Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Nokia N96 (produkttest)

Nokia N96 (produkttest)

Vi går tæt på Nokias nye flagskib N96, der på mange områder skuffer fælt.

Toppproduktet N96 er en udfordring både at anmelde og betjene. Produktet er fyldt med fejl og mangler, som nærmest forhindrer en i, at have en fornuftig mobil-hverdag.

Stilrent design... men!
Intet stikker ud og hovedparten af tasterne er plant med underlaget. Selve skærmen har ingen ophævet kant omkring sig. Ingen tvivl om, at forgængeren Nokia N95 8GB virker lidt "old school" ved siden af.

Men selvom designet er imponerede flot på billeder, er virkeligheden en helt anden. Følesen af billig legetøjs-plastik rammer ret hurtigt, og betjeningen gør "ondt i kroppen".

Når tasterne går ud i ét og sidder tæt sammen, er det umuligt at skældne dem fra hinanden - og en udfordring at skrive beskeder uden at se på mobilen. Okay - talknapperne er pænt store, men overfladen er glat. Især de nederste hjørner volder problemer samt overkanten ved øverste række. "Tag"- og "læg på" er placeret så tæt på henholdsvis "menu" og "c" at flere taster ofte rammes på en gang når telefonen ringer.

Volumentasterne og kameraknappen på højre side skal rammes virkelig præcist for, at de virker.

N96 har dualslider, der bringer genveje til musikafspilleren frem. Komplet ligegyldig, da samme genveje også findes direkte på fronten

Vurdering: * (1 af 6)

Menuer og betjening

Nokia N96 kører på Symbian S60 - tredje udgave. Et velkendt system for alle mobiler i blandt andet N og E-serien.

Mobilen er spækket med programmer. Alt fra Quickoffice, noter, PDF-læser, søgning osv. Det hele er der og endda med mulighed for installation af flere.

Ulempen er, at programskift og afvikling oftest går utrolig langsomt. Ved flere samtidige programmer, rammer mobilen loftet af sine evner. Ventetider på flere sekunder er ikke unormalt. Mange husker nok N73 hvor alt også gik i sneglefart men den var dog konsekvent omkring det. N96 kan derimod have en god periode hvor alt kører, og en dårlig hvor batteriet skal af. Dårlige perioder er i snit to dage om dagen.

Vurdering: * * (2 af 6)

Nokia N96 til venstre. Nokia N95 8GB til højre
Nokia N96 til venstre. Nokia N95 8GB til højre

Skærm og lyd

Multimediedelen bæres flot op af et 2,8 tommer display med millioner af faver og rigtig god gengivelse af video og fotos. Lyden fra stereohøjtalerne er ligeledes ganske rimelig.

Når tappen på bagsiden slås ud, kan Nokia N96 stå på bordet i horisontal tilstand. Superfint når den benyttes til video. Tappen er som alt andet lavet i plastik, derfor er mit bud, at efter nogen tids brug, vil den enten knække af eller blive meget løs. En kedelig detalje er i øvigt, at trækkes der for hårdt, ryger bagbeklædningen af.

Lyden ved samtaler er derimod i absolut topklasse, og Bluetooth headsets har fungeret upåklageligt.

Nokia N96 kan modtage rigtig mobil-tv via DVB-H standarden, der først virker i Danmark omkring udgangen af 2010. Derfor er funktionen aktuelt uanvendelig og ligegyldig... Og når mobil-tv for alvor kommer, er N96 i den grad outdated.

Vurdering: * * * * * (5 af 6)

Musik og radio

3,5 mm standard jackstik i toppen til eget headset - det er fedt! Musikafspilleren er velkendt fra f.eks. N95 - simpel og velfungerende. Sange synkroniseres med computeren via det medfølgende mikro-USBkabel.

Lydkvaliteten derimod. Den er absolut fantastisk! Det lyder bare RIGTIG godt. Ingen baggrundsstøj og sus, og kun minimal forvrægning. Efter lidt justering af equilazeren kan jeg konstatere, at denne mobil slår andre mobiler - inkl. iPhone på lydkvaliteten.

Radioen har RDS med rigtig fin modtagelse. Internatradio-delen er også ret cool, hvis man husker at benytte trådløst netværk. Kun stationer i shoutcast-formatet er understøttet, hvilket betyder to danske stationer

Vurdering: * * * * * * (6 af 6)

Kamera

Fem megapixels med autofokus og Carl Zeiss optik - en lovende start. Billedernes kvalitet er vældig fin, men betjeningen halter.

Kameraknappen er træg og autofokus-punktet halvt nede, er virkelig vanskeligt at ramme. Derimod gemmes billederne ganske hurtigt.

Fotolyset er ikke meget bevendt - her savnes rigtig blitz som på N82.

Videokameraet kan optage i VGA-kvalitet (30 fps) i MPEG-4 format med ganske flot kvalitet..

Vurdering: * * * * * (5 af 6)

Internet

Du kommer let online med N96 via Turbo 3G eller trådløst netværk.

nternetbrowseren halter dog sammenlignet med andre multimedie mobiler. Kun mobiltilpassede hjemmesider egner sig til skærmen - og oplevelsen er langt fra f.eks. iPhone eller HTC Touch Diamond. Browser-typen var fin for et år siden, men nu er den gammeldags og outdated.

Nyhederne kan opdateres via RSS-feeds, men det jeg savner predefinerede nyhedskilder så man kan komme hurtigt i gang.

Vurdering: * * * * (4 af 6)

Batteri og hukommelse

Hele 16 GB intern hukommelse der kan udvides via microSD. Det er godkendt, men jeg tvivler på, at gennemsnitsbrugeren kan udnytte det hele.

Batteriet på 950 mAh halter derimod. En god arbejdsdag og så er krisepunktet nået. Nokia ved det godt (tror jeg), for en biloplader medfølger i salgspakken.

Vurdering: * * * * * (5 af 6)

GPS med Maps 2.0

N96 har Nokias eget system Maps 2.0 der i forhold til forhængeren har flot og moderne grafik. Positionen fastslås hurtigt og programmet er ganske smidigt.

Der medfølger tre måneders licens til navigation så det kan prøves, om navigations-systemet dækker ens behov. Et udvalg af kortmaterialet er i øvrigt indlæst fra købet.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at Maps 2.0 generelt er bygget op omkring, at kortdata og info skal downloades via telefonens dataforbindese. Det kan betyde en træls mobilregning. Derfor anbefales det at indlæse alle kort i telefonen, ved at benytte programmet Nokia Map Loader.

Vurdering: * * * * * (5 af 6)

Samlet vurdering

Nokia har ikke været grundige nok med N96.

Designet fungerer som CAD-tegning på computeren, men ikke i virkeligheden. - og softwaren er alt for ustabil til fornuftig brug. Softwaren kan rettes med opdateringer, men det kan knapper og taster ikke!

I forhold til en pris uden abonnement mellem 5.000 og 5.500 kroner, er produktet en hån mod mobilkøbere, der har investeret sparepengene i denne nye "top model".

Da Nokia N95 i sin tid udkom var jeg også meget hård mod den - men her har Nokia forbedret sig. Udover hardwareændringer nogle måneder efter den første version kom på gaden, er softwaren lige i skabet. Så de kan godt. Det beviser, "first movers" har det svært.

Samlet vurderig ender på 4,1 i gennemsnit. Det bliver et stort tre-tal eller MEGET lille firtal. Spar pengene og køb en Nokia N95 8GB i stedet.


Nokia N96 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies