Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Produkttest af Motorola PEBL: En ny designperle fra Motorola

Produkttest af Motorola PEBL: En ny designperle fra Motorola

PEBL er navnet på det nyeste skud på stammen fra Motorola. På Mobilsiden.dk er vi vilde med det rå design. Også brugervenligheden er i orden, mens funktionssiden til gengæld halter bagefter.

Designet på den lille klaptelefon fra Motorola er i sandhed både gennemført og imponerende.
Designet på den lille klaptelefon fra Motorola er i sandhed både gennemført og imponerende.

Batmans foretrukne

Hvis Batman havde en mobil, ville det være en PEBL. Det er jeg ganske sikker på. I alt fald er Batman det første som falder mig ind, da jeg får Motorolas nyeste designperle i hånden.

Den lille mobiltelefon på 110 gram og med en længde på blot 87 millimeter er konstrueret i et kulsort og fedt design, som kun brydes af et stykke stål i toppen og en aflang ramme i midten, som viser et ur og desuden er prydet med kameraets linse.

Designet på den lille klaptelefon fra Motorola er i sandhed både gennemført og imponerende. Motorola har formået at skabe en lækker designtelefon, som på en og samme tid er rå, maskulin, fiks og feminin. Materialet, som mobilen er lavet i, tilfører den noget råt og maskulint, mens den samtidig udstråler noget feminint i kraft af den fikse størrelse og det stilrene finish.

Det sorte materiale, som omgiver telefonen, minder mest om gummi. Det har den fordel, at du trygt og roligt kan placere mobilen på en glat bordplade uden at frygte, at den ved det mindste puf ender på gulvet.

Samtidig er det skønt, at man ikke så let mister grebet på mobilen, når man med let svedige hænder på en travl dag skal sende en SMS. Følelsen af at mobilen er ved at falde ud af hånden er ikke til stede med PEBL, hvilket er prisværdigt for alle dødelige – og selvfølgelig også for Batman.

Brugervenlighed

Flere mennesker har været interesserede i at se nærmere på den lækre PEBL, når jeg har haft den med mig i byen, til undervisning og til møder. Fælles for dem har været, at de har fundet det besværligt at åbne klappen. Det var også min egen oplevelse, da jeg holdt mobilen i hånden første gang.

Man forventer at der, som på andre klaptelefoner, er et større mellemrum mellem bund og top, som gør det nemt at klappe telefonen op. Da det ikke er tilfældet med PEBL, begynder man automatisk at lede efter en knap, som, med et enkelt tryk, vil åbne telefonen. Men heller ikke en sådan er til stede.

Fidusen består i, at man skal presse sin tommelfinger ind mellem top og bund, hvorved klappen automatisk åbnes. Egentlig meget smart – når man altså først har fattet budskabet.

Når man endelig har fundet ud af at presse fingeren ind, flyver klappen mildest talt op. Det har resulteret i højlydte ”uh” fra de mennesker, som har prøvet det uden at kende telefonen. Det er ikke lige hvad man forventer, så det skal man absolut vænne sig til.

Det skal dog nævnes, at man hurtigt finder rytmen, og herefter går det som en leg. Og måske ville Batman – og måske også dig – finde det ganske belejligt, at det ikke er så nemt for uvedkommende, at få fingrene i de top hemmelige oplysninger, der ligger gemt i mobilen.

Tasterne, som kommer til syne bag den sorte facade, er totalt fede at se på. De minder meget om dem, som pryder RAZR V3, som Mobilsiden.dk var meget imponerede over. De er helt flade og går i et med selve telefonen – faktisk minder de lidt om en slags touch pads, hvilket designmæssigt er helt i top.

Men tasterne er ikke kun flotte. De er samtidig rigtig godt og stabile at skrive på. Der er altså intet der holder ejeren af en PEBL tilbage for at kaste en masse beskeder af sted hver dag.

Det skulle da lige være den specielle Motorola ordbog, som kræver tilvænning, hvis man tidligere har haft en telefon af et andet mærke. Det skyldes, at den almindelige T9 ordbog hos Motorola er udskiftet med en såkaldt iTAP ordbog, hvor man selv konstruerer sine ord.

Hvis man er en ”Motorola novice” skal man derfor regne med at bruge lidt tid på at vænne sig til systemet. Men fortvivl ikke. Øvelse gør mester, og med lidt tålmodighed og flittig skrivning bliver man hurtigt kvik på tasterne. Og hvem har noget imod at investere lidt tid i en usandsynligt fed design-perle som PEBL?

Kedelige funktioner

På indholdssiden er jeg bange for, at Batman ikke ville finde PEBL tilstrækkelig. Flagermusmanden har brug for de mest avancerede og kryptiske teknologier, og det får man langt fra i PEBL.

Telefonen er udstyret med et simpelt VGA digital kamera og en videooptager med zoom. Det er mig en gåde, hvorfor Motorola ikke finder det umagen værd at lægge nogle tidssvarende kameraer i deres nyeste mobiltelefoner. Og jeg som troede at producenten havde lært det.

Jeg klappede i mine små hænder, da jeg så, at en ”i”- model af klassikeren V3 er på vej i butikkerne. Her er VGA kameraet skiftet ud med et 1,2 megapixel kamera, ligesom den opgraderede version også kan byde på iTunes. Derfor forstår jeg ganske enkelt ikke, at det kun kan blive til et VGA kamera til den ellers så gennemførte PEBL.

Det skal dog nævnes, at PEBL tager ganske pæne billeder i forhold til kameraets lave antal af pixels, hvilket den fine farveskærm kan tage æren for.

Derudover indeholder PEBL de mest almindelige funktioner så som videooptager, bluetooth, USB, WAP og Mp3-ringetoner. Hukommelsen på 5 MB intern hukommelse levner ikke meget plads til billeder og videoklip.

Kun på et enkelt punkt skiller PEBL sig funktionsmæssigt ud fra mængden på en måde, som er Batman værdig. Telefonen er nemlig udstyret med en form for stemmestyring, som gør det muligt at kommandere mobilen til at udføre ønskede handlinger.

For eksempel kan man ved hjælp af stemmekommando få den til at foretage opkald, ligesom man kan bede den om at aktivere kameraet og andre funktioner. Og når man, ligesom Batman, har mange jern i ilden i hverdagen og har hænderne fulde, kan det faktisk være rigtig rart.

Konklusion

Med PEBL stadfæster Motorola sin position som designekspert, når det gælder mobiltelefoner. Jeg faldt pladask for RAZR V3, og det samme glæder PEBL.

PEBL klarer sig også fint, når det handler om brugervenlighed. Telefonen kræver en smule tilvænning, men det lader sig nemt gøre med en lille portion tålmodighed.

Kun på indholdssiden er jeg skuffet. Med sit stilrene, rå udtryk ligner PEBL en mobil, som er spækket med funktioner, men det er desværre langt fra tilfældet. Faktisk har modellen kun én interessant funktion at byde på: Nemlig stemmekommandoen. Herudover får man et gammeldags VGA kamera og et par andre ordinære funktioner.

PEBL er derfor ikke en mobiltelefon, som henvender sig til funktionsnørder. I stedet er det designelskere, som er den primære målgruppe. Men dem er der tilsyneladende også mange af: Se bare på succeshistorien RAZR V3, som for alvor har taget verden med storm til trods for en indholdsside, som på mange måder minder om den, som findes i PEBL.

Derfor er jeg heller ikke det mindste i tvivl om, at PEBL bliver en rigtig sællert. Det udsøgte design vil uden tvivl kunne få de fleste mobilelskende hjerter til at banke hurtigt og fremkalde den ”must have” følelse, som de fleste kender.

HOT: Smukt design, lækkert materiale, gode og flotte taster, stemmekommando

NOT: VGA kamera, middelmådige funktioner, lidt besværlig klap

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies