Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Nokia N95 (produkttest)

Nokia N95 (produkttest)

Spækket med teknik og muligheder. Nokia N95 kan alt - det meste i god kvalitet.

Designmæssigt står N95 ikke i forreste række til priser. Derimod læner den sig op af en teknikpris. Findes det på markedet, er det indbygget i N95.

Hele verden har glædet sig til produktet, der kan betegnes som et “heroprodukt” for producenten.

I denne anmeldelse går vi tæt på, og fortæller ærligt om forventningerne kan indfries.

Designet - desværre plastic

N95 har dobbelt slider. Den ene vej (op) bringer numeriske taster frem. Modsat giver adgang til musikafspillerens betjeningsknapper.

Netop slideren kan være et svagt punkt. Hvilket gælder for alle bevægelige dele i alle produkter. Teknisk virker slideren dog nogenlunde rimelig, om end den ikke har samme “smæk smæk”-effekt som E65.

Det øvrige materiale er plastic. Man havde forventet et bedre materiale på en telefon til omkring 5.000 kroner.

Samlet vurderet er designet kedeligt og billigt, men omvendt heller ikke totalt ringe. 3 ud af 6 points.

Lydkvalitet ved samtaler

Der er knald på lyden. Samtalerne går tydeligt igennem, også når der bruges Bluetooth-headset. Det er godkendt til 6 points.

Skærmen

Det sparker så meget røv. Hold da op hvor er den bare flot. God kontrast og masser af lys. Filmklips og 9xc fotos ser også blændende ud. 6 points for skærmen.

Menu-hastighed

I forhold til andre Nokia smartphones er menuerne i N95 virkelig gennemgået en forbedring. Hastigheden er for det meste hurtig, men der opleves stadig små pauser undervejs i betjeningen. 5 points, fordi der stadig er plads til forbedringer.

Læs også:<br>
<a href=Webvideo: Musikafspilleren i N95" />

Musikafspilleren og lydkvaliteten

Lyd er individuelt. Det jeg synes lyder fedt, mener du måske er ufedt.

Jeg mener, N95 spiller musik overraskende godt. Vi har testet med forskellige musiktyper (pop, dance m.v.). Alle gav en god oplevelse. Musikken har flot fylde. De dybe toner lyder ikke mudret og diskanten har ikke dårlige vaner med vislen og knækkende s-lyde.

Musikken blev lagt ind fra cd via den medfølgende software. Musikformatet AAC klarede sig bedst, mens M4A var okay rimeligt.

I testen lyttede vi til den samme musik på henholdsvis Nokia N73 Music Edition, Sandisks mp3-afspiller Sansa og Nokias musikmobil N91.

I forhold til N73 klarer N95 sig rigtig godt! På N73 lyder musikformatet ikke "okay rimeligt" som på N95, men derimod direkte dårligt. AAC lyder nogenlunde på N73, men det har slet ikke samme fylde og musikoplevelse, som på N95. N73 har stor tendens til mudret bas og vislen i diskanten.

N95 klarer sig også godt i forhold til Sandisk Sansa. Det var praktisk talt ikke muligt at høre forskel på musikken. Men N95 har en irriterende baggrundsstøj / sus og "plops" mellem sange og ved play.

Sammenligner vi N95 med Nokias musikmonster N91, lyder sidstnævnte bedst. N91 lyder også lidt bedre end Sandisk Sansa - men det er marginaler. N91 har lidt større stereo-perspektiv, og musikoplevelsen er en smule bedre.

N95 får ikke topkarakter i musikdelen, primært på grund af "plop" lyde når der trykkes play eller skiftes sang samt kedelig baggrundsstøj mellem sange. Desuden kunne de dedikerede musiktaster godt undværes. Afspilleren fungerer ligeså godt med telefonens standardknapper. Sandisk Sansa og N91 havde til sammenligningen ingen baggrundsstøj og "plop"-lyde.

Musikdelen får 5 ud af 6 point.

Vi har lavet en lille zip-pakke, med  flotte billeder i fuld opløsning. Så kan du selv danne dig et indtryk på din egen skærm - <a href=klik her for at downloade..." />
Vi har lavet en lille zip-pakke, med flotte billeder i fuld opløsning. Så kan du selv danne dig et indtryk på din egen skærm - klik her for at downloade...

5 megapixel kamera

Fotokvaliteten på N95 er virkelig fantastisk. Et mobilkamera på 5 megapixels er vanedannende. Udendørsbilleder klarer sig bedst, mens billeder i dårlige lysforhold stadig er lidt trælse og se på.
I vores testperiode tog vi både oversigtsbilleder og nærbilleder, og vi mener selv disse blev helt nydelige.

Kameraet har en række indstilningsmuligheder, men lider stadig under hastigheden. Fra udløseren trykkes ned, til billedet er i kassen, går der for lang tid.

Videooptagelser virker også nydelige til hygge- og hjemmebrud. Sammenlignet med Nokias dedikerede videotelefon N93i, er N95 synligt bedre.

Samlet vurderer jeg kameraet til 5 ud af 6 points. Skulle karakteren helt i top, skal der gøres noget ved hastigheden samt kvaliteten af indendørsbilleder.

Læs også:<br>
<a href=Webvideo: GPS-køretur med N95" />

Navigation og GPS dumper

Især på grund af den indbyggede GPS-antenne, er N95 interessant.

Op til lanceringen har ”hypen” især været omkring dette punkt.

Jeg skal være den første til og indrømme min på forhånd store begejstring for denne feature. Desværre var forventningens glæde den største!

Ved start af GPS-programmet (Kort) skal du logge på det trådløse netværk, for at hente kort-materiale. Herefter vil N95 forsøge at fastslå din position, hvilket kan tage et pænt stykke tid.

Nu har du adgang til at surfe rundt på kortet, både i 2D og 3D. Der kan også søges en adresse, som efterfølgende vises på kortet. Det er her muligt at zoome ud/ind og flytte kortet i alle retninger. Trykker du ”GPS” viser N95 straks, præcis hvor du er. Du kan se det som en interaktiv udgave af Krak. Det er især anvendeligt, hvis du er kommet til et sted, hvor du har brug for og se, hvilke veje der er omkring. Præcis som man anvender et fysisk kort – bare smartere.

Det store minus er, at når noget skal findes, bliver det hentet til telefonen. Enten via teleselskabets dataforbindelse (pas på prisen for data) eller via trådløst netværk (WLAN). Har du ikke dækning kan du ikke finde og hente kortdata eller ruter.

Efter købet af N95, kan du bruge kortdelen samt planlægge ruter. Vil du have vejledning, kendt som ”turn by turn”, koster det ekstra.

Licensen købes for syv dage (40 kroner), 30 dage (59,51 kroner) et år (446,80 kroner) eller tre år (521,28 kroner). Priser er for Skandinavien. For en lille merpris kan Vesteuropa købes. Købet sker direkte fra telefonen.

Skifter du efter et køb sim-kort, bliver du spurgt om licensen skal overføres til dette, eller om du vil købe ny licens.

Nokias forretningsmodel betyder, at kort altid er opdateret. Derimod betaler du for navigationen. Hos f.eks. TomTom er det lige omvendt.

Planlægningen af ruten er lidt anderledes end det kendes fra tilsvarende produkter. Om man kan lide opbygningen er en vane og smagssag. Grafikken ved navigationen er i øvrigt ret flot.

En rute kan beregnes, når du har dataforbindelse (via netværk eller teleselskabet). Ved tryk på ”start navigation” vejleder N95 mens du kører. Selvom GPS’en ofte virkede usikker på positionen, kom vi sikkert frem.

Nokia N95 har en stor skærm, men til navigation, er den lidt for lille – med mindre man går. Skærmens størrelse betyder føreren af bilen, bruger mange resurser på at se på skærmen frem for vejen.

På køreturene oplevede vi Nokia N95 havde store problemer med at fastslå vores position. På en rigtig dårlig dag gik N95 total i sort tre gange, inden den valgte at fungere.

Vi manglede også kortdata på køreturen. Naturligvis kunne vi have hentet disse via dataforbindelsen hos teleselskabet, men her spiller prisen for data også ind, som en faktor for de fleste. Som nævnt tidligere er skærmen lidt for lille til seriøs navigation i bil. Derimod vil den være fin på gåturen.

Det lykkedes ikke at få N95 med stemme til, at fortælle os hvornår vi skulle dreje. En tur gennem samtlige opsætninger gav intet resultat.

N95 bruger i øvrigt utrolig meget strøm ved brug af navigation og GPS.

Konklusionen er, at hvis navigation bruges som en vigtig del af dagligdagen eller ferien, føler jeg ikke N95 kan anbefales. Det er for usikkert at være afhængig af en dataforbindelse. Okay, kort kan overføres til telefonen en gang for alle, men det kræver et hukommelseskort, som ikke følger med i salgspakken.

I forhold til og være et professionel alternativ til Navigon, TomTom eller Garmin, er det for bøvlet for slutbrugeren at komme i gang. Jeg mener der er for mange faldgruber. Hvilken almindelig bruger tænker på at downloade kort, når man lige har købt en navigationsenhed?

Derimod er muligheden for kort og navigation et fantastisk supplement til mobiltelefonen. Det skal bare ikke være det vigtigste argument, når der skal vælges telefon.

Det store salgsargument er GPS og navigation. Hele verden har ventet i spænding på denne del. Desværre mener vi ikke at N95 består (som vi har beskrevet her i anmeldelsen).

En voldsom skuffelse, er den mest sigende betegnelse.

Bedømmelse: 1 ud af 6 points.

Andre funktioner

Nokia N95 har så mange fede funktioner. Hurtig på nettet med 3G og Turbo3G (HSDPA) og endnu hurtigere med det trådløse netværk. Der er kalender, kontakter, kontorprogrammer, blog, FM-radio, lommeregner, Bluetooth, mulighed for tilslutning af trådløst tastatur osv. osv. Udvalget er stort og det virker. Derudover er Nokias gamle brede tilslutningsstik smid af h. til. MiniUSB har gjort sit indtog. Virkelig et godt tiltag.

På funktionspunktet scorer N95 topkarakter. 6 points.

Batteri og strøm

Hold da op! Jeg løber fra stikkontakt til stikkontakt når N95 benyttes fuldt ud. Husk at sluk for WLAN, Bluetooth eller GPS når det ikke bruges. Strømforbruget er helt urimeligt højt. En bil-oplader er i hvert fald påkrævet, hvis du benytter GPS. Du skal nok også regne med at have laderen med på arbejde. Men undlader du at bruge de helt avancerede funktioner for meget, kommer du okay gennem dagen. 2 ud af 6 points.

Konklusion

Jeg skal ikke selv have en Nokia N95. Især fordi designet er kedeligt plasticagtigt, GPS er træls og strømforbruget for højt. Dette sat i forhold til prisen gør jeg takker nej. Men lad os nu se, når prisen falder eller der dukker nogle brugte op.

I øvrigt synes jeg det er for dårligt, at den ikke har grafiske smilies.

Nokia N95 scorer et gennemsnit på 4 points i denne anmeldelse. Jeg havde dog forventet vi ville bedømme den højere, men vi må jo også være realistiske.

N95 ER en fed telefon. Men foromtalen har gjort, at forventningerne kom i overgear. Når virkeligheden trænger sig på, må vi sige “godkendt”, men der er plads til justeringer og forbedringer. Hører vi en N95i?

Læs også:

Webvideo: Musikafspilleren i N95
N95 anmeldelse: Det mener amerikanerne
Webvideo: De første indtryk


Nokia N95 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies