Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Nokia N97 mini (test af mobil) - et maxi fremskridt

Nokia N97 mini (test af mobil) - et maxi fremskridt

N97 er blevet mindre og smartere. N97 mini er navnet - mobilen er et maxi fremskridt.

Prisen på N97 mini ligger omkring 4.000 kroner, hvilket er en ganske høj pris. For pengene får du en forholdsvis stabil arbejdsmobil, der mest af alt fremstår som en rigtig arbejdshest.

Da vi testede den originale Nokia N97, endte den på tre stjerner - simpelthen fordi den skuffede, i forhold til hvad der blev lovet ved lanceringen. Siden da har softwaren fået en ordentlig overhaling, som også har gavnet mini'en.

Konstruktionen af Nokia N97 mini er god og solid. Tastaturslideren er klart en af de bedste på markedet - der dog føles en anelse stram. Det samlede indtryk af det ydre er, at mini er et stort skridt frem.

Menu/styresystemet er bygget over Symbian S60 5th edition. Har du prøvet en 5800 Xpressmusic vil du hurtigt finde dig hjemme i både N97 og N97 mini.

God følsomhed i touchskærmen

Skærmen på 3,2 tommer (3,5 tommer på N97) har en opløsning på 360 x 640 pixels med 16 millioner farver, men i forhold til andre mobiler i samme prisklasse bliver skærmen på N97 mini aldrig rigtig lækker at se på.

Skærmfølsomheden haltede enormt i den første N97 og mindede om, hvordan skærmene var for to år siden. Med N97 mini har Nokia strammet op, og skærmen er nu let at anvende, uden man føler, der skal mases for at få reaktion.

Mobilen vibrerer i øvrigt en smule, når skærmen berøres.

Skærmtypen er "resistive touch panel" - altså en skærmtype der reagerer på tryk.

Frontskærmen med widgets er som sådan okay. Det positive er, at applikationerne opdaterer sig direkte på skærmen og er altså en slags interaktive genveje. F.eks. vises mailboksens ulæste beskeder på forsiden, og Facebook-opdateringer ruller hen over skærmen.

Widgets kan desuden flyttes rundt, fjernes eller andre kan tilføjes.

Vurdering: Fem ud af seks stjerner.

Slide-ud-tastatur i god kvalitet

Selvom Nokia hverken betragter N97 eller mini som en "Communicator", giver især tastaturet minder om Communicatorens storhedstid.

Tasterne på QWERTY-tastaturet er forhøjede fra underlaget og har en pæn afstand. Alligevel kan der ikke opretholdes en høj skrivehastighed. En mobil som E71 er foran på det punkt.

Naturligvis handler det meget om øvelse i forhold til så små taster, men Nokia har andre modeller, som tilbyder et bedre tastatur. Tasterne på N97 mini er ikke katastrofale - det er bare set bedre.

Mail og sms fungerer rigtig godt - og man får let både skrevet og svaret på beskederne i indbakkerne. Mobilen understøtter Microsoft Exchange samt andre mailkonti.

Nokia scorer point for en rigtig god slidermekanisme, men tasterne halter. Derimod er der store plusser for den rigtigt fine baggrundsbelysning i tasterne. Når 'æøå' skal benyttes, kræver det aktivering af en funktionstast.

Vurdering: Tre ud af seks stjerner.

Tung på internettet

Store hjemmesider som f.eks. tv2.dk eller eb.dk indlæses en smule langsomt, og navigationen virker tung. Har man lidt tålmodighed er netdelen bestemt anvendelig - men den overrasker på ingen måde i smidighed og hastighed.

I forhold til andre mobilproducenter har Nokia stadig ikke specielt meget fokus på internetbrowseren i deres mobiltelefoner. Når man tænker på, hvor gode internetoplevelser mobiler fra konkurrenterne kan give, bør man kunne gøre det bedre, når man er verdens største mobilproducent.

På netdelen kan vi konkludere, at N97 mini ikke er en internet-enhed, hvor man lige tjekker nyhederne og vejret i en hurtig vending, med mindre man anvender de mobiltilpassede hjemmesider - dem som typisk starter med mobil. Eksempelvis mobil.mobilsiden.dk

N97 mini har også programbutikken Ovi Store. Herfra kan brugerne hente og installere nye programmer på mobilen. Der findes både gratis- og betalingsprogrammer - sidstnævnte kan enten betales med Visakort eller over mobilregningen.

Vurdering: Tre ud af seks stjerner.

Rigtig godt kamera på 5 MP

Fem megamixels, Carl Zeiss-optik og autofokus giver lyst til at benytte mobilkameraet. Selvom mobilen kun har fotolys og ikke blitz, er resultatet faktisk ganske okay.

Opstarten af kameraet sker forholdsvist hurtigt - men præcis som på andre mobiltelefoner, skal motivet helst ikke bevæge sig, mens billedet tages.

Også videokameraet gør arbejdet godt. Opløsningen er 640x480 pixels, og under de rette lysforhold kan den sagtens tage nogle små sjove klip af ungerne eller bruges til at forevige festerne.

Fra fotoalbummet kan billederne uploades til Nokias egen tjeneste Ovi eller Flickr og Vox. Der er desværre ikke support for direkte upload til f.eks. Facebook og Picasa.

Vurdering: Fem ud af seks stjerner.

Musikken spiller

Med 8 GB (32 GB i N97) og mulighed for yderligere plads via hukommelseskort (microSD) er der god plads til musik.

På dette punkt følger Nokia godt med konkurrenterne, og lydkvaliteten er rigtig, rigtig god. Der medfølger et lækkert in-ear headset med bløde puder i forskellige størrelser. Foretrækker du dit eget headset kan dette tilsluttes via 3,5 mm-standardstik, der er placeret i mobilens top.

FM-radioen har RDS og kan som musikafspilleren køre i baggrunden, mens man laver noget andet.

Hvad enten det er radio eller musik, der spiller, kan betjeningen ske via en widget på forsideskærmen.

Det er muligt at hente podcasts ned til mobilen, og roder man længe nok, findes der også danske fra f.eks. DR P3.

Youtube kan åbnes i browseren. Det er virkelig fedt, at man i en stille stund kan finde underholdning på denne videotjeneste, men her stopper begejstringen! Kvaliteten af videoerne, der vises på mobilen, er relativ dårlig - også når trådløst netværk benyttes.

Bruger du videopodcast som f.eks. Jyske Bank TV, Troldspejlet fra DR eller nærværende mobilsiden's på podcast.mobilsiden.dk, skuffer N97 mini. Den kan nemlig ikke afspille det videoformat, som udbyderne anvender, for at det passer til iTunes Store.

Vurdering: Fem ud af seks stjerner.

GPS og kort

Nokia bruger deres eget navigations- og kortsystem, der hedder Nokia Maps / Ovi Maps.

Ovi Maps version 3.01 er leveret med Nokia N97 mini, og i forhold til version 2 er lækkerheden forbedret en hel del.

Vores N97 mini kom med dør-til-dør-stemme-navigation i en 10 dages prøveversion.

Vurdering: Fem ud af seks stjerner.

Samlede vurdering af Nokia N97 mini

Jeg tror, at Nokia var klar over, at N97 havde en række store problemer - både i konstruktion og softwaren. Den positive er, at der nu er ryddet op - og at N97-ejere kan få glæde af softwareversion 2.0 (ved at opdatere via Nokia Software Update), som også N97 mini er baseret på.

I testperioden har jeg haft stor glæde af mobilen som arbejdsværktøj - faktisk er det på dette felt, mobilen klarer sig bedst. N97 mini er en rigtig lille arbejdshest, som rigtig mange brugere med et stort kommunikationsbehov kan have fornøjelse af.

Selvom der medfølger en ret god Facebook-applikation, og at Ovi Store gør det muligt at tilføje egne programmer, bliver N97 mini hurtig lidt kedelig. Generelt er der ikke meget spræl i mobilen, og det bliver ikke en enhed, man bruger mange timer på at lege med, når der ikke arbejdes.

Nokia N97 mini fremstår rimelig stabil i softwaren, selvom vi dog har oplevet et par genstarter, som krævede, at batteriet blev taget ud. Bluetooth har også givet et par udfordringer.

Det er ikke noget problem at have strøm nok til en aktiv arbejdsdag og i forhold til, at den har en forholdsvis stor skærm, er den egentlig overaskende strømbesparende.

Gennemsnittet er 4,33 i denne anmeldelse. Nokia N97 (original) fik tre, så N97 mini er bestemt et skridt frem. Hvor jeg i foråret aldrig kunne drømme om at købe en N97, må jeg nu sige, at med det nye og lettere design kan jeg godt lokkes, hvis prisen er rigtig.

Nokia N97 mini er en moderne arbejdsmobil uden overraskelser. Med andre ord, der køres på det sikre.

Fire ud af seks stjerner - fordi jeg er sikker på, at Nokia i 2010 kan gøre det endnu bedre.


- billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Tobias 10-02-2010 18:29:54

kan man have sin indbakke til at sortere i "tråde" alla N900 og HTC, iPhone

0 0

Om brug af cookies