Nokia Lumia 1520 anmeldelse: Stor, større, MEGA!

Nokia Lumia 1520 er utvilsomt en super fed Windows Phone topmobil - Men næsten lidt for stor!

Nokia Lumia 1520 anmeldelse: Stor, større, MEGA!

Det første indtryk – Wouw, den er stor

Da jeg åbnede æsken til Nokia Lumia 1520, var mit første udbrud: ”Wouw, den er stor!” – En mega phablet fra Nokia med en kæmpe skærm på 6 tommer.

Designet er helt i tråd med tidligere Lumiamodeller, bare meget større! Afrundede kanter, knappernes placering på højre side af telefonen og tre touchknapper på fronten under skærmen. På et enkelt punkt er Lumia 1520 dog anderledes end for eksempel Lumia 925: USB-indgangen er flyttet fra toppen til bunden af enheden.

Kunne man åbne motorhjelmen på Lumia 1520, ville man se en top tunet motor med:

– 2,2 GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 800 processor

– 6 tommer full HD 1080×1920 ClearBlack, IPS LCD
– 20 megapixel pureview kamera
– 2GB RAM
– 32GB hukommelse, der kan udvides med microSD og 7GB gratis OneDrive(tidligere SkyDrive)
– 4G/LTE cat 4

Alt suser derudaf med topfart. Stort set ingen ventetid og på intet tidspunkt har enheden haft antydning af lag eller hak.

Opstart – hurtigt i gang

Har man tidligere haft en Windows Phone kan man ved første opstart vælge, at gendanne Lumia 1520 med indstillingerne fra den gamle Lumia. En super smart feature, der giver en oversigt over alle ens sociale medier og mailkonti. Indtast adgangskoder til de forskellige services og herefter installeres de alle automatisk på din enhed, ligesom tidligere hentede apps downloades på telefonen.

Lumia 1520 benytter nano-SIM, og har du ikke et sådan i forvejen, skal du enten bestille det hos din teleudbyder, eller i gang med saksen (det er dog på eget ansvar)

Når alle opstartsfaser er overstået, fremtoner en af de mest markante forskelle ved Nokia Lumia 1520, nemlig en super stor skærm med plads til endnu flere tiles. Helt præcist er der nu plads til tre tiles i mellemstørrelse i bredden, men den største tile fylder stadig kun to rækker, hvilket kan undre, da den store skærm netop kunne udnyttes ved at lave endnu større tiles med Live-feature.

Er man bekendt med Windows Phone 8, vil man ikke opleve de store overraskelser. Systemet fungerer som på andre enheder med Windows Phone 8. Fra hovedskærmen swipes til siden, og en liste over installerede applikationer vises. Swipe tilbage og du er retur på hovedskærmen – Nemt og enkelt.

Lumia 1520 er forudinstalleret med Windows Phone 8 og Lumia Black.

Fantastisk skærm, men dårligt ydnyttet

At kigge på skærmen på Lumia 1520 er en fryd for øjet. Den er behagelig, let aflæselig, fantastisk kontrast og kniv skarp.

Betragtningsvinklen er stor og specielt i kraftigt sollys, er skærmen nem at aflæse, hvilket flere andre smartphoneproducenter kunne lære noget af.

Men skærmens størrelse kan også blive en udfordring for brugere, der gerne vil anvende telefonen med én hånd. Det er næsten umuligt at lade telefonen hvile i håndfladen, mens man med tommelfingeren krampagtigt forsøger at nå bogstaverne på tasturet på den anden side af skærmen.

Her bliver det klart at skærmen på Lumia 1520 ikke udnyttes optimal. Nokia kunne have valgt, at udnytte den store skærm, til at fylde flere ting ind eller gøre arbejdsområder nemmere at håndtere, men i stedet er fonte og tastatur forstørret op, hvilket ikke giver mere plads til beskedtekst og overblik.

Det er en gåde, hvorfor Nokia ikke har lavet et tilpasset tastatur, der gør det muligt at betjene telefonen og i særdeleshed skrive beskeder med en hånd.

Det må nødvendigvis have været med i overvejelserne, da designerne havde Lumia 1520 på tegnebrættet, eftersom touchtasterne på fronten er placeret med tilpas mellemrum på midten af enheden, så de uden problemer kan nås med tommelfingeren, og dermed enhåndsbetjenes.

Desværre lever touchknapperne lidt deres eget liv. De er ikke tegnet op, men skjulte, og lyser kun op ved berøring. Eller det vil sige det burde de gøre, for nogen gange lyser de ikke op, og så er det yderst svært at se hvor man skal trykke. Eneste hjælp er de tre fingerfedtpletter der sidder under skærmen, og som giver en ide om knappernes placering.

Nu skal det dog retfærdigvis siges, at Nokia på intet tidspunkt har oplyst, at telefonen skulle være optimeret til enhåndsbetjening, hvorfor vi naturligvis også har testet produktet med to hænder.

Her udmærker den store skærm og tastatur sig ved, at antallet af fejltryk minimeres, da tasterne ganske enkelt er nemmere at ramme rigtigt. Men overblikket mangler stadig, og Lumia 1520 virker mest af alt som en stor telefon, målrettet svagtseende personer.

Kamera i topklasse

Kameraet i Lumia 1520 er pumpet op til 20 megapixel pureview, hvilket er et gevaldigt spring fra Lumia 925 med 8,7 megapixel(Det ville ikke være fair at sammenligne med Lumia 1020 med 41 megapixel, der er dimensioneret helt anderledes end kameraet i Lumia 1520)

Nu er et højt antal megapixel ikke ensbetydende med et suverænt kamera, da andre faktorer som sensorstørrelse og lysforhold spiller ind. Sensoren i Lumia 1520 er på 1/2,5 tomme, hvor sensoren på Lumia 925 er på 1/3 tomme.

Kameraet har en dedikeret knap på højre side af enheden, der bruges til at kalde kameraet frem på skærmen, og som udløserknap når der skal skydes billeder.

Kameraet betjenes let via applikationen Nokia Kamera, hvor der nemt kan skiftes mellem auto og avancerede indstillinger, med mulighed for justering af hvidbalance, ISO, fokus, lukkehastighed og eksponeringskompensation.

Præstationen er i topklasse, og forskellene fra tidligere modeller ses tydeligt, når der i efterbehandlingen zoomes ind på billederne, eller når dysten står i mørke omgivelser.

Der er god kontrast og selv ved kraftig beskæring af billederne, skal der meget til, før billedet bliver grynet eller pixeleret. Alt takket være et højt antal megapixel og optisk billedestabilisering.

Billederne bliver flotte skarpe med sprøde farver og super god kontrast.

Telefon eller tablet

Nu er Nokia Lumia 1520 som sådan en telefon, men hvis man ønsker at anvende den som så, er det et par ting man skal have med i overvejelserne.
Den er enormt stor at holde op til øret, og med sine 209 gram kan samtalearmen hurtigt blive gummiagtig og tung.

Næste problem kommer, hvis man befinder sig et sted med meget støj, og ønsker at øge lydstyrken. Det er forbundet med fare for at tabe sit kæreste eje, at man forsøger at finde frem til volumenknappen.

Knappen er placeret øver på højre side af telefonen – helt som designet på Lumia foreskriver. Problemet er bare, at hvis man vil beholde enheden ved øret under manøvren, skal man krampagtigt flytte hånden højere og højere op på enheden, mens man forsøger at holde fast på enheden. Det er en ”ommer” Nokia.

Når det så er sagt, så er der ikke en finger at sætte på lydkvaliteten. Det hele høres klart og tydeligt – også hvis der er meget baggrundsstøj.

Det samme gælder telefonens evne til at opfange afsenderens stemme, der klart gengives for modtageren, uden forstyrrende baggrundsstøj.

Internet med fart på

Dataforbindelsen på Lumia 1520 kører som alt andet rasende hurtigt, og med hastigheder ved 4G på op til 150 Mbps, er det ingen sag at surfe på nettet.

Enheden kører Internet Explorer, og med en skærm på 6 tommer kan man roligt gå ind i indstillinger i Internet Explorer og sætte visning af fulde websider som standard.

Det hele kører super hurtigt, og den store skærm gør det nemt at læse det meste indhold på en fuld hjemmeside. Bliver det alligevel for småt kan der nemt zoomes med to fingre, og flyttes rundt på siden, mens der zoomes.

Business i særklasse

Ud over at være en telefon, så er Lumia 1520 med sin store skærm et oplagt valg for businessfolk, der gerne vil have lidt arbejde fra hånden, mens de er på farten.

Den store skærm indbyder til arbejde, og med den præinstallerede Office-pakke, er der rig mulighed for at lave både tekstdokumenter, regneark m.m.

Enheden kobles nemt og enkelt op til OneDrive eller Office 365, hvor private eller firmadokumenter kan gemmes.

Batterilevetid – Thumbs up

At bedømme batterilevetiden kan være en diffus størrelse, da forskellige brugere har forskellige forbrugsmønstre.

Noget af det mest energislugende ved en smartphone, er uden tvivl skærmen, og med en 6 tommer skærm, har Lumia 1520 virkelig brug for et batteri med meget power.

Nokia har da heller ikke spare på batteriet i Lumia 1520, der er blevet udstyret med en ordentlig krabat på 3.400 mAh.

Ved meget aktivt brug fra kl. 7 om morgenen, til kl. 23 om aftenen er der stadig strøm tilbage på Lumia 1520, uden benyttelse af batterisparefunktioner. Det er mere end godkendt – Thumbs up!

Konklusion – Lækker, men meget stor!

Nokia Lumia 1520 kan være svær at blive klog på. På den ene side give den store skærm en masse fordele, men omvendt virker det som om enheden flere gange snubler, og gør fordele til ulemper.

Overordnet set er der tale om en super telefon, med en død lækker skærm, der objektivt har det hele: Kniv skarp full HD 1080×1920, fantastisk kontrast og læsbarhed i sollys.

Men flere steder udnyttes den store skærm ikke optimalt. Tiles på hovedskærmen kan ikke fylde mere end to rækker. Det er altså ikke muligt at lave tiles, der fylder fra den ene kant til den anden.

Tastatur og fonte er scaleret op, så tastaturet fylder det halve af skærmen, og gør enhåndsbetjening til en umulig opgave.

Nokia har dog ikke påstået at Lumia 1520 skulle kunne enhåndsbetjenes, så jeg vil bare pointere, at enhåndsbetjening er besværlig.

Desuden begrænses overblikket af det store tastatur og de store fonte, således at det samlede udbytte af den store skærm bliver formindsket i forbindelse med komponering af beskeder, mails m.m.

Flere steder giver Lumia 1520 dog fuldt udbytte af den store skærm. Ved surfing via Internet Explorer kan fulde websider aflæses og betjenes uden problemer.

Ud over at skærmen er stor, er selve enheden også kæmpe stor. Så stor at betjening af volumenknappen kan være et problem, hvis det skal foregå i forbindelse med et opkald.

Ingen tvivl om at Lumia 1520 er en super lækker enhed, men jeg vil personligt vælge den fra på grund af størrelsen, der absolut ikke egner sig til en bukselomme, hvor jeg gerne vil have min telefon.

Skal den i bukselommen, skal du ud over telefonens pris på lidt under 5.000 kroner, indregne udgiften til et par nye bukser, der er én størrelse eller to større end normalt.

Er buksestørrelsen ikke et problem, og ønsker du derimod en telefon med stort display og potentiale som arbejdshest, er Lumia 1520 det helt rigtige og oplagte valgt. Den store skærm gør den særdeles velegnet, til at arbejde med produkterne i den preinstallerede officepakke, og i det hele taget virke som businessfolkets forlængede arm.

Kameraet trækker i den rigtige retning. De 20 megapixel med optisk billedestabilisering performer rigtig flot og selv under dårlige lysforhold, kan der opnås pæne billeder uden flash/blitz.

Nokia Lumia 1520 får 4 ud af 6 stjerner, da der mangler lidt for at nå helt til tops.

Find den bedste pris på Nokia Lumia 1520 på mobilpriser.dk .

Fordele:
– Lækker skærm
– Godt kamera
– Lang batterilevetid
– Lynhurtig

Ulemper:
– Besværlig enhåndsbetjening
– Dårlig udnyttelse af skærmstørrelsen
– Lidt for stor
– Touchknapper der ikke altid lyser

Sagens videre forløb

Siden vi bragte denne artikel er der kommet mere til sagen. mobilsiden kunne ikke lade være. 11/1/2014 fik historien nyt liv med en artikel der belyste emnet Stigende antal danskere vil droppe fjernsynetKlik her og læs videre.. Få også seneste nyt om emnet her.