Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Nokia N78 - dumper i test! (produkttest)

Nokia N78 - dumper i test! (produkttest)

Her er afløseren til succesmobilen N73. På papiret en fantastisk enhed - i virkeligheden en gedigen skuffelse.

Lad mig sige det med det samme. Dette er den ringeste mobil fra Nokia, længe!

Knapper og betjening en katastrofe

Overfladen er højglans-poleret og udtrykket er pænt, men tasterne lever på ingen måde op til forventningen.

Tal-knapperne er én lang smal forhøjning i tre rækker, og der skal virkelig små fingre til, for at undgå fejltryk. "Tag rør", "læg på" plus "menuvalg" er lagt ned, så man skal trykke på overfladen/coveret for at aktivere dem - heller ikke dette, er specielt optimalt. "Slet"-tasten er nu placeret nederst i højre side, hvilket er stærkt irriterende.

Helt galt går det med navigationsknappen til menuen, der ofte ender i fejltryk. Kanterne på navigationsknappen er trykfølsom og ved at bevæge fingeren rundt på den, kan markøren på skærmen flyttes, billeder bladres osv. Igen noget der giver mange fejltryk og fejlvalg og efter kort tid, er man nødt til at så "naviwheel" fra.

Menustrukturen er den samme som på Nokias andre N-serie produkter (S60). I denne er yderligere tilført små fancy animationer og fades ved menuvalg.

Generelt opleves betjeningen som hurtig.

Kamera: 3.2 megapixels autofokus

Opstart af kameraet er en smule langsom, men den er hurtig til, at fokusere og tage billedet. Kvaliteten er som forventet - flot, brugbar men ikke overprangende. Desværre er der ikke rigtig blitz, men kun fotolys.

Telefonens GPS kan automatisk sætte positioner på billederne (GEOtagging). Efterfølgende kan den præcise position vises på et kort - enten på telefonens skærm, eller via onlinetjenester som Flickr eller Picasa. Denne del fungerer ganske fint.

GPS

Positionen fastslås hurtigt og via Maps 2.0 kan der både findes interessepunkter og adresser.

Vil du have rigtig dør til dør navigation, skal du betale et gebyr på 671 kroner. Dette dækker 1-års adgang til Vesteuropa. Dog kommer N78 med tre måneders gratis prøve på funktionen.

Selve kortmaterialet er pre-installeret på det medfølgende 2 GB hukommelseskort.

Navigationen fungerer, som det kan forventes med Nokia Maps. Enten er man til det, eller også ikke. Du kan selv købe og installere anden navigationssoftware, hvis det medfølgende ikke matcher dit behov.

Musik og radio

Nokia N78 har både musikafspiller, FM-radio og internetradio.

Netradioen skal du passe lidt på med, da radio via datatrafik på mobilnettet godt kan være lidt dyrt at lytte til. Derfor anbefales det at benytte et trådløst netværk til denne funktion. Det har været yderst vanskeligt at få netradiodelen til at virke på vores model - hvilket nok primært skal tilskrives softwarefejl.

FM-delen fungerer fint, endda med RDS og automatisk frekvenssskift.

Musik på telefonen kan i øvrigt sendes via den indbyggede FM-sender, så den kan modtages på en hvilken som helst bilradio i nærheden.

Har du et favoritheadset kan dette tilsluttes via standard Jackstik.

Kommunikation

Internet og mails hentes via enten 3G, Turbo 3G eller trådløst netværk.

Det er blevet lidt mere kringlet (i forhold til andre N-produkter), at få telefonen til at "spørge" om hvilken forbindelse, der skal bruges. Ændres dette ikke, benyttes konsekvent mobiludbyderens forbindelse.

Datahastigheden opleves som "god" men ikke vildt hurtig. Heller ikke på trådløst netværk.

I testperioden har vi ikke generelt haft problemer med, at få internetdelen til at køre.

Nokia N78 har også Bluetooth 2.0.

Samlet bedømmelse: Ikke godkendt!

Nokia N78 er ikke godkendt! Taster, menu-navigation og generelle softwarefejl gør, at denne telefonen aldrig skulle have forladt udviklingsbordet. Den er simpelthen mere irriterende end gavnlig at benytte.

På specifikationslisten har den jo ellers alt; Godt kamera, FM-sender/modtager, GEOtagging, GPS, Maps, musik, trådløst netværk osv. osv. Men indpakning gør bare, at det nærmest ender i en katastrofe.

Prismæssigt ligger N78 og N82 næsten på linie, men N82 er bare SÅ meget bedre. Derfor bør du ikke tøve med at kaste din kærlighed på N82. (Læs også: Test af Nokia N82)

Bedømmelsen for N78 bliver derfor 2 ud af 6 point.


Nokia N78 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Patrick 31-10-2008 15:59:33

For én gangs skyld må jeg desværre erklære at jeg er dybt uening med John G. Pedersen i hans anmeldelse af Nokia N78.

Det kan godt være jeg kun er 17 år, men har haft en del telefoner igennem tiden, da jeg har været mobil-tester for min fars mobilfirma.

Derfor vil jeg gerne erklære denne telefon for en fed telefon, der absolut ikke burde dumpe overhovedet. Den har alle de funktioner man kan ønske sig. Jeg kunne dog godt have undværet GPS-delen i telefonen, men når den nu er med uden ekstrabetaling, er det jo i orden. Dog vil jeg give John G. Pedersen ret i, at Nokias "Maps" ikke er tilstrækkeligt, når man nu laver en ellers så gennemført nokia telefon.

I modsætning til John G. Pedersen syntes jeg at det såkaldte "Navi-wheel", som der er i Nokia N78 er genialt. Det er utroligt moderne, smart - alt i alt blæret. Jeg har endnu ikke oplevet problemmer med denne feature, og finder den rent faktisk praktisk.

Tastaturet på Nokia N78 ser jo knaldgodt ud, og jeg syntes faktisk det er mere behageligt at skrive på, i fohold til de alt for flade Samsung-tastaturer samt de alt for bløde Nokia gummiknapper.

Derfor syntes jeg at Nokia N78 har fået en urimelig bedømmelse, og dermed også en urimelig karakter.

Jeg ville bedømme Nokia N78 til 5 ud af 6 point, hvor softwaredelen hvad angår GPS-featuren ikke skulle have været "Maps", men noget ordentlig navigationssoftware.

Til slut vil jeg sige, at Nokia N78 henvender sig til unge, den yngre generation, som har let ved at omstille sig og vænne sig til alt det nye. Så hvis man ikke har problemer med at prøve noget nyt, vil jeg anbefale Nokia N78 rigtig meget!

0 0
March 18-06-2008 19:40:29

jeg må sige det er en lidt negativ andmeldelse af Nokia N78! jeg har den selv og vil ikke sige den er så dårlig som John G siger!

min mening"!

0 0

Om brug af cookies