Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Nokia E72 - (mobiltest) de første indtryk

Nokia E72 - (mobiltest) de første indtryk

Test: Nokia E72 følger op på den halvandet år gammel E71. Her er vores første indtryk af erhvervsmobilen der har en tung arv at løfte.

Denne serie af erhvervstelefoner fra Nokia har for mange brugere været en kæmpe succes. E61 blev til E61i, så kom E71 og nu altså E72. Gang på gang har produktet udviklet sig positivt.

Først og fremmest er designet noget af det bedste på markedet inden for denne kategori. Bagsiden er i rustfrit stål og som helhed opleves E72 som et kvalitetsprodukt.

Med årene er mobilen blevet tyndere, lettere og mere stilren. Når Nokia E72 sammenlignes med E71, er der dog næsten ingen forskel på tallene (se faktaboks). Men selve udtrykket er forbedret en smule.

Stadig godt tastatur

Nokia E72 har et komplet QWERTY-tastatur, og de danske karakterer æøå kan vælges, uden at skulle bruge en ekstra funktionstast.

Selvom tasterne er små, er deres udformning og overflade fremstillet på en måde, som gør at forholdsvist store fingre stadig rammer præcist.

I mørke omgivelser tænder tasternes baggrundslys, så man fortsat kan se.

E72 har genvejstaster til kalender, kontakter og mail. Tastaturet byder også på en mængde genveje. Udover den normale lydløs-funktion findes også Bluetooth tænd/sluk samt mulighed for at aktivere fotolyset som lommelygte.

Selvom E72 har hele alfabetet repræsenteret, er der også direkte adgang til taltasterne, der kendes fra almindelige mobiltelefoner. Således er midten af tastaturet, multifunktionstaster der fungerer som tal, når det er påkrævet.

Løft i brugerflade og menu

Nokia E72 kører på systemet S60 (tredje udgave) og det grafiske layout er løftet i forhold til E71, dog er de fleste af funktionerne de samme.

E72 kan synkronisere med "Mail For Exchange" op mod Microsoft Exchange-server, men det er også muligt at installere en helt almindelig mailadresse som f.eks. Gmail.

Programlisten har næsten alt fra Adobe PDF, regnemaskine, ordbog, lydoptager, musikafspiller, radio, fem megapixels kamera, kalender og meget andet.

Også Nokia Maps 3.01 er med på mobilen. Navigationsdelen kan afprøves gratis i ti dage, og kortmaterialet er installeret på det medfølgende 4GB microSD, så man ikke behøver være online for at benytte kortprogrammet.

Billeder taget med Nokia E72

Et skridt frem - men er det nok?

Da vi testede Nokia E71, kunne vi næsten ikke få armene ned. For halvandet år siden var mobilen for alvor en lækkerbisken for erhvervsbrugerne.

Nærlæses specifikationerne for E72, er der da også forskel - f.eks. hurtigere Turbo 3G-netadgang, bedre kamera og et friskere design. Men jeg er ikke overbevist om, at E72 nødvendigvis er værd at give ekstra for.

Nokia E71 kan uden abonnement købes til lige under 2.500 kroner mens E72 aktuelt ligger omkring 3.200 kroner. Så det gode råd lige nu er, at vælge E71 hvis du selv skal betale. Betaler jobbet mobilen skal du naturligvis kræve en E72.

Nokia E72 er som forgængeren en stabil arbejdshest. Den præcise karakter vender vi tilbage til i vores endelige test af mobilen. Men de første indtryk er bestemt gode.


Nokia E72 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

John 24-11-2009 10:48:14

E72 er helt sikkert et skridt frem. Dejligt med 3,5 mm jackstik, bedre kamera, hurtigere processor m.m.
Det eneste der egentlig skuffede mig ved den E72 jeg havde lejlighed til at prøve var den optiske navigationstast. Jeg synes det fungerede ret skuffende og på ingen måder let og smidigt, men det kan selvfølgelig også have været den pågældende telefon der ikke fungerede optimalt.
Skulle Nokia have valgt en virkelig forbedring, så havde man smækket en 2,44" eller 2,6" skærm med en opløsning på 480 x 360 pixels, som nogle af Blackberry-modellerne har. Så havde det i mine øjne været den perfekte telefon.
Men ellers et plus at Nokia har holdt fast i alle de gode ting fra E71 og fjernet de dårlige, som fx 2,5 mm jackstik.

0 0
Alllan Olsen 04-12-2009 03:18:05

Jeg er enig med John. Den optiske navigationstast er bestemt ikke ret smart.

Den er fuldstændig ubrugelig til at navigere på Web og langsom til menu systemet - en fuld bevægelse fra eksempelvis top til bund flytter fokus 1 menupunkt eller 1 linie på web!!! Tro mig, der skal en imponerende gnubbe-indsats til at bevæge sig 10 linier ned på 1 hjemmeside.

Hvis man bruger den optiske tast på den gamle Nokia måde, altså som en tast, der kan aktiveres skævt til 4 sider, så accelererer man hurtigt gennem menuerne/web uden at blive hudløs af gnubbe-alternativet (Accelerationen er faktisk næsten for voldsom på web)

For mit vedkommende kræver det en del tilvænning at undgå at aktivere den optiske knap, når man navigerer. Der er 2 problemer:

1) Hvis fingeren ikke rammer helt i udkanten af navi-knappen, når man vil bruge den som en gammeldags nokia knap(=hurtig navigation), så straffes man ved, at den optiske knap også giver dig 1 menu bevægelse = man danser mellem menuerne og kan ikke ramme den rigtige.

Når man skal trykke midt på navi knappen for at gå ind i en menu eller følge et link på web, så skal man dælme være præcis for at optikken ikke flytter markøren til en anden menu/link.

Jeg har ikke lært det endnu og det er MEGET MEGET MEGET irriterende. Kan sagtens trække 1 stjerne fra, hvis jeg skulle bedømme.

Efter skifte fra en Touch Diamond, så føles Nokias Facebook app, kalender og Internet del temmelig gammeldags og begrænsede.

0 0

Om brug af cookies