Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Samsung Ativ S - mini-mobiltest

Samsung Ativ S - mini-mobiltest

TEST: Samsungs bud på en Windows Phone topmodel, Ativ S, er en fin smartphone - der dog ikke er specielt interessant.

Samsung Ativ S.
Samsung Ativ S.

Det er ikke lang tid Samsung Ativ S har ligget i hånden, inden en temmelig slående lighed med Samsung Galaxy S III, overskygger oplevelsen af produktet.

Designet på Galaxy S III fejler ikke som sådan noget, men jeg synes det er lidt for tydeligt, at designerne har fået tidligt fri, den dag Ativ S skulle tegnes færdig.

Produkterne har på få millimeter samme størrelse, samme skærmtype og størrelse, ens hukommelse og det samme udtryk. Men styresystemet er forskelligt. Ativ S kører Windows Phone 8, mens Galaxy S III er baseret på Googles Android-system.

Jeg synes med rette, det er fair at kalde Samsung Ativ S for en Windows Phone-version af Galaxy S III.

Kører godt

Windows Phone er et yderst stabilt styresystem, der i den seneste version 8 kun har små bugs, og som jeg gernelt er MEGET begejstret for.

Som jeg har nævnt bunkevis af gange, er det største problem for Windows Phone 8-systemet, at det ikke byder på samme applikationsudvalg som Android og iOS - og apps kan ind i mellem være i skrabede versioner.

F.eks. er Facebook-applikationen nærmest latterlig elendig, men man kan vænne sig til mange ting, når systemet i sin helhed er lækkert, flydende og stabilt. Et andet dagligdags eksempel er Danske Bank, der kun på Windows Phone, har de absolut mest nødvendige funktioner.

Lang batteritid men ladeproblemer

Batteriet i Ativ S er på 2.300 mAh og det leverer rigeligt med strøm til arbejdsdagen, og når den ligger standby, er strømforbruget ganske minimalt - lig med lang standbytid.

I forhold til Nokia Lumia 920, jeg testede i slutningen af 2012, er Ativ S væsentligt bedre på batteridrift.

Opladning kan ske via et standard mikro USB-kabel, men det underlige er at ikke alle opladere kan benyttes til Ativ S. Den biladapter jeg har virker f.eks. ikke, ej heller opladeren fra Nokia Lumia 800. Men opladeren til iPhone fungerer. Denne problemstilling synes jeg ikke at have været ude for tidligere.

Samsung Ativ S.
Samsung Ativ S.

Små ændringer

Microsoft fortæller ofte at deres hardwarepartnere på Windows Phone ikke har lov til at ændre i styresystemet, eller foretage egne tilpasninger. Men åbenbart er der undtagelser.

F.eks. kan indgående opkald besvares ved at sende en foruddefineret SMS-besked fra låseskærmen, hvilket f.eks. Lumia 920 ikke tilbyder mulighed for.

Under "indstillinger" findes punkterne "ekstra indstillinger", "yderligere opkaldsindstillinger", "opkaldsblokering", "importer kontakter", "avancerede SMS'er" og "apn". Disse er særlige på Ativ S og findes således ikke på Lumia 920.

Kamera i standard god kvalitet

Det er vanskeligt at være sur over kvaliteten af billederne fra Samsung Ativ S' 8 megapixels kamera, men også svært at være helt vildt imponeret. Dette hænger naturligvis sammen med, at kvalteten (og dermed forventningen) til mobilfotos er steget det seneste års tid.

Jeg synes bestemt fotokvaliteten er godkendt, dog kan telefonen have vanskeligt ved at styre farve og lysforhold, når der kommer meget direkte lys mod kameraet - f.eks. er kompensationen ved modlys fotografering, en kæmpe udfordring.

På telefonens forside findes et 1,2 megapixels kamera til videosamtaler og trutmundsfotos af en selv.

Billeder taget med Ativ S

Find selv vejen

Microsoft leverer et fint kortprogram med i Windows Phone, der giver et fint overblik over hvor man befinder sig, eller lave en simpel rutevejledning.

Men aktuelt er Nokia på deres Lumia-telefoner, de eneste der giver rigtig dør-til-dør navigation med i salgspakken.

Du skal altså enten stadig have en almindelig gammeldags navigationsenhed i bilen, en anden mobil eller købe et navigationsprogram til Ativ S, hvis ikke du selv skal finde vejen til destinationen. Uheldigvis er udbuddet af GPS-navigation til Windows Phone fortsat meget begrænset.

Samsung Ativ S kan i øvrigt få positionsdata fra både GPS og GLONASS systemerne.

Meget som de andre

Ativ S er en straight lige ud af boksen Windows Phone mobil, med alle de funktioner, som Windows Phone 8 tilbyder. Det betyder flydende brugeroplevelse, god internetadgang hvor det er let at komme rundt på selv store websites - flot skærmoplevelse og rimelige fotos.

Men Ativ S har ikke noget ekstra. Så hvor Windows Phone 8X by HTC byder på vidvinkel frontkamera og Beat Audio, og Nokia Lumia 920 har 4G og trådløs opladning - ja, så har Ativ S et tilbud om, at du kan benytte microSD-kort til ekstra hukommelse - noget der i disse cloud-tider nok ikke er så vigtigt, år der er 16 GB indbygget hukommelse.

Jeg har meget svært ved at forestille mig, at Samsung Ativ S kan være et interessant produkt for ret mange. Retfærdigvis skal det her nævnes, at Samsungs helt store fokus er Android-telefoner, som aktuelt er en kæmpesucces for dem. Så det er også meget naturligt, at Ativ S bliver et "nå ja, det har vi for resten også på hylden"-produkt.

Konklusion: God men overdreven dyr

Jeg har brugt Samsung Ativ S i nogle uger, og har haft stor glæde af produktet, der i sig selv klarer opgaverne udmærket. Jeg har blot svært ved at se, hvorfor jeg skulle købe den.

Hvis du synes Lumia 920 er for stor, så er Windows Phone 8X by HTC et både bedre og billigere valg, samt et produkt der på designudtrykket er HELT sin egen.

Ifølge Mobilpriser.dk er dagsprisen på Ativ S omkring 4.500 kroner uden abonnement, mens 8X ligger på cirka. 3.700 kroner og Lumia 920 ligeledes på cirka 4.500 kroner.

Så vil du have Windows Phone 8 hedder valget 8X eller Lumia 920. Skal du købe Samsung, så hedder det Android og Galaxy S III - det er dér Samsungs styrke ligger.

Samsung Ativ S ender på 3 ud af 6 stjerner. Ikke fordi den fejler noget, men fordi den bare er uinteressant. Såfremt den blev bedømt uden skelen til konkurrenterne og prisen ville karakteren være 5 ud af 6 stjerner.

Web-TV: Første kig på Samsung Ativ S

HOT:
- God skærm, god lyd
- Lang batteri og driftstid
- Hurtig og flydende betjening


NOT:
- For høj pris
- Deignet ikke unikt
- Ingen navigation

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Erik Østergaard 04-01-2013 17:09:22

Altså Mobilsiden, håber i tager det her som konstruktiv kritik ;-)
Testen på denne tlf. er glimrende! Dog syntes jeg at der er et par punkter som i kigger alt for hårdt på, her et par eks.

1. Designet skal i ikke tage som et minus, hvis i skal bedømme en ting til kunder over hele Danmark, da jeg og mange andre, syntes at designet er helt igennem godt lavet.

2. I nævner altid at der ikke er så mange applikationer, til Windows Phone, dog vil jeg ikke lade det trække ned på produktet da mange mennesker kun bruger Sms, opkald, ring og så spil som Angry Birds.
Facebook er der en
"ikke" gratis applikation til, som kører helt igennem flydende.

Håber i ser min kritik.
Kh Erik Østergaard
Godt nytår

0 0
04-01-2013 20:21:06

Tror nu heller ikke det med apps trækker ned, så ville Lumia920 jo ikke ha' fået 6 ud af 6.

0 0
hellas7 05-01-2013 20:28:35

men din begrundelse for at mangel på apps ikke er noget problem bider bare lidt sig selv i halen når flere af de mest populære apps (Instagram, Flipboard osv.) ikke er at finde i marketplace.

0 0
Katron 06-01-2013 05:46:43

Og så looper det endnu engang rundt, og bider dig tilbage i halen, når du mener at det med app's bør trække ned.

Jeg fatter ikke at folk hænger så meget fast i "de mest populære app's". De mest populære app's kommer vel fordi folk luller sig selv i søvn, og tør ikke prøve andet end det de kender.
Selv til både iphone og Android findes der idag bedre alternativer til instagram, og ved du hvad, det gør der skam også til Windows Phone. Microsofts egen skydrive er et udemærket alternativ til billeddeling, og vælger man en Lumia har Nokia selv nogle meget alternative billedredigerings værktøjer, som jeg personligt synes er både bedre og sjovere end instagram.
Nokias Photobeamer er også en alternativ måde at dele billeder på. En virkelig genial en af slagsen, som for mig vil være uundværlig fremover, og en app der gør, at der vil stå Lumia på mine fremtidige mobiler, medmindre Nokia frigiver til andre end dem selv.

Nu har jeg ikke selv facebook, men kæresten er mega glad for peoblehub funktionen på hendes Lumia. Hun var dog enormt træt af den officielle facebook app til Windows Phone, men der er heldigvis udgivet alternative app's til dette formål. Facebook touch som også er gratis er hun blevet virkelig glad for.

Så åben øjnene, og lad være med konstant at søge efter app's af samme navn. De populære app udviklere hænger i bremsen med Windows phone, hvilket gør at nye udviklere tæppebomber marketplace med alternative app's, og da mange af disse app's er helt nyudviklede, så åbner de op for en masse funktioner, som man ikke kender fra "de mest populære app's"

0 0
Noia 04-01-2013 14:37:39

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvorfor du synes facebook app'en er elendig? Jeg synes den jeg bruger på min Lumia 920 er glimrende.

0 0
hellas7 05-01-2013 20:26:47

nu er jeg ikke WP-bruger, men jeg kunne forestille mig, at John sammenligner med iOS og Android, hvor app'en måske har flere features og sådan.

0 0
Noia 05-01-2013 21:46:04

Jeg har haft iOS, Android og nu WP8, og jeg synes facebook på alle tre var lige gode. Faktisk er layoutet på WP8 det pæneste, men det kan selvfølgelig tænkes at der er funktioner i iOS og Android som jeg aldrig brugte, der ikke er der til WP8 :)

0 0

Om brug af cookies