Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Nokia X3 Touch and Type - X3m til SMS (mobiltest)

Nokia X3 Touch and Type - X3m til SMS (mobiltest)

Nokia har altid været blandt de bedste til at producerer telefoner til de "almindelige" mobilbrugere. Vi har testet Nokia X3 Touch and Type, der ikke skal forveksles med Nokia X3. Læs mere her.

Sidste år præsenterede Nokia mobiltelefonen X3, som er en lille fiks slider telefon. Man skal dog på ingen måde sammenligne Nokia X3 og den nye Nokia X3 Touch and Type (der også har navnet Nokia X3-02) med hinanden, for de er vidt forskellige.

Nokia X3 Touch and Type er umiddelbart også en telefon for dem, som elsker Nokia fra de "gode gamle dage". Den kører nemlig med styresystemet S40 - og er på de fleste punkter, som man kender Nokia fra tidligere.

Styresystemet S40 er en rigtig Nokia-klassiker, som mange fans holder utroligt meget af - blandt andet fordi, det er muligt at lave smileys i beskeder.

Nokia X3-02 er en Touch and Type telefon, hvilket betyder der både er en lille touchskærm, men også taster, som det kendes på de fleste "chokoladebar-telefoner".

X3m god SMS-mobil

Nokia har på telefonen byttet lidt rundt på det klassiske tastatur, hvor man er vant til tasterne * 0 # sidder under 7, 8 og 9, så sidder de på X3-02 til højre for 3, 6 og 9. Det skal man lige vænne sig til...

...men når først man har vænnet sig til det, så er det ikke det store problem. Og det at skrive SMS'er bliver en leg.

Mest irriterende er det faktisk ved opkald til numre, der ikke er i "telefonbogen", at 0 er placeret anderledes. Jeg har ligesom flere andre været vant til det har siddet nederst i midten siden drejetelefonen måtte "lade livet".

Skærmen - blandingen af Touch and type er godkendt

Touchskærmen på X3 Touch and Type er af typen restive. "Restive" betyder, at touchteknikken reagerer på tryk på overfladen og ikke på berøring, som det f.eks. kendes fra iPhone og de fleste andre high-end touchtelefoner.

Det fungerer rigtig godt, hvilket jeg blandt andet tror skyldes, at skærmen ikke bruges til alle funktioner.

Nokia har lavet kombinationen af touchskærm og tastatur anderledes, end f.eks. Sony Ericsson gjorde med deres Aino.

Sony Ericsson havde på Aino gjort sådan, at det primært var medie-delen, der skulle betjenes via touchskærmen. Ved Nokia X3-02 er det mange af de ting, som man tidligere har brugt "navigerings-tasterne" til f.eks. rundt i menuen.

Internet er ikke i top

Telefonens browser kan både vise almindelige hjemmesider, samt de specielt mobiltilpassede hjemmesider.

Denne del fungerer, men er bestemt ikke blandt markedets bedste. Dog er Nokia X3-02 heller ikke en mobiltelefon for de der benytter internettet via mobiltelefonen andet end i nødstilfælde.

Telefonen er lidt lang tid om at loade siderne i forhold til andre og ældre telefoner, men hjemmesiderne fungerer, som de skal - dog heller ikke bedre end det.

Kamera

Kameraet er et 5 megapixel kamera, og der er hverken fotolys eller blitz, men kameraet fungerer i de situationer, hvor man lige vil forevige noget.

Kameraet er dog ikke det, der skal være afgørende for om man vælger Nokia X3 Touch and Type, da det er et rimelig gennemsnits kamera i en mobiltelefon.

Det tager bedst billeder udendørs i dagslys, hvor fotoforholdene generelt er bedst.

Du kan herunder se billeder taget med Nokia X3 Touch and Type.

Billeder taget med Nokia X3-02

Batteriet batter...

....selvom batteriets specifikationer ikke er de bedste der er set, holdertelefonen strøm længe.

Når man lige kommer fra en telefon med forholdsvis stor skærm, som sluger batteri rigtig godt, så overraskes man over batteriet på X3-02.

Den har holdt batteri i cirka halvanden dag. Det var bl.a. med cirka 200 afsendte sms-beskeder og små 3 timers samtale. Dog var den ikke online på data m.m. i den pågældende periode, da jeg ikke forventer, at én der ønsker at være det, køber denne telefon.

Konklusion - meget mobil for pengene

Nokia har altid været super gode til at producerer "standard-mobiler", og de svigter heller ikke denne gang.

Nokia X3 Touch and Type kan, hvad den skal, og gør sig ikke ud for at være noget, den ikke er.

Den holder strøm rigtig længe, og selvom jeg ser mange af de nyere mobiltelefoner, som f.eks. HTC Desire HD, Nokia N8, Samsung Galaxy S og iPhone - så må jeg sige, at til en telefon der skal kunne, hvad X3 Touch and Type skal, så holder Symbian S40 stadigvæk.

Nokia X3 Touch and type får derfor 5 ud af 6 stjerner, da prisen også er fair. Man kan forvente, at telefonen hurtigt falder i pris, samt kommer på tilbud hos teleselskaberne og så er det et RIGTIG godt køb.

Fordele og ulemper

+ holder strøm længe
+ god til SMS-beskeder
+ Nokia-klassiker (S40)

- man skal vænnes til, at tasterne sidder anderledes
- lås-op tasten aktiveres for nemt - kan gøres i lommen af f.eks. et sæt nøgler 
- manglende kameralys

Web-TV: Se testen af Nokia X3-02


Nokia X3-02 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Katron 01-09-2011 15:00:04

Ja det er noget siden der er skrevet her.

Har netop købt sådan en X3-02 til konen, og som mobilsiden oprindeligt skrev, så er priserne nu aldeles attraktive, specielt hvis man er lidt jydsk. :)
Har fået den for 300,- og så en bindingsperiode på 6 mdrs abbonement.

Telefonen er meget klassisk Nokia. Opsætning er nem og ligetil, og få minutter efter udpakning er man kørende på wifi med facebook o.s.v.
Da jeg selv har en N8, var det lidt svært lige at vænne sig til de faste taster. Men det er åbenbart som at cykle, for efter få minutter blev der skrevet sms i samme tempo som med swype på N8'eren.
Forholdet mellem touch og de faste taster virker, for det var egentligt ikke generende for mig at bruge den, og det samme gælder for konen, som aldrig har haft touch telefon.

Bruger man normalt en capasitiv skærm, skal man vænne sig til den resitive skærm, der er trykfølsom. Man skal være lidt bestemt i sine handlinger, ellers får man aktiveret diverse programmer, når man swiper på skærmen. Tror dog dette er en vanesag, for konen har ingen problemer med dette.

Skærmlåsen er tilsyneladende forbedret siden ovenstående test, for på konens skal man slide på skærmen for at låse op.

Jeg synes det er fikst at der er en dedikeret tast til musikafspilleren.

Det er lidt ærgerligt at man i S40 har droppet funktionen med at holde * tasten nede, for at aktivere bluetooth. Dette kan muligvis ændres i indstillinger.

Et plus er dog at # tasten stadig aktiverer lydløs profil, og at 1 tasten stadig er til telefonsvareren.

Selv efter en uges brug, hænder det stadig at konen får trykket forkert på tasterne, da 0, * og # er flyttet ud til siden, men det er blevet bedre, så mon ikke det blot er en vanesag. For mange år siden lærte jeg jo også selv at bruge det runde tastatur på min dengang Nokia 3630.

Hukommelsen og kommunikation mellem pc kører hurtigt, så hardwaren er ikke yesteryear. Musik overførsel foregår lynhurtigt, en cd i mp3 format og 320 kbs tager ca.20 sekunder, altså mellem 8 og 10 Mb/sek, svarende til nye smartphones.

Tasterne er godt skruet på, og telefonen virker ikke daller agtig.
Tasterne har en god størrelse, selv til et par voksne mandehænder.
Det er fedt telefonen ikke er tykkere end den er, og vægten er meget lav.
Kvalitetsmæssigt kan jeg ikke rigtigt finde ud af om den virker lækker eller bare almindelig. Den er utroligt lækker at have i hånden, men den lave vægt efterlader en med tanken, om den kan holde til daglig brug i flere år. Det tror jeg dog den kan, for alt sidder godt fast, og som nævnt er ingen af knapperne løse i det.
Bagpladen i alu er nem at demontere, og låsemekanismen virker stabil.

Samtale kvaliteten er som altid fra Nokia god, og sms delen virker fint. Den har i bund og grund samme funktioner som symbian 3, med samtale oversigt, eller blot som indbakkevisning.

Har endnu ikke sat mail op, så hvordan det virker ved jeg ikke endnu.

Telefonen kunne måske godt ha brugt en lidt større processor, for når der bladres i store menuer, såsom musikbiblioteket, kører det ikke helt så smooth, som på dyrere mobiler. Har dog set dette forkomme på bla. HTC wildfire og de tidligste udgaver af SE X10. Det er til at leve med, specielt når man tænker på prisen.

Så alt i alt en mobil fuldstændig som Lene beskriver den. Den kan det den skal, og det den skal, gør den rigtigt godt.

Facebook fungerer også fint, dog kan den lille skærm gøre det svært at orientere sig i applikationsmenuerne. Igen nok bare en vanesag.

Jeg vil dog selv kun gi den 3 ud af 6 stjerner, men det er nok mest fordi der er rendt en del vand i åen, siden Lene's test tilbage i november sidste år. Specielt hvis man skal gi den oprindelige listepris for den. Nokia har idag selv modeller i samme prisleje, som er bedre end X3-02. Personligt synes jeg dog at designet på X modellerne er noget federe end på de nyere C modeller, med touch & Type.

0 0
Mette Christensen 21-01-2011 15:36:36

Hejsa !

Dejligt at man stadig kan sende smileys i SMS'er :)

Er der også "samtale" funktionen ved afsendelse af SMS ? Har man først haft den funktion er den svær at undvære...

Tak for et superfedt forum - "besøger" jer tit !

Mvh & god weekend

0 0
Mobilsiden 21-01-2011 16:43:23

Hej Mette,

og tak for de pæne ord :-)

Nokia X3-02 Touch and type har også samtalevisning - og ja det er bestemt en funktion der er svær at undvære hvis man har vænnet sig til den...

Også rigtig god weekend til dig :-)

Mvh. Lene

0 0
Mobilsiden 21-01-2011 16:43:21

Hej Mette,

og tak for de pæne ord :-)

Nokia X3-02 Touch and type har også samtalevisning - og ja det er bestemt en funktion der er svær at undvære hvis man har vænnet sig til den...

Også rigtig god weekend til dig :-)

Mvh. Lene

0 0
claus p 10-12-2010 12:45:16

Så er det lige jeg spørger ? Hvem har mobilen i en lomme sammen med et sæt nøgler.

0 0
Mobilsiden 10-12-2010 13:08:17

@Claus: Det tilstår jeg gerne at jeg har :-D
Og MANGE telefoner har bestået den test UDEN problemer :-)

0 0
Martin 02-12-2010 15:04:39

Hvordan fungerer den i forhold til optagefunktion? Jeg spiller i et band, og vi bruger ofte vores mobiltelefoners lydoptagefunktion, til at optage idéer på.

Jeg har oplevet at Sony Ericson har fungeret upåklageligt, med tydelig og god lyd. Derimod har Samsung vist sig som noget af det værste skrammel, hvad angår lydoptagelse.

0 0
Pendul 30-11-2010 21:34:04

hvor mange beskeder kan der egentlig være på telefonen? Gemmer den bare SMS-beskeder på SD-kortet?

0 0
raza 30-11-2010 16:36:21

mange taak for svaret :-)

hvad med sådan noget med at slette "seneste sendt", altså de/den sidste man har sendt en sms til.
er det noget man kan slette. har nemlig prøvet at lege med den, men jeg kunne ikke lige helt finde ud af hvordan man gjode.

håber i kan hjælpe mig.

mvh.
sms freaken

0 0
Raza 28-11-2010 12:12:57

Hejsa,

- jeg overvejer at købe denne flotte mobil.
men hvordan står det til med genveje ?
normalt kan man trykke sig ind på menuen,
og så taste på knappen "5" så kommer man ind
til besked menuen. er det også tilgængeligt får
denne?

og er der en nemmere måde at slette alle sine
sms'er/samtaler på?

Mvh.
Mig :-)

0 0
Mobilsiden 29-11-2010 08:11:58

Hej Raza,

Mht. genveje så fungerer det på touchskærmen, så skal du f.eks. ind i beskeder, så klikker du på skærmen. Er dig faktisk svar skyldig om du kan benytte den "gamle" genvej, men mener det ikke...

Du kan slette alle beskeder på hele telefonen eller alle telefoner i udvalgte samtaler på én gang.

0 0
Martin Steiness 23-11-2010 17:09:57

Hejsa jeg overvejer at gi min kæreste en x3-02 i julegave men hun er klart mest til de pink farver men da Telia ikke har andre end sort og hvis er mit spørgsmål så..
Kan man skifte front og bag cover ud.. altså selv skifte "farven" på telefonen??

Mvh martin

0 0
Pendul 23-11-2010 17:10:52

Det tror jeg desværre ikke man kan. Nokia er vist gået væk fra det koncept for længe siden.

0 0
Pendul 23-11-2010 04:41:45

Har I i jeres anmeldelse kun anmeldt default browseren eller, har I også kigget på Opera Mini som også ligger på telefonen fra start?

Opera Mini plejer ellers at virke ganske fortræffeligt, men det kan selvfølgelig være, at den fejler på den her telefon.

0 0
Pendul 23-11-2010 17:09:22

Arh, det ser faktisk rigtig lovende ud. Godt nok ser det ikke ud til at være på iPhone-højde, men det ligner da en meget kompetent internet oplevelse til prisen.

Lidt ærgerligt at mobilsiden.dk ikke har været lige så grundige i deres anmeldelse.

Enig med dig i at det her ligner Nokia, når de er bedst. Måske lidt GPS kunne have pyntet på det hele. Men tak for linket!

0 0
Mobilsiden 24-11-2010 08:10:15

Generelt tester vi primært "kun" default browserne :-(

@PeterL: Tak for linket, så andre kan se hvordan Opera Mini fungerer...

0 0
23-11-2010 09:53:48

Jeg har set en anmeldelse på Phone Arena, hvor de testede begge browsere. De nåde også frem til at standard browseren var noget bras. Med Opera var det derimod væsentligt bedre.

Umidddelbart virker det som en meget fin mobiltelefon, og så endda uden symbian 3. X3 er Nokia når de er bedst, god, billig hardware og en overskuelig UI.

0 0
ulrik 22-11-2010 13:13:16

her blander du vist 2 ting sammen :-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Symbian
http://en.wikipedia.org/wiki/Series_40

0 0
Mobilsiden 22-11-2010 13:24:41

Der kan jeg da vidst kun give dig ret... Undskylder - og takker for der er nogen der er mere vågne end vi har været her på redaktionen :-D

Retter det med det samme :-)

0 0

Om brug af cookies