Samsung Galaxy A3 (2016) – Vellykket kompaktmobil [TEST]

Samsungs Galaxy A3 (2016) er den mindste mobil i Samsungs A-serie, men den fortjener at blive det største hit.

Samsung Galaxy A3 (2016) – Vellykket kompaktmobil [TEST]

Samsung har ikke altid været lige heldige med deres mindste smartphones. For plastisk, for sløve eller for grimme, lød kritikken over begyndertelefonerne.

Mobilproducentens 2016-kollektion lader dog til at aspirere langt højere end tidligere: materialerne er adelige, processoren er kapabel og designet er i top – og så er prisen rigtig.

Mobilsiden.dk ser derfor nærmere på Samsungs pæne Galaxy A3 (2016), for meget tyder på, at den er selskabets bedste kompakttelefon i nyere tid.

Se også: Samsung Galaxy A3 – kompetent midrange [WEB-TV]

Samsung Galaxy A5 2016 Galaxy A3 2016
Samsung Galaxy A3 (2016). Foto: Samsung

Specifikationer Samsung Galaxy A3 (2016):

Mål: 134,5 x 65,2 x 7,3 mm, 132 gram
Skærm: 4,7” HD AMOLED display, 312 PPI, Gorilla Glass 4
Ydelse: Exynos 7578 Quad-core 1,6 GHz, 1,5GB RAM, Mali T720MP2 grafik
Software: Android 5.1.1 Lollipop
Kamera: 13 MP med quick-launch, f/1,9 optik, Full HD video, 5MP frontkamera
Lager: 16GB + micro-SD op til 128GB
Batteri: 2.300 mAh
Netværk: 2G, 3G, 4G
Øvrigt: NFC, understøtter quick-charge, FM-radio
PrisSe mobilpriser.dk

Samsung Galaxy A3 (2016)
Samsung Galaxy A3 (2016) – fine designdetaljer. Foto: Mobilsiden.dk

Da Samsung sidste år lancerede deres S6-serie, bebudede det sydkoreanske selskab, at nu var der der nye designboller på suppen. Og dette skifte er bestemt også at møde i A3’s ydre, der må betegnes som noget af det flotteste i sit segment.

Den er bygget op som en 7,3mm tynd glassandwich, med gorilla glass 4 for pven og neden, og spækket op med en en solid, men alligevel rafineret metalramme. Samtidig buer skærmen nænsomt nedad, i hver side, for at møde aluminiumskanterne, hvilket giver telefonen et behageligt afrundet ydre.

Læs også: Samsung Galaxy A7, A5 og A3 (2016) – se pris og specs

Knapper er velpositionerede og klikker resolut, mens homeknappen for neden rager kun lidt ud – hvilket minimerer uagtsomme tryk, modsat nogle af Samsungs andre mobiltelefoner. Til gengæld rummer den ikke nogen fingeraftrykslæser – den feature er forbeholdt Samsungs topmobiler.

Hvad der dog glæder mest i A3, er det kompakte ydre. Med mål på bare 134 x 65 mm er telefonen ualmindelig lommevenlig og vil utvivlsomt hitte hos dem, der ønsker sig en fin og fiks smartphone, der nemt kan betjenes med en hånd.

Samsung Galaxy A3 (2016)
Samsung Galaxy A3 (2016) – lækkert udformet. Foto: Mobilsiden.dk

Flotte Samsung-farver

Det kompakte format har dog en hage; det går typisk ud over skærmstørrelsen.

I A3 (2016) er det dog alligevel blevet til et lærred der strækker sig ud over 4,7 tommer – ligesom i en iPhone 6S. I modsætning til æblemobilen går displayet helt til kanten, hvilket gør det endnu nemmere, at nå alt på displayet.

Displayet leverer 1280 x 720 pixels, hvilket er skarpt nok til de fleste, men ikke helt detaljeret nok til, at pixels helt forsvinder.

Se også: Samsung Galaxy A5 og A3: nye 2016-modeller

Der er, som i langt hovedparten af Samsungs telefoner, AMOLED-teknologi bag panelet – og det resulterer i livlige farver og tårnhøj kontrast. Lysstyrken er god, dog uden at matche lysstyrken fra eksempelvis en iPhone 6. Men nu koster A3 jo også under det halve.

Lyden leveres af en enlig højtaler i bunden der passer sit job nogenlunde – men skal musikken rigtig spille er det medfølgende headset klart at foretrække.

Samsung Galaxy A3 (2016)
Samsung Galaxy A3 (2016) har en flot skærm og en hæderlig lyd. Foto: Mobilsiden.dk

Fornuftig ydelse

Hjertet i Samsung Galaxy A3 (2016) er en Samsung-processor af egen opskrift: en Exynos 7578. Der er tale om en quad-core der tikker ved 1,6 GHz og den er slet ikke så dum endda.

Langt de fleste opgaver afvikles i et fint tempo, og så længe du ikke begiver dig ud i de allermest krævende spil, vil den opleves som en kvik størrelse.

I performance-tests placerede den sig typisk 20 procent under en Snapdragon 800 processor, altså ikke langt fra samme gode niveau som et af markedets allerhurtigste budgettelefoner, OnePlus X, og forrige generation af toptelefoner.

Læs også: Mobilsiden kårer: Den bedste budgetmobil

Hvad der kan komme til at knibe for superbrugeren, er mængden af RAM. Med 1,5GB ombord er det i underkanten og det kan resultere i ustabile apps. I testperioden har jeg dog ikke bemærket nogen decideret snublen.

Batteriet er i markant fremgang i forhold til sidste års model. Dels er det en femtedel større end før, og nu kan kvikoplades.

Det betyder, at du kan tanke batteriet tre kvart op på bare en time, mens de 100% opnås efter knap 90 minutter.

Det resulterer i en driftstid på mellem 1-1½ døgn ved almindeligt brug – altså nok til dagen og vejen.

Til sidst skal Galaxy A3 (2016) have ros for antennen, som glubsk labber data i sig fra de hurtige 4G-bølger – her gør den det faktisk bedre end sin dyrere S6-storebror.

Samsung Galaxy A3 (2016) i Geekbench

Forbedret Samsung-software

Skeller vi over til selve softwaren, vil du ikke være i tvivl: det her en Samsung. Her er flot og farverigt og til tider lidt uoverskueligt.

Som med S6-forbillederne er der dog sket en markant fremgang, i forhold til tidligere generationer. Menuerne i indstillingerne giver nu rent faktisk mening, og den store grad af brugertilpasninger er overskuelig og praktisk hvis man ønsker den.

Samsungs pakke af medfølgende apps er rig, men heldigvis er den også brugbar, med Microsofts Office apps og Flipboards nyhedslæser.

Læs også: OnePlus X: Årets budgetmobil – næsten [TEST]

Samsung Galaxy A3 (2016)
Samsung Galaxy A3 (2016) største svaghed: kameraet. Foto: Mobilsiden.dk

Kvikt, men uskarpt kamera

På papiret ser Galaxy A3 (2016) godt ud. 13 megapixels parret med en lysstærk f/1,9 optik lover godt – men virkeligheden er, at den ikke løber fra at, den hører til i budgetklassen.

Den fokusere faktisk hurtigt og leverer umiddelbart pæne resultater – men zoomer du ind på de enkelte detaljer vil du bemærke at teksturer og mønstre er helt udviskede.

I mørke er resultaterne heller ikke synderlig overbevisende – det hele ser generelt mørkt og blodfattigt ud.

Videoerne klarer sig lidt bedre – det er fuld HD, og de manglende teksturer og detaljer er ikke nær så graverende i den forholdsvis lave opløsning.

Samsung Galaxy A3 (2016) – farverne er fine nok – men detaljerne udebliver

Samsung Galaxy A3 (2016)
Samsung Galaxy A3 (2016) er en fornøjelse at betjene med sit kompakte ydre. Foto: Mobilsiden.dk

En lækker lille sag

Jeg er på mange måder overrasket over hvor meget Samsung Galaxy A3 (2016) har rykket sig i forhold til tidligere tiders begyndermobiler – vi taler om et kvantespring i forhold til sin 2015-forgænger.

Samlekvaliteten, materialer og design er en topmobil værdig, størrelsen er fiks, og generelt yder den godt. Der skulle gå længe før jeg mistænkt denne mobil for ikke at være en ægte flagskibsmobil. Men så prøvede jeg kameraet.

Som med en anden af redaktionens budgetfavoritter, OnePlus X, lader kameraet sjældent vente på sig, men resultaterne er sjældent rigtig gode.

Læs også: Guide – Den bedste billige mobil

Men ser du et øjeblik bort fra kameraet og i stedet ser på prisskiltet vil du se at dagsprisen på omkring 2.200 kroner er meget rimeligt – for du får sjældent så lækker og fiks en mobil i sådan en størrelse.

Vi lander derfor på 5 ud af 6 stjerner.

Fordele:

  • Lækkert kompakt ydre
  • Flot skærm
  • Hæderlig performance
  • Hurtigt kamera
  • Skarp pris

Ulemper:

  • Kun 1½ GB RAM
  • Middelmådig fotokvalitet
Samsung Galaxy A3 (2016)

2 lignende smartphones du også bør overveje

Den billige – OnePlus X
Det kinesiske alternative er kompakt, hurtigere og en smule billigere. Du får generelt bare en meget lækker og overbevisende mobil for lige omkring to tusinde kroner.

Læs testen her.

Den prisvindende – Sony Xperia Z3 Compact
Sony Xperia Z3 Compact blev kåret som Årets Mobil 2014 og er fortsat et rigtig godt bud på en kompakt og kapabel mobiltelefon anno 2016. Den er fiks, vandtæt og byder på et godt kamera – og prisen er just røget under de 2.500 kroner.

Læs testen her.

Flere nyheder om temaet

Siden vi publicerede denne artikel er der kommet mere til sagen. mobilsiden kunne ikke slippe temaet. 20/1/2016 kom der nyt i sagen med en artikel om Årets mobiler 2015: Her er vinderne! – Følg det videre forløb her. Siden er meget vand er løbet gennem åen. De seneste nyheder finder du ved at klikke her. .