Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Nokia E90 Communicator (brugertest)

Nokia E90 Communicator (brugertest)

Omfattende gennemgang af E90. Testen er udført af en bruger på Mobilsiden.dk

For nogle måneder siden bragte vi en anmeldelse af Nokia E90. En af vore læsere, synes at vores test var direkte elendig. Derfor tog vi ham på ordet, og sagde "så må du prøve selv".

Martin T, som brugeren hedder, sendte os nedenstående MEGET omfattende gennemgang af produktet, som vi nu bringer videre til dig.

Du er meget velkommen til at kommentere indholdet. Se i bunden af denne artikel.

Tak til Martin, og god læsning...

Test af Nokia E90 Communicator

Når man som jeg har været med på de fleste Communicator-modeller, venter man med længsel, når der er en ny model på vej, som et lille barn der glæder sig til jul!

Forventningerne var da også store. Endelig lod det til, at Nokia ville lancere modellen, der har det hele: Radio, højere opløsningskamera, ordentlig USB-forbindelse, kameralys, vibrator, 3G, GPS, stereohøjttalere, stik til hovedtelefon osv.

Testvinkel

Det VIGTIGSTE for mig var dog at tingene for en gangs skyld virker!

Samtlige tidligere modeller af Communicatorer har været fyldt med softwarefejl og Nokia har været dårlige til at komme med softwareopdateringer. Senest med N9500 kom ikke en eneste fejlrettelse, udover en operatørrettelse, altså i  forbindelse med software der var relateret til et bestemt teleselskab. Og de har konsekvent nægtet at oplyse, om de ville komme med opdateringer. Ydermere har det software, der skulle overføre data fra tidligere Communicator-modeller også altid fejlet!

Derfor er hele denne test anskuet fra vinklen; hvordan opleves e90 af folk, der i forvejen har haft Communicatorer. Jeg har f.eks. selv haft en 9110, 9110i, 9210, 9210i, N9500 og nu e90. Som regel har i-modeller betydet, at de har rettet mange fejl, der var i telefonerne, men der er kom aldrig en N9500i.

Generelt

Generelt er det super fedt at ALLE funktioner, er at finde i en maskine!

Det er jo helt vildt. Faktisk har de puttet alle de finesser ind i e90, som jeg selv har savnet i de tidligere modeller, og som jeg har skrevet til Nokia om, når jeg har testet tidligere modeller!
Udfordringen med så mange funktioner er at det hele virker, men også - at det spiller godt sammen!

Et problem, som tidligere Communicator-modeller har haft er samlingspunktet, altså det sted hvor storskærm & tastatur er hængslet sammen. Det er nu ændret til to store hængsler, der sidder i hver side af telefonen. De ser solide ud og ser ud til at være lavet af metal. Så jeg håber, at det holder bedre! Til gengæld kan drejningsvinklen, nu antage to punkter: helt åbent, hvor skærmen ligger fladt i forlængelse af tastaturet, samt noget nær en 90 graders vinkel, hvor skærmen står lodret op. Hvad har fået Nokia til dette, for det er jo ikke noget man har brug for, man har tværtimod brug for en vinkel, hvor skærmen står skråt, så man kan se hvad der er på skærmen, mens man bruger telefonen, nøjagtigt som det har været tilfældet ved alle de tidligere modeller.

Nogle gange under brug, har telefonen lukket den applikation, jeg var i gang med at bruge, f.eks. GPS, en Note eller Web. Så lukker den - uden varsel og man må starte forfra.

Jeg har også været udsat for, trods strøm på enheden, at den pludselig slukker. Dette er sket flere gange. Så må man tænde den igen og indtaste pin-kode etc.

Til gengæld ser den flot & gedigen ud og virker i det ydre solid, samtidigt med et moderne design. ”Murstenen” er væk!

Overførsel af data fra tidligere modeller

Noget af det første man vil foretage sig, som Communicator-bruger, er at få overført sine data fra sin gamle Communicator.

I mit tilfælde var det en N9500. Denne proces plejer at give problemer for Nokia, det gav det også denne gang. For det første er det en omstændelig procedure. Først skal man downloade DataMover fra Nokias hjemmeside, programmet var ret svært at finde. Dernæst skal det overføres til e90, installeres og derpå overføres og installeres via trådløs forbindelse til den gamle N9500.

 Her skal man så lave en kode og indtaste den på begge enheder og endelig kan dataoverførslen begynde. Hele denne proces voldte en del problemer, som fejl og systemnedbrud og ”Programmet lukkes. Prg: DataMover2. Årsagskode: MSGS Client. Årsagsnr: 3” Men da den kom til, at overføre beskeder, så siger e90 pludselig ”Dataoverførsel annulleret” og jeg måtte starte forfra. Det samme skete, da den nåede til kalenderdata. Men værst er dog, at den ikke overfører ALLE data!
 
Alle mine indstillinger er væk, også indstillinger som mail-konti (OG emails) samt telefonsvarer. Alle mine dokumenter, alle mine optagelser, musik, Word-dokumenter, Excel-ark mm blev heller ikke overført! Tager vi kalenderdata, så blev alle mine opgave-lister heller ikke overført. Det ser ud til, at kun én af dem bliver overført. Måske skyldes dette, at e90’eren ikke kan arbejde med flere opgavelister, hvilket er en skam.

Størrelsen

En ting, som man tit hører som Communicator-bruger er: at folk siger det er en stor mursten!
Og her er e90 blevet betydeligt mindre. Både i vægt, men især i tykkelsen.

Personligt synes jeg, at det er en fordel, at de har været store og tykke, som en mursten. Dels fordi det har været rart med en stor skærm og store taster, men også når man render rundt med en så dyr telefon, er det meget rart, man kan mærke, den er i lommen og især mærke, hvis den lige pludselig ikke længere er der!
 Her har jeg bemærket, at den nye e90, faktisk er så tynd og let, at jeg ”desværre” ikke lægger mærke til den på samme måde. Den er ved at blive for lille og let!

Tastaturet

DET der sælger en Communicator og dét der gør den anderledes end andre multi-telefoner er tastaturet. Netop derfor er det også mærkværdigt, at Nokia med den nye e90 har fjernet mange af de fordele, der netop har været på samtlige Communicatorer.
 
Zoom-tasterne der gjorde, at man nemt kunne zoome ind og ud i de fleste applikationer er væk. Den uundværlige Escape-tast, der i alle applikationer virkede ens - er fjernet, og nu skal man gå ud af applikationer og tilbage i applikationer på mange forskellige måder, der er ingen standard længere.

Og Menutasten er sørme også fjernet! Den indeholdt ellers en standardiseret menustruktur i alle programmer, som nu er væk. Altså alle de taster, som tidligere gjorde navigering let - er væk.


Tilmed er tastaturet gjort mindre, det er nu sværere at ramme tasterne – og dette på trods af – at jeg har ret smalle fingre. Tasterne er ret træge.. forstået som man ikke bare kan sidde at taste en tekst, som på tidligere Communicatorer. Nu skal man nærmest bruge kræfter, for at få trykket tasterne helt i bund, hvilket bevirker, at man let bliver træt i fingrene.


De 4 valgknapper er degraderet til 2. I tidligere modeller skulle man kun trykke én gang på en valgtast for f.eks. at besvare en sms. Nu skal man klikke sig igennem en menu med 5 tast, før man kan besvare en sms! Det er for dårligt, med en så en vigtig funktion, når man tænker på, at netop en Communicators force var, at have såvel tastatur og en stor skærm, med plads til genveje.

Så er der de nyttige og helt almindelige tast-kombinationer, både kendt fra Windows, men også fra tidligere Communicatorer. Her mener jeg f.eks. CTRL-home, CTRL-end m.fl. Dette var tast-kombinationer til nemt og hurtigt at navigere til toppen eller bunden af f.eks. filliste, mp3-liste, kalenderliste. Tilsvarende funktioner til at scrolle bare én side op eller ned er væk. Helt generelle funktioner til kopiering indenfor og på tværs af applikationer, som CTL-c, CTRL-v, CTRL-x fungerer overhovedet ikke.

Endvidere har de byttet rundt på Æ, Ø & Å’s placering, hvilket kan være lidt frustrerende til at begynde med, da man hele tiden skriver forkert. HVIS det skulle have givet mening, så kunne de i have placeret dem på samme måde, som på et standard computertastatur, men dette er ikke tilfældet.

Endelig navigerings-knappen, der kan bevæge sig i 4 retninger, som bruges til at vælge med, hvis man klikker i midten. Den er nu så lille i sin berøringsflade, og sidder helt tæt på bogstavet ”æ” samt DELETE-tasten. Det gør den ret svær, at navigere ordentligt med (selv med ret smalle fingre), man kan også nemt ramme slette-tasten, hvilket jo ikke lige, er det mest hensigtsmæssige.

Skal jeg nævne én fordel, har de bygget lys ind i tasterne. Dog - skal det være ret mørkt, før man kan se det. Det havde dog været vigtigere med et tastatur der virkede frem for lys, som alligevel kun kan ses under dynen. Det kan være sjovt for børn, men ikke på en forretningstelefon til over 7.000,-.

Her bør også lige nævnes, at det faktisk er den elskede og for mig uundværlige ESCAPE-tast, som der har måttet vige pladsen for den knap, der kan tænde & slukke for lyset i tastaturet! Hvor tit har man brug for lys i tastaturet, sammenlignet med, at skulle gå et step tilbage eller ud af et program?

Nu jeg er ved, hvilke taster Nokia har valgt at prioritere, så har de valgt at have 2 SHIFT- samt CHR-taster i stedet for en MENUknap! Menuknappen var en vigtig del for, at Communicatoren var brugervenlig at anvende. Og - der er jo ikke nogen der bruger 10-finger systemet på en telefon, derfor er dobbelt op, på nogle af tasterne overflødigt!
Tasterne på forsiden af telefonen, er blevet så små, at man ofte rammer forkert og det er uanset om det er navigering, opkald eller andet.
 
Der er ikke så meget andet at sige, end Nokia skulle skamme sig - at tage en telefon med SÅ meget plads, og så alligevel gøre tasterne så bittesmå - er helt til grin. Næh der burde de holde sig til nogle størrelser, der minder om deres Communicator 9210i.

Skærmene

Den ydre skærm er blevet større, men for mig at se er det mindre relevant med den ydre skærm, da den på en Communicator for mit vedkommende hovedsageligt skal bruges til at ringe op fra & lave hurtige opslag o.lign.


Den indre skærm er blevet mindre - i bredden vel at mærke og lidt større i højden. Dette er nok bare en tilvænningssag.
Skærmen er ikke god udenfor eller i solen! Og det er jo paradoksalt, da der er bygget GPS ind, som kun ”virker” udendørs.

Det gør det ikke bedre, at operativsystemets farvevalg er mørkeblå baggrund med hvid tekst og cursoren i f.eks. note & sms-redigering er en tynd streg, som kun kan ses, hvis man er 10 cm fra skærmen.

En skjult fordel, som alle de tidligere Communicatorer har, er man kan åbne den op og så har man en glimrende lyskilde, når man f.eks. skal finde sin plads i biografen. Men denne fordel er væk nu, da den giver så lidt lys, at jeg ikke kunne bruge den til, at finde rundt i kælderen, da lyset var gået ud.

Nu jeg er ved lys, så går selve lyset i skærmen hele tiden ud. Man kan ikke længere sætte den op med, lys i skærmen hele tiden. Kun i 90 sekunder. Dette er belastende, hvis man sidder midt i at læse en tekst, er på Internettet eller andre opgaver uden berøring på tastaturet.

Skrivebordet

Skrivebordet har med e90 fået en ny fordel. Man kan nu se dagens kalenderbegivenheder, som f.eks. det kommende møde/aftale.
Man kan i nogle tilfælde se, hvilke programmer der er åbne, og aktivere dem fra skrivebordet.

Men desværre er dette ikke gennemgående for alle applikationer. Derudover kan man få den til at vise trådløse netværk i nærheden. Det kan i visse tilfælde være praktisk.
Til gengæld er ikoner og tekst lavet så småt, hvilket er uforståeligt, da specielt den indre skærm jo er stor.

Menu-systemet

Menusystemet i den åbne telefon, er nu en klon af menuen i den lukkede telefon. Communicator-brugere har tidligere savnet, at menuen i telefonen kunne det samme, som i den åbne tilstand, men Nokia har nu gjort det lige omvendt! Det betyder, at der er en lang række menupunkter der ikke længere er tilgængelig, og man skal klikke mange gange for at komme til det ønskede, på trods af at det er en Communicator med fuldt tastatur og stor skærm med plads til menuer!

Det viser tydeligt, at de før 4 valgknapper er degraderet til kun 2 knapper, og de vigtige Menu og Esc- knapper er væk.
Menusystemet er ikke ensartet igennem applikationerne og banale ting, som at komme ud af en menu/funktion, kan nogle gange være den ene knap, andre gange en anden knap.
Forbavsende og trist at Communicatorflagskibet, nu er degraderet til en almindelig mobiltelefon.

Kontakter

Når e90 er åben er kontakter, som på tidligere Communicatorer, stadig opdelt i søgning og kontakter til venstre, visning af én kontakt til højre. Desværre kan man ikke længere anvende TAB-tasten, til at hoppe til kontakten til højre, derefter scrolle op og ned for at se detaljerne på kontakten.

Nu skal den åbnes først. Her kommer et irritationsmoment, da kontakten ikke bliver åbnet ”helt”, den viser kun noget af teksten. Jeg skriver forskellige nøgleord/huskeord i forlængelse af en kontakts navn. For at kunne huske hvem det er, og nemmere finde kontakten ved søgning. Det er helt normalt for mobiltelefonbrugere og en yderst vigtig finesse i. Jeg har over 1.600 kontakter i min Communicator. MEN den kun viser en del af teksten, man kan ikke se efternavne eller søgeordene. I stedet må man så klikke 6 tastetryk, for at ”redigere” kontakten (selv om det jo ikke er en redigering man ønsker). Først her kan man se al tekst!

Når vi er i såkaldt ”redigerings”-mode, så viser den kun 3 felter ad gangen og dette på trods af, den faktisk har en større skærm end på tidligere Communicatorer!
Men nu kommer det værste. Der er så mange mærkelige felter, at bladre igennem dem, er meget langsommeligt. Ikke kun pga. antallet af felter, men den bare er sløv til dette. Det tog mig 40 sekunder, at gå ”hurtigt” igennem en kontakts felter. Tag flg. scenario, som jeg selv har oplevet flere gange: ”telefonen ringer – du har brug for at slå en oplysning op, på en kontakt” Eller du får måske et vigtigt opkald, du har behov for at tilføje nogle informationer til kontakten i din telefon! Ak & ve – der må du flere gange sige undskyld, ”er du der stadig?”
Det er noget rod og brugervenligheden er væk!

Hvis vi går tilbage til, at søge en kontakt, kan den ikke længere finde dem, hvis man f.eks. søger efter ”Hans Jensen”, så kan den ikke finde alle dem med noget inde imellem nogle af ordene, som hvis der f.eks er tastet ”Hans Peter Jensen” ind.
Når man har fundet ud af, at man har skrevet forkert, så kan man ikke gå tilbage med piletasterne og rette. Nu SKAL man bruge deletetasten for at slette, hvad man har skrevet og starte forfra! Ikke smart, når det f.eks. er en lang søgetekst. Endnu mere uhensigtsmæssigt er det, når den så kommer til enden (når man f.eks. holder Delete-tasten inde) spørger den om man vil slette posten!
 
Det er jo fuldstændig dumt at blande søgefunktionalitet - med det, at slette en post! Og det sker hver gang man søger, spørger den, om man vil slette.

En positiv ting er at søgning virker med æ, ø og å. På alle Communicatorer har man kunnet tilknytte et billede til en kontakt, som bliver vist når personen ringer, eller mens man fører en samtale med vedkommende. Men jeg forstår ikke, hvorfor billedet skal være så småt i e90. Det burde jo udnyttes at telefonen har fået en større skærm.

Integrationen af begrebet ”grupper” er forværret i e90. Nu kan man ikke bare skrive gruppens navn, i modtager-feltet i en SMS. Man kan heller ikke finde gruppen ved søgning i kontakt-biblioteket. Grupper er nemlig udtaget, som en selvstændig ting fra kontakt-biblioteket. Det betyder, at man nu skal gennem menustrukturen for at finde, og vælge den rigtige gruppe.

Tit når man modtager et opkald fra en, man ikke har i sin telefonbog, vil man gerne oprette en kontakt. Dette har jeg ofte haft problemer med, idet den hver gang siger, at der ikke er nok hukommelse og man skal slette nogle data. Det er bare mærkeligt, når man kigger i oversigt på både telefon og kortet, er der plads. Desuden er det dårligt, hvis kontaktdata kun kan ligge på telefonen og ikke på memorykortet, hvilket jeg endnu ikke ved om de kan.

Beskeder

Nu kan man ikke vælge flere telefonnumre, som modtagere på den samme person. Eksempelvis hvis personen har 2 mobilnumre, kan man ikke længere vælge dem begge!

Man kan ikke længere se, om en SMS er modtaget. Det har man kunnet på tidligere modeller. Det var en nyttig funktion, da man der kunne se, hvornår modtageren tændte sin telefon.

Når man læser en besked, kan det være ret relevant at se, hvad tid den kom. Men nej, på trods af stor skærm, har Nokia ikke fundet det relevant, og man skal trykke 9 tastetryk for at se beskeddetaljer.
Man kan desværre ikke længere have flere sms’er åbne samtidigt, eller én åben, når man har SMS oversigten åben.
 
I SMS skrivning kan man ikke slette et helt ord ad gangen (med CTRL-backspace) som før.
Man kan heller ikke markere og kopiere tekst i SMS-beskeder. Hvilket er en kæmpe mangel i forhold til tidligere modeller.

På en liste over sms’er kan man ikke længere klikke forbogstavet på afsenderen og hoppe igennem SMS’erne! Det er en stor ulempe, når man har flere hundrede eller tusinde sms’er i sin indbakke.
Man kan heller ikke hoppe en side, som man også har kunnet tidligere med taste kombinationer.
Igen et tydeligt tegn på, at det nu er en ”normal”-telefon’s operativsystem, der er i telefonen. Det giver sig også til kende ved, man ikke kan bruge standard tastekombinationen [CTRL]-A for at markere alle SMSer i en mappe. Det er irriterende, man skal ind i den utroligt simple menu, hvor man skal taste10 tastetryk for at markere alle poster. Man kan heller ikke længere markere udvalgte SMS eller gå en side op/ned - toppen/bunden af listen.

I det hele taget, når man læser SMS, er navigeringen irriterende, hvis man er nået til nederst synlige linje af smsen og klikker pil ned for at læse næste linje, hopper den ind midt i teksten.
Ikke nok med det, når man er i slutningen af beskeden, så kan man let klikke op i toppen ved en fejl. Det gør igen, at man ikke bare kan holde pil-tasten nede, for at scrolle igennem beskeden.
 
Endelig får jeg tit den fejl, at der ikke er mere hukommelse, når jeg  prøver at sende en sms.
Det lykkedes mig dog, at finde en indstillingsmulighed til at flytte sms-lageret over til memory-kortet, men den fejlede under overførslen, uden at give nogen årsag eller løsning. Men det værste er dog, at når man benytter memorykortet, som lagerplads for SMS, nægter den at give forbindelse og adgang til memorykortet, når man forbinder e90 til computeren via USB-kablet.

Man kan slet ikke se eller kopiere/flytte sine billeder, videooptagelser eller lydfiler til computeren, hvis man har valgt memorykortet, som beskedlager. Var der nogen der sagde pest eller kolera? Det er VIRKELIGT et irritationsmoment, man skal hele tiden ind at slette beskeder, for at kunne bruge telefonens funktioner.

Hele idéen med en Communicator er jo, at man ikke skal spekulere på pladsproblemer, og man kan have en lang historik og log, som er relevant på en businesstelefon! Selv tidligere Communicatormodeller havde ikke problemer i den retning!

Web

Flot ny browser. Det skal Nokia have. Den viser hele websider fint. MEN den kan ikke vise Flash. Selv relativt simple Flash-sider, som tidligere Communicatorer ikke har haft problemer med.
 
Faktisk gives der 2 muligheder, enten kan man se det i browseren eller i ekstern Flash-applikation. Men ingen af delene viser Flash! Det er endnu ikke lykkedes mig, at se Flash på telefonen, så det må være en fejl på telefon/software.

Til gengæld er det den første Communicator, der rent faktisk kan vise en webside, der indeholder rammer – rigtigt!

En anden cool feature er, at den har en oversigtsskærm, hvor man grafisk kan hoppe mellem de forskellige websider, man har haft åbent, i stil med Windows Vista.

Men igen, altså kun lir. Havde været federe, hvis Flash havde virket!

Noter

Til at starte med, overførte den ikke ALLE mine Noter, da jeg overførte data fra N9500. Her havde jeg en masse noter i forskellige mapper. Den har kun overført en brøkdel af noterne og så har den cuttet af teksten i filnavnene – ikke særligt smart.

Hvad er der sket for Nokia? I tidligere Communicatorer blev Word understøttet, man kunne anvende fonte, størrelser, fed, understreget, kursiv, diverse CTRL- kombinationer.

Når man nu når til at gemme, bliver man skuffet! For der findes ikke en gemmefunktion.Senere finder man ud af, at den gemmer beskeden automatisk, men man kan ikke bestemme navnet og hvis telefonen bryder ned, mens man skriver, er beskeden tabt!

Office

Kontoret der blev væk!? I andre Communicator-modeller kunne man både åbne, skrive og redigere Worddokumenter, Excelark og PowerPoint-præsentationer etc. i e90 – er det væk! ”Office” er degraderet til et visningsprogram, som jeg ikke har turdet teste.

Tiden hvor man kunne gøre det store juleindkøb til firmajulefrokosten, følge og tilpasse budgettet på sin Communicator, imens man lagde varerne ned i indkøbsvognen - er væk!

Trådløse forbindelser

De trådløse forbindelser i e90 er infrarød, bluetooth og WIFI. Og der er sådan set ikke så meget at sige, andet end at det virker fint alt sammen, også WIFI med kryptering! Den fangede endda signalet bedre, end min almindelige computer:)

Kalenderen

Det kan godt være, man har syntes at de farver, der er valgt i softwaren er cool, men de egner sig ikke til dagslys. Specielt galt er det i kalenderen, hvor det er umuligt, når man er udenfor, at se hvilken dato, der er markeret i månedsoversigten. Kontrasterne ved den mørkeblå farve er ganske enkelt ikke store nok.

Man kan ikke længere hoppe en måned eller år frem eller tilbage vha. simple genvejstaster. Man SKAL skrive, en eksakt dato. Man kan heller ikke længere tilføje farvemarkering til en bestemt dag (som man så efterfølgende kunne se på en smart årsoversigt), hvilket tidligere gav et godt overblik over arrangementer i løbet af året.

Hvor er det irriterende, de mange muligheder for gentagelsesinterval er reduceret! Tidligere kunne man bruge sin Communicator som et vækkeur, idet man nemt kunne sætte en alarm, som vækkede på alle ”hverdage” Bemærk KUN hverdage! Dødsmart!

Men nu i e90 kan man kun sætte den op på én dag ad gangen. Når man står på en dag, kan man ikke længere klikke på TAB-tasten for at hoppe til dagens aktiviteter i højre side, nej nu SKAL man åbne hele dagen først, når man har gjort det, lister den hele ”huskelisten” i stedet for de gøremål, man har for dagen! Igen et irritationsmoment. Først tror man, at man er havnet forkert. Så skal man bladre ned igennem alle disse huskelisteting først, stille sig på en kalenderbegivenhed - klikke åben. Først her er man inde på selve posten og kan læse alt indholdet!

Det burde kunne udnyttes, at det er en stor skærm og samtidigt bibeholde funktionaliteten fra de tidligere Communicatorer, der gjorde dem så populære.

GPS’en

Der er ingen tvivl om at det er cool at have GPS i sin telefon! Når det så er sagt, så undres man over, det skal hakke så meget, når man klikker til siderne eller zoomer ind og ud. Det gør det lidt irritabelt at arbejde med. Man undres jo, når Nokia siger, det er den samme GPS, der sidder i N95, hvor det kører glidende!

Det er sjældent, den kan finde ud af, hvor man er. Og knap-valgs-funktionen til visning af GPS-position er ikke altid tilgængelig. Så må man genstarte GPS-programmet eller lave andre finter for at få menupunktet frem igen.

Nogle gange siger den at ”netværket er slået fra” og at det skal slås til i indstillinger, men det er bare ikke til at finde, og manden i teleforretningen kunne heller ikke finde punktet.

Man skal også bemærke, at der ikke er nogen tale på! Kun kort. Man kan downloade noget tale, men det lykkedes mig ikke.
Jeg prøvede at lave en ruteplanlægning, den blev tegnet ind, men selv om jeg var udenfor hele tiden og midt i den indre by, ville den ikke flytte rundt på navigeringen i forhold til, hvor jeg befandt mig, så det var faktisk 100% uanvendeligt!
Ja faktisk vil jeg påstå, at den kun kan finde ud af, hvor ens position er i 1 ud af 20 tilfælde.

Jeg fandt dog én interessant ting. Den kunne finde de nærmeste restauranter og andre seværdigheder. En dag jeg ledte efter de nærmeste restauranter, fandt den faktisk de fleste selv en pølsevogn. Thumbs Up for at de har taget selv små lokaliteter med i tjenesten, men altså ellers fuldstændig ubrugelig!

Da en mand kom og spurgte mig om vej i Hellerup, tænkte jeg straks, HEY, jeg kan hjælpe manden. Straks begyndte jeg at fumle med GPSen for at starte den, derpå for at få den til at virke og søge på adresse, men imens havde manden fået hjælp, af en der hentede sit gammeldags krakkort, fik fundet og guidet ham til adressen. Øv!

Radio

YES mand! Endelig - Radioen er fed, den har umiddelbart super lyd og kan spille såvel igennem stereohovedtelefonerne, som igennem de indbyggede højttalere, husk dog at hovedtelefonerne skal være tilsluttet, da de fungerer som antenne.

Eneste kedelige ting er den ofte automatisk står og skifter imellem mono & stereolyd hvilket gør én lidt rundtosset, at lytte til. Det ville være oplagt, hvis man kunne slå det fra.

Der er stadig irriterende farver i displayet. Når man er udenfor, så kan man ikke se, hvilken knap der er markeret, heller ikke hvilken station, man lytter til. Sort tekst på mørkeblå baggrund er ikke hensigtsmæssigt. Det kan ikke have været en grafiker, der har lavet det.

Medieafspiller

Den kunne helt klart godt spille noget højere. Det er som den spiller meget lavere end radioen.

Til gengæld har e90 Communicatorseriens bedste lyd, når man åbner Communicatoren for at høre lyden i de indbyggede højttalere. Det er ganske enkelt utroligt, så god en lyd de kan få ud af, de 2 små gitre, der sidder på undersiden. Hvis man placerer e90 på et plant underlag, så udnyttes underlaget til, at forstærke lyden endnu mere. Ja, den er god nok. Jeg håber - de har taget patent på løsningen, den er utrolig smart!

Det er mærkværdigt, at man ikke udnytter den brede skærm til tekster, men derimod har inddelt skærmen i 2. Det betyder, at man ikke kan se hele filnavnet på sine lydfiler..

Efter 14 dage var det stadig ret forvirrende, at der er SÅ mange forskellige typer musikafspillere i e90. Og der er også stor forskel på hvordan de virker! Om man f.eks. henter dem via ”Filstyring”, ”Galleri”, ”Optager”, ”Lydklip”, ”Musikafspiller” eller ”Musiknumre”.
Det havde været smart hvis der bare havde været én afspiller som kunne både optage & afspille såvel MP3 som WAV.
 
Det er totalt mærkeligt skruet sammen og forvirrer mere end det hjælper. F.eks. hvis man henter et musiknummer ind via ”Filstyring”, så åbner den faktisk programmet ”Musikafspiller” og begynder at spille nummeret. Men den kan ikke loope nummeret. Menupunktet er simpelt hen væk. Til gengæld kan den godt loope, hvis man henter det samme nummer ind via ”Multimedia - Optager -Galleri -Musikafspiller”. Altså tilsyneladende det samme program, bare sværere, at komme til og åbenbart med andre menu-punkter tilgængelige! Går man via ”Galleri - Lydklip”, kan den også gentage nummeret.

Hvis der kommer en SMS midt i at man hører et musiknummer, så begynder den at skratte og halte med musikafspilningen, derefter kommer SMS-lyden og til sidst skruer den flydende op igen for musikken. Men det ødelægger helt oplevelsen, når den begynder at skratte & halte med musikken.

Optageren

For det første går der et par sekunder fra man trykker optag, til den rent faktisk går i gang med at optage. Lidt sløvt og gør det lidt uanvendeligt i nogle sammenhænge. En anden ting man undrer sig over er der ikke er nogen ”Gem” eller ”Gem som…” når man har optaget lyden, der er kun en ”Omdøb”. Det er ikke ligefrem intuitivt med hvad folk er vant til at gøre, hverken på tidligere Communicatorer eller f.eks. i Windows.
 
En anden fed feature ved tidligere Communicatorer har været at man kunne optage en telefonsamtale. Denne funktion er nu helt fjernet fra telefon-delen. Man kan dog via 13 tryk få startet Optageren, men det tager lang tid, der også går et par sekunder før den starter, når den så begynder, så laver den en konstant bip-lyd i telefonen samt på optagelsen hele vejen igennem.

Endelig, så er der utroligt mange musikere, der anvender Communicatoren som redskab! Ja jeg har faktisk set flere musikere end forretningsfolk benytte sig af dem, fordi de har forstået at udnytte de mange fordele, mens nogle forretningsfolk, kun har haft den for at vise den frem.

Når den påstand så er sagt, så savnes utroligt meget klippe-faciliteterne der var i tidligere Communicatorer. Der var mulighed for at tilpasse, hvor optagelsen startede og sluttede. Disse funktioner er væk. Men alle véd så optager lyd plads på memorykort og derfor var det en stor fordel, at man kunne nøjes med at klippe det brugbare stykke ud af en optagelse og kassere resten. Også for at lave et ordentligt loop er det vigtigt at kunne tilpasse start og stopsted.

Telefonen

E90 indeholder også en telefon. Desværre er lyden ikke så god, som det er tilfældet med radioen og MP3-afspilleren. Faktisk er selve telefonlyden blevet dårligere end på de tidligere Communicatorer. Det er som om lyden er blevet pakket ind i en boks. Jeg har flere gange oplevet, at jeg har måttet spørge personen i den anden ende, ”Hvad sagde du?”, eftersom jeg godt kunne høre at der blev talt, men det var svært at få mening ud af ordene.

En værre ting er dog deres brug af ”noisegate” (der fjerner al lyd under et vist lydniveau) eller ”AVC” (Automatic Volume Control). Dette bevirker nemlig, at hvis man snakker med en, har de fleste sikkert oplevet, at tale i munden på hinanden, eller forsøge at sige noget, imens den anden taler. Det er bare ikke muligt, da det er som om, man kun kan tale én ad gangen, så man skal virkelig RÅBE op for at få et ord indført.

Lyden på tale er også dårlig, når Communicatoren er åben og højttaleren er sat på.

Stregkodelæser

Communicatoren har en stregkodelæser. Selvfølgelig har den det! For Communicatoren har jo alt, så selvfølgelig også en stregkodelæser. Men ak, lige som med stort set alle applikationer i e90, så er det som om at teknologien, lige akkurat er blevet opfundet for Nokia, og softwaren derfor er komplet uanvendelig.

Det tog mig 20 minutter at få den til at registrere en simpel, stor og tydelig stregkode! Og jeg prøvede med mange forskellige.

Kamera & billedvisning

Communicator N9500 tog fremragende billeder, selv om den kun havde 1 megapixel! Så derfor var forventningerne, da store til e90, som har hele 3 mp. Billederne er sådan set fine nok, den har også fået indbygget kameralys (ikke blitz) og en række indstillingsmuligheder.

Indstillingsmuligheder er især relevante ved billedtagning i mørke. Og her kommer den til kort, for her bliver billederne ikke så gode og det på trods af, at man har stået og eksperimenteret med alle indstillingerne, som ISO-lyssætning/lukketid, kontrast, nat/dag mv.

MEN det tager simpelt hen for lang tid at få kameraet igang. Når det endelig er lykkedes, er det ydermere et kunststykke, at få udløserknappen til at virke, og ofte med et rystet billede, som resultat. Man burde kunne udløse det, ved at tage billedet fra forsiden, ligesom man kunne med N9500.

En underlig ting er også, at billedet i displayet ser utroligt smukt og farvefyldt ud, men i det øjeblik man har klikket på udløseren, og der går nogle sekunder, før den tager billedet, derpå før man kan se billedet, så bliver billedet forvandlet til et lidt kedeligt mere gråt/trist billede. Det er synd, da det jo tilsyneladende godt kan ”fange” billedet til at starte med.

Og så er der den der irriterende audio kliklyd, når man klikker på udløseren, Den kan ikke slås fra! Hjælp! Det kunne man selvfølgelig i N9500, men altså ikke i e90, her kan man bare vælge imellem 4 forskellige lyde, hvis man altså skulle blive træt af den første.

Godt så, nå man så skal bladre igennem billederne, så er den langsom og når man henter et billede frem savner man utroligt meget de gode zoom-knapper. Nu skal man så ind i menustrukturen først og hvad værre er, når man så skal navigere rundt for at få det bedste udsnit i det indzoomede billede, så kan det kun lade sig gøre i store hak/ryk, dvs. for det meste kan man slet ikke få det udsnit, man gerne vil have, for enten mangler man et øje, eller også en hage. Det er åbenbart for meget forlangt, at man gerne vil kunne se hele motivet.

På N9500 kunne man da sagtens bevæge sig flydende rundt på billedet. Og endnu et kritikpunkt er, at man herefter ikke nemt kan gå til næste eller forrige billede vha. tastkombinationer, men man skal igen igennem etknaps-menuen, derpå igen vælge f.eks. fuldskærm etc.
Den gode oversigt over billeder, man havde i N9500 er også væk. Der kunne man se flere rækker af billeder på samme tid. Nu kan man kun se 3 billeder ved siden af hinanden ad gangen.

Videooptagelser

Video! Hmm.. Jeg forstår ikke hvorfor video skal indbygges, når lyd ikke følger billede og bevægelser på videooptagelserne! Ydermere stopper lyden ca. 2/3 dele inde i en videooptagelse, og så mangler man resten af lyden.

Jeg har en mistanke om, at det er RealPlayer, der ikke virker! Jeg har set det tit før! Også i almindelige digitalkameraer med indbygget ”video”-optagelser. Der passer lyden heller ikke til videoen.
Så lad dog vær med at bygge det ind! Brug. evt. Flash i stedet, det er måske derfor at sites som YouTube mm. bruger Flash i stedet for RealPlayer & WMP.

Da da jeg ville prøve at overføre mine optagede videoklip fra e90 til min computer via datakabel og USB-forbindelsen, kunne jeg ikke finde video-filerne via Stifinder på computeren, som lå på e90. Det viste sig, at når man viser videooversigten på e90, så viser den videoer, der ligger på telefonens indbyggede hukommelseskort, mens det man kan se i Stifinder på computeren, er de videoer der ligger på e90’s hukommelseskort!

Det lykkedes mig ikke, at få vist videoerne fra telefonen i Stifinder, og jeg fandt ingen mulighed i telefonen, til at overføre videoerne fra den indbyggede hukommelse over til hukommelseskortet. Så jeg måtte opgive, at få de rigtige videofilm over på min computer. Alt dette har fungeret meget bedre, i alle de tidligere modeller af Communicatorer, idet man har kunnet se, såvel indbygget telefonhukommelse som hukommelseskort i Stifinder.

Endelig kunne min Quicktime-player på computeren ikke vise de MP4 videoer jeg kunne se på memorykortet. Om dette skyldes fejl i Quicktime eller et uheldigt format for videofiler ved jeg dog ikke.

Videotelefoni

Ja, e90 har bare det hele. I det her tilfælde virker det faktisk. Billedet kan være lidt grumset, men det virker:)

Log’en

Alle Communicatorer har haft en smart log, hvor man kunne se alle hændelser, som opkald, sms’er etc. og man kunne skrive listen ud. Man kan bare ikke længere se en global oversigt over alle opkald inkl. sms’er inkl. dato OG tidspunkter og som før nævnt tidspunkt for hvornår sms’en er modtaget.

Man kan stadig sætte den op til at give en besked/indikation når beskeder er leveret, men man kan ikke se tidspunktet nogle steder i loggen. Det har specielt været relevant når modtagerens telefon har været slukket og derfor ikke har kunnet modtage sms’er, så har man altså kunnet se i loggen når sms’en var nået frem! Denne mulighed er tilsyneladende pist væk!
 
I det hele taget er Log’en struktureret meget uanvendeligt i sin opbygning nu. Nogle oplysninger står på hver linje, andre står nede i bundteksten af skærmen og andre igen skal man klikke sig ind til via én-knaps menu-strukturen. Det ville være meget bedre hvis man kunne se alle oplysninger som type, dato, tidspunkt, modtager/afsender, længde, modtagettidspunkt etc. på én og samme linje.

Stabilitet

På et tidspunkt sad jeg og skrev en sms, da hele skærmen gik i sort. Jeg lukkede skærmen, men den var også sort udenpå. Jeg genåbnede telefonen og teksten kom heldigvis tilbage.

Men.. Faktisk er det sket mange gange, at den bare ”lukker ned” midt i at man skriver en sms. Også Web-applikationen lukker ned med jævne mellemrum, men her bliver den vitterligt lukket helt ned. Og man skal starte forfra. Noget irriterende.

Endelig er der GPS-applikationen, som både kan gå ned, men også kan fryse telefonen, så man bliver nødt til at tage batteriet ud.

Efter blot 14 dage skete der det kedelige, at der var total støj i telefonen, da jeg skulle føre en samtale, eller når jeg lukkede Communicatoren op, så var der ingen lyd overhovedet. Kun med hovedtelefonerne kunne jeg føre en samtale.

Hastighed

Generelt synes jeg at e90 er for langsom. Skal jeg skrive en SMS og skal klikke mig igennem alle menuerne, så skal man vente lang tid, før den er færdig med at ”tegne” SMS-skærmbilledet og er klar.
 
Hvis man begynder at skrive sin SMS fordi man er utålmodig, så risikerer man, som oftest den ikke har registreret tastetrykkene og der kommer kun til at stå en brøkdel af den tekst, man lige har tastet. Så vent til den er klar, før man kan skrive.

Konklusion

Alt i alt med den nye e90 er den gode gamle ”Communicator” som vi kender den degraderet til at være en almindelig telefon, blot med tastatur og en bredere skærm.


Det er super synd og det virker som om at de har kæmpet en brav kamp for denne gang at være med på alle ”BUZZ”-ordene, men har glemt hvorfor det er at folk har elsket Communicator-serien!

Det kan virkelig undre én, især da Communicatorerne netop var overlegne på deres brugervenlighed og alt var intuitivt og let at bruge. Man blev ganske enkelt utroligt positivt overrasket, ja ved hvert eneste hjørne man kom rundt om i de tidlige Communicator-modeller.

Det var nemt at skrive tekster og alle tænkelige funktioner var altid indenfor rækkevidde i spændende og let tilgængelige menu’er & genvejstaster. Selv indbygget hjælp, man blev forbavset over hvor meget Nokia havde tænkt på, hvad angik brugervenlighed og funktionalitet.

Den tid er med e90 forbi. Det er som i takt med at Communicatorne har fået nye funktioner, så er de eksisterende funktioner og fordele langsomt ladt i stikken, for helt at forsvinde med e90.

UPS:

GPS, højtopløseligt kamera, kameralys, videokamera, vibrator, radio, medfølgende stereoheadset, standard mini-USB 2.0-connection, medfølgende hele 512 MB memorykort, 3G & WIFI. Den virker solidt udført i lækkert finish.

DOWNS:

Hvis bare det virkede. Og de ikke havde fjernet alle fordelene fra de tidligere Communicatorer! Hvis bare applikationerne spillede sammen, som de gør det i de fleste tidligere modeller.
Alle buzz-ordene er med, og Nokia HAR lyttet til deres fans, men vi ønskede merværdi og ikke at miste tidligere fordele.

Designeren af e90 skal have stor ros for det gedigne design, dog er tasterne blevet for små. Mht. hvilke taster der er anvendt, eller rettere manglerne af valgtaster og genvejstaster er sikkert ikke designerens skyld, men dem som har valgt et operativsystem til en Communicator, der ikke er designet til en Communicator. Der er valgt et Symbian S60 system, som er designet til almindelige telefoner, mens det tidligere operativsystem Symbian 5.22 var skræddersyet til og anvendt i N9500.

Jeg tror det bliver skæbnesvangert for Nokia og måske endda Communicatorens død.
Det føles næsten som da firmaet ”Commodore” blev opkøbt og kæmpe succeser, som C64 og Amiga døde hen.

Jeg skal da her til sidst, lige nævne problemet med tasterne på det store tastatur, de laver mærker på den store skærm.

Råd til Nokia

Hvis Nokia skal have succes med at lancere en Communicator igen, så bør de få de fordele tilbage, der var med de første modeller. Derudover bør de teste telefonen grundigt. – OGSÅ af almindelige brugere. Ikke kun af et stykke automatiseret stykke testsoftware eller Nokia-folk, men helt uafhængige almindelige Communicator-brugere. FØR de lancerer den, således at alle fejl og uhensigtsmæssigheder er fjernet FØRST. Jeg har flere gange tilbudt mig selv, som tester til Nokia, men de har blot været afvisende.

Dernæst skal de droppe deres ”no-information” politik og anerkende de laver fejl, nøjagtigt som alle andre software-producenter gør. De skal offentliggøre, hvornår de kommer med nye opdateringer, såvel på deres hjemmeside, som ved at sende besked ud til de registrerede Communicator-brugere.

De skal også offentliggøre den totale liste over fejlrettelser i de enkelte opdateringer således, at folk kan oplyses om fejlene, de har fundet, rent faktisk er blevet rettet. Dette er normal procedure for ALLE andre softwarefirmaer, da det udviser professionalisme, at man tager sine kunder og deres behov seriøst. Det skaber tilbagevendende og blivende kunder.
ALT andet er useriøst Nokia!


(Som sidebemærkning, kan jeg lige nævne, at jeg forgæves forsøgte at få lov at tale med en Nokia-medarbejder vedrørende ovenstående råd jeg gerne ville videregive til Nokia)
Nokia har en ”zero-information” politik, de vil ikke lade folk komme i tale med nogen Nokia-medarbejdere, med mindre man i forvejen har et navn.

Det er 2 fuldstændigt uholdbare principper i en moderne virksomhed anno 2007 - som tilmed har så stor magt og markedsandele på det danske mobilmarked!

Martin T.


Nokia E90 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Martin 11-04-2008 19:43:11

Jeg forstår godt dit spørgsmål..

Og det kommer super meget an på dine behov! Så dem skal du lige gøre op med dig selv..
Elsker du Communicatorernes store tastatur og super fed brugervenlighed skal du nok vælge en ældre model (hvis de da kan skaffes).
Jeg overvejer selv at gå tilbage til en N9500. Denne har camera i som er under 1mpixel, men til gengæld tager den ret flotte billeder i forhold til mange andre telefoner der har flere megapixels!
Den har jo så ikke radio, stereo højttalere (det kan man alligevel ikke høre).
Og man kan købe et stik således at man kan tilslutte stereohovedtelefoner.
Den er selvfølgelig lidt større.. men altså p brugervenlighedssiden er den 100 gange bedre.

Hvis du ikke skal bruge camera, så køb en N9300 (den er magen til med uden camera), helst en i-model da de altid har rettet de værste fejl i i-modellerne.

Men bemærk dog at der HAR desværre været fejl i samtlige Communicatorer! Og det har drevet mig til vanvid mange gange, især at Nokia er "pisse" ligeglade med os brugere!

PS: Jeg har nu prøvet en konkurrent telefon - ligeledes med tastatur, en HTC 730, men det gør det desværre ikke bedre! Tværtimod! Den er SÅ forfærdelig langsom og man sidder & trykker de samme taster igen og igen og man kan ikke trykke æ,ø,å uden først at trykke en funktions-tast.
Og den vælter ud med lyde, dårlig kalender, alt for små taster, ikke brugervenlig osv. Skidt telefon!

Såå.. indtil videre eksisterer der desværre ikke en telefon efter mine ønsker! øv!
Ønsket har været de første Communicator-modellers SUPER brugervenlighed, og så kombineret med moderne teknologier som radio, GPS, stereomusik, godt camera, cameralys.

Held og lykke i din søgen og skriv endelig hvis I finder nogle fede komplette telefoner med stort dansk tastatur! :)

0 0
Patrick 26-02-2008 20:22:48

Hej Martin, jeg tænkte på hvilken comminicator ville du så anbefalde ?
9300i eller 9500?

Mvh. Patrick

0 0
Jes Jensen 29-01-2008 10:48:41

Jeg kan desværre kun give ret i at det er synd at de ikke har bygget videre på operativsystemet fra 9300i, jeg mangler også Menu, ESC og Genvejstasterne.....................

Hvordan kan vi gøre Nokia opmærksomme på hvad der er godt for os, er også godt for dem??????????

0 0
Peter 01-12-2007 16:43:49

Fin test - det er fedt når andre gider at teste mobilerne..

Jeg synes der er få af teleselskaberne der har E90 - hvorfor?

Den er jo lækker - jeg så den på nclub.dk til kun 1.999 kr + abonnement

0 0
Martin 11-04-2008 19:44:36

Du kan bl.a. købe den i Telmore :)

0 0
Martin 22-11-2007 01:19:52

Jeg vil dog lige gøre opmærksom på at der har indsneget sig en del fejl i den online version af min test. Det skyldes at det er en modificeret udgave som Mobilsiden.dk har valgt at lægge online. Disse fejl var ikke i den oprindelige test.
Mobilsiden.dk er informeret & jeg håber de bliver rettet eller at den originale test bliver lagt online :)

Uanset er jeg glad for at de har publiceret denne test som jeg håber vil komme mange Communicator-brugere til gavn samt måske/forhåbentlig får Nokia til at oppe sig! :)

Martin.

0 0
Pia Kjærulff Eklund 22-11-2007 13:08:42

De skulle gerne være rettet nu - og undskyld...

0 0
Martin 22-11-2007 01:08:59

Hejsa.

Det er korrekt at de skriver at der er en softwareopdatering ved navn 07.40.1.2 til Communicator e90. Men som sædvanligt.. kunne man jo sige, så virker det jo ikke.
uanset om man bruger den nyeste version af Nokia Software Updater eller selv går ind på Nokias side & forsøger at downloade & opgradere til den nye 07.40.1.2 version, så kører det hele lissom i loop og man får aldrig downloadet noget program. det er som om at programmet ikke eksisterer!

Søger man på Google, ser det ud som om at mange mennesker rundt om i verden har problemer med at opdatere til den nye version. Og hvad værre er, er det sågar nogle dr skriver at de ikke kan restore deres backup efter softwareopdateringen!
TYPISK Nokia! *grrr*

Ja, det er mig der har lavet ovenstående test.
mvh.
Martin.

0 0
Jens 21-11-2007 15:33:14

Hej :)

I sin tid havde jeg selv problemer med GPS i min N95 men fik så SW-opdatering med AGPS og herefter fik jeg min position typisk indenfor 10-15 sekunder.

Var lige inde og checke SW-opdateringer til E90:


Nokia E90 Communicator software version 07.40.1.2 released - 9 November 2007
This version includes the assisted-GPS feature to give faster GPS positioning and Nokia Maps 1.0 (edition 1.2). The release also contains other improvements including browser stability and usability.


Var det denne SW version du brugte under din test? Ellers prøv at opdatere...

Mvh. Jens

0 0
Martin Laursen 21-11-2007 11:14:15

Jeg var nok én af de første ejere af E90eren, købte den i Sonofon som privatkunde. Jeg var som et lille barn der bare ventede på julegaverne...
Der gik ikke mange timers brug, før at jeg var pænt meget skuffet. Jeg var en tidligere ejer af 9500 og 9300, og jeg ville gerne give min højre arm, for at komme tilbage til alle de lækre funktioner, som var på 9300.

det jeg syntes er mest irriterende, er at man ikke kan standardindkode hvordan en kontaktperson eller en kalenderbemærkning oprettes. i mine gamle communicatorer kunne man ændre settings for hvilke data der skulle være ved "ny kontakt". det gjorde at man hurtigt sparede tid, idet at man ikke skulle ind og tilføje felter konstant.
for kalenderen, kunne man, f.eks. ved mærkedage, lave en standardsetting, hvor alarmen var kl 07.45, hvis man ville have den der.

Jeg har solgt min E90 igen, da jeg var så slemt skuffet, og brugtpriserne var stadig temmelig høje. når der kommer en softwareupdate, kan det være at jeg køber en igen.

Hvis man skal sammenligne E90 med noget andet, ville det være ligesom at Mercedes lavede en bil med 500hk, lækkert design, fede funktioner, men så besluttede at de skulle spare sædderne og hjulene væk...

0 0

Om brug af cookies