OPPO N3 – Helt unik kameramobil [TEST]

Anmeldelse: Vi har testet OPPO N3, der vil være en kameramobil for entusiasterne

OPPO N3 – Helt unik kameramobil [TEST]

Vi indrømmer det gerne, OPPO er ikke det mest kendte eller populære smartphone-brand, og det er heller ikke dem, som rammer top 10 salgslisterne. Måske har du aldrig hørt om OPPO før. OPPO er i Danmark nok mest kendt blandt Hi-fi entusiaster for at lave Blu-ray afspillere til 10.000kroner. OPPO har dog også et sideprojekt med smartphones i en noget mere tilforladelig prisklasse.

Selvom prisen er presset ned mod mellemklassen, så fejler specifikationerne sjældent noget, men OPPOs smartphones har aldrig fået et egentligt gennembrud i Danmark. Det skyldes formentlig at OPPO dels fokuserer på lidt specielle features, og at de kun forhandles via en Europæisk webshop i England. Så du kan altså ikke købe OPPO med et abonnement hos TDC, 3 eller lignende. 

Se også: Oppo N3 først kig: [WEB TV]
 
Hvorfor så teste en telefon som ganske få vil købe? Lige netop fordi OPPO tør lave nogle smartphones med specielle funktioner, pudsige designvalg og nytænkning af Android-softwaren. Er det så nogle smarte valg? Det vil vi se nærmere på om lidt.

Først skal vi se hvad er der inde bag det hvide ydre:

Mål: 161 x 77 x 9,9 mm, 192 gram
Skærm: 5.5″ IPS LCD skærm med 1080 x 1920pixels opløsning. Ca. 403ppi
Software: Android 4.4.4 KitKat med Color OS 2.0 som skin.
Ydelse: Qualcomm Snapdragon 801 chipset, quad-core 2.2GHz processor, Adreno 330 GPU, 2GB RAM
Kamera: Motoriseret 206-graders roterende linse, 16MP 1/2.3″ sensor, Schneider Kreuznach certificeret, 1.34µm pixel størrelse, dobbelt LED flash.
1080p videooptagelse med 30 og 60fps. 720p slowmotion video med 120fps
Batteri: 3,000mAh med Oppos VOOC hurtigopladning. Fra 5% batteri til 75% på 30min
Lager: 32GB hukommelse og microSD mulgihed
Netværk Cat. 4 LTE (150/50Mbps); Wi-Fi a/b/g/n/ac; Bluetooth 4.0; GPS/GLONASS; microUSB, USB On-The-Go
Øvrigt: Fingerscanner der også fungerer som trackpad og knap. O-Click Bluetooth fjernbetjening, kan kontrollere kamera og finde smartphonen.

Det er altså en potent enhed, hvor det måske kun er fuld HD opløsningen som på papiret kan skuffe lidt, da flere konkurrenter nu kan bryste sig af QHD-opløsning på 1440 x 2560. Det hele fås for 4090 kroner, eller rettere €549, da enheden skal sendes fra OPPO Europes kontor i England. Men da Danmark er en del af EU skal vi, modsat for eksempel Norge, ikke betale yderlige moms eller importudgifter.

Notifikationslys

Design – 2 skridt frem, et tilbage

Hardwaren fejler ikke noget og er noget af en opgradering fra forgængeren, N1, som havde S600 som chipsæt, mindre kamera og Android 4.3. Fysisk er der også sket lidt med N3, da den har 0,4 tommer mindre skærm og er derfor også knap så høj og bred.

Hvor N1 havde en lidt mere buet top, er N3 mere firkantet og toppen domineres af det store kamera. Designmæssigt skaber det lidt ubalance, da bundens sorte kant samtidigt er blevet mindre. Kameraet har i øvrigt ikke samme glatte plastikdesign som resten af mobilen, men snarere et  simililæder-design med kunstige syninger. Dette er øjensynligt gjort for at kameraet skal fremstå mere eksklusivt.

Det er et designtrick som Samsung har benyttet sig af i en årrække og på utallige high-end modeller og det deler muligvis vandene, for design er jo populært sagt en designsmag. Personligt har jeg intet positivt at sige om uægte læderdesign produceret i plastik, og så lader vi det være op til jer læsere hvad I synes.

N3erens bund er derimod designet med mere drist og nytænkning, ved dels at have en bue der går ud over selve bunden. Buen er en forlængelse af aluminiumsrammen som udgør yderpunkterne af N3 og buen vil derfor kunne tage de værste tæsk hvis telefonen tabes med bunden nederst.

Notifikationslamper er ingen nyopfindelse på Android, men oftest befinder den sig på fronten. På N3 er lampen placeret i bunden af telefonen, således at lampen blinker ud på metalbuen, og uanset om telefonen ligger på bagsiden eller med skærmen nedad vil man kunne se notifikationslampen.

Det er både godt og skidt, for sover man med smartphonen nær sig, føles det som et mini lysshow i løbet af natten med diverse indkomne e-mails, sms’er og andre påmindelser. Det generede mig den første nat, men selve funktionen er rigtig rar i dagstimerne. Telefonen er blevet testet med betasoftware og her er der ikke mulighed for at slå lampen fra i et fast tidsinterval. Der er dog mulighed for at slå lyset helt fra hvis det ønskes.

På bagsiden finder vi det famøse kamera med motor, og en fingerskanner. Skanneren har dog en række funktioner da den også fungerer som knap som tænd-sluk. Fingerskanneren er hurtig til at opfatte din finger og der er minimal forsinkelse hvilket gør det til en brugbar funktion.

Alt i alt er N3 ikke nogen designperle, men metalkanten gør at det kan tåle nogle tæsk. Skærmen er dog lidt skrøbelig og fik allerede et par ridser første gang jeg puttede den ned i sportstasken sammen med mine nøgler. Samme behandling har min Nokia 920 fået i næsten to år og Nexus 5 i 8 måneder uden at have tilnærmelsesvis lige så tydelige ridser på skærmen.

OPPO N3 test N!
N1 ved siden af N3

Skærm – ingen topmodel

N3 er prismæssigt OPPOs topmodel, men ser vi rå antal pixels, så er Find 7 storebror N3 overlegen. Med sine 1080p fordelt på 5,5” er det altså ikke nogen 2015 topmodel værdig, og det kan måske undre, når nu OPPO kender vejen til de mange pixels ved 1440p. 

Læs også: OPPO Find 7 anmeldelse
 
Dog synes jeg ikke jeg lægger mærke til de enkelte pixels og betragtningsvinklerne er, som så ofte på IPS skærme, rigtig gode. Dog er farverne en smule kontrast-forladte, men det er på en behagelig og naturlig måde. En del konkurrenter overdriver farverne helt unaturligt, og ser du en fodboldkamp på din smartphone vil du ofte se en skriggrøn græsplæne. Det er ikke gartnernes fortjeneste, men rettere skærme der fejlfortolker og overdriver farver.

OPPO N3 leverer altså mere ægte farver, men der hvor den skal have kritik er dens lysstyrke, som ikke er helt i top når vintersolen en gang i mellem titter frem. Til indendørs brug er IPS skærmen dog rigeligt lysstærk.

Oppo N1
ColorOS har ikke ændret design siden forgængeren N1, som vises her

Styresystem – OPPOs egen ColorOS er i topform

Da jeg anmeldte OPPO N1 for et år siden, var det tydeligt, at der en gang i mellem var nogle hak hist og her. En af årsagerne var at OPPOs eget ColorOS brugte Android 4.2, Jelly Bean, i stedet for 4.3 eller 4.4. Nu er ColorOS blevet opgraderet til Android 4.4 og det var tiltrængt. Det er ikke fordi designet har ændret sig, men de små hak i Google Play, kalender og andre hverdagsapp er nu væk. 

Læs også: OPPO N1 anmeldelse
 
ColorOS’s design er meget afdæmpet og er man vant til Android 4.4 eller ældre, føler man sig hurtigt hjemmevant. Har man dog smagt den søde slikkepind, Android 5.0, så kan ColorOS godt virke en smule gammeldags med halvkedelige ikoner.

N3 og ColorOS har dog nogle spidsfindigheder, da man i mange henseender har byttet om på knapper. Fysisk er tænd-sluk knappen på venstre side af telefonen, og ikke højre, ligesom der i telefonens bundmenu er byttet om på multitasking touch-knappen og ”tilbage”-knappen. Hjem-knappen er dog stadig i midten. Multitasking-knappen er i øvrigt også lidt speciel, da den kun viser de åbne apps hvis man holder knappen inde i et sekund. Hvis man blot trykker kort, som normalt, ser man det åbne programs indstillinger.

Jeg bruger ofte multitasking, så for mig er det lidt irriterende, men man vender sig dog til det. Desværre har jeg endnu ikke fundet et sted i indstillinger som gør at man kan ændre touch-knappernes funktioner.

ColorOS er også speciel ved at samtlige apps, man har installeret, ligger ude på startskærmene, ligesom på en iPhone. Derudover så henter ColorOS ikke automatisk alle de apps jeg tidligere har installeret på en Android smartphone, så alt skal gøres fra bunden og det gør, at købere af N3 skal bruge meget længere tid på at finde sig til rette, første gang de tænder telefonen.

Batteritiden i ColorOS og N3 er dog rigtig fin og med mit brug holder enheden uden problemer en hel dag, hvilket er en del andre Andriods eller iOS smartphones normalvis ikke kan prale af. Så selvom N3 har mulighed for lynhurtigt at blive ladt op i løbet af dagen, så er det heldigvis ikke nødvendigt.

OPPO – den pudsige kreatør

OPPO har det med at ligge nogle pudsige ting i æsken og finurlige funktioner ind i ColorOS. N3 er ingen undtagelse og med i pakken ligger en O-click fjernbetjening. Den kan bruges til at finde sin smartphone, hvis man har forlagt den, eller til at tage billeder. O-click medfulgte også forgængeren N1 og virkede rigtig fint. Den O-click man får med N3 gør det lige så fint, og har også fået flere indstillingsmuligheder, så der er mere at nørde med.

N3 har også en usædvanlig lang sim-kortholder. N3 er nemlig en dual-sim telefon og vender man kortholderen den ene vej, vil man kunne se de to identiske huller. Kigger man på bagsiden, er der også plads til et MicroSD kort, desværre kan N3 ikke læse både to sim kort og et MicroSD kort, man er nødt til at vælge. Enten dual-sim telefon, eller enkelt sim med mulighed for SD hukommelsesudvidelse. Det er dog meget godt tænkt, med mindre man ofte skifter mellem forskellige SD kort, da simkortet så også ryger med ud.

OPPO N3 test

Kamera – nytænkende Goliat

Kameraet i OPPO N3 er en af de store salgsargumenter, i hvert fald hvis man spørger OPPO selv. Kameraet er motoriseret og det betyder, at hvis du skal tage et panoramabillede, så holder du N3 horisontalt og trykker på ”Auto-panorama” knappen. Stille og roligt begynder kameraet at rykke sig fra at være bagvendt, til at være frontvendt.

Det er egentligt meget simpelt, men alligevel fascinerende. Tiden det tager at tage et panorama er dog unødig langsomt og resultatet bliver hurtigt lidt hakkende hvis man ryster på hånden. Der hvor jeg ser motoren blive brugt mest, er som wow-effekt ved sociale sammenkomster.

Skal du tage et gruppe-selfie, så stryger du fingeren nedad, og vupti, så er kameraet frontvendt og klar til at skyde billeder af der med garanti griner eller står med åben mund.

Der hvor kameraet halter gevaldigt er på autofokus-tiden. Vil du tage billeder af børn, dyr, sport eller andet i bevægelse, så er denne kameramobil ikke noget for dig. Det går simpelthen alt for langsomt og mange billeder bliver sløret. Det er lidt skuffende, når nu OPPO har fået et eksternt firma til at levere hardwaren.

Billedsensoren er 1/2,3”, men den får slet ikke udnyttet den fine hardware fra Schneider-Kreuznach. Nogle gange er det ikke bedst at have en stor sensor, hvis man ikke udnytter potentialet.

Har du tid til at fokusere, så tager N3 lidt bedre billeder. Farverne er flotte, men der er alt for meget støj og kanterne står ikke skarpe. Jeg skød også et par billeder indendørs med dæmpet lys, og her faldt det hele så til jorden. Både min Nexus 5 og Lumia 920 tog væsentlig flottere billeder. Farverne hos N3 er sådanset ganske fine, og dual-LED flashen lyste fint lokalet op, men der er alt for meget støj på billedet.

Både den langsomme autofokus og støj på billederne kan ganske givet rettes med ny software, men hvad der skulle have været en af de største salgsargumenter for N3 er udeblevet og det er nu primært motoren i kameramodulet som giver underholdningspoint.

OPPO N3 test
Panoramabillede. De er sjældent værd at zoome ind i, men det er blæret at kameraet automatisk flytter sig.

Konklusion

Alt i alt er OPPO N3 helt sin egen, og meget typisk OPPO. Hvor vidt den er de lidt over 4000 kroner værd må være op til køberen, da nogle af de største minusser er lettere subjektive. Men for 4000 kroner får man hurtigt hardware, fint tilbehør og en række unikke funktioner. Kameraet skulle have været et stort salgsargument, men det udeblev dog, og er mere en social gimmick på grund af motoren, end kvalitetsbilleder fra et anerkendt fotohus.

Prisen er præcis 4090 kroner og kan forudbestilles allerede nu. De første kunder kan forvente at modtage en pakke i midten af januar. I ”Pre-order”-pakken får du også et 32gb MicroSD kort og et eksternt batteri på 6000 mA med VOOC teknologien, så du to gange lynhurtigt kan lade din N3 op, når du er på farten. For yderligere 290 kroner (€39) kan du få en VOOC lader som passer i bilers cigarettænder. Har du bil, kan du få opladet din OPPO smartphone i løbet af en kort køretur.

OPPO N3 lander derfor på 3½ stjerne.

Fordele:

  • Lynlader (VOOC)
  • O-click fjernbetjening
  • Touch-knap på bagsiden
  • Relativ konkurrencedygtig pris

Ulemper:

  • Visse fysiske designvalg
  • ColorOS’ daterede design
  • Skal købes i udlandet
  • Kamera ser kun godt ud på papiret
 

Mere nyt om temaet

Siden vi publicerede denne nyhedsartikel er der kommet nyt i sagen. mobilsiden har holdt fast i temaet. 30/12/2014 blev bolden spillet videre med artiklen; Apple dominerer julesalgetKlik her og læs historien.. Få også seneste nyt om temaet ved at trykke her..