Nokia 5030 XpressRadio (mobiltest)

Mobiltelefonen er utrolig billig, desværre afspejles dette også i valget og sammensætningen af materialer. Enheden imponerer ganske enkelt meget lidt.

Nokia 5030 XpressRadio (mobiltest)

Der har tidligere været talrige Nokia modeller med betegnelsen XpressMusic, som selvfølgelig vægter musikken højt.

Nokia 5030 er den første model med betegnelsen XpressRadio, og ikke overraskende, så har den indbyggede radio en fremtrædende rolle.

Udover radioen så byder telefonen heller ikke på frygtelig mange andre funktioner, der er for eksempel ikke noget kamera, og du kan ikke udvide hukommelsen og benytte den som mp3-afspiller, til gengæld kan den erhverves for lidt under 400 kroner, og du får selvfølgelig de mest basale funktioner.

Indbygget radio-antenne

Nokia 5030 er den første og eneste telefon, som jeg kender til, der har en indbygget radio-antenne.

Normen har indtil nu været, at man skal tilslutte det medfølgende headset, for at kunne modtage nogen radiokanaler, idet headsettet fungerer som antenne.

Personligt benytter jeg som regel radioen netop i forbindelse med et headset, når jeg sidder i toget eller lignende. I den periode jeg har haft telefonen, har jeg ikke benyttet radioen uden at have høretelefonerne tilsluttet.

Set ud fra det synspunkt, så virker det som en noget overflødig funktion, men ret skal være ret, og jeg kan da sagtens komme på scenarier, hvor det kunne være smart at have en radio i sin telefon uden at slæbe headsettet med.

Når man om sommeren spenderer meget tid på stranden eller generelt udenfor med vennerne, så ville det angiveligt være behændigt med en indbygget radio, så man ikke også skal rende rundt med et sæt høretelefoner.

Radiokvaliteten og lydstyrken er helt i orden, der er ingen fingre at sætte på det.

Radioen kan desuden også benyttes som alarm tone, så du kan altså vågne til morgen nyhederne i stedet for at få morgenen ødelagt af en af de, som regel, utålelige alarmtoner.

Betjeningen kan være et problem

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi har med en mobiltelefon i den billige ende at gøre. Hvis man ikke kigger på prislappen, så kan det i hvert fald mærkes, når du får telefonen i hånden.

Mobiltelefonens ydre skal er, selvfølgelig fristes man til at sige, lavet af plastik. Det er som sådan også fint nok, men den knirker og knager helt utåleligt, når man benytter den.

Hvad angår betjeningen, så ved jeg simpelthen ikke, hvad Nokia har tænkt sig. Tasterne er alt for hårde at trykke ned og det samme gælder menu-navigationstasten, herfra er det som en dårlig cirkel, jo hårdere jeg trykker på tasterne, des mere knirker telefonen.

Der er ingen form for forhøjninger eller fordybninger imellem tasterne, de ligger alle i samme højde og glider over i hinanden. Det skaber rigtig store problemer, hvis man for eksempel ønsker at skrive en besked uden at se på telefonen.

Det er til stor gene, at man ikke kan indtaste noget på telefonen uden at skulle have øjnene til hjælp, selv når man sidder i telefonkøer, og skal vælge en retning med tallene, så bliver man nødt til at tage telefonen ned og kigge på den.

De eneste taster som jeg faktisk syntes fungerer, som de skal, er de specifikke radiotaster på siden af telefonen. Med et tryk kan du aktivere radioen og skifte station.

Kombinationen af de træge taster samt den generelle opbygning af tastaturet, gør ikke Nokia 5030 til en specielt god sms-mobil. Et stykke hen af vejen er det måske en vanesag, men jeg syntes personligt at der er lidt for meget at gå på kompromis med.

Lang batteritid

Nokia 5030 leveres med et 1020 mAh batteri som lover op til 525 timers standby og 10 timers taletid.

Selvom der som regel loves lidt for meget, så kan batteriet rent faktisk holde utrolig længe. Jeg havde den liggende i min jakkelomme i helt op til fem dage, før jeg blev nødt til at oplade den.

Dog skal det siges, at jeg heller ikke benyttede den helt så meget som jeg plejer, blandt andet på grund af irritationsmomenterne med betjeningen. Men ikke desto mindre, så leverer Nokia 5030 en yderst tilfredsstillende batteritid.

Små, sjove funktioner

Selvom telefonen er billig, så har den dog et par sjove og nyttige funktioner.

I toppen af telefonen sidder en lille lampe som fungerer som lommelygte. Lyset er tilpas kraftigt og det fungerer rigtig udmærket, lommelygten kan aktiveres direkte fra en genvejsmenu som tilgås ved at trykke på den højre tast under displayet.

En anden sjov funktion, er det talende ur. Ved at holde “*” tasten inde, bliver det aktuelle klokkeslæt læst op af en mekanisk kvindelig stemme. Om det er synderligt brugbart vil jeg ikke afgøre, men talen er tydelig og man kan sagtens høre hvad der bliver sagt.

Konklusion

Nokia 5030 XpressRadio er en ideel mobil til forbrugeren, som ønsker sig en uhyre simpel mobil, og ikke rigtigt har nogen krav. Eventuelt kan den bruges som førstegangsmobil til sønnen eller datteren.

Den koster som sagt lidt under 400 kroner uden abonnement, men det mærkes også, når telefonen benyttes.

Mit største ankepunkt er tasterne og materialerne, jeg er godt klar over at telefonen er billig og materialerne derfor ikke vil være af højeste kvalitet, men på den anden side er det jo heller ikke meningen, at man på en uge skal være træt af at benytte den.

Jeg vil smide 2 ud af 6 stjerner efter Nokia 5030. I mange tilfælde tror jeg ikke, det vil være et optimalt valg af mobil, men til gengæld kan det være et nogenlunde valg af første mobil til ens børn, blandt andet i kraft af at den er billig, og har en vis underholdningsværdi i radioen.

Sidste nye om historien

Vi måtte absolut følge op på denne historie. mobilsiden gik videre med sagen. Allerede d. 2/11/2009 fulgte vi historien op med fortællingen Sony Ericsson Naite – billig supermobil (produkttest) – Læs den her. Få også seneste nyt om emnet her..