Nokia E72 – (mobiltest) de første indtryk

Test: Nokia E72 følger op på den halvandet år gammel E71. Her er vores første indtryk af erhvervsmobilen der har en tung arv at løfte.

Nokia E72 – (mobiltest) de første indtryk

Denne serie af erhvervstelefoner fra Nokia har for mange brugere været en kæmpe succes. E61 blev til E61i, så kom E71 og nu altså E72. Gang på gang har produktet udviklet sig positivt.

Først og fremmest er designet noget af det bedste på markedet inden for denne kategori. Bagsiden er i rustfrit stål og som helhed opleves E72 som et kvalitetsprodukt.

Med årene er mobilen blevet tyndere, lettere og mere stilren. Når Nokia E72 sammenlignes med E71, er der dog næsten ingen forskel på tallene (se faktaboks). Men selve udtrykket er forbedret en smule.

Nokia N72 nyt artikelfoto
Nokia E72

Stadig godt tastatur

Nokia E72 har et komplet QWERTY-tastatur, og de danske karakterer æøå kan vælges, uden at skulle bruge en ekstra funktionstast.

Selvom tasterne er små, er deres udformning og overflade fremstillet på en måde, som gør at forholdsvist store fingre stadig rammer præcist.

I mørke omgivelser tænder tasternes baggrundslys, så man fortsat kan se.

E72 har genvejstaster til kalender, kontakter og mail. Tastaturet byder også på en mængde genveje. Udover den normale lydløs-funktion findes også Bluetooth tænd/sluk samt mulighed for at aktivere fotolyset som lommelygte.

Selvom E72 har hele alfabetet repræsenteret, er der også direkte adgang til taltasterne, der kendes fra almindelige mobiltelefoner. Således er midten af tastaturet, multifunktionstaster der fungerer som tal, når det er påkrævet.

Nokia N72 nyt artikelfoto
Nokia E72

Løft i brugerflade og menu

Nokia E72 kører på systemet S60 (tredje udgave) og det grafiske layout er løftet i forhold til E71, dog er de fleste af funktionerne de samme.

E72 kan synkronisere med “Mail For Exchange” op mod Microsoft Exchange-server, men det er også muligt at installere en helt almindelig mailadresse som f.eks. Gmail.

Programlisten har næsten alt fra Adobe PDF, regnemaskine, ordbog, lydoptager, musikafspiller, radio, fem megapixels kamera, kalender og meget andet.

Også Nokia Maps 3.01 er med på mobilen. Navigationsdelen kan afprøves gratis i ti dage, og kortmaterialet er installeret på det medfølgende 4GB microSD, så man ikke behøver være online for at benytte kortprogrammet.

Billeder taget med Nokia E72

Nokia N72 nyt artikelfoto
Nokia E72

Et skridt frem – men er det nok?

Da vi testede Nokia E71, kunne vi næsten ikke få armene ned. For halvandet år siden var mobilen for alvor en lækkerbisken for erhvervsbrugerne.

Nærlæses specifikationerne for E72, er der da også forskel – f.eks. hurtigere Turbo 3G-netadgang, bedre kamera og et friskere design. Men jeg er ikke overbevist om, at E72 nødvendigvis er værd at give ekstra for.

Nokia E71 kan uden abonnement købes til lige under 2.500 kroner mens E72 aktuelt ligger omkring 3.200 kroner. Så det gode råd lige nu er, at vælge E71 hvis du selv skal betale. Betaler jobbet mobilen skal du naturligvis kræve en E72.

Nokia E72 er som forgængeren en stabil arbejdshest. Den præcise karakter vender vi tilbage til i vores endelige test af mobilen. Men de første indtryk er bestemt gode.