Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Nokia N95: Anmeldelse af GPS og navigation

Nokia N95: Anmeldelse af GPS og navigation

Vi går tæt på navigation og GPS i Nokia N95, som desværre skuffer fælt.

Især på grund af den indbyggede GPS-antenne, er N95 interessant.

Op til lanceringen har ”hypen” især været omkring dette punkt.

Jeg skal være den første til og indrømme min på forhånd store begejstring for denne feature. Desværre var forventningens glæde den største!

Søgning på kort

Ved start af GPS-programmet (Kort) skal du logge på det trådløse netværk, for at hente kort-materiale. Herefter vil N95 forsøge at fastslå din position, hvilket kan tage et pænt stykke tid.

Nu har du adgang til at surfe rundt på kortet, både i 2D og 3D. Der kan også søges en adresse, som efterfølgende vises på kortet. Det er her muligt at zoome ud/ind og flytte kortet i alle retninger. Trykker du ”GPS” viser N95 straks, præcis hvor du er. Du kan se det som en interaktiv udgave af Krak. Det er især anvendeligt, hvis du er kommet til et sted, hvor du har brug for og se, hvilke veje der er omkring. Præcis som man anvender et fysisk kort – bare smartere.

Det store minus er, at når noget skal findes, bliver det hentet til telefonen. Enten via teleselskabets dataforbindelse (pas på prisen for data) eller via trådløst netværk (WLAN). Har du ikke dækning kan du ikke finde og hente kortdata eller ruter.

Ud og køre

Efter købet af N95, kan du bruge kortdelen samt planlægge ruter. Vil du have vejledning, kendt som ”turn by turn”, koster det ekstra.

Licensen købes for syv dage (40 kroner), 30 dage (59,51 kroner) et år (446,80 kroner) eller tre år (521,28 kroner). Priser er for Skandinavien. For en lille merpris kan Vesteuropa købes. Købet sker direkte fra telefonen.

Skifter du efter et køb sim-kort, bliver du spurgt om licensen skal overføres til dette, eller om du vil købe ny licens.

Nokias forretningsmodel betyder, at kort altid er opdateret. Derimod betaler du for navigationen. Hos f.eks. TomTom er det lige omvendt.

Planlægningen af ruten er lidt anderledes end det kendes fra tilsvarende produkter. Om man kan lide opbygningen er en vane og smagssag. Grafikken ved navigationen er i øvrigt ret flot.

En rute kan beregnes, når du har dataforbindelse (via netværk eller teleselskabet). Ved tryk på ”start navigation” vejleder N95 mens du kører. Selvom GPS’en ofte virkede usikker på positionen, kom vi sikkert frem.

Nokia N95 har en stor skærm, men til navigation, er den lidt for lille – med mindre man går. Skærmens størrelse betyder føreren af bilen, bruger mange resurser på at se på skærmen frem for vejen.

Problemerne...

På køreturene oplevede vi Nokia N95 havde store problemer med at fastslå vores position. På en rigtig dårlig dag gik N95 total i sort tre gange, inden den valgte at fungere.

Vi manglede også kortdata på køreturen. Naturligvis kunne vi have hentet disse via dataforbindelsen hos teleselskabet, men her spiller prisen for data også ind, som en faktor for de fleste. Som nævnt tidligere er skærmen lidt for lille til seriøs navigation i bil. Derimod vil den være fin på gåturen.

Det lykkedes ikke at få N95 med stemme til, at fortælle os hvornår vi skulle dreje. En tur gennem samtlige opsætninger gav intet resultat.

N95 bruger i øvrigt utrolig meget strøm ved brug af navigation og GPS.

Konklusion på GPS og navigation i N95

Bruges navigation som en vigtig del af dagligdagen eller ferien, føler jeg ikke N95 kan anbefales. Det er for usikkert at være afhængig af en dataforbindelse. Okay, kort kan overføres til telefonen en gang for alle, men det kræver et hukommelseskort, som ikke følger med i salgspakken.

I forhold til og være et professionel alternativ til Navigon, TomTom eller Garmin, er det for bøvlet for slutbrugeren at komme i gang. Jeg mener der er for mange faldgruber. Hvilken almindelig bruger tænker på at downloade kort, når man lige har købt en navigationsenhed?

Derimod er muligheden for kort og navigation et fantastisk supplement til mobiltelefonen. Det skal bare ikke være det vigtigste argument, når der skal vælges telefon.

Det store salgsargument er GPS og navigation. Hele verden har ventet i spænding på denne del. Desværre mener vi ikke at N95 består (som vi har beskrevet her i anmeldelsen).

En voldsom skuffelse, er den mest sigende betegnelse.

Bedømmelse: 1 ud af 6 points.


Nokia N95 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies