Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Sådan er Android 4.2 - vi har testet

Sådan er Android 4.2 - vi har testet

Vi har installeret Android 4.2 på vores Samsung Galaxy Nexus og giver dig her vores mening om den seneste Jelly Bean version.

Google Android, det system der lige nu trækker størstedelen af verdens samlede smartphone-salg, er gået et skridt op af udviklings-trappen og har nu version 4.2.

 - De fleste Android-brugere kører Gingerbread

Android 4.2 hedder, som sin forgænger Android 4.1, Jelly Bean hvilket betyder at der i bund og grund ikke er sket en stor udvikling på grund-softwaren, men nærmere på features og funktioner.

 - Overblik: Hvad er nyt i Android 4.2

Android 4.2 bygger derfor videre på alle de store nyheder i Android 4.1, blandt andet ”project butter” der har gjort Android væsentlig mere flydende end det nogen sinde har været.

 - Google: Nu skal Android være helt flydende

Derfor vil man som Android 4.2 bruger, der netop har skiftet fra Android 4.1, ikke opleve en kæmpe forskel i hvordan softwaren kører og opererer.

Notifikationsområde med dobbeltfunktion

I Android 4.2 har Google implementeret en ny funktion til rullegardinet, man kan swipe ned fra toppen af skærmen, også kendt som notifikationsområdet.

Det nye er, hvis du swiper ned med én finger, får du det du kender, men man kan ved at gøre det med to, fremkalde hurtigindstillinger.

Hurtigindstillinger er en smart måde at tænde og slukke for Bluetooth, Wi-Fi og meget mere, og er en velkommen funktion til Android som absolut fungerer efter hensigten.

Derudover er det stadig muligt at udvide notifikationer i Android 4.2, hvilket flere udviklere er begyndt at se det smarte i og som giver en klart bedre og mere produktiv notifikationsområde.

Låseskærm med widgets

Mangler du hurtigere integration med din mail-indbakke eller kalender så har Google i Android 4.2 fundet en løsning, at tilføje widgets til låseskærmen.

Det betyder at når man tænder for skærmen på sin Android 4.2 enhed, så kan man nu swipe mellem flere vinduer på låseskærmen, hvilket gør at man hurtigt og let kan komme i eksempelvis sin sms- eller mail-indbakke.

Funktionen er meget smart, men!

Det er ikke smartere end hvis en fremmed eller person som du ikke ønsker, skal tilgå informationer på din smartphone, let kan komme til dit indhold.

Det er nemlig muligt at se indkommende mails, samt kalenderaftaler og andet widgetindhold fra låseskærmen, selvom telefonen er låst med en personlig kode eller mønster.

Man kan ikke tilgå hele mails eller kalenderaftaler når telefonen er låst, men man kan se overskrifter og andre mindre uddybende informationer. Upraktisk hvis man ønsker privatliv og let integration samtidig.

Det er stadig muligt at tilgå kameraet direkte fra låseskærmen ved at swipe fra højre mod venstre.

Nyt tastatur igen

Hos Google har man i Android 4.2 også valgt at kigge på skriveoplevelsen, hvilket betyder at tastaturet igen er blevet opdateret.

Nu er det ikke kun muligt at taste sig frem til ord, nu er det også muligt at swipe som det kendes fra den populære app, Swype.

Den nye funktion virker rigtig godt og selvom jeg er en bruger der aldrig før har brugt en lignende funktion, må jeg ærligt indrømme at det er let at lære, hvert fald på Android 4.2.

Funktionen virker ganske udmærket, langt de fleste ord ”gætter” den rigtigt første gang, selv lange ord. Dog kan der være ord med lange endelser som den har svært ved at komme frem til ved brug af swipe-funktionen.

Der er også dansk ordbog samt ÆØÅ i softwaren, hvilket betyder
man som dansker får den fulde skriveoplevelse.

Google kalder funktionen
Google kalder funktionen "Gesture Type" og tillader dig at glide fingeren hen over skærmen for at danne et ord.

Google Now - stadig begrænset

Sammen med Android 4.1 kom Google med Google Now, hvilket forbedrer ens integration med Googles services i henhold til position og søgninger foretaget med Google.

 - Video: Mere om Google Now til Android

Google Now er dog stadig stærkt begrænset herhjemme, og det er kun ganske få funktioner der rent faktisk virker efter hensigten, så måske det er mere strømslugende end funktionelt, endnu.

Dagdrøm med Android

Der er nu også kommet dock-funktion i Android 4.2 med menuen ”Dagdrøm” under skærmindstillinger.

Her er det muligt at opsætte ens enhed til at udføre en angivet handling når den tilsluttes en oplader eller dock.

Blandt andet kan man få Dagdrøm til at vise billeder fra ens album, mens telefonen er docket eller oplades på skrive- eller natbordet.

Fed panorama-funktion

Savner du anderledes eller nye kamerafeatures, så er der godt nyt til alle der har eller får Android 4.2.

Google har nemlig implementeret Photo Sphere, hvilket giver mulighed for at tage billeder på en helt ny måde, aldrig før set standard i en smartphone.

 - Android 4.2 Photo Sphere - sådan virker det

Funktionen tillader at tage en lang række fotos der sammensættes til ét stort billede som man kan panorere rundt i, på en meget Street View lignende måde.

Vi har leget lidt med funktionen på en Galaxy Nexus med Android 4.2 og må personligt sige at jeg er imponeret over funktionen der absolut fungerer for fedt. Det er dog stadigt tydeligt at se at det er flere billeder der bliver sammensat når man zoomer.

Ny ur-app

En lille, men velkommen, forbedring i Android 4.2 er en opdatering af ur-applikationen, tidligere var der kun mulighed for at indstille alarmer i applikationen, men nu kan man også finde klokken i en lang række store byer verden over, bruge stopur og nedtælling.

Alt sammen er selvfølgelig blevet implementeret i god ånd med det nye Android-design, hvilket er rigtigt fedt at se.

Sådan ser den nye ur-applikation ud i Android 4.2 (Foto: Mobilsiden.dk)
Sådan ser den nye ur-applikation ud i Android 4.2 (Foto: Mobilsiden.dk)

Android 4.2 kan stadig forbedres

De nye og forbedrende funktioner og features i Android 4.2 forbedrer platformen fremadrettet, specielt funktioner som giver mening på både smartphones og tablets gør systemet mere fremtidssikkert.

Dog er der stadig funktioner jeg godt kunne tænke mig blev centraliseret mere i systemet, blandt andet styringen af notifikations-toner til de forskellige apps.

Også den nye låseskærmsfunktion mangler gennemtænkning i form af sikkerhed overfor privatinformationer, det burde være sådan at man ikke kan gå til et nyt vindue inden man har låst telefonen op, hvis man ønsker det.

Men langt hen ad vejen kan det ses at Google virkelig prøver at forbedre platformen, således diverse hardware-producenter ikke længere behøver at udvikle deres egen brugerflade.

Android 4.2 er uden tvivl det mest brugervenlige mobil-system fra Google til dato.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

BE 26-11-2012 00:09:50

Det er der flere grunde til.

Kontaker har de ændret, så der ikke længere er adressefelter, som der tidligere var(adresse, post nr., by-navn, Land!

Ulempen er nu, at henvisningerne her ikke kan overføres som tidligere til hverken Google maps, eller som jeg foretrækker at bruge det i Navigon.
- Simple steder havner jeg i stedet for enten på Bornholm, Nordjylland eller Lolland-Falster.

Efter den sdiste opdatering til 4.04 kan jeg ikke fornuftigt bruge min Navigon, som ellers har tjent mig ganske fint indtil opdateringen.

Opdateringerne giver også problemer omkring data på min SGS II, og i dag hvor netop mobilen indeholder så mange oplysninger samlet eet sted, er det vigtigt, at disse data ligger beskytte under omdateringerne.
Da mange endvidere har et ekstra GB kort indsat i deres mobil, kunne de let sikre her indtil opdateringen er gennemført, og efter et factory-reset genskabes, - men sådan fungere Android ikke.
- OK, samsung har også sin del i historien, men det burde være Android der sikrede dette.

Android mangler også en prioritering mellem 3G og WIFI i forbindelse med automatisk data
overførsel til applikationer, så man sparer penge på den dyre datatrafik.

Kan Android ikke oppe sig med sine partnere på dette område, - så er det ud ved først givne lejlighed!

0 0
noer95 19-11-2012 21:39:52

dejligt at se at i sådan laver gennemgange/anmeldelser af de nye android versioner :) specielt når jeg har en Galaxy Nexus med Yajku :) btw er jeg også en af dem der mener i får alt for meget unødvendig "kritik" fra folk med deres android/apple/winphone_fanboy beskyldelser.

0 0
hxgni 19-11-2012 20:21:27

Jeg har ikke fået min opdatering endnu... Er ret sikker på jeg har yakju versionen eller hvad fanden den hedder og fik også 4.1 og 4.1.2 blandt de første men har ikke set skyggen af 4.2 :( .... nogen der ved hvad årsagen kan være??

0 0
Ole Christensen 20-11-2012 16:13:32

Du kan checke hvilken version du har ved at installere "Android system info" fra Play, den er gratis. Efter installation går du ind under "build". ;-)

0 0
Mikkel 19-11-2012 17:26:35

Hvorfor har I ikke skrevet noget om muligheden for at oprette multiburger? Det synes jeg er en af de fedeste nye tiltag. Så kan man være flere til at deles om en tablet, og alligevel sætte den op som man gerne selv vil, med apps, ikoner, baggrund og widgets. Det synes jeg er en stor mangel i jeres artikel!

0 0
Klaus 21-11-2012 00:22:23

Hold nu kæft hvor bli'r jeg sulten efter sådan en multiburger:)

0 0
Mikkel 19-11-2012 17:36:25

Nå fik svar ved at læse tråden fra Facebook.

0 0
Jesper 19-11-2012 17:03:18

En af de funktioner jeg benytter aller mest er at slå automatisk orientering af skærmen fra og til. Umiddelbart kan jeg ikke se denne funktionen i quick settings. Er det muligt at ændre?

0 0

Om brug af cookies