Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Nokia N97 (produkttest) - en skuffende mobil

Nokia N97 (produkttest) - en skuffende mobil

Nokia N97 er en topmodel. Men det eneste som for alvor er i top, er prisen. Vi har gennemtestet N97.

Når man har smidt omkring 4.500 kroner for en mobiltelefon, forventer man en vis kvalitet for pengene. N97 virker dog mest, som en mobiltelefon der burde være blevet i udviklingsafdelingen.

Men først det positive: Den ydre konstruktion er god og solid. Tastaturslideren er klart en af de bedste på markedet. Men det opvejer desværre ikke, at plastik overalt nedsætter wow-effekten.

Mobilen føles rigtig billig, og giver slet ikke det indtryk, som billederne af produktet efterlader. Derudover knirker bagcoveret ganske enormt.

For Nokia-ejere er det positivt, at menu/styresystemet er bygget over Symbian S60 5th edition. Har du prøvet en 5800 Xpressmusic vil du hurtigt finde dig hjemme N97.

Skuffende touchskærm

Skærmen (3,5 tommer) har en opløsning på 360 x 640 pixels med 16M farver, men bliver aldrig rigtig lækker at se på. I forhold til at N97 er et flagskib, burde Nokia havde gjort noget mere ud af denne.

Følsomheden halter også enormt. Den opleves, som en touchskærm gjorde for to år siden. For at få reaktion, skal der trykkes relativt hårdt, og i lister opnår man aldrig en lækker scrolloplevelse.

Mobilen vibrerer en smule, når skærmen berøres. Alligevel er det ikke nok, til at hæve det samlede indtryk af skærmen.

Skærmtypen er "resistive touch panel" - altså en skærmtype der reagerer på tryk. Denne type findes også i en lang række andre mobiltelefoner - men i N97's tilfælde, fungerer skærmen dårligere end vi tidligere har set det på andre mobiler med resistive-skærme.

Frontskærmen med widgets er som sådan okay. Det positive er, at applikationerne opdaterer sig direkte på skærmen og er altså en slags interaktive genveje. F.eks. vises mailboksens ulæste beskeder og Facebook-opdateringer scroller henover skærmen.

Widgets kan desuden flyttes rundt, fjernes eller andre kan tilføjes.

Skærm og touch trækker ned i bedømmelsen, men widgets trækker op.

Vurdering: Fire ud af seks stjerner.

Slide-ud-tastatur

"Nokia N97 er ikke en ny Communicator", har det gang på gang lydt officielt fra Nokia. Det forstår jeg nu, hvorfor de så stædigt holder fast i.

Tasterne på QWERTY-tastaturet er godt nok forhøjede fra underlaget, og har en pæn afstand. Alligevel kan der ikke opretholdes en god skrivehastighed. En mobil som E71 er LANGT foran på dette punkt.

Naturligvis handler det meget om øvelse i forhold til så små taster. Men når man måler N97 op mod f.eks. E71, bliver denne topmodel bare lidt trist at have i hånden. Det mest irriterende er, at Nokia flere gange har vist, at de sagtens kan lave et godt tastatur.

Mails- og sms har heller ikke den smidighed over sig, som man kunne forvente. Så at N97 ikke er en ny Communicator har Nokia ret i - ganske simpelt, så egner mobilen sig dårligt til at kommunikere.

Har du brug for tastaturet til f.eks. mails bør du i stedet se efter E71 og E75. Det skal dog nævnes, at E75 heller ikke har et optimalt tastatur - til gengæld har den andre fordele.

Nokia scorer point for en rigtig god slidermekanisme, men tasterne taber.

Vurdering: Tre ud af seks stjerner.

På nettet...

Store tunge hjemmesider som f.eks. tv2.dk eller eb.dk indlæses langsomt og navigationen på siten er bøvlet. Samlet er browseren ikke optimal.

I forhold til andre mobilproducenter, har Nokia ikke noget specielt fokus på internetbrowseren i deres mobiltelefoner. Det betyder, at rigtige hjemmesider gør sig virkeligt dårligt.

Når man tænker på, hvor gode internetoplevelser mobiler fra konkurrenterne kan give, er dette simpelthen ikke godt nok, når man er verdens største mobilproducent.

Det er også interessant, at Nokia på deres nyeste modeller, som standard altid tilslutter til internettet via mobilnetværket - også selvom mobilen har indbygget trådløst netværk. Brugeren skal altså vide, hvor i systemet dette ændres.

Fra Ovi Store hentede vi Opera Mini - hvilket klart hjalp på brugeroplevelsen. Skærmproblemerne gør dog stadig betjeningen problematisk.

På netdelen kan vi konkludere, at N97 er ikke et internet-device hvor man lige tjekker nyhederne og vejr i en hurtig vending.

Nokia skal dog have ros for integrationen af Ovi Store, som gør det let at hente og installere nye programmer på mobilen.

Vurdering: Tre ud af seks stjerner.

Rigtig godt kamera

Fem megamixels og Carl Zeiss optik samt autofokus giver lyst til at benytte mobilkameraet. Selvom mobilen kun har fotolys og ikke blitz, er resultatet faktisk ganske okay.

Umiddelbart synes jeg ikke, der er langt op til kvaliteten på Samsung Omnia HD's otte megapixels kamera - og Nokiaen kan desuden automatisk tilføje GPS-position på billederne.

Også videokameraet gør arbejdet rimelig godt. Opløsningen er 640x480 pixels og datahastigheden ligger omkring 2000 Kbps med 28 billeder i sekundet. Kvaliteten er brugbar og hæderlig.

Vurdering: Fem ud af seks stjerner.

Se billeder taget med N97 på dette link...

Musikken spiller

Med 32 GB hukommelse og mulighed for yderligere via microSD-kortet er der massere af plads til musik.

På dette punkt følger Nokia godt med konkurrenterne, men afspilleren har ikke helt det finish, der findes i Sony Ericssons walkman-mobiler. Lyden er derimod vældig god.

Via equalizeren kan lyden designes efter ens smag og via den indbyggede FM-sender, kan musikken modtages på FM-radioer i umiddelbar nærhed.

Nokia N97 har naturligvis også FM-radio indbygget.

Headsettet i salgspakken er Nokias kedelige standardtype, men stort plus fordi der i toppen af N97, kan tilsluttes andre headsets via 3,5 mm standardstik.

Det er muligt at hente podcasts ned til mobilen. Desværre har vi ikke fundet nogle danske.

Youtube er integreret direkte i Nokia N97. Det er virkelig fedt, at man i en stille stund kan finde underholdning på denne videotjeneste, men her stopper begejstringen! Kvaliteten af videoerne der vises på mobilen, er håbløst dårlig. Også selvom man benytter trådløst netværk.

Vurdering: Fem ud af seks stjerner.

GPS og kort

Nokia bruger deres eget system, der hedder Nokia Maps og Ovi Maps. Om man bryder sig om dette system, er meget individuelt. Personligt er jeg ikke begejstret - specielt fordi selskaber som Tomtom, Garmin, Mio, Copilot osv., gør dette job noget bedre.

Nu vel - det fungerer da. Men jeg vil ikke benytte det til ferieturen ned gennem Europa.

Vores N97 kom med dør-til-dør-stemme-navigation i 90 dage til Skandinavien. Den gode nyhed er, at man så kan prøve det af inden man køber.

Vurdering: Fire ud af seks stjerner.

Samlede vurdering

Som det med alt tydelighed fremgår er Nokia N97 en skuffelse af de store.

Jeg er skuffet, fordi Nokia netop har præsenteret denne som en topmodel. Det skete i december 2008 på Nokia World i Barcelona. Her talte Nokia om en ny mobil-computer, og der var næsten ikke grænser for, hvad denne model ville kunne.

Jeg synes ikke Nokia som verdens største mobilproducent og med SÅ store ord, som ved præsentationen i december, kan være denne model bekendt. Det kan de gøre MEGET bedre.

Nokia prøver som alle andre producenter at matche pris og kvalitet i forhold til målgrupper. Men i N-serien tegner sig en tendens af mere og mere triste produkter - også N96 var fælt ringe. Aktuelt er det i E-serien at Nokia beviser, hvad de VIRKELIG kan.

Køb Nokia N97 når den kan findes brugt til 2.500 kroner. Ellers spring over.

Samlet karakter: Tre ud af seks stjerner.


Nokia N97 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Mathias 27-12-2009 23:30:23

Hej igen.
Som sagt, har jeg bestilt en Nokia N97. Jeg har hørt at touch screen ikke er så god, men er den ikke blevet ok, efter den nye opdatering af Nokias software?

0 0
Mathias 26-10-2009 19:40:37

Ja okay... Tak ;)

0 0
Mathias 25-10-2009 19:58:46

Hej. Jeg har længe tænkt på at købe mig en ny telefon, efter jeg synes at den jeg allerede har nu, er fuldstændig noget lort.... ( Samsung F480) Da jeg så, så Nokia N97 i fjernsynet, havde jeg næsten besluttet mig. Men efter jeg nu læser den her "udtale" kommer jeg i tvivl. Har måske misforstået noget... Men kan man ikke skrive sms'er på det der "computer tastatur"???? Nogle der sådan kan anbefalde mobilen?? ( Har prøvet den? ) Skriver for det meste, og snakker kun en lille smule...

0 0
Mobilsiden.dk 25-10-2009 21:25:24

Hej Mathias. Naturligvis kan sms-beskeder skrives på tastaturet...

0 0
nicklas 22-07-2009 13:34:19

hej.

Jeg har selv været ude at prøve N97, og jeg er uenig på mange punkter.
Jeg synes skærmen reagere meget hurtigt med det samme jeg trykker flyver den ind i programmet jeg har trykket på.
Tastaturet synes jeg også er meget godt, jeg er vant til at skrive på en touch HD, og kunne skrive meget hurtigere på N97's tastatur synes det var helt fantastisk.
Webbrowseren var også meget hurtigt, jeg skrev en hjemme side og ganske få sekunder efter var jeg inde på hjemmesiden, også de tunge med mange billedere og flash på.
Youtube fik jeg desværre ikke afprøvet og kan derfor ikke udtale mig om det.
Men jeg synes at musik afspiller fungere som en musik afspiller skal nem at finde rundt i og nem at betjene.

af det jeg har prøvet den ved ville jeg i hvert fald give den 5 eller 5,5 stjerner ud af 6.

0 0
Mobilsiden.dk 23-06-2009 09:53:46

Jeg har netop tilføjet et link til billeder taget med Nokia N97.

0 0
Lasse 23-06-2009 00:22:14

Fair nok, anmeldelser er subjektive og ikke alle er enige. Og jeg har heller ikke altid været enig med John og de andre herinde, har selv skrevet min mening om div. mobiler jeg har, hvor jeg følte de slet ikke havde forstået det ordentligt.
Men synes det er lidt for groft at blive sur over en anmeldelse når du ikke en gang har prøvet mobilen, det kræver man kender dem før man kan sige noget specifikt om dem.

Hvis du vil læse en "gladere" anmeldelse så læs den på gsmarena.com, mener de er gladere for den.
Jeg kan bare godt lide at mobilsiden.dk ikke er bange for at give kritik, og så kan man da altid være uenig når man selv virkelig kender noget til mobilen.

0 0
Peter 23-06-2009 08:12:47

Hvis du ligger mærke til det så kritiserer jeg intet han skriver som er specifikt for N97, så som kamera, slider, tastatus mm. Det jeg kritiserer er i forhold til typen af touch skærm og specifikke styresystem ting. Begge ting som N97 har til fælles med Nokia 5800 som jeg selv har. Så de ting synes helt helt sikkert jeg godt kan tillade mig at kritisere. Desuden har han jo også lyttet så helt forkert på den er jeg nok ikke :-)

Jeg har læst masser af 'gladere' anmeldelser, faktik er det her klart den mest tilsvinende anmeldelse jeg har læst. Jeg synes bare det er problematisk når der er misvisende oplysninger. De fleste anmeldelser der kritiserer fortæller også hvis der er en anden måde at gøre noget på eller hvis der er en god forklaring. Det gør John ikke og det er derfor jeg kalder artiklen ensidig.

0 0
Peter 22-06-2009 21:00:34

Det var ikke meget nyt der kom til i forhold til artiklen om de første indtryk! John skriver at følsomheden på touch skærmen er dårlig, men han undlader og fortælle at det er en resistiv skærm og ikke en capacitiv. En resistiv skærm kræver mere tryk end en capacitiv, tilgengæld kan man betjene den med vanter og man kan benytte stylus så man kan ramme mere præcist hvis man f.eks. skal ramme et af mange links på en hjemmeside.

John skriver at den langsom på nettet, men jeg har svært ved at tro den er langsommere end f.eks. iPhone som ellers anses som mobil browser kongen. I hvertfald er 5800'eren en del hurtigere end iPhone og mon ikke også N97 er så. Desuden så supporterer den flash hvilket de fleste konkurrenter ikke gør og den har højere opløsning end f.eks. iPhone som giver bedere overblik på hjemmesider. Mht. forbindelses styring så kan jeg slet ikke genkende billedet. Det er meget nemt at sætte flere adgangspunkter op og prioritere dem på 5800'eren og jeg har svært ved at forestille mig det er anderledes på N97. Måske er det fordi der kun var oprettet 3G datapunkt og ikke et wifi datapunkt og den skal selvfølgelig ikke bruge tid og batteri på at lede efter wifi hvis det ikke er sat op endnu. Jeg er i øvrigt heller ikke enig med John i at Opera mini er bedere, det er på ingen måde optimeret til touch. Menuerne er svære at navigere med touch og fontstørrelserne passer dårligt til skærmens opløsning og størrelse.

Tilsidst skriver John at Ovi maps ikke er optimalt til navigation. For det første er der en nyere version af Ovi maps tilgængelig end den som N97 kommer med som jeg forestiller mig John henviser til, og det er blevet bedere. Han skriver at der findes andre bedere løsninger, men ikke at dem kan man bare vælge at installere i stedet!!

Nu har har jeg ikke selv prøvet en N97 og derfor kan jeg ikke udtale mig N97 som helhed, men jeg synes John er meget ensidig og i nogle tilfælde direkte vildleder læserne. N97 er helt sikkert ikke perfekt, men den perfekte telefon findes ikke. For mig virker det som om John havde alt for store forventninger til N97, forventninger som ingen telefoner kan indfri!

0 0
Mobilsiden.dk 22-06-2009 22:07:45

Hej Peter. Tak for din besked og kritik. Det er langt fra alle som er enige i det man skriver - og det breder jo netop en anmeldelse ud, når brugere som dig vælger at komme med input. Det skal du have tak for!

I løbet af et år tester jeg rigtig mange mobiltelefoner. Derfor har jeg en del at sammenligne med. Jeg fastholder at N96 og N97 er blandt de ringste telefoner det seneste års tid.

Nu vel. Jeg har tilføjet information i artiklen om skærmtypen. Du har ret. Det var en væsentlig mangel.

Skærmtypen er "resistive touch panel" - altså en skærmtype der reagerer på tryk. Denne type findes også i en lang række andre mobiltelefoner - men i N97's tilfælde, fungerer skærmen dårligere end vi tidligere har set det på andre mobiler med resistive-skærme.

0 0
Peter 23-06-2009 07:56:39

He he, jeg må vist hellere lade være med at kritisere mere så artiklen ikke bliver mere negativ end den allerede er!

Men fair nok du lytter til kritikken. Der er vist ikke andet for end at jeg får prøvet en N97 så jeg kan se om den virkelig er så dårlig som du skriver. Jeg er i øvrigt enig med dig i at N96 er en ret dårlig mobil. Dog vil jeg fastholde at jeg mener der er en del misvisende oplysniger i artiklen.

0 0

Om brug af cookies