt er ret kræsen ang. sit UI, så er manglen på tabletoptimerede apps på Nexus 7 ALDRIG et problem.

0 0
Jan Christensen 10-10-2013 12:13:15

Jamen så er det jo et fint køb for dig.
Hvorimod jeg går meget op i app er det er mindre godt køb.

0 0
Jan Christensen 04-10-2013 19:35:17

Enig, det står dog i anmeldesen.
Når det er sagt kunne jeg aldrig finde på at vælge en android baseret tab da app er vigtig for mig

0 0
Mads 04-10-2013 13:46:50

Jeg er enig. Desuden er der flere telefoner der kører med samme opløsning, hvorfor en tablet-udgave af en app næppe helt kan retfærdiggøres.

Det er ikke som på iDimser, hvor der er et klart (skærmopløsningsmæssigt-) skel mellem telefoner og tablets.

0 0
Malte 04-10-2013 12:59:27

Jeg checkede lige, hvilke sider, som er langsomme på Nexus 7, og det er 3-4 sider, som jeg ofte tilgår. De er noget hurtigere på min HTC One, men andre sider er lynende hurtige.

0 0
Rene 04-10-2013 20:16:36

Så ikke det her.

0 0
Malte 04-10-2013 11:52:35

Men wifi delen er fortvivlende langsom. Browseren er ca. 6-10 gange langsommere end den samme (Chrome) browser på min HTC One. Jeg har forsøgt med Firefox og Opera, de er lige så langsomme, så det er hardware, der er noget galt med.

Jeg bruger min Nexus 7 primært til e-bøger på rejser og i sofaen. Desuden er den meget velegnet til apps, så som 8-ball pool og lignende.

0 0
Rene 04-10-2013 20:16:19

Det tror jeg simpelthen ikke på... Det må du dokumentere hvis du vil have mig til at tro på.

Men om ca 1 uge har jeg samme kombination og så kan jeg selvfølgedig selv teste det hvilken jeg slevføldig vil gøre.

0 0
Sven A. 04-10-2013 11:47:36

Nexus 7 32 GB koster: 2290,-

Så det koster ikke ret meget mere for 32 GB. Så bliver det pludselig lidt anderledes vedrørende forskell mellem iPad mini og Nexus 7 2013.

0 0
netfors 04-10-2013 11:38:55

Jeg er enig i at det burde trække ned når der ikke er mulighed for udvidelse med sd kort? Men hvorfor er det kun med som et minus i nogle test??? Der findes ikke et eneste Apple produkt (tablet / Telefoner) hvor du kan udvide med mere hukommelse, men det bliver stort set aldrig, nævnt som noget negativt? Hvordan kan det være?

0 0
Mobilsiden.dk 04-10-2013 12:14:52

Generelt forsøger vi at få alle sådanne ting med, men du har ret det nævnes ikke altid, da vi nogle gange også forventer, at folk regner det ud selv - eller vurderer om det betyder noget for dem. På nogle produkter, kan der være ting, der er mere problematiske end dette punkt, hvorfor det nogle gange træder i baggrunden.

0 0
Shawn 07-10-2013 13:10:41

Ja, men John, hvis i ikke tilstræber at få en så ens bedømmelse som mulig, så bliver det jo aldrig helt seriøst.
Nu har jeg selv en iPad mini og blev meget overrasket da jeg i sin tid købte den hvor sløjt det stod til med IOS. Heldigvis har det ændret sig en smule til det bedre med IOS 7.

Det er problematisk at de forskellige enheder bliver bedømt ud fra forskellige kriterier.

0 0
serpent 04-10-2013 12:03:48

Det er da et rimeligt spørgsmål, kan vi få et svar?

0 0
kelddaug 04-10-2013 11:27:47

Hej John
Det er altså 2013 udgaven, så overskriften skal rettes.
Keld

0 0
Mobilsiden.dk 04-10-2013 12:12:37

Fuldkommende korrekt. Tak :) :) Det er rettet.

0 0
Om brug af cookies