Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Samsung F480 Touchwiz (produkttest)

Samsung F480 Touchwiz (produkttest)

Det er svært ikke, at være begejstret for F480 Touchwiz. En verdensklasse smartphone - med et par mangler.

Samsung F480 Touchwiz er ingen iPhone - så er det sagt. Som konkurrent til iPhone har Samsung i stedet sat sin lid til i900 Omnia, og alt andet ville også være forkert. For iPhone er en for stor mundfuld for den lille Touchwiz. I stedet plejer "hellere lille og hurtig end stor og doven" at holde ved.

Nu skal jeg ikke stå og sige, at iPhone er stor og doven - men så alligevel. I forhold til Touchwiz er den i hvert fald stor.

Designkonceptet
Nej, Touchwiz er stadig ingen iPhone - det er næste skridt af smartphones med touchscreens. Med sine 100 gram, 1,2 centimeter tykkelse, 5,5 centimeter bredde og under 10 centimers længde er Touchwiz skrumpet ned til, hvad der ligner to tredjedele af iPhone.

Designkonceptet er specielt i og med, at telefonen på trods af sin størrelse har beholdt det touchbaserede system, hvor både keyboard, knapper og stylus er overflødigt. Og det hele er minimeret lige ned til grænsen, og så heller ikke længere.

For nøj, hvor er F480 fed! Den minimale størrelse åbner telefonen  for adskillige flere kundesegmenter, som samtidig ikke bliver skræmt væk af manglende funktionalitet.

Størrelsesreduceringen er kun til grænsen, og har ingen indflydelse på brugervenligheden. On-screen tastaturet virker perfekt, og passer til de fleste fingerstørrelser. Navigationen er nem, og med back-up af en valg-knap og to scroll-knapper i siden er Touchwiz en brugeroplevelse uden lige.

Alt er nemt, ligetil, logisk og forståeligt. Man behøves ikke stille spørgsmålstegn ved, hvordan man får tastaturet frem, hvordan man scroller eller hvordan man taster et nummer ind; det hele står bare klart med det samme.

Det eneste minus er grafikchippen - eller manglen på den. De glidende menuskift, sms-skrivning og andre reaktioner er hverken imponerende eller hurtige. Der mangler tydeligvis processor-kraft, og det ødelægger flowet i navigationen, samt den ellers så gode brugeroplevelse.

Ellers er konceptet helt igennem genialt. iPhone, HTC Touch og lignende produkter har aldrig været undertegnedes kop te. De alt for store dimensioner har gjort, at de såkaldte "topmodeller" er blevet droppet, og der har manglet den lille touchbaserede løsning, som også passer til brugeren, der ønsker en stilren, lækker og elegant mobil.

Grafikchip eller ej, Samsung skal have topkarakter for designet og brugervenligheden.

Funktioner

Efter en Touchwiz-oplevelse kan man ikke undgå, at spørge hvorfor iPhone og HTC Touch-produkter skal være så store. Især ikke efter man er gået i dybden med Samsungens funktioner.

Et fem-megapixels kamera med autofokus har sneget sig ind i den lille mobil, og det er til topkvaliteten. Billedkvaliteten er god, indstillings-mulighederne mange, og så er det cool, at hele skærmen bruges som viewfinder. En anden ting er panorama-funktionen, som virker rigtig godt.

En lille mangel er dog den typiske autofokus-firkant, som tilsyneladende er fjernet.

Musikafspilleren og FM-radioen virker uden problemer, og noget vildt imponerende er kvaliteten af telefonens indbyggede højttaler - den kan både spille højt og flot. Igen en overraskelse telefonens størrelse taget i betragtning. Headsettet er derimod ikke verdensklasse, men det rækker.

Der er over 200 MB indbygget hukommelse, som er en fin start. Det er dog uundgåeligt, at skulle investere i et større microSD-kort, men her kan man til gengæld bruge op til 8 GB.

Til trods for den imponerende højttaler går det helt galt, når F480 skal bruges som speakerphone. Lydkvaliteten er fuldstændig elendig i begge ender, og vi nærmer os noget, som er ubrugeligt. Det er ikke godt nok, da det er en feature mange finder nødvendigt.
Overførsel og synkronisering via Bluetooth er nemt og hurtigt, opsætning af telefon er logisk og så er homescreenen nærmest er afsnit for sig selv. Den kan personliggøres på flere niveauer, og bidrager helt sikkert til den positive brugeroplevelse i Touchwiz.

Internetbrowseren er ikke helt i top. Den er lidt for standard, og mangler de små features der forbedrer navigationen. Man bruger scroll-knappen i siden til, at zoome ind og ud, og så fingeren til flytte rundt fra side til side eller op og ned. Det fungerer egentligt fint, men ikke nær så hurtigt, som f.eks. iPhone.

Det sidste, men ikke mindst gigantiske, plus er batteriet. Hold da op en standbytid den lille fætter har! På trods af masser af brug kan den holde sig vågen i op til tre dage - og det er altså med daglige opkald, sms-skrivning og brug af musik, kamera, internet eller lignede. Virkelig imponerende!

Konklusion

Jeg vil utroligt gerne give Samsung F480 Touchwiz topkarakter. Det er den telefon jeg allerhelst ville bruge i dagligdagen, og den virker som min perfekte match. Designet, brugeroplevelsen, wauw-effekten, kvaliteten af kamera og musik, muligheden for personliggørelse, tilslutningsmulighederne og batteritiden gør Touchwiz til en drøm, men ak, den får altså kun fem stjerner.

Giv den lige nogle flere hesterkræfter (eller bare processorkrafter eller en dedikeret grafikchip), og få styr på den højttaler. Med de to mangler holder en topkarakter ikke.

En sidste ting måtte ligeledes godt være trådløst netværk. Med de tre "simple" forbedringer ville Touchwiz uden tvivl være årets mobiltelefon - hvis ikke årtiets mobiltelefon. Den er virkelig en oplevelse for sig. Vi skal samtidig bemærke, at Touchwiz ikke har GPS.

Prisen på under 3.000 kroner er lamslående, og hvis jeg skulle give ét råd, som det eneste nogensinde, ville det være, at rette de tre ting og hæve prisen til 3.500 kroner. Årets mobiltelefon fra Samsung, det ville Touchwiz II være.

Indtil da må Samsung F480 Touchwiz "nøjes" med 5 ud af 6 stjerner.


Samsung SGH-F480 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Mikkel 05-02-2010 13:39:28

Denne anmeldelse er ganske enkelt for positiv for mig. Efter halvt år med F480 er jeg meget langt fra at mobilisere nogen glæde overhovedet omkring den.

Anmelderen kalder F480's opbygning for nem, ligetil, logisk og forståeligt. Jeg kan ikke være mere uenig!
Den er klodset, upræcis og overfladisk.

0 0
31-01-2010 20:04:35

Hvorfor er jeg den eneste som bare ik ka lide denne telefon. Jeg har haft den i et lille årstid. Jeg var allerede træt af den, efter bare en måned! Men jo, den ka sit gram. Den er en super musik-telefon, og tager nogle superfede billeder, med kameraet, men så er der altså heller ik mere fedt, ved den telefon! Sys den er ufattelig langsom, når man f.eks ska skrive sms'er. Jeg vil kun anbefale denne telefon, til folk som gider sidde og vente.. :(

0 0
Birger 05-01-2010 14:37:11

Kan nogen fortælle mig hvordan man kan indsætte smileys eller humørikoner ???
Har ledt forgæves efter funktionen og den burde vel være en så smart mobil.

0 0
31-01-2010 20:06:51

Hey Birger.
Nej, den ka ikk sende smileys, i den forstand. Men du ka selvfølgelig godt sætte :-) ind, men de bliver ikke en "smiley" som sådan. Som vi f.eks kender dem fra ?? Sony Ericson.

0 0
Malte 24-11-2009 17:03:18

Hvor god er denne model til at indlæse store hjemmesider som det er bevist at iPhone og andre topmodeller klarer fint? Altså hvor hurtig er den på nettet generelt?

Kan man få en anden farve i menuen end den mælkehvide man ser på billeder?

Facebook osv., fungerer det på den? (Relaterer vel til spørgsmål #1).

Hvordan er den at sms'e på? Laver man mange fejltryk på touchskærmen? Hvad med fejltryk i al almindelighed?

- Er det en smartphone? Er der adgang til e-mail, kan billeder lægges over på computeren, fungerer kalenderen?

Et par ting jeg undrer mig over. Mange tak. :-P

0 0
31-01-2010 20:07:58

Hvis du ska tjekke de ting, som du du siger, ska du ihvertfald ikke købe Samsung F480, den er ikk en internet mobil...

0 0
Connie 31-03-2009 19:38:01

Hvorfor er der ingen webvideo lavet om Samsung Touchwiz??

0 0
johannes 11-01-2009 02:08:28

Jeg hedder johannes har haft touchwiz i knapt 4 måneder nu og ja, den mangler det sidste touch. Widget er fedt således kamera og de fleste andre funktioner men, den spiller ikke højt nok, der kan ikke indsættes tema'er og genvejs menu'en kan ikke ændres. Desuden ville det være fedt hvis man kunne slå den nederste linie på forsiden ned. Sms delen er et svagt træk hvis man er hurtig på knapperne når den ikke at følge ordentlig med (kun hvis man er hurtig skriver eller teenager). Afligevel vil jeg give den 5 af 6 stjerner. Begrundelser er den at da jeg har erfaring og viden om omniaen er den for dyr og jeg kunne ikke finde på at købe den. Når jeg går efter en mobil skal den være perfekt og da omniaen ikke er fuldt udviklet er den ikke det værd. Jeg har købt min touchwiz p.g.a at det er den bedste touch og er perfekt hvad angår en dagligdag. Sms delen er et vanelses spørgsmål og jeg kan sagtens leve med det. i det hele taget i betragten er det en super mobil med både standard og gode features der gi'r en et smil er lækkerhed i daglidagen. Er du teenager KØB denne også til folk der vil have det nemt, smart og enkelt.

OBS! (Til teenager) vil i vil have en super touch hold jer til samsung og vent til omniaen kommer med nye software opdateringer eller en ny udgave af touchwiz.

0 0
Christina 03-12-2008 19:34:53

Det er en softwarefejl, hvis der er dårlig lyd under opkald. Den fejl var der i de første forsendelser, men efterfølgende er der blevet rettet op på det.
Jeg synes slet ikke man kan kritisere touchskærmen på TouchWiz, så skulle man da prøve én hel dag med en LG Viewty, det er slemt! ;)

0 0
Michael 09-11-2008 23:44:46

kan den sløve grafik ikke afhjælpes med opdatering af software eller ligende?

0 0
Majamums 23-10-2008 16:23:05

Hej.
Jeg har lige købt denne mobil, men brugsanvisningen var på tysk - og dét kan jeg slet ikke finde rundt i.
Så mit spørgsmål er; hvordan laver man de menuer i genvejstasten om? - og er det overhovedet muligt?

Maja.

0 0
Jon Hedemann 17-09-2008 15:08:15

...hvis den skal sættes i forhold til andre telefoner på markedet lige nu, f.eks. Apple Iphone og HTC Touch Diamond / Diamond Pro. At telefonen "mangler" hestekræfter" burde jo trække yderligere ned.. efter min ydmyge mening. ;) Wauw-effekten er ikke rigtig nok, hvis ikke hardwaren kan følge med.

0 0
johannes 11-01-2009 02:10:48

du tager helt fejl da dette er en hverdags mobil med extra features burde det ikke trække mere ned da den er lavet til at være en prototype til nye upcomming touch modeler

0 0
Lasse 17-09-2008 13:21:25

Jeg er faktisk rimelig enig med dig. Jeg har efterhånden haft den en måned, og jeg elsker den! Størrelsen, designet, brugervenligheden, den følsomme touchscreen er fantastisk!
Derudover er musikken rigtig fed, omend jeg bedre kan lide Sony Ericssons headset.
"Dingenoterne" gør personliggørelsen rigtig fed, jeg kan især lide at man kan trække galleriet ud på homescreen og så bare prøve de forskellige baggrunde uden hele tiden at skulle gå frem og tilbage mellem mappen med billeder.
En anden ting er farverne, endelig en producent der fatter at en touchscreen skal have farver! Jeg blir så deprimeret af at se HTC Touchs grå farve og grå menu, det er simpelthen for kedeligt i forhold F480s hvide menu med farvrige ikoner, og flotte baggrunde.
Men som du sagde kunne den godt bruge noget processor kraft, og lidt mere flydende grafik (synes ellers det ser fedt ud når man går fra homescreen til menu)
Jeg ville give den 6/6 på samme grunde du kom med, de minuser tæller så bare ikke så meget hos mig :)

Den kan klart anbefales, især til den lave pris for denne fantastiske mobil!

0 0
Morten 24-09-2008 20:05:14

Men bliver det ikke besværligt at sms'e hurtigt på Touch-Skærmen??

- Er jo ivrig sms'er, og normalt er det ret svært at skrive i mit tempo på en touch-screen..

0 0

Om brug af cookies