Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Nokia 7380 (Produkttest)

Nokia 7380 (Produkttest)

7380 er navnet på den første mobiltelefon i Nokias nye L’amour serie. Den læbestiftlignende telefon er designmæssigt gennemført – og så er der mange flere lækkerier på indholdssiden, end vi havde forventet.

Umiddelbart før jul i 2004 imponerede Nokia med lanceringen af sin spændende nye art decco modeserie, som satte os tilbage til 50’ernes retro, og som kunne tage pustet fra enhver modeelskede mobilejer.

Omtrent samme tid i 2005 gentog Nokia succesen ved at lancere endnu en modeserie under navnet L’amour, som er fransk for ”kærligheden”. Denne gang er det østens mystik og dens mange forskellige materialer som træ, metal, silke og læder, der har været producentens inspirationskilde.

Mobilsiden.dk har testet den første telefon i den nye modeserie, som er den læbestiftlignende 7380. Og allerede nu kan vi afsløre, at mobilen designmæssigt er præcis lige så gennemført som art decco læbestiften 7280 fra den første modeserie. Indholdsmæssigt har Nokia 7380 til gengæld en del mere at byde på end sin forgænger.

Smukt design

Designmæssigt er 7380 indbegrebet af en modetelefon. Nokia har med denne model lavet et perfekt match med tøjmoden i øjeblikket, som med masser af lag på lag i forskellige farver får én til at tænke på boheme og luksushippier inspireret af fremmede himmelstrøg.

Det er da også østens mystik, som har været inspirationskilden til 7380. Den metalliske front giver mobilen et stilrent udtryk, mens de mange andre forskellige materialer; heriblandt ægte læder, gummi og et materiale, som ligner træ, tilfører noget spændende til mobilen. Der er hele tiden nye interessante detaljer for øjet, afhængigt af hvilken vinkel man ser telefonen fra.

Formmæssigt minder 7380 mest af alt om en lidt forvokset læbestift eller en dyr parfume. Det ranke og tynde look, som gør telefonen unik, gør samtidig telefonen fiks, så den ikke fylder så meget i håndtasken.

Er det virkelig en mobiltelefon?

Hvis det ikke var fordi, man har set 7280 fra Nokias tidligere modeserie, ville det være svært at gætte, at 7380 er en mobiltelefon.

Især når lyset i skærmen går ud, har 7380 ganske få lighedstræk med en ”almindelig” mobil. Så snart lyset i skærmen slukkes, bliver den lille farveskærm nemlig straks omdannet til intet mindre end et spejl. En glimrende idé som giver mulighed for at rette på sin make-up overalt - under dække af at bakse med mobilen!

Desuden gør det ikke situationen nemmere, at 7380 ikke har nogle taster. Kun et lille hjul pryder mobilens front. Og hvis man ikke lige ved det, kan det være svært at regne ud, at netop dette lille hjul gør det ud for alle tasterne på en ”almindelig” mobiltelefon.

Brugervenlighed

Det lille hjul er nemt at betjene forstået på den måde, at det ikke tager mange minutter at sætte sig ind i brugen af det. Til gengæld tager det meget lang tid både at skrive SMS og ringe op.
Hver gang et tal eller et bogstav skal tastes ind, skal man finde det med hjulet og trykke på knappen i midten, hvilket alt andet lige tager noget længere tid end at trykke på tasterne på andre mobiltelefoner.

Der er godt nok en form for intelligent ordbog i mobilen, som absolut er prisværdigt. Hvis du eksempelvis vil skrive ordet ”der”, starter du med at finde et ”d”. Når det er gjort, vil du opdage, at telefonen gætter på, hvad du vil skrive og placerer de mest oplagte bogstaver i starten før selve alfabetet, så du ikke skal dreje hjulet så langt hver gang.

Men som vi ved fra alle andre mobiler, er det langt fra alle ord, telefonbogen kender, og derfor kan det nogle gange tage en krig at skrive en enkelt SMS på 7380. Derfor: Hvis du er utålmodigheden selv, er 7380 helt afgjort ikke en telefon for dig. For netop tålmodighed er kodeordet, når vi taler om selve navigationen på denne særprægede mobiltelefon.

Vanens magt

At man finder 7380 langsom og underlig at betjene hænger i sagens natur sammen med, at vi er ”opdraget” til, at SMS og opkald på en mobiltelefon foregår på en helt bestemt måde.

Hvis 7380 havde været den første mobiltelefon i verden, var det sikkert den form for betjening, vi ville have vænnet os til. Men sådan er det ikke, og netop derfor er det svært at opfatte 7380 som en brugervenlig telefon. Vi er ganske enkelt ikke vant til at navigere på den måde.

Mange funktioner – lille hukommelse

Det første der falder mig i øjnene, når jeg tænder for 7380, er den helt igennem knivskarpe skærm. Det kommer meget bag på mig, at en lille, bitte skærm på 104 x 208 pixel kan være så skarp og rar at kigge på. Det kan især de 65.536 farver høste fortjenesten for.

Og da jeg efterfølgende giver mig til at undersøge mobilens funktioner, får jeg mig endnu en overraskelse. For hvis man tror, at 7380 kun er en design-mobil, tager man fejl.

Østens perle nummer et kan nemlig også skrive et to megapixel kamera med 4 x digital zoom og blitz på sin specifikationsliste. Desuden er designperlen udstyret med en lækker musikafspiller med ganske glimrende lyd samt en FM radio, så man kan følge med i nyhederne på vej til arbejde.

Det eneste men i denne forbindelse er de sølle 52 MB hukommelse uden mulighed for udvidelse. Den størrelse hukommelse levner ikke plads til en større samling yndlingsnumre.

Konklusion

Nokia 7380 er designmæssigt i topklasse. Mobilen er både stilren, spændende og meget anderledes, hvilket den vinder mange point på. Min oplevelse har været, at især kvinder er faldet pladask for telefonen, selvom rå materialer som læder og metal egentlig også burde appellere til mænd.

Også funktionsmæssigt er 7380 med på beatet. To megapixel kamera, musikafspiller og FM-radio er blandt de vigtigste funktioner. Hukommelsen på 52 MB skulle være noget større, hvis 7380 skulle kunne skrive musikmobil på sit CV.

Det største minus ved 7380 er alt andet lige det lille drejehjul, som fungerer som navigation. Godt nok er det smart fundet på, og løsningen fungerer også upåklageligt: Det går bare alt, alt for langsomt at skrive og ringe fra den.

Som arbejdsredskab i dagligdagen vil jeg derfor ikke anbefale en mobiltelefon som 7380. Til gengæld ville den være ideel som fritids eller gå i byen mobil, hvor den helt sikkert nok skal imponere med sit stilrene og spændende udseende.

HOT: Udsøgt design, spejl i skærmen, skarp skærm, gode funktioner

NOT: Langsom navigation, lille hukommelse

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies